Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Aha-dzi?kuj? : ) Na pewno wi?kszo?? forumowiczów widzia?a Zakochan? : )
Drodzy moi, na stronie napisy.info znajduj? si? po angielsku napisy do Northanger Abbey 2007, mo?e kto? pokusi si? o przet?umaczenie na j?zyk polski? : )
P.S. Oczywi?cie sama od razu bym skorzysta?a : )
na tej stronie sa dostepne napisy do northanger abbey po polsku
http://www.opensubtitles.com/pl/search/ … ovie-24521
Ostatnio edytowany przez emmanuella (2008-02-05 22:51:57)
Dzi?kuj? emanuella, mam nadziej?, ?e b?d? pasowa? ; )
nie ma za co i zawsze do uslug jesli moge pomoc
Skoro tak piszesz to pozwol? sobie jeszcze Ciebie zapyta? emmanuello o polskie napisy do north and south 2004 (serial 4-odcinkowy)? )), czy masz poj?cie gdzie mo?na je znale??? : )
najlepiej jakbus miala "napiprojekt" to taki program ktory wyszukuje napisy do filmu za ciebie. na zadnej stronie nie znalazlam tych napisow po polsku dopiero uzywajac powyzszego programu udalo mi sie je znalezc. ale jesli nie masz czasu to moge przeslac ci te napisy. sama mam je od nie dawna
To by?oby cudownie, bo szzcerze powiedzawszy nie znam tego programu, a serial jest tutaj tak zachwalany, ?e grzechem by?oby nie obejrze?, tak wi?c je?li nadal wyra?asz chc?c podzielenia si? ze mn? napisami to prosz? Ci? oto mój mail: dbj4@wp.pl. Oczywi?cie sk?adam serdeczne podzi?kowania : )
Matko jedyna pomyli?am si? : ). Mój mail to: dbj4@gazeta.pl
Kochana emmanuello dzi?kuj? bardzo, przed chwil? otworzy?am poczt? (napierw oczywi?cie przeczyta?am, ?e o pó?nocy ju? mi wys?a?a? maila na poczt? : )). S? wszystkie napisy do 4 cz???i, nie wiem jak Ci dzi?kowa?, i za north i za opactwo, ju? nie moge si? doczeka? ogl?dania i jednego i drugiego, dzi?ki Tobie!
naprawde nie ma za co.
ciesze sie twoim szczesciem
Dobra, mo?ecie o mnie mówi? JA-filmomaniaczka. W?a?nie obejrza?am NA 2007 i oczywi?cie musz? si? z wami na gor?co podzieli? moim zdaniem.
Katarzyna - ?liczna i rewelacyjna. Eleonora troch? za stara, ale zagra?a ca?kiem przyzwoicie. Izabela mnie zawiod?a, wyobra?a?am j? sobie jako dziewczyn? o zimnej wyrachowanej urodzie, a tu ?adniutka trzpiotka. Brat Izabeli - bardzo si? mnie podoba?. Sam film bardzo sympatyczny. Wydaje mi si?, ?e uda?o si? twórcom uchwyci? atmosfer? ksi??ki, która sama w sobie by?a raczej utworem komediowym, ?eby nie powiedzie? pasti?em. Ale niestety do swoich hymnów pochwalnych musz? dorzuci? jeden powa?ny zarzut. Nie wiem, kto wybiera? obsad?, ale Henry to pora?ka. Szczerze mówi?c nawet na gr? aktorsk? nie zwróci?am uwagi, bo tak mi JJ nie pasowa?. Przepraszam jego wszystkie fanki, ale dla mnie to totalny "plastu?". Prawie mi odebra? przyjemno?? ogl?dania. Jaki? on taki... "d...aty". No, nie pasuje mi do tej roli.
ach Dione - sypiesz sol na me serce...
To na pocieszenie mog? tylko powiedzie?, ?e badziej pasowa?by mi tu D?emik
hmmm. No dooobra, pocieszylas mnie z zadatkiem
No, bo wiesz... te jego b??kitne ocz?ta, mina niby powa?na, ale troch? kpi?ca - no i wprost Henry? jak ?ywy
I wlasnie dlatego czuje sie udobruchana i w pelni usatysfakcjonowana. Dzem Henrysiem - nach jak pysznie brzmi!!
W?a?nie obejrza?am NA. B. dobrze si? bawi?am, imho dobrze oddaje prze?miewczy klimat ksi??ki. Opactwo... czyta?am raz, par? lat temu, i mgli?cie pami?ta?am, cho? troch? tre?ci wróci?o w trakcie ogl?dania. Catherine aktorsko mi si? podoba?a - s?odka, naiwna, niedo?wiadczona panienka z bujn? wyobra?ni? (te jej sny!); cho? musz? powiedzie?, ?e par? razy wybuchn??am ?miechem na widok jej zdumionej miny, tych okr?g?ych policzków i (niestety... ;/) otwartej buzi. JJ ani mnie zi?bi, ani grzeje; Thorpe troch? przerysowany, podobnie jak kapitan Tilney (ale za to jaki ma g?os... Mmm . W?a?ciwie, je?eli który? aktor przyci?ga? mój wzrok pod wzgl?dem walorów zewn., to chyba w?a?nie Frederick Tilney. Isabella bdb (oczywi?cie tez kojarzy?am, nie wiedzia?am sk?d, i prosz? - Kitty). Podsumowuj?c, nie moja ulubiona powie?? i nie ulubiona adaptacja, ale zupe?nie przyzwoita.
Aha, i widzia?y?cie, ?e dom w Fullerton (dom Catherine) = dom w Steventon (czyli dom JA) w Zakochanej Jane? Zorientowa?am si? przy wje?dzie/bramie na podwórko, jak Catherine wraca po wyrzuceniu z Opactwa - ?e to to samo, co widzia?am, gdy Jane ucieka?a z Lefroyem. Sprawdzi?am na IMDB i owszem: oba Higginsbrook, Trim, County Meath, Ireland.
I jeszcze w "trivia" na IMDB wyczyta?am, ?e zielony p?aszcz i bryczesy noszone przez JJ'a to te same, które nosi? Colin Firth w Dumie '95 Przyznam si? szczerze, ?e ciuchy m?skie w ogóle nie wpad?y mi w oko, za to damskie: nawet bardzo, naprawd? ?adne kostiumy (kilka takich sukienek bym ch?tnie przygarn??a). I wreszcie kobiety by?y uczesane!
to te bryczesy musialy zostac sporo przeszyte
No to musieli je nie?le przerabia?. JJ przy Colinie wydaje si? by? takie chucherko chudziutkie
ptasia napisał:
I jeszcze w "trivia" na IMDB wyczyta?am, ?e zielony p?aszcz i bryczesy noszone przez JJ'a to te same, które nosi? Colin Firth w Dumie '95
Fuj, co za brak higieny
to one wyprane i wykrochmalone byly z cala pewnoscia