Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#101 2008-03-30 20:55:12

czytelniczka
Użytkownik

Re: Jak zacz??a si? Twoja przygoda z "Dum? i uprzedzeniem"?

armalkolit napisał:

Moja przygoda z "DiU", a w?a?ciwie w ogóle z ksi??kami Jane Austen rozpocze?a si? od filmu "Emma" z Gwyneth Paltrow, obejrza?am tylko po?ow?, ale mi si? spodoba?o. Pó?niej by?a ksi??ka "Rozwa?na i romantyczna", nast?pnie dopiero ksi??ka"DiU" a na ko?cu film z 2005r. Wcze?niejszej wersji jeszcze nie ogl?da?am...

Wczesniejsza wersja jest zdaniem chyba wi?kszosci forumowiczów ( co za slowo ) lepsza wi?c nie marnuj czasu i odrabiaj zaleg?o?ci - powodzenia

#102 2008-03-31 01:28:10

emmanuella
Użytkownik

a ja i tak uwazam ze najlepsze jest Duma z '05 i jest tam Mateusz w ktorym jestam zakochana po uszy i dla niego ogladam spoos. a jak widze ich reklame to szleje
tongue

#103 2008-03-31 14:25:25

czytelniczka
Użytkownik

Mateuszek ma swoje zalety ale do literackiego pierwowzoru mu cokolwiek brakuje , podobnie jaki DiU z 05

#104 2008-03-31 17:47:18

armalkolit
Użytkownik

czytelniczka napisał:

armalkolit napisał:

Moja przygoda z "DiU", a w?a?ciwie w ogóle z ksi??kami Jane Austen rozpocze?a si? od filmu "Emma" z Gwyneth Paltrow, obejrza?am tylko po?ow?, ale mi si? spodoba?o. Pó?niej by?a ksi??ka "Rozwa?na i romantyczna", nast?pnie dopiero ksi??ka"DiU" a na ko?cu film z 2005r. Wcze?niejszej wersji jeszcze nie ogl?da?am...

Wczesniejsza wersja jest zdaniem chyba wi?kszosci forumowiczów ( co za slowo ) lepsza wi?c nie marnuj czasu i odrabiaj zaleg?o?ci - powodzenia

Mam zamiar nadrobi? zaleg?o?ci-i to jak najszybciej!

Pan Bloch pisze równie? znakomite krótkie opowiadania z pogranicza grozy i fantasy, a zapytany kiedy?, czy gatunek historii, który tworzy, nie wywiera przypadkiem wp?ywu na jego psychik?, odpowiedzia?: "O, nie. Mam serce ma?ego ch?opca (...) Trzymam je w s?oiku na moim biurku".
Alfred Hitchcock
http://armalkolit.blog.pl

#105 2008-03-31 19:02:59

Bridget
Użytkownik

Tak, Duma z 95 jest najbardziej zbli?ona do ksi??ki, a tym samym najfajniejsza:) Ogl?dam na okr?g?o... I ten Darcy... mmmm...

"Ksi??yc co? kracze, wrona blaskiem l?ni
Zawsze znajd? milionera, co przerzuci w?giel mi..."

#106 2008-05-04 21:18:59

karolinak
Użytkownik

Witam!!!
Ja zacz??am od ekranizacji P&P z 1995 r., niedawno by?a na TVN Style, potem ksi??ka oraz film z 2005r., Jak dla mnie Colin Firth jako Pan Darcy by? fantastyczny - co zreszt? codziennie sobie przypominam!!!

#107 2008-06-16 08:17:17

Acha
Użytkownik

Wpad?am przez przypadek na Becoming Jane, a po obejrzeniu zacze?am czyta? i ogl?da? po kolei wszystko. To ju? kolejna tura wink
A co do DiU, to najpierw by? film z 2005, pó?niej serial, a na ko?cu ksi?zka (ale to tylko dlatego, ?e jakas menda przetrzymywa?a ksiazk? z biblioteki)

#108 2008-06-20 20:47:03

armalkolit
Użytkownik

Acha napisał:

ale to tylko dlatego, ?e jakas menda przetrzymywa?a ksiazk? z biblioteki

Ups...to ju? lepiej postaram si? nie przetrzymywa? ksi??ek z biblioteki wink

Pan Bloch pisze równie? znakomite krótkie opowiadania z pogranicza grozy i fantasy, a zapytany kiedy?, czy gatunek historii, który tworzy, nie wywiera przypadkiem wp?ywu na jego psychik?, odpowiedzia?: "O, nie. Mam serce ma?ego ch?opca (...) Trzymam je w s?oiku na moim biurku".
Alfred Hitchcock
http://armalkolit.blog.pl

#109 2008-06-20 21:03:05

Akaterine
Administrator

A tam, od razu od mend wyzywa? - mo?e to by?a nowa mi?o?niczka JA, która nie mog?a rozsta? si? z powie?ci? - a to zrozumia?e big_smile

"The more I know of the world, the more am I convinced that I shall never see a man whom I can really love."

#110 2008-06-20 23:57:26

Dione
Użytkownik

To teraz przyzna? si?: która to przetrzymywa?a ksi??k?, ?e Acha nie og?a jej dosta?? [grozi palcem] Kupi? sobie takow? nale?y lol

Mój ch?opak si? w?a?nie o?eni?....

#111 2008-06-21 06:52:21

Mrs_Vetch
Użytkownik

Od audiobooka (czyta?a to Joanna Szczepkowska). Jestem zapalon? dziergaczk?, a przy szyde?kowaniu nie da si? czyta? wink W przeciwie?stwie do drutów - przy nich tylko forumowa? sie nie da wink

"It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife." Pride and Prejudice (1813)
http://trus.m-bit.pl/

#112 2008-06-28 16:12:46

Acha
Użytkownik

Akaterine napisał:

A tam, od razu od mend wyzywa? - mo?e to by?a nowa mi?o?niczka JA, która nie mog?a rozsta? si? z powie?ci? - a to zrozumia?e big_smile

Zrozumia?e, fakt...
Ale jednak stwierdzi?am, ze musz? sobie zakupic wszystkie ksi??ki JA, bo tak na mendy czeka?... wink big_smile big_smile big_smile

Dione napisał:

To teraz przyzna? si?: która to przetrzymywa?a ksi??k?, ?e Acha nie og?a jej dosta?? [grozi palcem] Kupi? sobie takow? nale?y lol

Hihihi Pr?gierz prawie gotowy czeka na skazanca big_smile big_smile big_smile

Mrs_Vetch napisał:

Od audiobooka (czyta?a to Joanna Szczepkowska). Jestem zapalon? dziergaczk?, a przy szyde?kowaniu nie da si? czyta? wink W przeciwie?stwie do drutów - przy nich tylko forumowa? sie nie da wink

A ja niedawno sie w hafcie zakocha?am. Hm... audiobooki mówisz. Niez?y pomys?.

#113 2008-08-07 12:44:48

JoannaS
Użytkownik

Najpierw by?a ksi??ka, potem ekranizacja 1995, potem 2005 (wi?cej jej nie obejrz?, trudno to nazwa? ekranizacj?, to raczej wariacja na temat), na ko?cu serial z 1980 roku.

#114 2008-08-07 14:58:19

ederos
Użytkownik

Widz?, ?e jestem w baardzo komfortowej sytuacji bo jedyny mój kontakt z DiU to film z Keir?. Podoba? mi si? bardzo, dzi?ki temu obejrza?em Opactwo i zainteresowa?em si? osob? JA. A skoro zdaniem du?ej grupy jest to s?absza ekranizacja od miniserialowej z 95 roku tym ch?tniej spróbuj? do tej starszej dotrze? smile Zakupi?em równie? dzi? w necie ksi??k? dla mej Moniki i kiedy ona ju? si? ni? nacieszy mo?e i ja "zmusz?" si? do czytania (jestem leniem ksi??kowym wink )

Nieprawd? jest, ?e istotne w ?yciu jest oddychanie, wr?cz przeciwnie - najwa?niejsze s? chwile zapieraj?ce dech w piersi.

#115 2008-08-07 19:10:15

Vasco
Administrator

Wersja z 1995 (najlepsza!) leci co czwartek w TVN Style.

#116 2008-08-07 21:10:43

czytelniczka
Użytkownik

W pi?tek te? o 20 tej

#117 2008-08-14 11:02:03

Karoli90
Użytkownik

I w?a?nie dzi?ki ekranizacji z 95r. która w??snie teraz leci na TVN zainteresowa?am si? ksi??k?.Nie mog?am doczeka? si?,co bedzie w nast?pnej cz??ci to przeczyta?am ksi??ke dwa razy pod rz?d,bo tak mi si? spodoba?awink

#118 2008-08-14 17:28:27

Tamara
Użytkownik

Prawid?owo big_smile

#119 2008-08-14 21:02:05

Vasco
Administrator

Bez tej ekranizacji, siedzielibysmy na mjakmilosc.pl wink

#120 2008-08-15 08:56:14

retezat
Użytkownik

Jestem na tym forum pierwszy raz - witam serdecznie wszystkich!!!

Moja przygoda zacz??a si? od serialu z 1995, który córka po?yczy?a od kole?anki. Potem by?a wersja audio w wykonaniu Joanny Szczepkowskiej, ale najbardziej chyba lubi? wersj? audio ?ci?gni?t? z librivox.org a czytan? przez Karen Savage. Od czasu do czasu ?aduj? j? sobie na odtwarzacz i..... s?ucham.

Swoj? drog? - czy kto? z Was s?ucha powie?ci Austen w wersji audio z librivoxa?
Samemu jest mi o tyle ?atwiej, ?e gdy czego? nie zrozumiem a mnie to gn?bi, to si?gam do ebooka i mog? sobie przet?umaczy?.

Ostatnio edytowany przez retezat (2008-08-15 15:31:47)

#121 2008-08-19 12:18:53

Beti
Użytkownik

Moj? przygod? cz??ciowo zaprezentowa?am, przy okazji witania si? z wami. Najpierw by?y opowie?ci mamy, potem serial z 95r. Pod ogromnym wra?eniem serialu bardzo chcia?am przeczyta? ksi??k?. Tak wi?c kupi?am, przeczyta?am. Obejrza?am par? fragmentów Dumy z 2005r na YT i od razu wiedzia?am, ?e to nie b?dzie to samo co serial. Ale z ciekawo?ci obejrza?am ca?y film, a teraz znów serial.

#122 2008-08-19 23:36:07

Arlene
Użytkownik

Widz?, ?e wiele osób na sam pocz?tek zetkn??o si? z serialem BBC z 1995 roku - tak samo jak ja, o czym zreszt? ju? troszeczk? napisa?am w "Powitalni" wink To tej ekranizacji zawdzi?czam rozbudzenie si? we mnie ciekawo?ci odno?nie "Dumy...", a tak?e ca?ej twórczo?ci JA. Jestem w?a?nie na etapie poszukiwania powie?ci, o której w tym w?tku mowa. Mam nadziej?, ?e w ko?cu która? ksi?garnia oka?e mi si? pomocna i znajd? na jej pó?kach ów poszukiwany tytu? smile

"I?? za marzeniem i znowu i?? za marzeniem, i tak zawsze a? do ko?ca." (Joseph Conrad)

#123 2008-08-20 01:42:33

AineNiRigani
Użytkownik

a o ktora powiesc chodzi? o DiU? bo jakos tak nie do konca jest to dla mnie jasne...

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#124 2008-08-20 08:32:10

Vasco
Administrator

Duma i uprzedzenie jest chyba w ka?dej ksi?garni...

#125 2008-08-20 14:05:00

Arlene
Użytkownik

Oczywi?cie, ?e o "DiU" smile
Vasco, te? tak my?la?am, ale wida? znane mi ksi?garnie ?ami? ten stereotyp...

"I?? za marzeniem i znowu i?? za marzeniem, i tak zawsze a? do ko?ca." (Joseph Conrad)

Stopka forum