Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
armalkolit napisał:
Moja przygoda z "DiU", a w?a?ciwie w ogóle z ksi??kami Jane Austen rozpocze?a si? od filmu "Emma" z Gwyneth Paltrow, obejrza?am tylko po?ow?, ale mi si? spodoba?o. Pó?niej by?a ksi??ka "Rozwa?na i romantyczna", nast?pnie dopiero ksi??ka"DiU" a na ko?cu film z 2005r. Wcze?niejszej wersji jeszcze nie ogl?da?am...
Wczesniejsza wersja jest zdaniem chyba wi?kszosci forumowiczów ( co za slowo ) lepsza wi?c nie marnuj czasu i odrabiaj zaleg?o?ci - powodzenia
a ja i tak uwazam ze najlepsze jest Duma z '05 i jest tam Mateusz w ktorym jestam zakochana po uszy i dla niego ogladam spoos. a jak widze ich reklame to szleje
Mateuszek ma swoje zalety ale do literackiego pierwowzoru mu cokolwiek brakuje , podobnie jaki DiU z 05
czytelniczka napisał:
armalkolit napisał:
Moja przygoda z "DiU", a w?a?ciwie w ogóle z ksi??kami Jane Austen rozpocze?a si? od filmu "Emma" z Gwyneth Paltrow, obejrza?am tylko po?ow?, ale mi si? spodoba?o. Pó?niej by?a ksi??ka "Rozwa?na i romantyczna", nast?pnie dopiero ksi??ka"DiU" a na ko?cu film z 2005r. Wcze?niejszej wersji jeszcze nie ogl?da?am...
Wczesniejsza wersja jest zdaniem chyba wi?kszosci forumowiczów ( co za slowo ) lepsza wi?c nie marnuj czasu i odrabiaj zaleg?o?ci - powodzenia
Mam zamiar nadrobi? zaleg?o?ci-i to jak najszybciej!
Tak, Duma z 95 jest najbardziej zbli?ona do ksi??ki, a tym samym najfajniejsza:) Ogl?dam na okr?g?o... I ten Darcy... mmmm...
Witam!!!
Ja zacz??am od ekranizacji P&P z 1995 r., niedawno by?a na TVN Style, potem ksi??ka oraz film z 2005r., Jak dla mnie Colin Firth jako Pan Darcy by? fantastyczny - co zreszt? codziennie sobie przypominam!!!
Wpad?am przez przypadek na Becoming Jane, a po obejrzeniu zacze?am czyta? i ogl?da? po kolei wszystko. To ju? kolejna tura
A co do DiU, to najpierw by? film z 2005, pó?niej serial, a na ko?cu ksi?zka (ale to tylko dlatego, ?e jakas menda przetrzymywa?a ksiazk? z biblioteki)
Acha napisał:
ale to tylko dlatego, ?e jakas menda przetrzymywa?a ksiazk? z biblioteki
Ups...to ju? lepiej postaram si? nie przetrzymywa? ksi??ek z biblioteki
A tam, od razu od mend wyzywa? - mo?e to by?a nowa mi?o?niczka JA, która nie mog?a rozsta? si? z powie?ci? - a to zrozumia?e
To teraz przyzna? si?: która to przetrzymywa?a ksi??k?, ?e Acha nie og?a jej dosta?? [grozi palcem] Kupi? sobie takow? nale?y
Od audiobooka (czyta?a to Joanna Szczepkowska). Jestem zapalon? dziergaczk?, a przy szyde?kowaniu nie da si? czyta? W przeciwie?stwie do drutów - przy nich tylko forumowa? sie nie da
Akaterine napisał:
A tam, od razu od mend wyzywa? - mo?e to by?a nowa mi?o?niczka JA, która nie mog?a rozsta? si? z powie?ci? - a to zrozumia?e
Zrozumia?e, fakt...
Ale jednak stwierdzi?am, ze musz? sobie zakupic wszystkie ksi??ki JA, bo tak na mendy czeka?...
Dione napisał:
To teraz przyzna? si?: która to przetrzymywa?a ksi??k?, ?e Acha nie og?a jej dosta?? [grozi palcem] Kupi? sobie takow? nale?y
Hihihi Pr?gierz prawie gotowy czeka na skazanca
Mrs_Vetch napisał:
Od audiobooka (czyta?a to Joanna Szczepkowska). Jestem zapalon? dziergaczk?, a przy szyde?kowaniu nie da si? czyta?
W przeciwie?stwie do drutów - przy nich tylko forumowa? sie nie da
A ja niedawno sie w hafcie zakocha?am. Hm... audiobooki mówisz. Niez?y pomys?.
Najpierw by?a ksi??ka, potem ekranizacja 1995, potem 2005 (wi?cej jej nie obejrz?, trudno to nazwa? ekranizacj?, to raczej wariacja na temat), na ko?cu serial z 1980 roku.
Widz?, ?e jestem w baardzo komfortowej sytuacji bo jedyny mój kontakt z DiU to film z Keir?. Podoba? mi si? bardzo, dzi?ki temu obejrza?em Opactwo i zainteresowa?em si? osob? JA. A skoro zdaniem du?ej grupy jest to s?absza ekranizacja od miniserialowej z 95 roku tym ch?tniej spróbuj? do tej starszej dotrze? Zakupi?em równie? dzi? w necie ksi??k? dla mej Moniki i kiedy ona ju? si? ni? nacieszy mo?e i ja "zmusz?" si? do czytania (jestem leniem ksi??kowym
)
Wersja z 1995 (najlepsza!) leci co czwartek w TVN Style.
W pi?tek te? o 20 tej
I w?a?nie dzi?ki ekranizacji z 95r. która w??snie teraz leci na TVN zainteresowa?am si? ksi??k?.Nie mog?am doczeka? si?,co bedzie w nast?pnej cz??ci to przeczyta?am ksi??ke dwa razy pod rz?d,bo tak mi si? spodoba?a
Bez tej ekranizacji, siedzielibysmy na mjakmilosc.pl
Jestem na tym forum pierwszy raz - witam serdecznie wszystkich!!!
Moja przygoda zacz??a si? od serialu z 1995, który córka po?yczy?a od kole?anki. Potem by?a wersja audio w wykonaniu Joanny Szczepkowskiej, ale najbardziej chyba lubi? wersj? audio ?ci?gni?t? z librivox.org a czytan? przez Karen Savage. Od czasu do czasu ?aduj? j? sobie na odtwarzacz i..... s?ucham.
Swoj? drog? - czy kto? z Was s?ucha powie?ci Austen w wersji audio z librivoxa?
Samemu jest mi o tyle ?atwiej, ?e gdy czego? nie zrozumiem a mnie to gn?bi, to si?gam do ebooka i mog? sobie przet?umaczy?.
Ostatnio edytowany przez retezat (2008-08-15 15:31:47)
Moj? przygod? cz??ciowo zaprezentowa?am, przy okazji witania si? z wami. Najpierw by?y opowie?ci mamy, potem serial z 95r. Pod ogromnym wra?eniem serialu bardzo chcia?am przeczyta? ksi??k?. Tak wi?c kupi?am, przeczyta?am. Obejrza?am par? fragmentów Dumy z 2005r na YT i od razu wiedzia?am, ?e to nie b?dzie to samo co serial. Ale z ciekawo?ci obejrza?am ca?y film, a teraz znów serial.
Widz?, ?e wiele osób na sam pocz?tek zetkn??o si? z serialem BBC z 1995 roku - tak samo jak ja, o czym zreszt? ju? troszeczk? napisa?am w "Powitalni" To tej ekranizacji zawdzi?czam rozbudzenie si? we mnie ciekawo?ci odno?nie "Dumy...", a tak?e ca?ej twórczo?ci JA. Jestem w?a?nie na etapie poszukiwania powie?ci, o której w tym w?tku mowa. Mam nadziej?, ?e w ko?cu która? ksi?garnia oka?e mi si? pomocna i znajd? na jej pó?kach ów poszukiwany tytu?
a o ktora powiesc chodzi? o DiU? bo jakos tak nie do konca jest to dla mnie jasne...
Duma i uprzedzenie jest chyba w ka?dej ksi?garni...
Oczywi?cie, ?e o "DiU"
Vasco, te? tak my?la?am, ale wida? znane mi ksi?garnie ?ami? ten stereotyp...