Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Jako ciekawostk? podaj? wiadomo?? dotycz?c? Jane Austen znaleziona na "JoeMonstero.org".
http://tvp.pl/132,20070719526202.strona
Kto wyda dzi? Jane Austen?
Nawet Jane Austen mia?aby dzisiaj problemy z przebiciem si? i znalezieniem wydawcy – oznajmi? w czwartek brytyjski pisarz. David Lassman do 18 wydawnictw rozes?a? wybrane rozdzia?y z powie?ci Austen, zmieniaj?c tylko tytu?y i imiona bohaterów.
Sam za? podpisa? si? jako ich autor, u?ywaj?c nazwiska Alison Laydee, wymy?lonego na wzór wczesnego pseudonimu Austen – „A Lady”.
17 wydawców albo odrzuci?o, albo zignorowa?o starania Lassmana.
Tylko jeden zauwa?y? „podobie?stwo” nades?anych materia?ów do twórczo?ci s?ynnej angielskiej powie?ciopisarki. Radzi? Lassmanowi nie na?ladowa? tak dok?adnie „Dumy i uprzedzenia” – jednej z najbardziej znanych ksi??ek Austen.
Lassman, który zdecydowa? si? na ten eksperyment w ramach stara? o publikacj? w?asnej powie?ci, powiedzia? mediom: „Bardzo trudno dzi? o przyj?cie do druku, je?li nie ma si? wpierw w?asnego agenta. Nie mia?em jednak poj?cia, ?e poczciwa stara Jane by?aby na tak? skal? odrzucana”.
Austen (1775-1817), autork? powie?ci z ?ycia ziemia?stwa, wyró?nia?a celna obserwacja i kunszt narracji („Rozwa?na i romantyczna”, „Emma”, „Mansfield Park”, „Opactwo Northanger”). Reputacj? dobrej pisarki cieszy?a si? ju? za ?ycia . (PAP)
Dobre .
?liczna prowokacja.
Cho? jak dowodzi? Borges, "Don Kichot" napisany dzisiaj, nie by?by "Don Kichotem" napisanym przez Cervantesa.
Nawet gdyby by? identyczny
Ostatnio edytowany przez pak4 (2007-07-20 21:52:38)
a mo?e w?a?nie dlatego?
To mnie wystraszyli?cie.... Mam par? rzeczy do druku i jako? nie mia?am odwagi.
Teraz mam jeszcze mniej.
A wnioski grantowe pisa?a?? Artyku?y? Ksi??ki?
Zawsze jest w ?rodku jaki? stresik. Tyle, ?e zanim stanie si? doros?ym, du?ym stresem, trzeba go przerzuci? na kogo? innego
pak4 napisał:
A wnioski grantowe pisa?a??
W?a?nie jeden wys?a?am....
No to powodzenia!!
Dzi?ki. Teraz z niecierpliwo?ci? czekam do ko?ca roku, a? b?d? wyniki.