Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Pa?stwo Allen zabieraj? Catherine Morland do Bath w Anglii, aby wprowadzi? j? do towarzystwa. Poznaje tam mi?dzy innymi Isabell? i Johna Thorpe oraz przystojnego Henry'ego Tilney z jego eleganck? siostr? Eleanor Tilney. Dziewczyna robi dobre wra?enie na ojcu rodze?stwa i zostaje zaproszona do ich posiad?o?ci - Northanger Abbey. Catherine szybko zakochuje si? w Henry'm Tilney'u, sp?dzaj?c z nim wiele czasu w malowniczej rezydencji, lecz zauwa?a równie?, ?e oblicza mi?o?ci s? bardzo zmienne wobec pieni?dzy, które okazuj? si? w tej sferze bardzo wa?ne.
http://www.imdb.com/title/tt0844794/
http://www.filmweb.pl/Northanger+Abbey+ … ,id=372807
Dla zainteresowanych podaj? sumk? do emule:
ed2k://|file|Northanger.Abbey.(2007).DVDRip.XviD-PRESSURE.avi|732964864|EA520B8289BEEDFA2049DFE65C3B4B1E|/
ANG napisy:
ed2k://|file|Northanger.Abbey.(2007).DVDRip.XviD-PRESSURE.subs.rar|1272248|A3D50E952D5BA756A06FCDB0995CC4F5|/
Kilka screenów z filmu:
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Falcon (2007-05-09 14:34:08)
Widzialam juz nowa wersje Northanger Abbey i goraco polecam. Znakomity dobor aktorow. Catherine momentami piekna chwilami brzydula, obdarzona urocza naiwnoscia i ignorancja. (Sorki nie mam polskich znakow) Henry, ach Henry jest uroczy i zabawny. Nie podoba mi sie tylko Mrs Allen. Za ladna. Nie jest to tak wielka ekranizacja jak obie Dumy... czy Rozwazna... , ale tez ksiazka nie jest tak dojrzala, bo przypominam, ze N. Abbey to pierwsza powiesc, ktora Jane napisala, choc wydana zostala dopiero po jej smierci. Odmiennosc tej historii dodaje jej uroku, Catherine dopiero sie uczy, popelnia bledy ktorych nie popelnilaby, zadna z jej dojrzalych bohaterek, ale przeciez spotykamy ja jako siedemnastolatke z prowincji, ktorej wiedza o okrucienstwach swiata plynie wylacznie z lektury romansow gotyckich. Elementy gotyku w filmie sa.......... i......... dodaja troszeczke pikanterii. Jest to niewatpliwie najbardziej zmyslowa ze wszystkich ekranizacji powiesci Austen.
Dodam jak dodam -- nie zrzuca?bym odmienno?ci Opactwa na m?odo?? Jane. Opactwo to w pe?ni ?wiadoma satyra, podczas gdy inne powie?ci, cho? dowcipne, s? pisane na powa?nie.
Tak samo jak Ewie podoba mi si? nowa ekranizacja, a najbardziej cieszy mnie fakt, ?e Katarzyn? Morland zagra?a Felicity Jones. Pami?tam j? z serialu „ Niefortunna czarownica” gdzie zagra?a Ethel, to by?a moja ulubiona posta?
Swiadoma satyra? Oczywiscie do tego bardzo wprost, ale prawdziwymi satyrami sa dopiero pozniejsze powiesci, satyrami spolecznymi do kwadratu, tylko o wiele bardziej subtelnymi i wyszukanymi
Opactwo jest bardziej pastiszem, ni? ?wiadom? satyr?. W zasadzie nie chodzi o pokazanie bohaterki w krzywym zwierciadle, ale nawi?zanie stylem do powie?ci gotyckich.
ha ha moze wszyscy powinninsmy wziac 'Literary Terms' Cuddona do reki i uzgodnic definicje, bo wszyscy uderzaja w ten sam dzwon tylko na troche inna nute.
Bior? zwyk?y s?ownik (SJP):
Pastisz [...] dzie?o plastyczne, utwór literacki lub muzyczny, b?d?ce ?wiadomym na?ladownictwem stylu lub maniery innego twórcy, innej szko?y, epoki.
Czy Opactwo to pastisz? Mamy ?wiadome nawi?zania do powie?ci gotyckiej, ale do na?ladownictwa stylu lub maniery jest do?? daleko. To tylko jedna z bohaterek i to we w?asnych my?lach, przesi?kni?ta jest stylem i manier? powie?ci gotyckich. Chyba troch? ma?o na pastisz.
Satyra [...] utwór literacki o?mieszaj?cy i pi?tnuj?cy wady ludzkie, sposoby post?powania i pogl?dy, obyczajowo??, stosunki spo?eczne i polityczne; od XVIII w. odr?bny gatunek literacki; ogó? utworów o tym charakterze [...]
Satyra to jak najbardziej jest. (Nie jako gatunek literacki, ale w pierwszym znaczeniu.) Elementy satyry mamy we wszystkich powie?ciach JA, ale tu chyba s? najwyra?niejsze (o?mieszaj?cy [...] ludzkie [...] pogl?dy, obyczajowo??).
I prosz?, ju? by?em gotów zgodzi? si? z Aine i uzna?, ?e ?le u?y?em s?owa, a tu s?ownik jest po mojej stronie
Ostatnio edytowany przez pak4 (2007-05-19 11:24:15)
Dozna?am ostatnio ma?ego szoku kiedy zorientowa?am si?, ?e Isabelle Thorpe gra Carey Mulligan czyli Kitty z DiU 2005. Nie mog?am jej pozna? bez ci?g?ego chichotu i w innych w?osach. O wiele lepiej wygl?da kiedy jest blondynk?.
!!! Nie zorientowalabym sie!!! Zdaje sie, ze DiU z 2005 byla jej debiutem filmowym. Coz za zmiana...
Paku, mnie si? nadal wydaje, ?e Opactwo jest pastiszem, aczkolwiek z du?ymi elementami satyry. Ale satyra , jak sam zauwazy?es, jest we wszystkich powie?ciach JA, ka?dy z wyrazistych bohaterów pi?tnuje pewne cechy obyczajowe, które nisko ceni?a sobie sama Jane.
Ale w przeciwie?stwie do np. MP, ON jest pastiszem powie?ci gotyckiej. Ju? sam pocz?tek daje nam to wybitnie do zrozumienia
Nie, DiU to nie jej debiut zagra?a wcze?niej w 2005r w Bleak House jako Ada Clare.
to jednak ten sam rok, chodzi mi o jej przemiane z dziewuszki w kobite, wiem charakteryzacja, itp. Zdaje mi sie ze w special features na moim dvd jest jej wypowiedz jak to fajnie jest debiutowac w DiU, a moze to byla Mary? slaba pamiec, sprawdze. Widocznie obejrzenie czegos 100 razy to dla mnie za malo. Pozdro
Przyznaje, ze d\jak dla mnie ewolucji wielkiej nie by?o.
Po prostu inna rola.
Mnie w Kitty sie bardzo podoba?a figlarno?? i filuterno??. Jak dla mnie to ona powinna gra? Lydi?.
Fajny film. Aktorzy mi pasowali. Fajnie mi si? oglada?o
Faktycznie aktorka graj?ca Isabelle Thorpe to Kitty z DiU2005. Bez waszej podpowiedzi jeszcze d?ugo bym si? g?owi?a sk?d ja j? znam. Moim zdaniem korzystnie jej w tych w?osach i jako? tak wydoro?la?a.
Jak dla mnie ona ju? P&P 2005 by?a du?o ?adniejsza, filuterniejsza ni? Lydia, tutaj wida? jak rozkwita - wspania?a Izabela: ?adna, o kociej urodzie i ruchach kokietka.
Zupe?nie si? z tob? zgadzam. i
Jako Lidia by?aby rewelacyjna. Na pierwszy rzut oka wida?, ?e wie jaak przyku? uwag? m??czyzn!!!
Co do tego, ?e to wie jak przyku? uwag? w Opactwie jestem pewien. Ale sobie jej zupe?nie nie mog? przypomnie? jako Kitty z DiU 2005... Czy tam te? to wiedzia?a?
Czy nie uwa?acie, ?e Opactwo wysz?o najlepiej z ca?ego tegorocznego cyklu?
Ewa chyba uwa?a W ka?dym razie dobrze si? ogl?da i w?a?ciwie zachowana tre?? bez zb?dnych uwspó?cze?nie? i do tego sprytne zako?czenie z burz? nad opactwem
PS. A P&P'05 musz? sobie po prostu przypomnie?, bo jako? siostry Lizzy z tej ekranizacji mi wylatuj? z pami?ci (z wyj?tkiem Jane), a na ich miejsce wchodz? te z realizacji z 1995...
Ostatnio edytowany przez pak4 (2007-06-11 21:02:28)
Bo rzeczywiscie - te serialowe sa jakos wyra?niejsze.
Co do Opactwa - rzeczwiscie to chyba najlepsza ekranizacja, ale jednak Perswazje najbardziej mi sie podoba?y. Nie tylko dlatego ?e to ekranizacja mojej ukochanej powie?ci, ale równie? i dlatego, ?e maj? magi? i to "co?", co sprawia, ze motylki noremalnie furgaj?.
Niestety Henry? ku palpitacjom nie przyprawia.
Te? mam coraz wi?cej sympatii do Perswazji, tyle ?e ich ekranizacje s? ani wybitne, ani s?abe, tylko ?rednie.
Wiesz, mnie sie ta ekranizacja zdecydowanie najbardziej podoba. I pod wzgl?dem technicznym (ma?o latania kamer? z r?ki. Na MP dostawa?am choroby lokomocyjnej) i pod wzgl?dem klimatycznym - magia JA by?a zdecydowanie.
AineNiRigani napisał:
(ma?o latania kamer? z r?ki. Na MP dostawa?am choroby lokomocyjnej)
Uwa?am, ?e Opactwo Northanger jest bardzo dobre, ale Perswazje maj? ten nietypowy klimacik, który sprawia, ?e to w?a?nie ta ekranizacja jest najlepsza