Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Przepraszam jeśli na tym forum jest już taki temat, ale jestem tu już trochę czasu i takiego nie widziałam. Jeśli jest to nie napiszę nowego już nigdy więcej.
Gdyby ktoÅ› wpadÅ‚ na pomysÅ‚, żeby nakrÄ™cić DiU w Polsce to kto waszym zdaniem byÅ‚by najlepszy do roli Lizzy, Darcy’ego... ZastanawiaÅ‚am siÄ™ na tym dość dÅ‚ugo i każdy aktor czy aktorka nie wydali mi siÄ™ odpowiedni, a jak w myÅ›licie?
to Proste najbardziej nadawałabym się ja
nie ma to jak skromnośc lady_kasiek :twisted:
No ba
skromna jestem nadzwyczaj
Rzeczywiście byłoby to wyzwanie, aby dobrać naszych polskich aktorów to tych ról, ale może Tomasz Kot nienajgorzej wyszedłby w Roli Darcyego :?:
hmmmmm no nie wiem. Po wczorajszym M jak miłość myślę, że może serialowa ciocia Krysia nadawała by się na panią Bennet
Nie wiem kto to mógłby być?
Może faktycznie Krysia by się nadawała.
No więc mamy już Darcyego i panią Benet, pomyślałam tez sobie że może Kasia Cichopek na Jane :?:
Kasia Cichopek? prędzej na Lidię...
No więc mamy już Darcyego i panią Benet, pomyślałam tez sobie że może Kasia Cichopek na Jane :?:
pomyślałam tak samo tylko musiałaby mieć perukę, ale wydaje mi się, że pasuje do tej roli
Może zostawmy sobie Lizzy na koniec, a teraz pomyślmy kogo obsadzic w roli Bingley'a :?: Macie jakieś propozycje :?:
Ja się nie zgadzam na Kasię Cichopek w peruce. Ona ma taki typ urody, że wyglądałaby w niej po prostu strasznie.
Ten temat poruszałyśmy już tak ułomnie (tzn jedynie polską kandydaturę na Darcyego). Moja kandydatura się nie zmieniła - Robert Żołędziewski.
Kot ma zbyt poczciwą gębę. Pasowałby mi bardziej na Bingley'a. Tę rolę zagrałby, moim zdaniem, znakomicie.
Kot na Darcego?? nie
Bingley.....może Adamczyk?
Papież na Bingleya? Uh, protestuję!
A dlaczego? w sumiemógłby być
Za stary! A Cichopek w peruce, wiem byłaby za blada, ale idealnie pasuje mi z charakteru. Darcy może... Małaszyński. Nie mam pojęcia jeśli chodzi o Colinsa
Dla mnie Małaszyński jest zbyt bezwyrazowy, zbyt mozno jest uzależniony w aktorstwie od słowa. A Darcy przecież częsciej milczał. i patrzył.
Żołędziewski grał w RH- podobną rolę. Mało mówił, dużo milczał i patrzył. Ale jak milczał i jak patrzył!!! W tej ciszy było tyle słów, napiecia i emocji.
Cichopek też mi pasuje charakterem, więc nie mówię nie, ale stanowczo sprzeciwiam się peruce.
Ja jestem z polskimi aktorami (i aktorkami) trochę zapóźniony :oops: Więc mogę obsadzać tylko inne pokolenie -- np pani Bennet -- Zofia Merle; albo Lady Katarzyna -- Krystyna Janda.
Witajcie
Pani Bennet: Ewa Kasprzyk. Pan Bennet: Marek Kondrat,
Pan Collins: Tomasz Karolak, Lady Katarzyna de Bourgh: Ewa Wiśniewska
resztę obsady trudno mi znaleźć
Karolak na Collinsa - niezła propozycja. Ja myślałam o Malajkacie. Jednak jest chyba bardziej uniwersalny i plastyczny niz Karolak. I tę uniżoność zagrałby troszkę lepiej.
Lady C - Janda niekoniecznie. Ona ma teraz ta manie takiego chaotycznego grania. Wsędzie jej pełno, pełna energii itd. a na lady C mi to jakoś się nie widzi. Wprawdzie w Siostrach Czechowa zagrała rewelacyjnie, ale to było dawno i nie wiem, czy jeszcze tak potrafi...
Wiśniewska - niby nie mam nic przeciwko, ale to takie sztampowe. ostatnio Wiśniewska gra takie role, to się nasuwa zbieżność. A ja chyba bym chciała być trochę oryginalniejsza Jak nie znajdę to chyba do niej wrócę
Co powiecie na Cichopek w roli Elizabeth? Tak sobie pomyślałam - może dlatego, że przypomina chyba urodą Jennifer Ehle... chyba by podołała tej roli... jest zdolną i do tego sympatyczną osóbką
a Darcy? chyba jeszcze nie widzę nikogo (ale rozważam T. Kota-ma coś w sobie i nie byłby chyba taki najgorszy)
a może: Pan Collins- Cezary Pazura, Lady Katarzyna - Beata Tyszkiewicz
...
Zgadzam sie z przedmowczynia
Jesli chodzi o Pana Darcy to moze Zebrowsk??? Albo Delag??? Czy za starzy (ale jakos mi nie przychodza inni do glowy...)
Bingley to moze hmmmmmm jej, nie wiem... Zakoscielny??? Hahahaha A Elzbieta to moze Ania Mucha??? Myslalam tez o Annie Przybylskiej...
Jane moze Magda Cielecka???