Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
pak4 napisa³:
A tak poważnie, to rowery górskie mi się skojarzyły, gdyż kiedyś (ho, ho, studentem jeszcze byłem...) słyszałem jak chłopak z "dobrej rodziny" cieszył się i chwalił, że znalazł okazję do kupna tańszego rowerka, bo wiadomo -- kradzione tańsze. Coś z tego szoku jeszcze we mnie zostało.
Ja znałam gościa, również z bardzo dobrej rodziny, który zajmował sie paserstwem kradzionych telefonów komórkowych... ot dorabiał sobie chłopczyna do kieszonkowego. Takie czasy? Ja podziękuje ...
Marija napisa³:
Widzę tu najnormalniejszą głupawkę :D
Najnormalniejsza? No wiesz??!!! :D
AineNiRigani napisa³:
Marija napisa³:
Widzę tu najnormalniejszą głupawkę
Najnormalniejsza? No wiesz??!!!
NajnienormalniejszÄ…? Ok, zgoda
Jejku! Nie było mnie tu zaledwie pół roku,a co się tu wyrabia!!
Dla niektorych pol roku to zaledwie. Dla mnie to szmat czasu...
Podejrzewam, że ten temat był już roztrząsany na prawo i na lewo, ale ośmielę się dodać, że gładkie słówka mogą zdziałać cuda:)
szczególnie gdy sie trafi na kogoś łasego na nie ...
Są momenty w życiu, ze człowiek ucieka z "domowego ogniska" na oślep i wtedy gładkie słówka Wickhama, jakiejś sekty, czy innych zagrożeń mogą trafić na podatne ucho. Zwłaszcza ludzie młodzi, niepewni siebie mogą ulec takim "fenomenom".
Nie zawężałbym tego do ucieczki z domowego ogniska. Jeśli ktoś potrafi dobrze kłamać, to znaczy kłamać bez mrugnięcia okiem, przekonująco i znajdzie się w obcym środowisku, może tam sporo dla siebie zyskać. I to nie musza być sekty, wystarczy zwykła autopromocja, że się jest dobrym fachowcem, świetnym specjalistą, itd., itp.
Czyli marketing pełną gębą
Mógłby sprzedawać odkurzacze jako akwizytor... ;P
Oj i z całą pewnością miłaby rekordy sprzedaży
Awansowałby z odkurzaczy do biznesu matrymonialnego
Ech... Czym jest pół roku dla historyczki
Ups! Odeszłam od tematu.
No więc myślę, że pan Wickham wcisnął by każdy kicz paniom w każdym wieku
Niejednemu panu też. Niezależnie od wieku
PS. Dlaczego kicz, a nie kit?
Bo kiczem można nazwać tandetne obrazki, wazoniki i jeszcze wiele innych rzeczy, które można znaleść w walizeczkach domokrążców. Przy czym równocześnie trzeba mieć umiejętność wciskania kitu kupującemu
pak4 napisa³:
Nie zawężałbym tego do ucieczki z domowego ogniska. Jeśli ktoś potrafi dobrze kłamać, to znaczy kłamać bez mrugnięcia okiem, przekonująco i znajdzie się w obcym środowisku, może tam sporo dla siebie zyskać. I to nie musza być sekty, wystarczy zwykła autopromocja, że się jest dobrym fachowcem, świetnym specjalistą, itd., itp.
Ja pisałam raczej z punktu widzenia osoby podatnej
Ty zaprezentowałeś zalety "Wickhama"
Chodziło mi o to,ze czasami słysząc, ze ktoś związał się z nieodpowiednią osobą, sektą , myślimy dlaczego, to taki normalny człowiek a uwierzył w takie bzdury...A działając pod wpływem emocji, najrozsądniejsza osoba moze rzucić sie w ramiona Wickhama (speca od autopromocji)albo kupić odkurzacz od domokrążcy
Ja opisałem zalety? Jestem zdziwiony Chyba wyraźnie nie dodałem, że znam osobę świetną w takiej "autopromocji", i że wcale u niej tego nie lubię
Dla mnie Wickham jest fenomenem prostego czarusia, ale mało inteligentnego. Mógł iśc na studia prawnicze, to
zrezygnował, wolał wieśc życie hulaki i karciarza. Dopóki jego wystepków nie ujawniono, bez problemow czarował
i uwodził co zamozniejsze panie. Ale w Brighton narobił długów na grubo ponad tysiąc funtów, a o ile pamiętam,
za długo szlo się do więzienia, więc zdesperowany Wickham uciekł z Lidią, która dosłownie mu sie uwiesiła na szyi.
Jedno warte drugiego. Darcy , owszem ze względu na Lizzy, spłacił długi W., ale zarazem i chciał polożyc w miare
możliwości kres jego dalszym hulankom. Stąd pózniej wspomagał ich materialnie, ale nie przyjmował w Pemberley.
Ago: sokratejsko-platońskie utożsamienie etyki z mądrością to teoria trochę przeterminowana... Ja bym jednak obstawiał, że on mógł być wcale inteligentny. A czy ową wyraźną słabość zawdzięczał wychowaniu, czy czemuś innemu -- nie ośmielę się wyrokować. Ale to słabość charakteru, nie inteligencji.
Ago, wydaje mi się że nie piszesz o braku inteligencji, a o braku rozsądku. A jedno z drugim nie idzie w parze. Można być niezwykle inteligentnym, niewykształconym lekkoduchem jak również tępym poważnie podchodzącym do życia ktosiem.
do AeNiRegani
najwyrazniej mamy odmienne zdanie na ten temat...hm...lubie ludzi typu mr.Darcy'ego,dlatego bez zastanowienia wybralabym wlasnie jego ^_^