Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Co s?dzicie o tej niedoko?czonej powie?ci Jane Austen?
Wg. mnie nie przypomina ono innych utworów Jane. Brak tu Austenowskiego poczucia humoru i ironi. Mo?e dlatego, ?e nie zosta?a doko?czona. Jednak akcja mog?a rozwin?? si? bardzo ciekawie, bo przecie? Jane zdardzi?a swoje plany co do dalszej tre?ci i zako?czenia. A? dziw, ?e nikt nie podj?? si? doko?czenia "Watsonów".
Przyznaj?, ze tej nie czyta?am. Kilka lat temu mia?am okazj? zadoby? niedoko?czone powie?ci JA, ale .... pomy?la?am, ?e mam czas (wtedy wydawa?o mi si? to dobrym pomys?em) i :evil: . A teraz nigdzie nie mog? ich dosta?.
'Watsonowie' i 'Lady Susan' s? do zdobycia (w wersji elektronicznej) za darmo pod adresem:
http://www.literatura.net.pl/
A 'Sandition' widzia?em na osio?ku... mo?e z miesi?c temu?
Prawd? powiedziawszy, nudne co nieco to "Sanditon" i tp. Ja w ka?dym razie przysn??am ( :oops: pó?no by?o, a ?e ?ó?ko wygodne...). Postaram si? jednak nadrobi? t? zaleg?o??.
'Watsonowie' i 'Lady Susan' s? do zdobycia (w wersji elektronicznej) za darmo pod adresem:
http://www.literatura.net.pl/
A 'Sandition' widzia?em na osio?ku... mo?e z miesi?c temu?
Pewnie b?d? troszk? dziwna, gdy zapytam: Co to/ Kto to jest osio?ek?
A na stronk? zaraz wejd? i sobie ?ci?gn?. Dzi?ki pak
Osio?ek = eDonkey.
Jest to program do wymiany plików mi?dzy u?ytkownikami (mówi? bez ogródek: do piracenia, ale tak?e legalne pliki mo?na wymienia?.)
Je?li mówi?, ?e 'widzia?em na osio?ku', to znaczy, ?e który? z u?ytkowników udost?pnia? plik wszystkim ch?tnym. W sumie gdybym poszpera?, te? bym mo?ne znalaz? na jakim? dysku... ale g?owy nie daj?.
Wczoraj po?kn??am Watsonów jednym tchem. Bardzo mi si? podoba i wielka szkoda, ?e nie zosta?a doko?czona. Jest godna polecenia, nawet pomimo 60 stron. Jak zwykle u JA powie?? jest napisana bardzo plastycznie. Nie zgodz? si? z Elizabeth ?e jest ma?o ironi i humoru. Postacie sióstr s? same w sobie ironiczne. A Tom? To czysta ironia. Och wielka szkoda!!!
Sadition przeczyta?am dzisiaj i równie? gor?co polecam. I te? bardzo ?a?uj?, ?e jest niesko?czona. Powie?? pomimo tego ?e to tylko jej pocz?tek napisana jest bardzo dojrzale. Przemy?lenia wspania?e, rodzina Parkerów i Danhem przedstawiona wy?mienicie. Przekrój spo?ecze?stwa i charakterów udany.
Lady Susan nie czyta?am, ujecie powie?ci w formie listów mi nie odpowiada.
Te? "Watsonowie" bardzo mi si? podobali, móg?by kto? zechcie? to sfilmowa?, najlepiej BBC i Andrew Davies . Co do "Sanditon" - te? mi si? podoba?o, ch?tnie bym przeczyta?a, jak to zosta?o zako?czone, jest w Bibliotece Uniwersyteckiej, wi?c mo?e uda mi si? dorwa?.
A "Lady Susan" bardzo polecam! Lady Susan to bardzo nietypowa g?ówna bohaterka u Jane Austen. Ekranizacja te? mog?aby by? ?wietna...
A o czym sa "Watsonowie"? Nie czytalam tego, a angielski mam slaby...
Dokonczenie "Sanditon" jest super - patrz odpowiedni watek
.
A co do "Lady Susan" - czy to jest skonczona opowiesc? Czy tez przerwana???
Doko?czona, cho? krótka.