Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Jak sobie wspomn? wra?enia przy czytaniu, to nie mam specjalnej ochoty na wra?enia przy ogl?daniu (i nie mam na my?li wra?e? w?chowych :? ). Te wszystkie krwawe sceny i wyczyny tudzie? technologie maja by? w filmie?? :evil:
Widzia?am trailer - niezwykle interesuj?cy, w odcieniach czerwieni i czerni. Bardzo niepokoj?cy i budz?cy napi?cie.
No nie, ?eby tylko nie horror 8O Ja ju? nerwów nie mam
No nie, ?eby tylko nie horror 8O Ja ju? nerwów nie mam
Ja lubi? thillery i to mi si? widzi bardziej na thiller historyczny ni? horror.
Co prawda bez 'i', ale trudno -- dzisiaj rano kupi?em "Romea i Juli?" z Szekspirowskiej serii GW. I podobno gra "m?odziutki" Alan Rickman. Podobno, bo b?d?c w pracy nie ogl?dam
Ha!!! Ja ju? tydzien temu zamówi?am.
Widzia?am fragmenty w TV. JEST!!!
We?cie wy ostrzegajcie zanim co? takiego napiszecie bo mi adrenalinka niebezpiecznie podskoczy?a 8O
Pliz, kto? ma jakowy? film z Alanem (tylko na dvd)? Niechaj zaspokoi moje dzikie pragnienie i podzieli si? tym niew?tpliwym szcz??ciem!
AineNiRigani napisał:
psychologowie stwierdzili, ?e zami?owanie do kotów i psów zale?y od tego czego cz?owiek chce w zwi?zku z innymi. je?li lubi dominowa? i rz?dzi? - woli psy. one si? zawsze poddaj? woli cz?owieka. S?u??.
Je?li kto? preferuje zwi?zki partnerskie - woli koty. kot nie pozwoli si? zdominowa?, otoczy cz?owieka prawdziw? i szczer? mi?o?ci? (chyba nawet wi?ksza ni? niejeden pies), uzale?nia si? od cz?owieka, ale nigdy mu nie b?dzie s?u?y?. Zaoferuje mu pi?kn?, wspania?a i wiern? przyja?? na dobre i na z?e.
Sorki, ?e odgrzewam stare offtopy, ale dopiero teraz dotar?am. I tak z ciekawo?ci-jaki zwierz? wybieraj? ci, którzy preferuj? zwi?zek, w którym b?d? podlega??...
A tak w ogóle, to te? Alan baaardzo lubi? ?eby nie by?o, ?e jestem poza tematem!
Kiedy?, jak b?d? w nastroju, np. po filmie, napisz? co? wi?cej
Ja tam zawsze jestem w nastroju na Alana... Ostatnio ca?kowicie zdominowa? moje sny No ale jednak bardzo Was prosz? o jaki? film, bo mam tylko Romea i D?uliet? gdzie on no tego... jakby to uj??... ma tak? ?adn? fryzurk?, a poza tym go zabija ten wstr?tny Romek. Pozdrowienia dla wszystkich Alanoholiczek i -ów
Ulenko - równie? psy na ich zwi?zek przenosi sie choerarchia stadna - kto? musi rzadzi?, kto? si? podporzadkowac
Ale to wtedy pies rz?dzi? Uch. Pytam, bo nie mam do?wiadczenia z psami
Nie, drugi wspó?partner, który njacz?sciej równie? uwielbia psy z w/w powodów. Ma po prostu wieksze stado w któremu szefuje, wydaje polecenia i rozkazy.
Psychologowie pastwi? si? nad tym zjawiskiem ju? od kilku lat i z obserwacji wszystkich znajomych - co? niew?tpliwie jest na rzeczy
ja sobie ten artyku? szczególnie zapamieta?am ze wzgl. na te odno?niki
Ostatnio edytowany przez AineNiRigani (2007-01-20 02:19:11)
Aine podrzu? namiary na ten artyku?, bo tak mnie to troszk? zainteresowa?o. (Kociara do tego jestem)
Czemu to piszecie w Alanie? Ci?gle mam nadziej? ?e kto? odpowiedzia? na moj? najgor?tsz? pro?b? a tu nic. Zlitujcie si?!
kas1a napisał:
Czemu to piszecie w Alanie? Ci?gle mam nadziej? ?e kto? odpowiedzia? na moj? najgor?tsz? pro?b? a tu nic. Zlitujcie si?!
Oj, to przez nasze zami?owanie do offtopów.
Ja ju? jestem po Pachnidle Horrorem bym tego nie nazwa?a, ale film ma zdecydowanie mroczn? aur?. Moim zdaniem jest fantastyczny
Swietny dobór aktorów, bardzo malarskie zdj?cia... Alan gra jak zwykle rewelacyjnie
Alan jest jak zawsze najlepszy, w Pachnidle równie?, chocia? ten film to taki troch?... no nie wiem. Zacz??o mi si? chcie? ?mia? od momentu gdy znajdowali te go?e kobitki, ka?da z nó?k? na nó?ce, dok?adnie wymyta/ wytarta/ wylizana przez g?ównego bohatera, który dziwnym trafem po zabiciu ich zechcia? ?askawie podrzuci? w jakie? dobrze widoczne miejsce by kto? móg? je znale??. Mo?e tak by?o w ksi??ce, powinnam j? dzisiaj mie?, wi?c si? przekonam. Ciesz? si? tylko ?e Alan nie bra? udzia?u w orgii. A mo?e szkoda? Film ogólnie ok, atmosfera ?mierdz?cego Pary?a oddana znakomicie
Ostatnio edytowany przez kas1a (2007-01-24 17:06:54)
Ksi??k? przeczyta?am dawno temu i ju? potem nie chcia?am do niej wraca? Jest do?? obrzydliwa.
ja przeczytalm do po?owy, potem co? mi przeszkodzi?o i jako? do niej nie wróci?am.
Ale film zrobi? na mnie wra?enie...
Przeczyta?am ksi??k? niedawno, wci?gaj?ca i moim zdaniem nie?le napisana cho? tre?? nie jest zbyt, ?e tak powiem, g??boka:) Ciekawe jest spojrzenie na ?wiat od strony zapachów, to prawda, ?e na codzie? nie zastanawiamy si? nad tym ?e tak naprawd? wszystko jakowy? zapach wydziela... Zastanawiam si? tylko czemu ta ksi??ka wywo?a?a taki szum, na mnie nie zrobi?a jakiego? powalaj?cego wra?enia... zaraz co? o tym poczytam:)
Ja si? przyznam, ?e wiele ksi??ek, któe czyta?am nie maj? sensu ani jakiej? wielkiej g??bi. A mimo to wbi?y si? w kanon literatury z jakiego? powodu. Ot W?adca pierscieni na przyk?ad... czy chocia?by ka?dy romans czy krymina?. Czy to m jakis sens? Mozna sie zachwycac jezykiem WP w oryginale , ale t?umaczenie Skibniewskiej mi nie pasuje. ?ozi?ski równie? nie teges... (ososbiscie najbardziej cenie sobie Fr?ców). Albo agata Christie. Ani to wielka litertura, ani wielka intryga (zwykle potrafi?am t? pani? wyczu? w po?owie ksi??ki).
Ale przeciez czytanie to nie tylko zdobywanie nowych informacji, nauka. Ma nam sprawiac przyjemnosc, relaksowa?, oderwa? chocia? na moment od codziennosci. Mnie Pachnid?o prezenios?o na moment do cuchn?cej brudnej XVIII-wiecznej (???) Francji. I bior?c potem kapiel cieszy?am sie ze mam dostep do biezacej ciep?ej wody, myd?a i szamponu. I po raz kolejny cieszy?am si? ?e ?yje na prze?omie XXi XXI w.
Co do WP si? nie zgadzam, g??bia jest, jak Bajka?, a t?umaczenie pani Skibniewskiej uwa?am ?a wspania?e, ba?niowo-botaniczno-w?drowne, pasuj?ce jak ula? i nadaj?ce wyj?tkowy klimat. Oczywi?cie nie twierdz?, ?e wszsytko co czytam musi mie? jaki? g??bszy sens i absolutnie tak nie jest, Ainusia jak zwykle ?apie za s?owa, no ale najwyra?niej taka ju? jeste? Zastanawia?am si? co sprawi?o ?e akurat Pachnid?o sta?o si? takim hiciorem
A wracaj?c do TEMATU to widzia? kto? film gdzie go?y Alan skacze z ?ódki?
Nie widzia?am, ale w?a?nie idzie na TVP 2 film z m?odym, ?licznym Allanem, z w?sami i bródk? (a la hiszpa?skie) i bosko wygl?da