Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2006-11-15 00:59:16

Ulka
Użytkownik

Fitzwilliam

pod wp?ywem lektury niektórych postów postanowi?am zapytac-czy jestescie zupe?nie pewni ?e Fitzwilliam to imi? pana Darcy'ego?...
pojawia sie bodajze w dwoch miejscach w ksiazce-pod listem oraz gdy pani Gardiner przypomina sobie ze z?ysza?a o Fitzwilliamie Darcym jako o z gruntu zlym ch?opaku.
natomiast kuzyn p. Darcy'ego - od strony matki- ma na nazwisko Fitzwilliam. gdzies - niestety w tej chwili nie pamietam gdzie,moze w biografii JA?- przeczytalam ze przedrostek Fitz w panienskim nazwisku matki Darcy'ego-wlasnie Fitzwilliam-oznacza ze wsrod przodkow mieli ayna krolewskiego z nieprawego ?o?a.
zatem mogloby byc tak, ze to Fitzwilliam jest dodawane ze zgledu na wysoki rod matki?
czy ktos moze mi to wyjasnic z cala stanowczoscia, najlepiej powolujac sie na kompetentne zrodla?? smile bo meczy mnie to i meczy od dawna....

"cierpliwo?? - spokój ?e przecie? si? stanie"
(Ks. J. Twardowski)

#2 2006-11-15 08:07:20

pak4
Użytkownik

Re: Fitzwilliam

Imiona w przypadku najstarszych synów i córek, albo panów i pa? w ogóle wyst?puj? bardzo rzadko -- sam nie wiem jak na imie ma Mr Bennet, albo Mrs Bennet smile Nawet o Jane zwykle czytamy Miss Bennet.

Rzeczywi?cie -- Darcy ma na imi? Fitzwilliam -- tak nazwya?a si? (Anna Fitzwilliam) matka Darcy'ego.

Samo Fitz ma oznacza? tyle, co syn (jaki? przedrostek "hiberno-norma?ski" jak doczytuj?), cho? to stary przedrostek, popularny g?ównie w Irlandii i raczej w ?redniowieczu. Nie nale?y wyklucza? jednak, ?e w tradycji rodzinnej przetrwa?.

Fitz odnoszono równie? (pó?niej) do nie?lubnych dzieci z rodów królewskich. Mamy wi?c dwa mo?liwe t?umaczenia.

Oddaj wierzbie
Ca?? nienawi??, ca?e po??danie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#3 2006-11-15 16:24:52

Ulka
Użytkownik

dzieki za Fitza;)

Imiona w przypadku najstarszych synów i córek, albo panów i pa? w ogóle wyst?puj? bardzo rzadko -- sam nie wiem jak na imie ma Mr Bennet, albo Mrs Bennet smile Nawet o Jane zwykle czytamy Miss Bennet.

a to wlasnie i pare innych rzeczy wyjasnia pieknie Anna Przedpe?ska-Trzeciakowska, t?umaczka, we wstepie do Mansfield Park, w serii Prószy?skiego. Najstarsze córki aby podkrelic starszenstwo bylywymieniane bez imienia-Miss Bennet, Miss Elliot. synowie rowniez, przynajmniej gdy ojciec byl Sir-Sir Thomas (Bertram) , jego synowie-pan Bertram i pan Edmund Bertram (w MP jest fragment o tym w ustach Panny Crafword)
ale to nie przeszkadzalo JA uzywac imion wszystkich panow. Watpliwosci mam tylko u pana Darcyego, wlasnie ze wzgledu na dziwne brzmienie. u p?kownika Brandona pojawiajacy sie Krzystof (a wlasnie, w którym miejscu?) wyglada naturalnie big_smile

w ogóle do?? du?a ró?norodno?? imion:)

(Ks. J. Twardowski)

#4 2006-11-15 16:31:00

Jeanne
Użytkownik

Pak a czy pani Bennet nie mia?a na imi? Jane? Wiesz, najstarsza córka i syna - zawsze imi? po rodzicach?

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie
Jak blade meteory przez pó?mrok spada?y."

[img]http://img232.imageshack.us/img232/821/kjykpa8.jpg[/img]

#5 2006-11-16 14:49:49

kitty
Użytkownik

a w DiU 1995, cho? mo?e tylko si? przes?ysza?am, wydawa?o mi si?, ?e pan Gardiner zwróci? si? raz do swojej siostry ( czyli pani Bennet) - Fanny.

#6 2006-11-16 17:48:48

Tijana
Użytkownik

Ja te? s?ysza?am jak mówi? do niej Fanny. smile

#7 2006-11-16 19:12:52

kitty
Użytkownik

to jest nas dwie big_smile
to by?o chyba w tej scenie, gdy pani Bennet rozpacza z powodu ucieczki Lidii i boi si? ?e pan Bennet wezwie Wickhama na pojedynek :?

#8 2006-11-16 19:34:48

caroline
Użytkownik

Ula mo?esz mie? racj? z tym Fitzwilliamem, chocia?... list by? podpisany Fitzwilliam Darcy, chyba by?by podany cho?by inicja? imienia gdyby by?o inne.
Mo?e to jego imi? w?a?nie upami?tnia przodków ze strony matki, takie imi? dla bohatera jeszcze bardziej podkre?la?oby szlachetno?? pochodzenia Darcy'ego.

#9 2006-11-17 14:18:49

Marija
Użytkownik

A zdrobnienie? "Fitzy"? Will? Fitzwill? Nie powiem, ?e nie jest g?upie 8O lol

#10 2006-11-19 15:26:34

Orchidea
Użytkownik

Ja bym chyba mówi?a "Will" bo "Fitzku" jako? mi si? nie podoba wink

#11 2006-11-19 16:34:26

Ulka
Użytkownik

no to Billy, czy nie tak zdrabnia sie William?

(Ks. J. Twardowski)

#12 2006-11-20 10:57:17

Marija
Użytkownik

"Ficek Darcy"? No, rewelacyjnie 8O

#13 2006-11-21 17:57:09

AineNiRigani
Użytkownik

a ja si? jednak bardziej sk?aniam do nazwiska... big_smile

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#14 2006-11-21 23:48:35

Ulka
Użytkownik

pomyslalam ze mozemy zaglosowac, jesli nikt nie ma pewnych informacji smile

(Ks. J. Twardowski)

#15 2006-11-22 09:37:01

Marija
Użytkownik

pomyslalam ze mozemy zaglosowac, jesli nikt nie ma pewnych informacji smile

Ta demokracja nas wyko?czy...... 8)

#16 2006-11-22 10:30:32

AineNiRigani
Użytkownik

Czysta wariacja ta demokracja, jak powiedzia? Boy-?ele?ski.

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#17 2006-11-22 11:21:21

Ulka
Użytkownik

nie demokracja a sondaz socjologiczny tongue

(Ks. J. Twardowski)

#18 2006-11-22 12:00:51

Marija
Użytkownik

nie demokracja a sondaz socjologiczny tongue

Ty? diabelski wynalazek, jak '''?rednia statystyczna" 8)

#19 2006-11-22 16:21:37

Ulka
Użytkownik

iiii tam wink
poza tym sie wypowiadaja niektorzy:)

(Ks. J. Twardowski)

#20 2006-11-22 18:50:43

pak4
Użytkownik

Szukam podpowiedzi, ale nie mog? znale??. Pozostaj? wi?c przy swojej "opinii" o imieniu.

Nawiasem mówi?c znalaz?em co? takiego, ale mo?e ju? znacie:

"Mr Darcy recently topped a survey in the United Kingdom of fictional characters with whom most women would like to go on a date, beating such creations as James Bond and Superman."

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#21 2006-11-24 10:32:51

Dione
Użytkownik

Mo?e ma?o wiem o angielskich imionach, ale jak si? ori?tuj? istnieje imi? Fitzwilliam. W tym przypadku mog?oby? zupe?nie prosto. Skoro matka Darcy'ego mia?a nazwisko Fitzwilliam, a takie imi? istnieje, to rodzice naszego pana D. mogli poprostu dla tak go nazwa?. Poza tym je?li chodzi o imiona na zachodzie to jest tam ca?y galimatias. Przypomn? cho?by nasz? drog? "Ani? z Zielonego Wzgórza". Jej nazwisko brzmia?o Shirley, a jeden z jej synów w pó?niejszych cz??ciach dorobi? si? takiego imienia. S?ynna dzieci?ca gwiazda by?a Shirley Temple. Czyli ogólnie rzecz bior?c u nich nie wiadomo co jest imieniem damskim, co m?skim, a co nazwiskiem.

Mój ch?opak si? w?a?nie o?eni?....

#22 2006-11-24 12:43:28

Ulka
Użytkownik

a wiec robi sie jasniej w tym temacie smile

(Ks. J. Twardowski)

#23 2006-11-27 01:14:59

Elentari
Użytkownik

A jest gdzie? w ksi??ce napisane, ?e matka Darcy'ego mia?a na nazwisko Fitzwilliam?
E.

#24 2006-11-27 07:27:00

pak4
Użytkownik

Informacj? wyj??em z Wikipedii smile Ale domy?lam si?, ?e to wnioskowanie oparte o posta? pu?kownika Fitzwilliama, by?o nie by?o, bratanka matki Darcy'ego.

Oddaj wierzbie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#25 2006-11-27 12:56:56

Ulka
Użytkownik

tak, pu?kownik Fitzwilliam, syn brata lady Anny i lady Katarzyny, nosi chyba takie nazwisko jak matka Darcyego przed slubem. potem "doczytalam", bodajze w biografii JA, o tym, ze nazwisko panienskie matki etc-tak jak to napisalam w pierwszym poscie.
no bo chyba pulkownik nie ma tylko na imie Fitzwilliam? lol JA nie zostawilaby go bez nazwiska... smile

(Ks. J. Twardowski)

Stopka forum