Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Jak podaje Mugglenet, wczoraj by? ?wiatowy Dzie? Ksi??ki. Z tej okazji organizator postanowi? spyta? czytelników bez jakich ksi??ek nie mog? ?y?. Lista najcz??ciej wymienianych 10 jest nast?puj?ca:
1) Duma i Uprzedzenia - Jane Austen 20%
2) W?adca Pier?cieni - JRR Tolkein 17%
3) Jane Eyre - Charlotte Bronte 14%
4) Harry Potter - J K Rowling 12%
5) Zabi? drozda - Harper Lee 9.5%
6) Biblia 9%
7) Wichrowe Wzgórza - Emily Bronte 8.5%
8) 1984 - George Orwell 6%
9) His Dark Materials - Philip Pullman 6%
10) Wielkie Nadzieje - Charles Dickens .55%
Ciekawa lista . Pozycji 5, 9 i 10 nie znam niestety.
O "Zabi? drozda" s?ysza?am, ale nie mam poj?cia o czym jest ta ksi??ka
Bo chyba nie o ornitologii;)
Ankieta zdradza anglosaskie pochodzenie Warto by co? wi?cej wiedzie? o czytelnikach, których ankietowano.
Ciekawe wyniki. Ja mysle sie podpisuje pod pozycja nr 1 i 2.
Ja pod wszystkimi z wyj?tkiem 9 (której nie znam), ale ca?a reszta - zdecydowanie si? zgadzam (chocia? dorzuci?abym to i owo
Pozycja 3 i 4 tez jest ciekawa.
Dla mnie wszystkie (poza wspomnianym 9 ) s? bardzo ciekawe. Pokrywaj? si? zreszt? z moim gustem literackim, bo do ka?dej z tych ksi??ek wracam. Nie bez ka?dej nie mog? ?y?, ale zdecydowanie wywar?y wp?yw na moje zainteresowania i ?ycie...
Ja si? nie wychowywa?am na literaturze anglosaskiej, wi?c i nie mia?a wp?ywu na moje wczesne literackie gusta. B?d?c w 4-5 klasie, czyta?am Sienkiewicza, Verne'a, Szmaglewsk?, Niziurskiego....Same ramoty i przewa?nie krajowe .
Marijo: jak skre?li? Verne'a (tak si? jako? sk?ada?o) i wstawi? Fiedlera, to b?dzie to te? moja lista z 4-5 klasy
Ja co? Fiedlera nie mog?am...Co jest tym dziwniejsze, ?e przeczyta?am wszystkich Tomków Wilmowskich. Z literackiego punktu widzenia tragedia, ale na geografi? si? przydawa?o . I chyba si? troch? w tym dzielnym Tomku podkochiwa?am
Na geografi, biologi? ty?
Fiedler pisze dla doros?ych. Mnie jego ksi?zki podróznicze nie odpowiada?y stylistycznie (bo Orinoko, czy ta wcze?niejsza cz??? - bardzo)
A có? Tomek Wilmowski? Idea? taki chodz?cy?
Ja Fiedlera jako? nie ruszy?em, May'a zreszt? te?. Wilmowski, Niziurski, Nienacki czy nawet O?ogowska ju? jak najbardziej!
W Tomku Wilmowskim si? kocha?am skrycie, ?e on taki dzielny i odwa?ny i mia? Dinga i ?e szlachetny, honorowy. Zawsze robi? to co nale?a?o... Maj hiro?
Fiedler pisa? du?o ci??ej. Mia?am ca?y ksi?gozbiór i nie mog?am ruszy?, Orinoko przeczyta?am zanim sie zorientowa?am, kto napisa?. Interesuj?ca tre??,niezwykle ciekawe opisy. Mo?na si? by?ĸo wiele dowiedzie?. I w sumie ??dnie pisa? o uczuciach. Zaskoczy? mnie tym...
Mnie "okolicznosci przyrody" malo pociagaly
Ktores wydanie Tomkow mialo z tylu okladki calej serii i czekalem na ostatnie dwa tomy. Dziewiaty chyba wyszedl dopiero w tej nowej edycji Muzy. I tak chyba dokonczony przez kogos innego...
Ha!!1 widze, ?e i Ty jeste? trendzi!!!
Tak To chyba tomekw grobowcach faraonów. Szklarski pozostawi? bardzo dok?adne rozpiski, fiszki i fragmenty obu tomów. Pozostaje to niejako z?o?y? w ca?o?? i podopisywa? (czy pozosta?o, bo powinien byc uzyty czas dokonany )
Ale grobowce powinny by? chyba wydane ju?...
Ja Tomka w krainie kangurów, te dwa syberyjskie (zpaomnia?am tytu?ów) mia?am jeszcze w najstarszym wydaniu , ale to z jednolitymi ok?adkami bardzo mi sie podoba. Nie tylko ze wzgl?du na ilustracj?, co po prostu czcionka mi le?y
A ja sie zastanawiam, czemu ludzie lubia sie tak dobijac i wybrali Orwela? Przeciez to taka dolujaca historia (nie czytalam, ale streszczano mi ja).
Lista okej, znam pierwsze cztery tytuly i bardzo je lubie .
Co mi polecacie z reszty?
"Wichrowe wzgórza" i Dickensa (cho? od "Wielkich nadziei" wol? "Dawida Coperfielda" lub "Klub Pickwicka"). No ofcourse Orwella. Wcale nie s? takie do?uj?ce, a naprawd? warto.
Loano: ta lista to niezupe?nie 'moje typy', ?e si? tak eufemistycznie wyra??... W ka?dym razie cz?sto si?gam po Dostojewskiego cho? bywa do?uj?cy. Z bardzo prostego powodu -- to ?wietna literatura.
Zbrodnia i kara to zdecydowanie jedna z moich ulubionych lektur ale niestety nie spodoba?a si? Panu Giertychowi
i jak tu si? dziwi?, ?e wszyscy tak bardzo go nie lubi?!
Z tej listy najbardziej lubi? DiU.
A z tego, co znam nie lubi? Heniusia Pottera.
Loana napisał:
A ja sie zastanawiam, czemu ludzie lubia sie tak dobijac i wybrali Orwela? Przeciez to taka dolujaca historia (nie czytalam, ale streszczano mi ja).
Mój prof. od teorii literatury wmawia? nam kiedy?, ?e "Rok 1984" jest przereklamowany i przeterminowany. Jaki? czas temu wyg?osi? nawet 4-godzinny odczyt o wy?szo?ci Huxley'a nad Orwellem
A swoj? drog?, to w tej powy?szej ankiecie bra?y udzia? chyba same kobitki