Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
historia.... moje ukochane....
moim marzeniem zawsze by?o by? egiptologiem.... albo historykiem sztuki (i konserwatorem sztuki)...
Megg, poszlam na historie, bo wypad? orze?
A ja nie mog? sobie przypomnie? momentu decyzji o pój?ciu na histori? - za nic nie kojarz?. Demencja czy pod?wiadome dzia?anie mózgu?? Chcia?am by? oczywi?cie archeologiem ; w najlepszym przypadku siedzia?abym teraz przy budowie autostrady A4 ratuj?c skorupy i ?lady po s?upach
?yciem rz?dzi przypadek i chwilowe zachcenia, przynajmniej u mnie :twisted:
Ahhha........A, je?li wolno spyta?, co by?o pod reszk??
Marijo-ja te? dok?adnie nie pami?tam, a o demencj? si? nie podejrzewam Chyba zawsze chcia?am studiowa? na swoich studiach i mi si? uda?o
Marijo-ja te? dok?adnie nie pami?tam, a o demencj? si? nie podejrzewam
Chyba zawsze chcia?am studiowa? na swoich studiach i mi si? uda?o
Wida? mamy to w genach czy jak?
to grzebalnictwo w przesz?o?ci
Ale Kochana! Ja nie jestem historykiem tylko filologiem-inaczej historykiem literatury, a nie takim normalnym, czyli w sumie te? grzebi? w przesz?o?ci, tylko tej literackiej, bo do literatury wspó?czesnej mnie nie ci?gnie A drugi kierunek nijak nie jest zwi?zany z histori? ...
historykiem z krwi i ko?ci jest tu Aine
Ps. Ale fajne masz Marijo studia....serio...
Niestety rz?dzi mami przypadek i jaki? z góry ustalony los. Od obejrzenia Indiany Jonesa marzy?am o archeologii (ci?gle marz?), a sko?czy?am dwa zgo?a inne kierunki (swoj? drog? nie zamieni?abym ich na inne). Tylko te poszukiwania ?ladów historii ci?gle maj? dla mnie wymiar prawie magiczny. A tak poszukuj?, lecz ?ladów ?ycia w do?? zminiaturyzowanej formie
Niestety rz?dzi mami przypadek i jaki? z góry ustalony los. Od obejrzenia Indiany Jonesa marzy?am o archeologii (ci?gle marz?), a sko?czy?am dwa zgo?a inne kierunki (swoj? drog? nie zamieni?abym ich na inne). Tylko te poszukiwania ?ladów historii ci?gle maj? dla mnie wymiar prawie magiczny. A tak poszukuj?, lecz ?ladów ?ycia w do?? zminiaturyzowanej formie
Có?, ja zawsze marzy?am o weterynarii (niestety natura zbyt ma?y rozumek da?a ). Do tej pory dziwie si?, ?e jednak nie wybra?am biologii i potem jakiej? specjalizacji pokrewnej.
Co by?o pod reszk?? przedmioty polonistyczne (pewnie wyrzuca?abym jeszcze raz ?eby wybra? czy kulturoznastwo, czy polonistyka )
A teraz i ja posz?am w drugi zawód. A mo?e raczej dalej id?? Tyle, ?e mnie on raczej nie bawi...
A jaki??e to zawód Aine?
A tak gwoli ?cis?o?ci....to u nas lit angielskiej jako takiej studiowa? nie mo?na. Tak dobrze maj? tylko zagraniczne uniwerki. U nas mo?na okr??n? drog?: anglistyka i ewentualnie specjalizacja na chyba 2 roku. Wiem bo sama bym chcia?a.
mrrr.... literatura angielska.... có?, lit ang nie ma, ale jest literaturoznastwo, polonistyka.... co jak co, ale zw??y?am list? zawodów z 30 na 20... zrezygnowa?am z prawa (nie mam szans), archeologii (praca bez przysz?o?ci...) i paru innych. dalej jednak zosta?y mi zawody bardzo "?mieszne", np. Genetyk s?dowy, historyk sztuki, historyk literatury.... có?, mam dopiero 15 (16 ) lat.... jeszcze przede mn? ca?e LO..
Stwierdzenie "archeologia (praca bez przysz?o?ci...)" jest ?wietne!
ja (w napadzie zgry?liwo?ci) dodam, ?e w porównaniu do historyka sztuki jako zawód przysz?o?ciowy, brzmi jeszcze lepiej.
I znowu limonik sie obrazi i bedzie, ze si? czepiamy, jeste?my inkwizytorami (??? ) itd.
Spoko, "archiwista zawód przysz?o?ci" http://www.archiwa.gov.pl/?CIDA=525
Ale to stwierdzenie, mo?na na ró?ne sposoby interpretowa? i ja si? troch? pogubi?em komu o co chodzi Mo?e Lemonick chcia?a tylko powiedzie?, ?e nie wierzy w budow? w Polsce autostrad?
(Popo?udniu b?d? odci?ty od komputera, wi?c ju? t?umacz?, ?e przy budowie autostrad inwestor powinien zapewni? mo?liwo?? dokonania bada? archeologicznych na terenie budowy, z czego nasi archeolodzy korzystaj? jak mog?, g?ównie w celu zwi?kszenia zatrudnienia w swoim fachu (jak sami twierdz? -- oczywi?cie w pismach niskonak?adowych ))
Ojejku! W?a?nie zda?am sobie spraw?, ?e nie wiem co po LO! 8O
Jejku! Za dwa i pó? roku matura, a ja nie wiem co chc? studiowa?!
Aaa!!!
dok?adnie! na co komu LO? i tak pó?niej cz?owiek w bezrobociu siedzi w domu i czyta, skleja koperty albo siedzi w ?awie sejmowej i g?osuje za jak?? g?upi? rewolucj? w edukacji... nie ?ebym co? mia?a do pos?ów...
co do wypowiedzi Aine, poprostu nie skomentuje tego. mo?liwe, ?e przesadzi?am z tymi "inkwizytorami", ale to by?o o Tobie i do Ciebie, wi?c nie mów ?e wszyscy s? tutaj inkwizytorami... i ja si? nie obra?am o g?upoty...
Hehe, rzeczywi?cie zabawnie wysz?o!
na co komu LO? i tak pó?niej cz?owiek w bezrobociu siedzi w domu i czyta, skleja koperty albo siedzi w ?awie sejmowej i g?osuje za jak?? g?upi? rewolucj? w edukacji...
Lemonicku, sk?d ten pesymizm, do takiej gadki uzurpuj? sobie prawo niespe?nieni absolwenci szkó? wy?szych, nie odbieraj ludziom chleba
Ja tam si? o Ciebie nie martwi?, skoro kombinujesz na wielu frontach (archeologia, historia sztuki, literaturoznawstwo, co tam jeszcze...), bezrobocie uwa?asz za czas kiedy si? czyta i szuka alternatywnych ?róde? zarobku, to nie jest z Tob? ?le!
To liceum to mo?e jednak Ci si? przyda No i nie rezygnuj z tego prawa tak szybko je?li Ci? do niego ci?gnie. Ola? plugaw? zawarto?? ?aw sejmowych, gorzej je?li Ty nie b?dziesz w siebie wierzy?. Rzek?am.
archeologia (praca bez przysz?o?ci...)
mia?o nie wyj?? tak, ale trudno sama z siebie nie wiedz?c o tym, gadam ?mieszne rzeczy....
Ja tam si? o Ciebie nie martwi?, skoro kombinujesz na wielu frontach (archeologia, historia sztuki, literaturoznawstwo, co tam jeszcze...), bezrobocie uwa?asz za czas kiedy si? czyta i szuka alternatywnych ?róde? zarobku, to nie jest z Tob? ?le!![]()
To liceum to mo?e jednak Ci si? przydaNo i nie rezygnuj z tego prawa tak szybko je?li Ci? do niego ci?gnie. Ola? plugaw? zawarto?? ?aw sejmowych, gorzej je?li Ty nie b?dziesz w siebie wierzy?. Rzek?am.
masz racj?. skoro kombinuj?, co mam robi? "w przysz?o?ci" juz teraz, chocia? mam przed sob? 3 klase i ca?e liceum, to mo?e nie czeka mnie wcale mycie pod?ogi w jakiej? "dupnej" szkole na wsi albo w supermarkecie "wyk?adanie chemii"...
8)
Lemonick! A co po gimnazjum? Mam wra?enie, ?e i tak wybierzesz LO i profil humanistyczny. Wida? to po Tobie 8)
co do wypowiedzi Aine, poprostu nie skomentuje tego. mo?liwe, ?e przesadzi?am z tymi "inkwizytorami", ale to by?o o Tobie i do Ciebie, wi?c nie mów ?e wszyscy s? tutaj inkwizytorami... i ja si? nie obra?am o g?upoty...
bezrobocie uwa?asz za czas kiedy si? czyta i szuka alternatywnych ?róde? zarobku, to nie jest z Tob? ?le!
![]()
To liceum to mo?e jednak Ci si? przydaNo i nie rezygnuj z tego prawa tak szybko je?li Ci? do niego ci?gnie. Ola? plugaw? zawarto?? ?aw sejmowych, gorzej je?li Ty nie b?dziesz w siebie wierzy?. Rzek?am.
je?li chodzi o rynek pracy, to jest przesyt na prawników. Ostatnio si? ich namno?y?o, a na aplikacj? przyjmuj? zaledwie kilkudziesi?ciu (w Krakowie na aplikacj? s?dziowsk?, by?o 40 kandydatów na jedno miejsce).
Tyle, ?e patrz?c tymi kategoriami, na wszystko jest dzisiaj przesyt.
Ja jedynie odradzam histori?... ;D
Czemu odradzasz histori?? Bo to nauka bez przysz?o?ci?
Ale za to z przesz?o?ci?. :twisted: