Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Ciekawe czy sze?ciopak z filmami kiedy? "rozbij?" na poszczególne filmy -Dume i uprzedzenie ju? mam, Rozwa?na i Romantyczna bedzie w przyjació?ce,Emme te? juz mam...Brak mi Perswazji i Opactwa....a mo?e kto? by mi przegra?..oczywiscie zap?ac? je?li trzeba...pozdrawiam.RObert
Mam nadziej?, ?e te? pojawi? si? w "Przyjació?ce"
je?li rzeczywi?cie do "Przyjació?ki" do??czaj? filmy z Epelpolu, to pewnie b?d? wszystkie-Opactwo i Perswazje te?
Dzi?kuj? za mi?e przyj?cie..Mam nadziej? ?e tak bedzie i dorzuc? te? Perswazje i Opactwo..
A ja nie zorientowa?am si? z t? "Przyjació?k?" i kupi?am sze?ciopak...Ale przynajmniej mam wszystko i mog? si? napawa? po kawa?ku i wedle ?yczenia
ja te? kupi?am sze?ciopak i te? si? napawam:))a co mi tam:)
Wczoraj obejrza?am "Perswazje" i stwierdzi?am, ?e kapitan Wentworth jest paskudny niestety :-/// W kapeluszu to jak ci? mog?, ale jak zdj??, to mia? ?mieszne uszy I prawie wszyscy aktorzy mieli brzydkie z?by - a film jest z 1995 r. (w ogóle byli nie?adni). Có?, chyba by? to zamierzony efekt, taki autentyzm postaci
Obejrza?em perswazje i Opactwo...Perswazje by?y jeszcze zno?ne..z mojego m?skiego punktu widzenia kapitan Wentworth to ca?kiem niez?y facet.To raczej nie jest typ lalusia..
Opactwo to dopiero tragedia,..ale to pierwsza powie?? Jane...kostiumy, scenografia ok..ale ta muzyka dobrana w tle..to by?o straszne..
nie wiem jakie odczucia maj? inni..
Ja z Filmów to tylko Dume i rozwa?n? oglada?am. A nie czyta?am tylko MP Opactwo mnie za?ama?o tak jak ktos ju? pisa? czeka?am a? co? ciekawego sie wydarzy a Perswazje fajne ..
Czy to ?e mam sentyment do nieszcze?liwych uczu? ?le wró?y mej przysz?o?ci??
Czy to ?e mam sentyment do nieszcze?liwych uczu? ?le wró?y mej przysz?o?ci??
Nie, wyro?niesz z tego
A tak serio, to ka?da z nas ma chyba taki sentyment. Bo czy jest co? bardziej wzruszaj?cego ni? szalona i nieszcz??liwa mi?o??? Romantyzm nam sie bardzo zdezaktualizowa?a, ale romantyczna mi?o?c i romantyczny bohater wci?z przyprawiaja dziewcz?ce serca o szybsze bicie
Na ogó? na sentymentach si? konczy
Ja kupi?am wczoraj RiR, ale jeszcze nie mia?am czasu obejrze?. Czekam niecierpliwie na ci?g dalszy kolekcji - wierz?, ?e b?dzie, trudno, ?e na VCD, DiU i Emme, mam na DVD, wi?c to, co najwa?niejsze
Kurd? ja bym chcia?a dorwa? RiR obojetnie jak? wersj? przyjació?k? przegapi?am ale zalezy mi na tej z prof. Snapem
i ogólnie inne filmy tez bym ogl?dne?a. Tez mam DiU i Emme
Wersj? z Alanem Rickmanem chyba ?atwo znale?? i w sklepach internetowych, i na Allegro, tyle, ?e cena chyba jest znacznie mniej przyjazna ni? tej z Przyjació?ki.
Jesli przegapi?a? gazet?, poszukaj na Allegro, a jak nie znajdziesz, to napisz do wydawcy, mo?e zgodz? si? sprzeda? ci archiwalne egzemplarze - ja tak kiedy? zrobi?am z Angielskim pacjentem.
Mog? te? ci kupi? i wys?a?, u nas w W-wie pe?no filmów z gazet na ulicznych stoiskach, ca?o?? kosztuje 15 z?.
Ale zeby nie robi? ba?aganu napisz do mnie na priv, a o inne filmy pytaj w dziale og?oszenia.
Ja si? gdzie? tam rozgladne jeszcze i co? si? znajdzie
Co do "Opactwa"...ksi??k? lubi? ?rednio, ale jest to pastisz, który rz?dzi si? swoimi prawami-i jako pastisz na pewno jest to bardzo dobra powie??.Wstawki metatekstowe sa dla mnie na poziomie Laurence'a Sterne'a, nie sadze, zebym tu przesadzila Wink a film-wydaje sie ze tez jest pastiszem (zwlaszcza te fragmenty dziejace sie w wyobrazni Katarzyny) i podoba mi sie jak jest nakrecony, podoba mi sie scenografia, stroje prawdopodobnie sa najwierniejsze wobec epoki ze wszystkich ekranizacji powiesci JA(piora w kapeluszach, wstazki pod broda, i sztuczne rumience na twarzach pan wiekowych), ale film ogolnie wydal mi sie nudny...i zubozona tresc powiesci:(
[zepsul mi sie przycisk "alt", nie moge zrobic znakow diakrytycznych, sorki:(
Stroje w filmowej wersji Opactwa s? zgodne tylko co do okresu historycznego powie?ci -akcja dzieje sie w ok 1795 roku..wiadomo to st?d ze wspomina si? w filmie o gilotynie i rewolucji francuskiej...
Akcja innych powie?ci JA dzieje si? w pó?niejszym czasie.
Niezupe?nie chodzi?o mi o to, ?e "Opactwo" jest najwierniejsze pod wzgl?dem strojów ze wszystkich ekranizacji powie?ci JA i ?e wszystkie toczy?y si? w tym samym czasie....tylko, ?e stroje s? po prostu w tym filmie wierne wobec epoki-czyli wobec czasu ?wiata przedstawionego, a w innych nie zawsze...Np. w "Emmie" z KB ( ozdoby) czy "R&R" (kapelusze) itd. W "Opactwie" wszystko gra. A kiedy toczy si? akcja, to akurat wiem;)
ps. akcja filmu "P&P" '05 zosta?a przeniesiona do roku 1795, jak informuje re?yser( akcja powie?ci toczy si? pó?niej).
Rozumiem...niestety najnowszej ekranizacji DiU jeszcze nie mia?em okazji obejrze?..czekam a? potanieje..
Moje upodobania przechodzi?y ewolucje od DiU i obecnie wieliam Perswazje (i filmowe i ksi??kowe).
Maj? w sobie olbrzymi spokój. Nie jest tam opisana gwa?towna, ekspresyjna mi?o??, ale równie szczera i prawdziwa jak w innych powie?ciach.
Film bywa nudnawy, dla postronnego odbiorcy, ale mamy czas do bie??cej analizy bohaterów, mamy czas na obserwacje.
P.S. Megg, w przypadku Ciarana - chodzi o oczy
Puk, puk! Mam pytanie. Ogl?da?em dzisiaj "Opactwo" (BBC/Elpol). I zdziwi?a mnie scena leczniczej k?pieli. Czy to rzeczywi?cie tak wygl?da?o? To znaczy, ?e wtedy k?pano si? zbiorowo, w ubraniach i z 'takim czym?' zawieszonym na szyi, co powinno si? unosi? na wodzie, ale Izabelli zaton??o? I prowadzono w k?pieli konwersacje?
Tak, by?o tak Napisa?am chyba o tym w artykule o higienie...który? przypis...
Wiedzia?em, ?e wiesz, ale nie przysz?o mi do g?owy, ?e ju? napisa?a? Dzi?ki!!
one question. czy oni si? k?pali na golasa?? bo w sumie jak si? k?pano w 10 osób, to z pewno?ci? jedna z tych osób to by? m??czyzna....
one question. czy oni si? k?pali na golasa??
bo w sumie jak si? k?pano w 10 osób, to z pewno?ci? jedna z tych osób to by? m??czyzna....
W XIX wieku? na golasa? Integracyjnie? Hmmm ... Watpi?
Opis przedstawi?a ju? Megg... W ka?dym razie to nie by?o na golasa -- maj? na sobie jakie? ciemnomiodowe wdzianka (Megg pisa?a, ?e wzorowane na greckich tunikach -- bardzo mo?liwe). Cz??? osób chyba nawet co? ma i pod spodem -- w ka?dym razie w filmie Thorpówna zostaje skrytykowana za wyj?tkowo lekkie odzienie; nie ma te? ani jednej miss czy mistera mokrego podkoszulka. A k?piel by?a jak najbardziej koedukacyjna!