Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#76 2007-10-06 08:50:01

fanturia
Użytkownik

Re: Jak zacz??a si? Twoja przygoda z "Dum? i uprzedzeniem"?

To ja te? z?o?? zeznania smile
Dawno, dawno temu P&P '95, du?o pó?niej ksi??ka ( i inne te?). Jeszcze pó?niej film RiR i MP. Ostatnio P&P'05. Ksi??ki tylko t?umaczone, niestety w mojej bibliotece orygina?ów nie maj?. Ale kiedy? na pewno kupi? big_smile

#77 2007-10-15 14:17:54

Ika74
Użytkownik

najpierw serial BBC, potem ksi??ki, ksi??ki, ksi??ki, które kupuj?, bo jak wypo?ycz? i pokocham to prawie p?acz? jak musz? odda? wink a w mi?dzy czasie kolejne adaptacje w kinie lub na DVD ... w moim przypadku pierwsza mi?o?? nie rdzewieje, czyli najbardziej kocham P&P w wersji ksi??kowej i serialowej

#78 2007-10-29 20:01:43

Ana0001
Użytkownik

Witam ponownie,
Mo?e kto? wie jak mozna zdoby? wcze?niejsze ekranizacje tzn. wcze?niejsze ni? serial z 1995r czyli z roku 1979, 1967 lub 1940?

#79 2007-10-29 20:47:22

AineNiRigani
Użytkownik

ta z lat '40 pojawia si? na allegro. Tej z lat '60 nigdzie nie widzia?am.

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#80 2007-10-30 19:12:29

Ela
Użytkownik

Witam po raz pierwszy:)
Kiedy powsta? film 2005 postanowi?am przeczyta? ksiazk? - taka kolejno?? zawsze wydawa?a mi si? lepsza dla wyobra?ni:) - potem ogl?dn??am film ale juz na DVD, a wersj? z 1995 dopiero teraz na YouTube (http://pl.youtube.com/watch?v=81InxJC-SvQ) jest tego jakie? 35 kawa?ków;) No i dla zainteresowanych - mo?na tam tez znales? stare wersje : 1940- http://pl.youtube.com/watch?v=OVgbhFj_cP0
1980- http://pl.youtube.com/watch?v=mGFfUxorH2c nie jest to kino domowe, ale zawsze co?wink

#81 2007-10-30 19:26:41

snowdrop
Użytkownik

Dzieki za linki Ela smile.

#82 2007-11-02 16:00:15

batlike
Użytkownik

Witam! Ja poraz pierwszy z ,,Dum? i uprzedzenie" spotkalam sie majac ok 8-9 lat gdyz ten serial oglodala moja mama- film bardzo mi sie spodobal - wspominalam go bardzo przyjemnie, z rok temu widzialam t? nowsza wersje DiU - mówi?c szczerze nie tak bardzo mi sie spodoba?a.. Nie ca?y miesi?c temu by?am na filmie w kinie o Jane Austen ''Zakochana Jane" - który mnie bardzo zafascynowa? , a ?e mia?am ksi??ke DiU w domu, postanowi?am j? przeczyta? - czyta?o si? super.. Pó?niej namówi?am mam?, ?eby mi zamówi?a film DiU, ale tej starszej wersji co kiedys leciala w telewizji - no i wlasnie niedawno sko?czy?am j? ogl?da? - film suuuper!! smile))

#83 2008-01-20 17:52:15

Tamara
Użytkownik

Najpierw by?a "Je?ycjada" ,gdy Aniela po odsuni?ciu biurka znajduje "Emm?" i ?wiat dla niej przestaje istnie? , potem zupe?nie inne lektury , potem obyczajowe powie?ci wszelkiej ma?ci , potem Prószy?ski i sp. tylko "Sandition.Lady Suzan.Watsonowie" nie kupi?am i do dzi? nie mog? od?a?owa? , no i serial BBC - absolutnie doskona?y pod ka?dym wzgl?dem . A w zesz?ym roku DiU`05 i pewnie si? nara?? ,ale dla mnie nie ma ten film z orygina?em wiele wspólnego i tak mnie zniesmaczy? , ?e przysi?g?am sobie wi?cej go nie ogl?da? . A potem jeszcze by?a DiU z Bolywood , i to by?oby tyle . A ksi??k? czytam kilka razy w roku z jednakowym i nieustaj?cym zachwytem :-DDD

#84 2008-01-20 20:57:37

Dione
Użytkownik

Tamarko nikomu si? podobnym stierdzeniem nie narazisz. DU2005 dla sporej wi?kszo?ci nas na forum to jedynie film lu?no oparty na motywach, w którym znajdujemy mnóstwo b??dów. Ja osobi?cie uwa?am, ?e je?li zapomni si? o ksi??ce, to mo?na to obejrze?, jako przyjemny lekki film o mi?o?ci (i chyba nie pomyl? si? zbytnio, je?li powiem, ?e wi?kszo?? z nas ma podobne odczucia). Owszem s? i takie w?ród nas, które by?y filmem zachwycone, ale taka ró?nica zda? tylko dodaje energii naszym dyskusjom. O niebo przyjemniej podyskutowa?, ni? tylko do??czy? do jednobrzmi?cej litani hymnów pochwalnych. Dla mnie idealn? ekranizacj? jest serial 95. Ale ile osób tyle ró?nych zda? wink

Mój ch?opak si? w?a?nie o?eni?....

#85 2008-01-21 00:32:33

AineNiRigani
Użytkownik

podpisuje sie pod powyzszymi zdaniami big_smile

#86 2008-01-22 18:28:08

Tamara
Użytkownik

To ja sie ciesz? :-))

#87 2008-02-15 20:24:47

wiorek_w
Użytkownik

To ja napisz? co? na temat bo jestem nowa na forum:) Moja przygoda z DiU i wogóle z Jane Austen to czysty przypadek. Szuka?am ksi??ki na nudn? lekcje i akurat sobie le?a?a na pó?ce w bibliotece ta w?a?nie wspania?a ksi??eczka. S?ysza?am co? o serialu itp. ale jako? nigdy nie by?am zainteresowana. Przeczyta?am i...wsi?k?am.

#88 2008-03-23 15:45:35

Nancy18
Użytkownik

Nancy18,lat wiadomo ile. smile Najpierw przeczyta?am ksi??k?, a sta?o sie to tak. Moja m?odsza siostra pozyczyla ja od cioci zeby przeczytac,ale wogole sie za nia nie brala. Wiec wzielam zeby ja sobie poprzegladac, zaczelam czytac,Poczatek mnie nie nudzil ale potem nie wiem jak wsi?knelam. Jestem w trkacie ogladania D&U ''95. Jest super

To pi?kne, gdy cz?owiek mo?e by? dumny ze swojego miasta, lecz jeszcze pi?kniej, gdy miasto mo?e by? z niego dumne.

#89 2008-03-23 19:00:38

pak4
Użytkownik

Witajcie!
No có?, dochodz? do wniosku, ?e przypadek to wielka si?a kieruj?ca ludzkim ?yciem wink

Oddaj wierzbie
Ca?? nienawi??, ca?e po??danie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#90 2008-03-23 20:23:29

mizzia
Użytkownik

u mnie by?a nast?puj?ca kolejno??:
- DiU '95
- ksi??ka
- DiU '05

#91 2008-03-25 13:42:42

virtue
Użytkownik

A u mnie zacz??o si? od Becoming Jane. Wcze?niej ksi??ki JA zupe?nie mnie nie poci?ga?y. Ale po obejrzeniu filmu stwierdzi?am, ?e musz? si? za nie zabra?. Zacz??am od DiU (ksi??ki). No i pó?niej Duma z 2005, a na koniec z 1995 smile

#92 2008-03-25 18:28:14

katada
Użytkownik

U mnie zacz??o si? od "DiU" z 95 roku. Potem z 2005 a na samym ko?cu ksi??ka.

"I never wish to be parted from you, from this day on.
My affections and wishes have not changed,
but one word from you will silence me forever."

http://a-lot-of-love.mylog.pl Moje opowiadanie smile

#93 2008-03-25 21:00:39

maxim022
Użytkownik

P&P'05 bez wi?kszego zainteresowania (jakie? 2 lata temu);
Becoming Jane;
Ksi??ka;
P&P'05 ju? z ogromnym zainteresowaniem smile

#94 2008-03-26 21:06:15

Cathie_4
Użytkownik

Moja przygoda z powie?ci? "Duma i uprzedzenie" by?a taka:
na pocz?tek wakacji dwa lata temu, posz?am do empiku w poszukiwaniu ciekawej ksi??ki na d?ug? podró? autokarem. Tak sobie ogl?dam i nagle zauwa?y?am ok?adk? z filmu Duma i uprzedzenie z 2005 roku. Przeczyta?am opis ksi??ki i wyda?a mi si? ciekawa, a ?e nie by?a droga to kupi?am. Od pierwszej strony ta powie?? mnie wci?gn??asmile.
Potem kupi?am film ten nowy z Keir? Knightley. Bardzo mi si? spodoba?. A ostatnio ogl?dn??am miniserial z 1995, który spodoba? mi sie jeszcze bardziej.

#95 2008-03-28 13:42:35

maddy
Użytkownik

u mnie najpierw byl serial z 95' chyba kiedys na jedynce dawno temu go puszczali to pamietam ze ogladalam kazdy odcinek, pozniej wstyd sie przyznac ale jakos zapomialam o Jane, dopiero jak do kina weszla wersja z Keira to po obejrzeniu dosta?am jakiegos objawienia i siegnelam po ksiazke a pozniej w ogole po reszte ksiazek Jane, nawet po klub miloscnikow Jane Austen;) Aktualnie ogladam powtorke serialu na Tvn style:)

I do not want people to be agreeable, for it saves me the trouble of liking them

#96 2008-03-28 21:12:35

Potworek
Użytkownik

Moja równie? zacz??a si? od Musierowicz i K?amczuchy czytaj?cej Emm? wink Pó?niej posz?o dalej - szczególnie, ?e DiU naby?am za grosze w ?adnym wydaniu z wydawnictwa Hachette

#97 2008-03-28 21:30:56

AineNiRigani
Użytkownik

No u mnie tez, ale po przeczytaniu ówczesnym stwierdzi?am, ze na takie g?upoty szkoda mi czasu big_smile

#98 2008-03-29 11:58:00

Bridget
Użytkownik

Hej, jestem nowa na forum:) Witam wszystkich mi?o?ników Jane, a przede wszystkim DiU.
Ja najpierw obejrza?am serial z 95 i zauroczy?am si? bez pami?ci w panu Darcy'm. A to sk?oni?o mnie do przeczytania ksi??ki, która, co tu du?o mówi?, jest boska. Zabieram si? to obejrzenia najnowszej wersji Dumy, ale czuj? w ko?ciach, ?e to nie ten sam majstersztyk, co angielski serial...

"Ksi??yc co? kracze, wrona blaskiem l?ni
Zawsze znajd? milionera, co przerzuci w?giel mi..."

#99 2008-03-29 14:17:01

princessita
Użytkownik

Ja nie pamietam, kiedy i jak.......wydaje mi sie ze Duma i uprzedzenie zawsze "bylo kolo mnie" pozniej doszla metoda poznawania owczesnych tancow, ubiorow, sztuki i zycia i kultury materialnej......Uwielbiam Dume i Uprzedzenie z 95 roku serial BBC, wszytskie inne nie dorownuja, tan nowa Duma i Uprzedzenie widzialam w kinie i totalnie sie rozczarowalam, dziwne stroje, mieszane raz z XVIII a raz z pocz XIX, nie wiadomo gdzie poczatek i koniec, no i aktorzy, nie , nie , nie....... wole w kolko ogaldac tylko Dume z 95 roku .

Ostatnio edytowany przez princessita (2008-03-29 14:18:02)

#100 2008-03-30 17:42:09

armalkolit
Użytkownik

Moja przygoda z "DiU", a w?a?ciwie w ogóle z ksi??kami Jane Austen rozpocze?a si? od filmu "Emma" z Gwyneth Paltrow, obejrza?am tylko po?ow?, ale mi si? spodoba?o. Pó?niej by?a ksi??ka "Rozwa?na i romantyczna", nast?pnie dopiero ksi??ka"DiU" a na ko?cu film z 2005r. Wcze?niejszej wersji jeszcze nie ogl?da?am...

Pan Bloch pisze równie? znakomite krótkie opowiadania z pogranicza grozy i fantasy, a zapytany kiedy?, czy gatunek historii, który tworzy, nie wywiera przypadkiem wp?ywu na jego psychik?, odpowiedzia?: "O, nie. Mam serce ma?ego ch?opca (...) Trzymam je w s?oiku na moim biurku".
Alfred Hitchcock
http://armalkolit.blog.pl

Stopka forum