Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#26 2006-08-14 12:36:27

AineNiRigani
Użytkownik

Re: Dlaczego JA nie wysz?a za m???

Z i?cie naukowym pragmatyzmem stwierdzam, ?e nie czyta?am prac Terry Castle, wi?c nie mog? si? wypowiada? na temat jej tez itd.
Jednakowo?, dopóki mi si? czego? nie udowodni, nie przyjmuj? nowo?ci i sensacji naukowych big_smile

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#27 2006-08-14 12:43:15

megg
Użytkownik

big_smile
Ja czyta?am co? na jej temat-tzn. teorii, a nie jej samej, gdy? nawet nie wiedzia?am, ?e to kobieta big_smile A nie wiem, czy cokolwiek jest w Polsce w ogóle... wink

#28 2006-08-14 19:27:38

pak4
Użytkownik

Fringillo: mo?e dlatego, ?e ja na to patrz? z punktu widzenia technika, ale nie potrafi? tego sprowadzi? do samego j?zyka, ani tym bardziej do jego lapidarno?ci. Zawód uprawiany przez lata rzutuje na ca?y sposób my?lenia, ale tu za bardzo wchodzi?bym w dygresje zawodowe smile

Co do niezale?no?ci i zadowolenia z pisarstwa -- co prawda t?umaczenie Leopolda Staffa nie podkre?la do?? pragnienia wspó?udzia?u w geniuszu, a i wygnanie z niewdzi?cznej ojczyzny, to co? innego, ni? ciche staropanie?stwo, ale jako? tak mi si? kojarzy sonet Micha?a Anio?a o Dantem:

Z niebiosów zst?pi? i w ?miertelnym ciele
Zszed?, gdzie przez Piek?o i przez Czy?ciec droga,
Sk?d wróci? ?ywy, by ogl?da? Boga,
W prawdy nam ?wietle ukazuj?c cele.

Gwiazda ?wietlana, w promieni zbyt wiele
Ozdobi? gniazdo, gdziem tkn?? ?ycia proga.
Nie narodzi?a go tu ziemia sroga;
Ty za to, Stwórco, daj mu swe wesele.

O Dantem mówi?. T?po?? niepoznania
Pad?a mu jak dzie? niewdzi?czna sp?ata
Od t?um, co si? li prawych czci? wzbrania.

O, gdybym nim by?, maj?c los za kata.
Odda?bym ch?tnie -- za srogo?? wygnania
I cnot? jego -- ca?e szcz??cie ?wiata.

Oddaj wierzbie
Ca?? nienawi??, ca?e po??danie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#29 2006-08-16 12:45:53

megg
Użytkownik

Ach ten Micha? Anio?.... smile

#30 2006-08-16 16:36:02

lady_kasiek
Użytkownik

A ja rozumiem JA.
Ja wiem ?e to nie ta epoka ale mentalnos? wci?z ta sama. Ostatnio ciotka si? zbulwersowa?a bo jej powiedzia?am ?e ma??e?stwo to nie jest moja jedyna ammbicja(dobra nie wyjd? za m?? bo mnie nikt nie zechce ale..)
Po?owie ludzko?ci si? wydaje ?e kobieta ma za jedyny cel z?apa? m?za?
To jaka? paranoja moja siostra z?apa?a i jestem daleka od zazdroszczenia jej.
Wyboru dokona? trzeba z g?ow? JA nie mia?a tego co chcia?? to podzi?kowa?a za instytucj? ma??e?stwa:D

GRITAR?? QUE ARDAN LAS BANDERAS POR LA FRATERNIDAD
QUE CAIGA EL PATRIOTISMO Y LA HOSTILIDAD RACIAL
CULTURA POPULAR...
Gran Derby dla Realu :!: :!:

#31 2006-08-16 16:55:16

AineNiRigani
Użytkownik

Ja wiem ?e to nie ta epoka ale mentalnos? wci?z ta sama.

No w?asnie mentalno?? sie zmienia. Niezmienne s? charaktery i to co rz?dzi cz?owiekem - mi?o??, nienawi??, seks, wojna, polityka.
Ma??e?stwo do tego si? nie zalicza.

#32 2006-08-18 08:30:37

Marija
Użytkownik

big_smile Mam sobie "Listy wybrane JA" i w?a?nie zacz??am je podczytywa?. Mo?e si? troch? powym?drzam, jak dojd? do po?owy? lol W ka?dym razie, co niektóre fragmenty z tych listów s? bardzo smaczne roll

#33 2006-08-18 11:56:44

AineNiRigani
Użytkownik

prawda?

#34 2006-08-18 12:06:04

Marija
Użytkownik

Hehe, takie co? np.: "Nie mog? zdecydowac si? co do kroju nowej sukni: jaka szkoda, ?e nie mo?na kupowa? takich rzeczy gotowych." A rok by? 1798. Có?, ja j? rozumiem, te? bym si? nie mog?a za nic zdecydowa? i kupi?abym kolejne spodnie lol Rzeczywi?cie, straszliwie i przewspaniale konkretne i rzeczowe s? listy JA, miodzio! tongue Masa szczegó?ów do w?tku "Epoka Regencji"!

#35 2006-08-18 13:52:24

elbereth
Użytkownik

Czyta?am ostatnio taki traktacik o modzie i tam by?o napisane, ?e kiedy pojawi?y sie ubrania gotowe, tzn. nie zamawiane u krawca na miar? tylko dost?pne w sklepach, nazywano je "tandet?". Pó?niej poj?cie to rozszerzono na wszystkie produkty kiepskiej jako?ci. Damy oczywi?cie nie mog?y nosi? "tandety" - gdyby zobaczy?y jak to wygl?da dzisiaj... big_smile

?ona: Dlaczego zostawi?e? mnie sam?? Wida? kochasz swojego przyjaciela bardziej ode mnie...
M??: Ale? sk?d! Gdyby?cie oboje ton?li w rzece, ratowa?bym Ciebie!
?ona: Naprawd??
M??: Oczywi?cie! Jeste? dwa razy l?ejsza! big_smile

#36 2006-08-18 14:15:13

Marija
Użytkownik

:? Obawiam si?, ?e jeste?my tandeciary zwyk?e.... lol Ale jakby mi przysz?o mierzy? te suknie z fintifluszkami, ufffff........... 8O

#37 2006-08-18 18:59:15

pak4
Użytkownik

Wiecie, moja znajoma marudzi?a kiedy?, ?e najlepiej to si? ubiera?a za PRL. Bo jak w sklepach nie by?o, to sama musia?a kombinowa?, samemu szy?, albo szuka? kogo? kto uszyje. I ukazywa?o to jej osobowo??. A teraz wszystko kupuje si? w sklepach i trudno si? ubra? z fantazj? smile Tak marudzi?a, ?e a? wysz?a za Francuza i osiad?a w Pary?u big_smile (Których to sklepów, wraz z zasobnym kontem i Wam ?ycz?! smile )

Jak widzicie nie do ko?ca wierz?, ?e JA by?a tu powa?na. Chyba, ?e bardziej ceni?a pisanie, ni? o?miela?em si? przypuszcza? smile

Oddaj wierzbie
Ca?? nienawi??, ca?e po??danie
Twego serca.

Basho (1644-1695)

#38 2006-10-03 01:17:00

AineNiRigani
Użytkownik

ja si? na czasy JA nie nadaj?. Jakbym mia?a sp?dza? tyle czasu przy szmatach to chyba bym sfiksowa?a. Matkojeny?ciewy!!

#39 2007-09-24 08:31:43

maenka
Użytkownik

No, no, no "Becoming Jane" calkiem nie?le wyjasnil nam dlaczego nie wysz?a za m??. Ca?kiem zgrabne wyjasnienie. Nawet jesli przesadzone (ale czy bardzej ni? same ksiazki JA).

#40 2007-09-24 10:05:09

Loana
Użytkownik

Ej, wed?ug mnie wcale nie wyja?ni?. Chyba, ?e chodzi?o o stracenie reputacji Jane, co t?umaczy?oby ewentualny brak kandydatów do r?ki. Ale oprocz tego nie wiem, czemu nie chciala ulozyc sobie zycia, jesli taki Tom potrafil to zrobic...

Jakie? pytanko do mnie? loana@go2.pl
http://joanna-loana.deviantart.com/

#41 2007-09-24 10:27:14

Akaterine
Administrator

Tym bardziej, ?e po Tomie Lefroy'u by?y jedne o?wiadczyny, których mo?emy by? pewni (i pewnie kilka takich, co do których biografowie nie maj? pewno?ci), oraz mamy tajemniczego adoratora znad morza wink.

"The more I know of the world, the more am I convinced that I shall never see a man whom I can really love."

Stopka forum