Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#26 2006-08-20 21:57:44

lemonick
Użytkownik

Re: Przysz?o?ciowe wybory

historia.... moje ukochane.... wink wink moim marzeniem zawsze by?o by? egiptologiem.... albo historykiem sztuki (i konserwatorem sztuki)...

-Co to jest prawdziwe JA? (...)
-To kim jeste?, a nie to, co z Ciebie zrobiono.
Paulo Coelho

#27 2006-08-20 22:21:46

AineNiRigani
Użytkownik

Megg, poszlam na historie, bo wypad? orze? big_smile

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#28 2006-08-21 07:51:46

Marija
Użytkownik

A ja nie mog? sobie przypomnie? momentu decyzji o pój?ciu na histori? - za nic nie kojarz?. Demencja czy pod?wiadome dzia?anie mózgu?? Chcia?am by? oczywi?cie archeologiem roll ; w najlepszym przypadku siedzia?abym teraz przy budowie autostrady A4 ratuj?c skorupy i ?lady po s?upach big_smile ?yciem rz?dzi przypadek i chwilowe zachcenia, przynajmniej u mnie :twisted:

#29 2006-08-21 11:40:31

megg
Użytkownik

Ahhha........A, je?li wolno spyta?, co by?o pod reszk??smile

#30 2006-08-21 11:42:20

megg
Użytkownik

Marijo-ja te? dok?adnie nie pami?tam, a o demencj? si? nie podejrzewam wink Chyba zawsze chcia?am studiowa? na swoich studiach i mi si? uda?o big_smile

#31 2006-08-21 12:13:54

Marija
Użytkownik

Marijo-ja te? dok?adnie nie pami?tam, a o demencj? si? nie podejrzewam wink Chyba zawsze chcia?am studiowa? na swoich studiach i mi si? uda?o big_smile

Wida? mamy to w genach czy jak? roll big_smile to grzebalnictwo w przesz?o?ci

#32 2006-08-21 12:20:54

megg
Użytkownik

Ale Kochana! Ja nie jestem historykiem tylko filologiem-inaczej historykiem literatury, a nie takim normalnym, czyli w sumie te? grzebi? w przesz?o?ci, tylko tej literackiej, bo do literatury wspó?czesnej mnie nie ci?gnie wink A drugi kierunek nijak nie jest zwi?zany z histori? ...
historykiem z krwi i ko?ci jest tu Aine smile
Ps. Ale fajne masz Marijo studia....serio...

#33 2006-08-21 12:27:21

Dione
Użytkownik

Niestety rz?dzi mami przypadek i jaki? z góry ustalony los. Od obejrzenia Indiany Jonesa marzy?am o archeologii (ci?gle marz?), a sko?czy?am dwa zgo?a inne kierunki (swoj? drog? nie zamieni?abym ich na inne). Tylko te poszukiwania ?ladów historii ci?gle maj? dla mnie wymiar prawie magiczny. A tak poszukuj?, lecz ?ladów ?ycia w do?? zminiaturyzowanej formie wink

Mój ch?opak si? w?a?nie o?eni?....

#34 2006-08-21 15:41:56

AineNiRigani
Użytkownik

Niestety rz?dzi mami przypadek i jaki? z góry ustalony los. Od obejrzenia Indiany Jonesa marzy?am o archeologii (ci?gle marz?), a sko?czy?am dwa zgo?a inne kierunki (swoj? drog? nie zamieni?abym ich na inne). Tylko te poszukiwania ?ladów historii ci?gle maj? dla mnie wymiar prawie magiczny. A tak poszukuj?, lecz ?ladów ?ycia w do?? zminiaturyzowanej formie wink

Có?, ja zawsze marzy?am o weterynarii (niestety natura zbyt ma?y rozumek da?a big_smile). Do tej pory dziwie si?, ?e jednak nie wybra?am biologii i potem jakiej? specjalizacji pokrewnej.
Co by?o pod reszk?? przedmioty polonistyczne (pewnie wyrzuca?abym jeszcze raz ?eby wybra? czy kulturoznastwo, czy polonistyka big_smile)
A teraz i ja posz?am w drugi zawód. A mo?e raczej dalej id?? Tyle, ?e mnie on raczej nie bawi...

#35 2006-09-21 16:52:50

Jeanne
Użytkownik

A jaki??e to zawód Aine? wink
A tak gwoli ?cis?o?ci....to u nas lit angielskiej jako takiej studiowa? nie mo?na. Tak dobrze maj? tylko zagraniczne uniwerki. U nas mo?na okr??n? drog?: anglistyka i ewentualnie specjalizacja na chyba 2 roku. Wiem bo sama bym chcia?a. lol

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie
Jak blade meteory przez pó?mrok spada?y."

[img]http://img232.imageshack.us/img232/821/kjykpa8.jpg[/img]

#36 2006-09-28 22:19:25

lemonick
Użytkownik

mrrr.... literatura angielska.... có?, lit ang nie ma, ale jest literaturoznastwo, polonistyka.... co jak co, ale zw??y?am list? zawodów z 30 na 20... zrezygnowa?am z prawa (nie mam szans), archeologii (praca bez przysz?o?ci...) i paru innych. dalej jednak zosta?y mi zawody bardzo "?mieszne", np. Genetyk s?dowy, historyk sztuki, historyk literatury.... có?, mam dopiero 15 (16 wink ) lat.... jeszcze przede mn? ca?e LO..

Paulo Coelho

#37 2006-09-29 09:07:04

Vasco
Administrator

Stwierdzenie "archeologia (praca bez przysz?o?ci...)" jest ?wietne! wink

#38 2006-09-29 10:15:46

AineNiRigani
Użytkownik

ja (w napadzie zgry?liwo?ci) dodam, ?e w porównaniu do historyka sztuki jako zawód przysz?o?ciowy, brzmi jeszcze lepiej.

I znowu limonik sie obrazi i bedzie, ze si? czepiamy, jeste?my inkwizytorami (??? big_smile) itd.

#39 2006-09-29 11:37:57

Marija
Użytkownik

Spoko, "archiwista zawód przysz?o?ci" roll http://www.archiwa.gov.pl/?CIDA=525

#40 2006-09-29 11:38:34

pak4
Użytkownik

Ale to stwierdzenie, mo?na na ró?ne sposoby interpretowa? i ja si? troch? pogubi?em komu o co chodzi wink Mo?e Lemonick chcia?a tylko powiedzie?, ?e nie wierzy w budow? w Polsce autostrad? wink

(Popo?udniu b?d? odci?ty od komputera, wi?c ju? t?umacz?, ?e przy budowie autostrad inwestor powinien zapewni? mo?liwo?? dokonania bada? archeologicznych na terenie budowy, z czego nasi archeolodzy korzystaj? jak mog?, g?ównie w celu zwi?kszenia zatrudnienia w swoim fachu (jak sami twierdz? -- oczywi?cie w pismach niskonak?adowych wink ))

Oddaj wierzbie
Ca?? nienawi??, ca?e po??danie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#41 2006-09-29 19:48:37

HerMia
Użytkownik

Ojejku! W?a?nie zda?am sobie spraw?, ?e nie wiem co po LO! 8O
Jejku! Za dwa i pó? roku matura, a ja nie wiem co chc? studiowa?!
Aaa!!!

#42 2006-09-29 21:42:42

lemonick
Użytkownik

dok?adnie! na co komu LO? i tak pó?niej cz?owiek w bezrobociu siedzi w domu i czyta, skleja koperty albo siedzi w ?awie sejmowej i g?osuje za jak?? g?upi? rewolucj? w edukacji... nie ?ebym co? mia?a do pos?ów...

Paulo Coelho

#43 2006-09-29 22:08:29

lemonick
Użytkownik

co do wypowiedzi Aine, poprostu nie skomentuje tego. mo?liwe, ?e przesadzi?am z tymi "inkwizytorami", ale to by?o o Tobie i do Ciebie, wi?c nie mów ?e wszyscy s? tutaj inkwizytorami... i ja si? nie obra?am o g?upoty...

Paulo Coelho

#44 2006-09-29 23:21:26

caroline
Użytkownik

Hehe, rzeczywi?cie zabawnie wysz?o!

na co komu LO? i tak pó?niej cz?owiek w bezrobociu siedzi w domu i czyta, skleja koperty albo siedzi w ?awie sejmowej i g?osuje za jak?? g?upi? rewolucj? w edukacji...

Lemonicku, sk?d ten pesymizm, do takiej gadki uzurpuj? sobie prawo niespe?nieni absolwenci szkó? wy?szych, nie odbieraj ludziom chleba wink

Ja tam si? o Ciebie nie martwi?, skoro kombinujesz na wielu frontach (archeologia, historia sztuki, literaturoznawstwo, co tam jeszcze...), bezrobocie uwa?asz za czas kiedy si? czyta i szuka alternatywnych ?róde? zarobku, to nie jest z Tob? ?le! smile
To liceum to mo?e jednak Ci si? przyda wink No i nie rezygnuj z tego prawa tak szybko je?li Ci? do niego ci?gnie. Ola? plugaw? zawarto?? ?aw sejmowych, gorzej je?li Ty nie b?dziesz w siebie wierzy?. Rzek?am.
big_smile

#45 2006-09-30 20:38:45

lemonick
Użytkownik

archeologia (praca bez przysz?o?ci...)

mia?o nie wyj?? tak, ale trudno wink sama z siebie nie wiedz?c o tym, gadam ?mieszne rzeczy.... wink

Ja tam si? o Ciebie nie martwi?, skoro kombinujesz na wielu frontach (archeologia, historia sztuki, literaturoznawstwo, co tam jeszcze...), bezrobocie uwa?asz za czas kiedy si? czyta i szuka alternatywnych ?róde? zarobku, to nie jest z Tob? ?le! smile
To liceum to mo?e jednak Ci si? przyda wink No i nie rezygnuj z tego prawa tak szybko je?li Ci? do niego ci?gnie. Ola? plugaw? zawarto?? ?aw sejmowych, gorzej je?li Ty nie b?dziesz w siebie wierzy?. Rzek?am.
big_smile

masz racj?. skoro kombinuj?, co mam robi? "w przysz?o?ci" juz teraz, chocia? mam przed sob? 3 klase i ca?e liceum, to mo?e nie czeka mnie wcale mycie pod?ogi w jakiej? "dupnej" szkole na wsi albo w supermarkecie "wyk?adanie chemii"... wink wink wink 8)

Paulo Coelho

#46 2006-10-01 11:28:14

HerMia
Użytkownik

Lemonick! A co po gimnazjum? Mam wra?enie, ?e i tak wybierzesz LO i profil humanistyczny. Wida? to po Tobie 8)

#47 2006-10-03 00:58:00

AineNiRigani
Użytkownik

co do wypowiedzi Aine, poprostu nie skomentuje tego. mo?liwe, ?e przesadzi?am z tymi "inkwizytorami", ale to by?o o Tobie i do Ciebie, wi?c nie mów ?e wszyscy s? tutaj inkwizytorami... i ja si? nie obra?am o g?upoty...

lol lol lol

#48 2006-10-03 01:00:34

AineNiRigani
Użytkownik

bezrobocie uwa?asz za czas kiedy si? czyta i szuka alternatywnych ?róde? zarobku, to nie jest z Tob? ?le! smile
big_smile

je?li chodzi o rynek pracy, to jest przesyt na prawników. Ostatnio si? ich namno?y?o, a na aplikacj? przyjmuj? zaledwie kilkudziesi?ciu (w Krakowie na aplikacj? s?dziowsk?, by?o 40 kandydatów na jedno miejsce).
Tyle, ?e patrz?c tymi kategoriami, na wszystko jest dzisiaj przesyt.
Ja jedynie odradzam histori?... ;D

#49 2006-10-03 16:02:43

HerMia
Użytkownik

Czemu odradzasz histori?? Bo to nauka bez przysz?o?ci? lol

#50 2006-10-03 16:05:42

Jeanne
Użytkownik

Ale za to z przesz?o?ci?. :twisted:

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie