Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
pod wp?ywem lektury niektórych postów postanowi?am zapytac-czy jestescie zupe?nie pewni ?e Fitzwilliam to imi? pana Darcy'ego?...
pojawia sie bodajze w dwoch miejscach w ksiazce-pod listem oraz gdy pani Gardiner przypomina sobie ze z?ysza?a o Fitzwilliamie Darcym jako o z gruntu zlym ch?opaku.
natomiast kuzyn p. Darcy'ego - od strony matki- ma na nazwisko Fitzwilliam. gdzies - niestety w tej chwili nie pamietam gdzie,moze w biografii JA?- przeczytalam ze przedrostek Fitz w panienskim nazwisku matki Darcy'ego-wlasnie Fitzwilliam-oznacza ze wsrod przodkow mieli ayna krolewskiego z nieprawego ?o?a.
zatem mogloby byc tak, ze to Fitzwilliam jest dodawane ze zgledu na wysoki rod matki?
czy ktos moze mi to wyjasnic z cala stanowczoscia, najlepiej powolujac sie na kompetentne zrodla?? bo meczy mnie to i meczy od dawna....
Imiona w przypadku najstarszych synów i córek, albo panów i pa? w ogóle wyst?puj? bardzo rzadko -- sam nie wiem jak na imie ma Mr Bennet, albo Mrs Bennet Nawet o Jane zwykle czytamy Miss Bennet.
Rzeczywi?cie -- Darcy ma na imi? Fitzwilliam -- tak nazwya?a si? (Anna Fitzwilliam) matka Darcy'ego.
Samo Fitz ma oznacza? tyle, co syn (jaki? przedrostek "hiberno-norma?ski" jak doczytuj?), cho? to stary przedrostek, popularny g?ównie w Irlandii i raczej w ?redniowieczu. Nie nale?y wyklucza? jednak, ?e w tradycji rodzinnej przetrwa?.
Fitz odnoszono równie? (pó?niej) do nie?lubnych dzieci z rodów królewskich. Mamy wi?c dwa mo?liwe t?umaczenia.
dzieki za Fitza;)
Imiona w przypadku najstarszych synów i córek, albo panów i pa? w ogóle wyst?puj? bardzo rzadko -- sam nie wiem jak na imie ma Mr Bennet, albo Mrs Bennet
Nawet o Jane zwykle czytamy Miss Bennet.
a to wlasnie i pare innych rzeczy wyjasnia pieknie Anna Przedpe?ska-Trzeciakowska, t?umaczka, we wstepie do Mansfield Park, w serii Prószy?skiego. Najstarsze córki aby podkrelic starszenstwo bylywymieniane bez imienia-Miss Bennet, Miss Elliot. synowie rowniez, przynajmniej gdy ojciec byl Sir-Sir Thomas (Bertram) , jego synowie-pan Bertram i pan Edmund Bertram (w MP jest fragment o tym w ustach Panny Crafword)
ale to nie przeszkadzalo JA uzywac imion wszystkich panow. Watpliwosci mam tylko u pana Darcyego, wlasnie ze wzgledu na dziwne brzmienie. u p?kownika Brandona pojawiajacy sie Krzystof (a wlasnie, w którym miejscu?) wyglada naturalnie
w ogóle do?? du?a ró?norodno?? imion:)
Pak a czy pani Bennet nie mia?a na imi? Jane? Wiesz, najstarsza córka i syna - zawsze imi? po rodzicach?
a w DiU 1995, cho? mo?e tylko si? przes?ysza?am, wydawa?o mi si?, ?e pan Gardiner zwróci? si? raz do swojej siostry ( czyli pani Bennet) - Fanny.
to jest nas dwie
to by?o chyba w tej scenie, gdy pani Bennet rozpacza z powodu ucieczki Lidii i boi si? ?e pan Bennet wezwie Wickhama na pojedynek :?
Ula mo?esz mie? racj? z tym Fitzwilliamem, chocia?... list by? podpisany Fitzwilliam Darcy, chyba by?by podany cho?by inicja? imienia gdyby by?o inne.
Mo?e to jego imi? w?a?nie upami?tnia przodków ze strony matki, takie imi? dla bohatera jeszcze bardziej podkre?la?oby szlachetno?? pochodzenia Darcy'ego.
A zdrobnienie? "Fitzy"? Will? Fitzwill? Nie powiem, ?e nie jest g?upie 8O
Ja bym chyba mówi?a "Will" bo "Fitzku" jako? mi si? nie podoba
no to Billy, czy nie tak zdrabnia sie William?
pomyslalam ze mozemy zaglosowac, jesli nikt nie ma pewnych informacji
pomyslalam ze mozemy zaglosowac, jesli nikt nie ma pewnych informacji
Ta demokracja nas wyko?czy...... 8)
Czysta wariacja ta demokracja, jak powiedzia? Boy-?ele?ski.
nie demokracja a sondaz socjologiczny
nie demokracja a sondaz socjologiczny
Ty? diabelski wynalazek, jak '''?rednia statystyczna" 8)
iiii tam
poza tym sie wypowiadaja niektorzy:)
Szukam podpowiedzi, ale nie mog? znale??. Pozostaj? wi?c przy swojej "opinii" o imieniu.
Nawiasem mówi?c znalaz?em co? takiego, ale mo?e ju? znacie:
"Mr Darcy recently topped a survey in the United Kingdom of fictional characters with whom most women would like to go on a date, beating such creations as James Bond and Superman."
Mo?e ma?o wiem o angielskich imionach, ale jak si? ori?tuj? istnieje imi? Fitzwilliam. W tym przypadku mog?oby? zupe?nie prosto. Skoro matka Darcy'ego mia?a nazwisko Fitzwilliam, a takie imi? istnieje, to rodzice naszego pana D. mogli poprostu dla tak go nazwa?. Poza tym je?li chodzi o imiona na zachodzie to jest tam ca?y galimatias. Przypomn? cho?by nasz? drog? "Ani? z Zielonego Wzgórza". Jej nazwisko brzmia?o Shirley, a jeden z jej synów w pó?niejszych cz??ciach dorobi? si? takiego imienia. S?ynna dzieci?ca gwiazda by?a Shirley Temple. Czyli ogólnie rzecz bior?c u nich nie wiadomo co jest imieniem damskim, co m?skim, a co nazwiskiem.
a wiec robi sie jasniej w tym temacie
A jest gdzie? w ksi??ce napisane, ?e matka Darcy'ego mia?a na nazwisko Fitzwilliam?
E.
Informacj? wyj??em z Wikipedii Ale domy?lam si?, ?e to wnioskowanie oparte o posta? pu?kownika Fitzwilliama, by?o nie by?o, bratanka matki Darcy'ego.
tak, pu?kownik Fitzwilliam, syn brata lady Anny i lady Katarzyny, nosi chyba takie nazwisko jak matka Darcyego przed slubem. potem "doczytalam", bodajze w biografii JA, o tym, ze nazwisko panienskie matki etc-tak jak to napisalam w pierwszym poscie.
no bo chyba pulkownik nie ma tylko na imie Fitzwilliam? JA nie zostawilaby go bez nazwiska...