Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
znalazlam kilka ciekawych quizow na temat P&P
wszystkie sa po angielsku
http://www.sparknotes.com/lit/pride/quiz.html
http://www.gradesaver.com/classicnotes/quiz/pride/1/
http://classiclit.about.com/library/bl- … -start.htm
Zycze udanej zabawy
p.s
jeszcze jeden bardzo fajny
"jaka jestes postacia z dumy i uprzedzenia"
Pierwszy prosty.
Drugi nieco trudniejszy: wymaga lepszej znajomości postaci drugoplanowych. (Zaliczyłem błąd w określeniu motywacji Wickhama...)
Trzeci wymaga podstawowej wiedzy o historii powieści (i jedna wpadka...).
Ogólnie to bawiły mnie te możliwości alternatywnego rozwinicia akcji
Śmieszne i proste. Miałam tylko jeden błąd w drugim quizie (Zawsze mi się wydawało, że choć Darcy uważał jej oczy za śliczne, to pokochał ją za inteligencję. Ale co ja tam wiem o motywach facetów )
A te quizy o tym, którą jesteś postacią już znamy. Są wśród starszych postów. Jest tam też quiz, "Jaką postacią jesteś u JA".
Wiesz, w paru przypadkach miałem wątpliwości. Tu też, bo kilka odpowiedzi wydawało mi się prawdopodobnych. Ale o oczach mamy powiedziane wprost. I dlatego postawiłem na nie.
Ja w drugim miałam dwie wpadki - pomyliłam się co do motywów Collinsa oraz nie pamiętałam, ile dzieci mają Gardinerowie - ich dzieci najbardziej kojarzę z serialu, ale mogłabym powiedzieć, że mają gromadkę dzieci, trudno mi było wymienić liczbę .
pak4 napisa³:
Ale o oczach mamy powiedziane wprost. I dlatego postawiłem na nie.
Oj tu się nie zgodzę. Na końcu książki Lizzy pyta Darcy'ego, czemu się w niej zakochał. Jego odpowiedź, cytując mój egzemplarz: "Spodobała mi się żywość Twojego umysłu".
O oczach jej nie wspomina. Owszem podobały mu się, co przyznał pannie Bingley, ale nie zdecydowały o uczuciu.
Ale mamy pytanie "co początkowo" spodobało się Darcy'emu. A na początku mamy właśnie o oczach i to w czasie, gdy jeszcze nie miał okazji poznać jej inteligencji.
(Pozostawiając na boku to, że w oczach często chce się doszukiwać odbicia ducha i intelektu )
Nie zgodzę się. Najpierw zauważył bystrość umysłu, a potem dopiero oczy.
Jak wrócę , to wrzuce cytacik jakiś...
Tak jest. O ile pamiętam, zaczął się nią interesować ze względu na rozumny albo coś w tym stylu wyraz oczu, które swoją drogą uznał wtedy za niesymetrycznie rozstawione
Å‚obuz jeden (To o Darcy'm )
w zasadzie z książką w ręku stwierdzam, że jeśli zdanie brzmi:
"ujmujÄ…ce spojrzenie ciemnych oczu czyni twarz Elisabeth niezwykle inteligentnÄ…"
to nie można rozdzielać co mu się w niej bardziej spodobało.
Chociaż z drugiej strony, to najszła mnie myśl, że to jednak głupio napisane zdanie jest. Bo czy gdyby spojrzenie nie było ujmujące, to twarz Lizzy byłaby mniej inteligentna, czy też sama Lizzy byłaby mnie inteligentna?
HÄ™?
Aine, ale to tak jest: w oczach i przez oczy, można zobaczyć wszystko co się chce
Darcy w różowych okularach właśnie go w nich zobaczyłam
Zabawne te odpowiedzi w trzecim. Zwlaszcza Pemberfield.
Bardzo mnie cieszy ze podobaja wam siÄ™ quizy
Jeśli chodzi natomiast natomiast ten jakim jestes bohaterem nie wiedziałam o jego publikacji w poprzednich postach . Proszę o wyrozumiałość
W sumie to zrozumiałe, skoro jesteś nowa. Ale przed publikacją nowego postu - warto zerknąć do archiwum, czy nie jest duplikatem...
... tylko nietkórzy są upierdliwi (mua na ten przykład )
I ja, i ja...
Zreszta, czepianie siÄ™ jest rzeczÄ… ludzkÄ…
Hmmm. Tylko przejrzałam, ale żadnego nie zrobiłam, choc przyznaję - próbowałam. Niestety moja znajomośc języka angielskiego jest dość SłABa, więc szło mi to ciężko...
Pierwszy - bezbłednie,
Drugi - 84%
Sądziłam że dzieci Gardinerów jest 5 a nie 4 i że Kitty jest najmłodsza.
Ogólnie bardzo fajne.
Trzeciego nie zrobiłam bo denerwuje mnie naciskanie "next question"
pierwszy banał, drugi... ciut mniej prostu,a le też wynik niezły.
trzeciego też nie zrobiłam.
Pierwszy prościutki(nawet jak ma się małą znajomość angielskiego),drugi 88%,a trzeci też prosty,tylko nie wiedziałam jak sie zaczyna ksiązka;)