Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#26 2006-08-21 12:08:09

Dione
Użytkownik

Re: Jak zacz??a si? Twoja przygoda z "Dum? i uprzedzeniem"?

Kitty, marsz do Przywitalni big_smile

Ale si? ostra zrobi?a?.... :twisted:

Mój ch?opak si? w?a?nie o?eni?....

#27 2006-08-21 12:15:08

megg
Użytkownik

A tam big_smile Mnie tu powitano w ten sam sposób big_smile

#28 2006-08-21 14:09:00

kitty
Użytkownik

ju? pos?usznie ruszam big_smile

#29 2006-08-23 17:48:15

Elizabeth
Użytkownik

Jak si? zacz??a moje przygoda z "Dum? i uprzedzeniem"? W?a?ciwie to od reklamy filmu '05. Spodoba?a mi si?, bo zawsze lubi?am t? epok?. Poza tym przypomnia?o mi si?, ?e w filmie "Masz wiadomo??" Meg Ryan i Tom Hanks rozmawiali w kawiarni o tej ksi??ce i o jej bohaterce(wtedy jeszcze nie wiedzia?am, ?e o Lizzy). Pó?niej moja kuzynka, która przeczyta?a "Dum?..." po?yczy?a mi j?. Ksi??ka le?a?a 2 miesi?ce na biurku, ale w ko?cu skusi?a mnie zielono-z?ota ok?adka(z serii "Najpopularniejsze powie?ci dla kobiet") i w trakcie nauki do matury robi?am sobie przerywaniki, czytaj?c "Dum?..." Rych?o si? okaza?o, ?e z "Dum?..." nie mo?a robi? przerywników, bo trzeba j? po?kn?? od razu i w ca?o?ci i tydzie? przed egzaminem po?wi?ci?am niemal ca?y dzie? na ukochan? ksi??eczk?.
S?dz?, i? pomimo wszelkiej krytyki filmu "Duma i uprzedzenie" '05(z któr? ja si? nie zgadzam), to przecie? dobrze, ?e filmowcy od?wie?aj? starsz?, ale przecie? wspania?? literatur?.

#30 2006-08-23 20:03:46

HerMia
Użytkownik

Ach...
Elizabeth, czy?by ma?a aluzyjka do mojej wypowiedzi?

#31 2006-08-30 00:16:40

Elizabeth
Użytkownik

Heh:) Nie. Twoj? wypowied? przeczyta?a dopiero przed chwil?smile

#32 2006-08-30 10:09:06

Angel
Użytkownik

Moja przygoda? Dosy? prozaicznie wink Przez przypadek wpad?a mi w r?ce ksi??ka pani Austen. Z racji tego,?e pogoda nie dopisywa?a,usiad?am i w dwie godziny zapozna?am si? z t? pasjonuj?c? lektur?,mimo,i? wcze?niej podchodzi?am do?? sceptycznie do utworów tej?e autorki. Jednak po paru przeczytanych stronach,zakocha?am si? w tej powie?ci... 8)

Angels falls down first...

#33 2006-08-30 10:28:43

elbereth
Użytkownik

Angel, serdecznie witamy na forum! big_smile I zapraszamy do naszej Powitalni:
http://www.janeausten.pl/modules.php?na … p;start=75

?ona: Dlaczego zostawi?e? mnie sam?? Wida? kochasz swojego przyjaciela bardziej ode mnie...
M??: Ale? sk?d! Gdyby?cie oboje ton?li w rzece, ratowa?bym Ciebie!
?ona: Naprawd??
M??: Oczywi?cie! Jeste? dwa razy l?ejsza! big_smile

#34 2006-08-30 13:29:44

Ulka
Użytkownik

Znowu obejrza?am film z 1995, potem ksi??ka i DiU z 2005 (brzydactwo!!!).

no tu sie stanowczo nie zgodze! D&U z 95 jest poza konkurencja, ale wersja z 2005-oczywiscie moim zdaniem-jest bardzo ladna. i zupelnie nie pasuje okreslenie "brzydactwo"smile. ogladalam ja tylko raz, z duzym uprzedzeniem;)i wyszlam z kina pod ogromnym wrazeniem urody filmu. oczywiscie to tylko moje zdanie ale musialam je wyrazic:)bo naprawde D&U'05 byla duzym pozytywnym zaskoczeniem.choc jak widze HerMia w pewnym sensie zgadza sie ze mna:)

"cierpliwo?? - spokój ?e przecie? si? stanie"
(Ks. J. Twardowski)

#35 2006-08-30 19:00:22

megg
Użytkownik

Ja te? si? zgadzam big_smile

#36 2006-08-31 08:19:27

Marija
Użytkownik

A dla mnie zabrak?o kasety z "D&U" 2005, a z?o?liwie na p?ytk? ?a?uj? pieni?dzy :twisted: No i na razie to widzia?am jakie? obrazki i fragmenty, które mi bardziej pasuj? do kolejnej ekranizacji "Wichrowych Wzgórz" ni? do D&U :evil:

#37 2006-09-01 12:27:28

HerMia
Użytkownik

No nie! Znowu mnie atakuj? za opini? o ekranizacji DiU z 2005. Lito?ci! :cry:

#38 2006-09-01 15:57:38

Angel
Użytkownik

Hermia,nie przejmuj si?. Ka?dy ma prawo do swojego zdania na temat filmu i niekoniecznie musi si? ono pokrywa? ze zdaniem innych

Angels falls down first...

#39 2006-09-01 16:12:17

AineNiRigani
Użytkownik

HerMia, a gdzie ty tutaj dostrzegasz jakie? ataki???
Hmmm. Mo?e ja jaka? nie tego jestem, ale ja ich jakos nie widz?...

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#40 2006-09-01 17:09:20

megg
Użytkownik

W?a?nie..........gdzie s? ataki? roll

#41 2006-09-02 18:33:38

HerMia
Użytkownik

O.K. Powiedzmy, ?e jestem przewra?liwiona. Zostawmy ten temat. Mo?e ze mn? jest co? nie tego, bo w poniedzia?ek ko?czy sie moja wolno?? i dlatego jestem troche nerwiasta :!: [/list]

#42 2006-09-04 09:50:52

gullviva
Użytkownik

obejrzalam jakas tam wersje DiU ..dawno temu , w czarnobialym jeszcze Tv wink byl mini serial DiU..... po obejrzeniu odrazu wiedzialam ze to ksizaka...mimi ze zajelo mi to lat pare zeby ja znalesc ...ale mam wink i to nawet trzy i w trzech jezykach wink big_smile

[img]http://img234.imageshack.us/img234/1175/7777dp2.jpg[/img]
Pozdrawiam serdecznie smile

#43 2006-12-30 16:21:05

jagoda
Użytkownik

Ja zacz??am od filmu '05, pó?niej ksi??ka, serial '95 smile Wszystko mnie zachwyci?o, chocia? po filmie zna?am zako?czenie. Ksi??ka naprawd? robi ogirmne wra?enie!
Pozdrawiam.

#44 2006-12-30 16:31:05

Vasco
Administrator

Witaj Jagodo! Zapraszamy do przywitalni.

#45 2006-12-30 21:06:10

maliva
Użytkownik

Moja fascynacja DiU rozpocz??a si? niedawno. Najpierw obejrza?am DiU 2005 w kinie poniewa? lubi? opowie?ci o tamtym czasie. Nie powiem film spodoba? mi si?, ale nie oszala?am na jego punkcie.Natomiast od jakiego? czasu po "Bridget Jones" wzrasta?o moje zainteresowanie Colinem Firthem a ?e wszyscy zachwycali si? nim g?ównie po DiU`95 poprostu musia?am ten film obejrze?. No i wpad?am po uszy!!- znam go chyba ju? na pami??. Teraz jestem na etapie czytania ksi?zki (?a?uj? ?e dopiero teraz sad ale szybko mam zamiar nadrobi? zaleg?o?ci (je?li tylko praca mi na to pozwoli...) i nie tylko DiU ale tez i inne ksi?zki JA - nast?pna w kolejce czeka "Emma"

#46 2007-01-04 00:32:47

apple_pie
Użytkownik

Na mnie kolej wink
Moja przygoda z Jane Austen zaczela sie od DiU ... Poszlam sobie do biblioteki jak co tydzien wink i z garstki polskich ksiazek (wlasciwie powinnam napisac z garstki ksiazek przetlumaczonych na jezyk polski), wylowilam DiU Jane Austen... Zaczelam czytac... raz, drugi, trzeci, i wpadlam, nawet kare zaplacilam w bibliotece, bo nie moglam sie z ksiazka rozstac wink pojechalam do Polski, grali DiU w kinach, zaciagnelam chlopa (chociaz balam sie zeby nie usnal), obejrzelismy... hmmm wiadomo, ksiazka jest zawsze najlepsza big_smile ale wyszlam pod wrazeniem (pana Darcy'ego tez ciiiiii), moj Wojtek tez mile zaskoczony (Ela w koncu sliczna jest wink ale nie tylko, ogolnie film bardzo mu sie spodobal), no i wpadlam po raz kolejny, teraz czekam na wersje z 1995 (BBC) ech... i nie moge sie doczekac wink
To na tyle smile
Jesli chodzi o Bridget, to czytalam i widzialam filmy o wiele wczesniej, i musze przyznac ze Colin byl moim idealem, ale jak zobaczylam Mateuszka to wpadlam wink big_smile

#47 2007-01-04 13:25:42

ania1956
Użytkownik

- serial 1995
- ekranizacja z 2003
- ekranizacja z 2005
- ksi??ka

#48 2007-01-04 14:47:20

Ulka
Użytkownik

Zbieram si? i zbieram do opowiedzi...
Najpierw by? serial, w 1996r w TV, zacz??am od drugiego odcinka przez totalny przeypadek-rzadko ogl?da?am co? w niedzielne wieczory (hehe, za bardzo stresowalam si? szko?? nast?pnego dnia wink ) i zainteresowa?o mnie, a po nast?pnym odcinku wpad?am... W ?yciu wtedy nie s?ysza?am o "jakiej?" Jane Austen sad Ale rzuci?am si? do biblioteczki w?asnej i okaza?o si?, ?e w serii z serduszkim (sic!) mam "Emm?" tej?e autorki. No to w tle nami?tnych poszukiwa? D&U czyta?am "Emm?", ale tak bardzo mnie nie zachwyci?a, a po paru dniach czy tygodniach moja wytrwa?o?? zosta?a nagrodzona. Na ryneczku, za bodaj?e 60tys, je?li mnie pami?? nie myli, w?ród tanich ksi??ek naci?gn??am Mam? na D&U. Ale powiem Wam jakie to fajne wydanie dosta?am! big_smile Prószy?skiego z serii du?e litery! Ksi??ka formatu prawie A4 (pewnie jakie? B co? tam, ale si? nie znam), z ró?owym paskiem, skromnie ozdobiona... i ten druk! big_smile Nie posz?o mnie od niej oderwa?, czyta?am w dodatku z najwi?kszym uszanowaniem, nie wynosz?c jej nawet z pokoju! A co, arcydzie?o wymaga specjalnej oprawy wink (inne ksi??ki nosi?am wsz?dzie). Nawet jej nie po?ycza?am, mo?e ze dwie osoby do?wiadczy?y tego zaszczytu w ci?gu tych lat - Ciocia i Babcia, i to tylko dlatego, ?e zachwyca?y si? serialem wink Mam du?y sentyment do tego wydania, cho? jest ju? nieco podniszczone (ba! w ci?gu- wow, to ju? 10 lat! big_smile - przeczytana niezliczon? ilo?? razy), my?l? nad kupnem nowej, by t? zachowa? smile
I w ten sposób w mój ?wiat przenikn?? ?wiat Jane Austen... Nic ju? nie by?o takie jak przedtem... ;D
W dalszych przygodach z JA dzielnie mnie wspiera?o wydawnictwo Prószy?ski i ska (mog? tak reklamowa?? to si? wytnie... wink )- du?y uk?on, bo mog?am sobie pozwoli? na w?asn? kolekcj? wszystkich powie?ci. Teraz powoli kompletuj? filmy wink
D&U z 2005 to ju? by? ?wiadomy, cho? d?ugo przemy?liwany wybór (i??? nie i??? a mo?e b?dzie kiszka? ale jak tu nie i????) w lutym zesz?ego roku. I cho? nieco (heh) odbiega od ksi??ki i serialu, to mnie zachwyci?a na swój sposób. Po prostu nieco inna historia...
A w mi?dzy czasie pojawi? si? internet i ta strona, na kór? wpada?am z wypiekami (tak! s? tacy wariaci jak ja na ?wiecie! yupi! big_smile ) na uczelni. Za? od wakacji jestem tu nieanonomowo wink

Ech, rozwlok?am si?, ale jak tu taki temat mi by?o zby? zbyt krótko... Wspomnienia... Sentyment... To ju? 10 lat... Ponad:) To ja tak jubileuszowo pozdrawiam wszystkie fanki i fanów!!! big_smile big_smile big_smile

"cierpliwo?? - spokój ?e przecie? si? stanie"
(Ks. J. Twardowski)

#49 2007-01-04 20:23:08

peri
Użytkownik

Ju? przed przeczytaniem czegokolwiek JA lubi?am podobne w kilmacie powie?ci: Anna Karenina, Targowisko Pró?no?ci, Wichrowe Wzgórza, Przemin??o z wiatrem, Jane Eyre, Klaudyna itd. itp. wink Od zamierzch?ych czasów...

Ale z JA zacz??o si? od Briget Jones - tak jak u Aine wink Intrygowa?o mnie, dlaczego one tak obsesyjnie ogl?daj? scen? z mokr? koszul?! Najpierw kupi?am ksi??k? P&P, potem ?ci?gn??am wersj? z 1995 a potem to ju? si? zacz??o na ca?ego - kupi?am od razu wszystkie ksi?zki i teraz kupuj? wszystkie wersje filmowe jakie mi wpadna w ?apki smile Musz? jednak przyzna?, ?e nadal nie rozumiem obsesji na punkcie tej sceny wink Zapyta?am si? raz nawet Johna (mój angielski native speaker), czy potrafi mi to wyt?umaczy?. Stwierdzi?, ?e Angielki maj? przesyt panów metroseksualnych i maj? fio?a na punkcie Collina, bo to taki men's man smile

"... strze? si? tak odda? serce pon?tom wy?nionym: któ? by? odblaskiem wody napojony, albo czy? kiedy kto b?dzie?"
Haffiz "Gazele"

#50 2007-02-01 11:01:29

lady_ania
Użytkownik

elbereth napisał:

Ankieta ta powsta?a w celach naukowych big_smile Ma na celu m.in.sprawdzenie w jakim stopniu kolejne ekranizacje DiU przyczyni?y si? do wzrostu zainteresowania powie?ci?. Czy jest tu wiele osób, które najpierw widzia?y film? Jak? adaptacj? obejrza?y?cie/-eli?cie pierwsz?? U mnie najpierw by?a ksi??ka, pó?niej DiU '05 i wreszcie DiU '95. A jak to wygl?da u Was?

U mnie dokladnie tak samo. Moja siostra dala mi ksiazke jak mialam 15 lat wink

Jak kocha? to ksi?cia, jak kra?? to miliony!

Stopka forum