Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Opowiadanie by?o ?wietne
Szkoda tylko, ?e Darcy okaza? si? tak niesta?y w uczuciach....
Kolejny dowód na to, ze idea?ów nie ma :?
:twisted: A co powiedziecie na zwi?zek tego nie?lubnego syna Darcy'ego i przysz?ej córki Lizzy? :twisted:
Co do sta?o?ci -- ju? mia?em w g?owie taki wariant, ?e pana Darcy'ego ?miertelnie raniono na wojnie i si? nim opiekowa?a do ?mierci oddana Lizzy, która kalece i bohaterowi wybaczy?a to, do czego w innych warunkach musia?a widzie? Pemberly. A na ?miertelnym ?o?u Darcy uk?ada? p?omienne erotyki, które Lizzy wyda?a tu? przed swoj?, przedwczesn? ?mierci? (?alo?? po Darcym i wdaj?ca si? gru?lica...).
W ogóle -- najlepsz? odtrutk? na niesta?o?? bohaterów jest ich u?miercenie. Ale tu w?a?nie nie chcia?em by? okrutny, bo co to by si? skarg na moj? g?ow? posypa?o A tak, prosze, jeszcze dwa miejsca przy boku Darcy'ego wolne!!
Tak dobrze, to si? nawet nie ko?czy pierwsza wersja "Stelli" (ale kto czyta? Goethego?) :twisted:
ooo, mam nie?lubne dziecko z Panem Darcym ju? to sobie wyobra?am, te noce w ?wietle ksi??yca...
no, ale imi? Madeline bardziej mi si? podoba. kojarzy mi si? z tak? bajk? o ma?ej sierotce...
ale dzi?kuj? za mój epizod with Darcy.
<uk?on>
A propos wersji alternatywnych -- rano zerkn??em do "Leksykonu w?tków mi?osnych" Kopali?skiego. Oczywi?cie pod has?o El?bieta Bennet i Fitzwilliam Darcy No i si? zdziwi?em. Kopali?ski pisze bowiem, ?e po wyperswadowaniu Jane przez "siostry" i Darcy'ego, Bingley pojecha? za granic?, z której wróci? dopiero co? ko?o ?lubu Liddii... Sk?d on to wzi????
O jeju?ku, co to si? dzieje?! 8O Nie by?o mnie ledwie tydzie? z ma?ym hakiem, a tu taaakie historie... To jest genialne, prosz? o ci?g dalszy! Z Darcym juniorem (i Dominique de Elbereth
) w roli g?ównej.
A Kopali?ski, có?... pewnie wypi? z rana za du?o mleka :twisted:
A propos wersji alternatywnych -- rano zerkn??em do "Leksykonu w?tków mi?osnych" Kopali?skiego. Oczywi?cie pod has?o El?bieta Bennet i Fitzwilliam Darcy
No i si? zdziwi?em. Kopali?ski pisze bowiem, ?e po wyperswadowaniu Jane przez "siostry" i Darcy'ego, Bingley pojecha? za granic?, z której wróci? dopiero co? ko?o ?lubu Liddii... Sk?d on to wzi????
no wlasnie! ja tez to kiedys zauwazylam tylko z glowy mi wylecialo. trzeba zapytac:) moze przeczytal ksiazke p.Tennant, tam zdaje sie bylo cos o zagranicznych wojazach ktoregos z panow!
sie mówi doinformowany cz?owiek. i taka ksi??k? czytaj? pó?niej niepoinformowani ludzie, którzy pó?niej maj? fa?szywe wyobra?enie o Bingley'u i p.Darcy'm... 8O
Sorki Lemonicku, co by Kopali?ski nie napisa?, jakie b??dy nie pope?ni?, odwali? kawa? dobrej roboty leksykono-s?ownikowej i kategorycznie nie pozwalam wyra?a? si? o nim lekcewa??co w mojej obecno?ci (nawet wirtualnej)
och, wybacz... nie wiedzia?am...
a powinna?, je?li interesujesz si? histori? (i szeroko poj?t? kultur?).
au?...
- no ju? dobrze, ju? dobrze (*Aine g?aszcze Lemonicka po ?epku)
no nie gniewam si?...