Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
znalazlam kilka ciekawych quizow na temat P&P
wszystkie sa po angielsku
http://www.sparknotes.com/lit/pride/quiz.html
http://www.gradesaver.com/classicnotes/quiz/pride/1/
http://classiclit.about.com/library/bl- … -start.htm
Zycze udanej zabawy
p.s
jeszcze jeden bardzo fajny
"jaka jestes postacia z dumy i uprzedzenia"
Pierwszy prosty.
Drugi nieco trudniejszy: wymaga lepszej znajomo?ci postaci drugoplanowych. (Zaliczy?em b??d w okre?leniu motywacji Wickhama...)
Trzeci wymaga podstawowej wiedzy o historii powie?ci (i jedna wpadka...).
Ogólnie to bawi?y mnie te mo?liwo?ci alternatywnego rozwinicia akcji
?mieszne i proste. Mia?am tylko jeden b??d w drugim quizie (Zawsze mi si? wydawa?o, ?e cho? Darcy uwa?a? jej oczy za ?liczne, to pokocha? j? za inteligencj?. Ale co ja tam wiem o motywach facetów )
A te quizy o tym, któr? jeste? postaci? ju? znamy. S? w?ród starszych postów. Jest tam te? quiz, "Jak? postaci? jeste? u JA".
Wiesz, w paru przypadkach mia?em w?tpliwo?ci. Tu te?, bo kilka odpowiedzi wydawa?o mi si? prawdopodobnych. Ale o oczach mamy powiedziane wprost. I dlatego postawi?em na nie.
Ja w drugim mia?am dwie wpadki - pomyli?am si? co do motywów Collinsa oraz nie pami?ta?am, ile dzieci maj? Gardinerowie - ich dzieci najbardziej kojarz? z serialu, ale mog?abym powiedzie?, ?e maj? gromadk? dzieci, trudno mi by?o wymieni? liczb? .
pak4 napisał:
Ale o oczach mamy powiedziane wprost. I dlatego postawi?em na nie.
Oj tu si? nie zgodz?. Na ko?cu ksi??ki Lizzy pyta Darcy'ego, czemu si? w niej zakocha?. Jego odpowied?, cytuj?c mój egzemplarz: "Spodoba?a mi si? ?ywo?? Twojego umys?u".
O oczach jej nie wspomina. Owszem podoba?y mu si?, co przyzna? pannie Bingley, ale nie zdecydowa?y o uczuciu.
Ale mamy pytanie "co pocz?tkowo" spodoba?o si? Darcy'emu. A na pocz?tku mamy w?a?nie o oczach i to w czasie, gdy jeszcze nie mia? okazji pozna? jej inteligencji.
(Pozostawiaj?c na boku to, ?e w oczach cz?sto chce si? doszukiwa? odbicia ducha i intelektu )
Nie zgodz? si?. Najpierw zauwa?y? bystro?? umys?u, a potem dopiero oczy.
Jak wróc? , to wrzuce cytacik jaki?...
Tak jest. O ile pami?tam, zacz?? si? ni? interesowa? ze wzgl?du na rozumny albo co? w tym stylu wyraz oczu, które swoj? drog? uzna? wtedy za niesymetrycznie rozstawione
?obuz jeden (To o Darcy'm )
w zasadzie z ksi??k? w r?ku stwierdzam, ?e je?li zdanie brzmi:
"ujmuj?ce spojrzenie ciemnych oczu czyni twarz Elisabeth niezwykle inteligentn?"
to nie mo?na rozdziela? co mu si? w niej bardziej spodoba?o.
Chocia? z drugiej strony, to najsz?a mnie my?l, ?e to jednak g?upio napisane zdanie jest. Bo czy gdyby spojrzenie nie by?o ujmuj?ce, to twarz Lizzy by?aby mniej inteligentna, czy te? sama Lizzy by?aby mnie inteligentna?
H??
Aine, ale to tak jest: w oczach i przez oczy, mo?na zobaczy? wszystko co si? chce
Darcy w ró?owych okularach w?a?nie go w nich zobaczy?am
Zabawne te odpowiedzi w trzecim. Zwlaszcza Pemberfield.
Bardzo mnie cieszy ze podobaja wam si? quizy
Je?li chodzi natomiast natomiast ten jakim jestes bohaterem nie wiedzia?am o jego publikacji w poprzednich postach . Prosz? o wyrozumia?o??
W sumie to zrozumia?e, skoro jeste? nowa. Ale przed publikacj? nowego postu - warto zerkn?? do archiwum, czy nie jest duplikatem...
... tylko nietkórzy s? upierdliwi (mua na ten przyk?ad )
I ja, i ja...
Zreszta, czepianie si? jest rzecz? ludzk?
Hmmm. Tylko przejrza?am, ale ?adnego nie zrobi?am, choc przyznaj? - próbowa?am. Niestety moja znajomo?c j?zyka angielskiego jest do?? S?ABa, wi?c sz?o mi to ci??ko...
Pierwszy - bezb?ednie,
Drugi - 84%
S?dzi?am ?e dzieci Gardinerów jest 5 a nie 4 i ?e Kitty jest najm?odsza.
Ogólnie bardzo fajne.
Trzeciego nie zrobi?am bo denerwuje mnie naciskanie "next question"
pierwszy bana?, drugi... ciut mniej prostu,a le te? wynik niez?y.
trzeciego te? nie zrobi?am.
Pierwszy pro?ciutki(nawet jak ma si? ma?? znajomo?? angielskiego),drugi 88%,a trzeci te? prosty,tylko nie wiedzia?am jak sie zaczyna ksi?zka;)