Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Akaterine napisał:
To raczej tylko Marianna uwa?a?a go za starca. 35-letni m??czyzna nie by? stary, 28-letni Bingley uwa?any by? za m?odego cz?owieka, 32-letni (tyle mia? lat?) Wentworth by? w wieku, mog?oby si? wydawa?, idealnym, skoro wzbudza? takie zainteresowanie, wi?c 35-letni nie móg? by? uwa?any za starego. Zupe?nie inaczej by?o z kobietami, skoro 27-latka by?a zwi?dni?t? star? pann?... Jednak ludzie nie ?yli a? tak krótko, matka Jane Austen do?y?a 88 lat, ojciec - 74. Komentarze bohaterów co do wieku mog? by? odzwierciedleniem ich punktu widzenia, dla moich kole?anek z liceum 30-latka by?a ju? stara, zna?am te? dziewczyn?, która maj?c 16 lat powiedzia?a, ?e gdy b?dzie stara gdy b?dzie mia?a 20 lat...
. Komentarz Elinor z ksi??ki odebra?am raczej tak, ?e spokojnie móg? po?y? 20 lat, ?e nie jest stary i nie czeka go rych?a ?mier?. Dla Marianne, która sama mia?a niespe?na 20 lat, by? to d?ugi okres czasu i przemawia? do jej wyobra?ni, wi?c tym mo?na usprawiedliwi? fakt, ?e Elinor u?y?a akurat takiej liczby, a nie wi?kszej.
Serdecznie przepraszam, ale ja tylko w sprawie sprostowania: 28 lat mia? Darcy, Bingley o ile dobrze pami?tam oko?o 23-24. Przepraszam jeszcze raz, ?e czepialska jestem, ale pedantyczno?? mam po mamusi.
Bingley mia? 23-24 lata? My?la?am, ?e by? starszy od Jane, a tak to byli niemal?e w równym wieku.
Ale zawsze mog? sprostowa? to, co napisa?am - Darcy mia? 28 lat i by? uwa?any za m?odego cz?owieka .
Akaterine, jak ja Ci? lubi?
Mnie? Za co? .
Tak po prostu w ogólno?ci
..... a za pi?kny avatarek w szczególno?ci
Zgadzam si?. P?k Brandon nie by? stary, za takiego uwa?a?a go tylko Marianna (mo?e to wra?enie pot?gowa? jeszcze brak ?ony?). Eleonora i pani Dashwood nie uwa?a?y tak i przecie? próbowa?y Mariannie to wyperswadowa?
Rozmawiamy sobie ostatnio o zdrowiu, o tym co nam szkodzi, a co dzia?a pozytywnie i Patrycja mowi, ze bardzo zdrowe sa sporty - plywanie, pi?ka, rower, ale starzy ludzie nie moga tego robic, bo moga umrzec na zawal serca i nogi (chodzilo jej o zlamanie i skurcze), ze jej wujek na rowerze ma?o nie umar?, bo zlamal noge. Ale on stary dziadek jest. Ze 30 lat juz ma.
Biorac pod uwage, ze moje dzieci maja po 8 lat roznica miedzy mna a nimi jest mniej wiecej porownywalna do roznicy Marianny i Brandona.
A dorzucajac do tego statystyke dlugosci zycia w XIX w. pulkownik byl stary. Moze nie bardzo stary, ale stary - juz tak.