Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Mo?e niepotrzebnie do tego wróci?em. Gdy pisa?em na N&S o tym, ?e b?d? si? opiekowa? JA.pl, to mia?em wra?enie, ?e cze?? osób przenios?a na mnie swój ?al do Kazika.
Po cz??ci pewnie tak by?o, ale 1. by?o wiele takich, które si? ucieszy?y, ?e stronka przetrwa?a 2. by?y takie, którym by?o to oboj?tne, 3. by?y te? takie, które na nowo si? tu zalogowa?y, wreszcie 4. nowi u?ytkownicy!
Forum ?yje, stronka ?yje, nie ma lepszego dowodu na s?uszno?? Twojej decyzji.
Rywalizacji N&S vs. JA nie zauwa?y?am, podobnie podzia?u na fajnych i niefajnych. Ja tam si? ciesz?, ?e stronka jest, na dodatek ju? nied?ugo w nowej kiecce!
Gumi?ku, na forum ma nie tylko rodzon?, ale i wirtualne siostry. Która by pozwoli?a?
ojejku, ale si? dzia?o
jak dosta?am maila o tre?ci "strona zostaje zlikwidowana" to my?la?am ?e pojade do tego Kazika i go uszkodze. a tu po miesi?cu dla zasady zagl?dam na JA.pl i co widz??? strona dalej dzia?a! szczerze mówi?c, gdyby nie JA.pl nie napisa?abym referatu o omawianej ksi??ce (DiU jako lektura nadobowi?zkowa). gdyby nie Vasco, nie mia?abym teraz co robi? na necie. ojej, Vasco, wszyscy Ci? tu kochaj? (prawie, odliczaj?c p?e? m?sk? itp... ) i nie wiem, jak ktokolwiek móg? mie? "w?ty" o to, ?e odratowa?e? najukocha?sze forum;) (ale ze mnie lizus...
)
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Moja przygoda z JA zacz??a si? w 1981/1982 roku. Wtedy w?a?nie nasza telewizja wy?wietla?a angielski serial pt. "Duma i Uprzedzenie, albo Pierwsze Wra?enie" - tak to wtedy brzmia?o. Pami?tam, to by? chyba wtorek. Mia?am si? uczy? do jakiej? klasówki, chyba z biologii, ale w??czy?am telewizor i... Wpad?am po uszy. Potem by?o poszukiwanie ksi??ek. Pierwsza by?a "Rozwa?na i Romantyczna" potem "Opactwo Northanger", "Emma" a w ko?cu, oddana do biblioteki po roku przetrzymywania przez jakiego? czytelnika "Duma i uprzedzenie" - wydanie chyba jeszcze z lat 60-tych ("Duma i uprzedzenia" - w liczbie mnogiej). Ta ostatnia na sta?e zago?ci?a w mojej biblioteczce, wypo?yczana co jaki? czas i czytana ci?gle z tak? sam? fascynacj?. Potem przyszed? czas na serial BBC z 1995 roku, który mnie oczarowa?. To chyba jedyna adaptacja powie?ci, co do której nie mia?am ?adnych zastrze?e?. Wszystko w niej by?o takie jak by? powinno. Teraz jestem na etapie szukania DiU ekranizacji z 2005. Specjalnie w tym celu zakupi?am odtwarzacz DVD. Jeszcze tylko musz? zorganizowa? sobie p?yty (obie wersje 1995 i 200), moje w?asne p?yty, ?eby le?a?y sobie na zaszczytnym miejscu. Mo?e uznacie, ?e to nie jest ca?kiem normalne, ale nie dbam o to. Wa?ne jest to, co mi si? podoba, a nie to co o tym my?l? inni.
Ewa
PS. Zapomnia?am napisa?, jak trafi?am na to forum. Ano trafi?am tu podczas poszukiwa? w pewnym serwisie aukcyjnym p?yt z ekranizacjami JA. Kto? z Was poda? link do tej strony, za co jestem mu bardzo wdzi?czna.
E.
Takich objawów nikt tutaj nie wy?mieje ani nie nazwie nienormalnymi. A je?li kto? tak powie b?dzieto oznacza?o ?e wi?kszo?? obecnych tutaj jest nienormalna
Witamy
Witamy w?ród pozytywnie nienormalnych.
W?a?nie trafi?a? do zak?adu psychiatrycznegi im. Jane Austen
i nie tylko ja jestem walnieta ostatnio na punkcie Tristana w moim podpisie aaaaaaaaaaaaaa.
Ostrzegamy tutaj nie znajdziesz normalnych
o pzrepraszam, ja uwa?am ?e jestem ca?kowicie normalna odliczaj?c to, ?e jestem wredna, zbijam si? ze wszystkiego, wymy?lam coraz wi?ksze g?upoty i mam obsesj? na punkcie Janinki, Emilki, Paula i wszystkich innych powie?ciopisarzy... i powie?ciopisarek, poetów, dziennikarzy.... chyba si? zap?dzi?am
Witamy Ewo - Elentari [URL=http://imageshack.us][/URL]
Mo?e uznacie, ?e to nie jest ca?kiem normalne, ale nie dbam o to. Wa?ne jest to, co mi si? podoba, a nie to co o tym my?l? inni.
Ewa
A to dobre Je?li b?dziesz mia?a ch?? wnikn?? w otch?anie tego forum zobaczysz, ?e jeste? w 100% w?ród swoich. Takich wyzna? mamy tu troch?
To bardzo ciekawe co piszesz o pierwszej ekranizacji DiU, dla wi?kszo?ci z nas t? "pierwsz?" by?a DiU '95.
Witamy Elentari w naszym szacownym gronie
Normalnych tu nie ma i bardzo dobrze, bo gdyby wszyscy byli normalni, to by?oby strasznie nudno :twisted:
Dione/Grfield ma racje.
A je?li wszystjkie zobaczenia by?y takie jak ansze ?wiat by?by pi?kniejszy
Skoro jest to powitalnia ... te? postanowi?am si? przedstawi? ... (chocia? to niezbyt kulturalne w towarzystwie patrz pan Collins ;p ) ...
Jestem MissDubish i jak dobrze skojarzy?a Caroline nie by?o takiej postaci w ?adnej z pow. JA . Pod ksyw? Dubish znana jestem w mojej malej ojczy?nie ?odzi. JA poznalam bardzo niedawno ... znaczy si? bodaj?e rok temu obejrza?am Mansfield Park ... ale jeszcze nic wtedy nie wiedzia?am o JA . W tym roku zrobi?am sobie z kole?ank? babski wieczór i ona przyniosla DiU z 95 ... ah ... to co zobaczylam ... powiem tak ... ta moja kole?anka zaczyna si? obwinia? o to ?e nie zdam matury bo oszala?am na punkcie JA przez ten serial ;p ... kiedy znalaz?am t? strone w google zapisa?am si? na forum i tak oto jestem szcz?sliwie z wami ... w (jakto wcze?niej napisa?a HerMia) w szpitalu psychiatrycznym im. Jane Austen ... powiem tak... na ca?ym ?wiecie nie ma przyjemniejszego wariatkowa ni? nasze ;p
p.s. pozdrawiam wszystkie ?odzianki mam nadzieje ?e przyjdzie nam si? kiedy? spotka? co wy na to ;p
p.p.s. to na zdj?ciu to ja w polowie okaza?o?ci ;p
Witamy Miss Dubish!
PS. Garfield uwielbia wariatów
wariatki lubi? garfielda ... i inne t?uste kociska ;p
wariatki lubi? garfielda ... i inne t?uste kociska ;p
Oj lepiej mu tego nie mów...
Jeszcze zacznie wycygania? od Ciebie kolejn? porcj? lasagne :twisted:
obawiam si? ?e je?li zrobie lasagne kiedykolwiek to nic dla nie go nie zostanie ;p ... bo mam apetyt równy jego ...
Nie tylko grube koty uwilebiaj? takie przysmaki. Wiem to doskonale, bo mam psa, który ju? powoli zaczyna przypomina? cielaka...
To z powodu pizzy
Pizza? dla psa? hmm.....
có?, i tak najbardziej z "garfielda" lubi? Johna... taki s?odki fajt?apa...
HELLOOO wszystkim nowym wariatom my tu wysysamy literki z ksi??ek, i nawijamy je na szpulki jak w "Akademii pana Kleksa"
Pizza? dla psa? hmm.....
Mój pies jest niestey wszystko?erny. Nie pogardzi niczym co nadaje si? do jedzenia. I tym co si? nie nadaje te?
Cead Mile Failte dziewczyny
I ja Was witam, aczkolwiek o zdrowie nie pytam. Chorujcie, chorujcie na austenomanie Chorujciue zdrowo
Witamy Elentari w naszym szacownym gronie
![]()
Normalnych tu nie ma i bardzo dobrze, bo gdyby wszyscy byli normalni, to by?oby strasznie nudno :twisted:
Chwila chwila - co znaczy "nienormalni"? Nie zainteresowani chlaniem, ?paniem i wszelkim rozpasaniem cielesnym (w granicach normy oczywi?cie)? Ale? jak najbardziej normalni, sam kwiat normalno?ci powiedzia?abym, i wzorzec dla pó?g?ówków ogl?daj?cych wy??cznie seriale, ?e ju? nie b?d? wymienia? jakie :twisted: I jeszcze czytaj?cy literatur?, co ma dwie?cie lat - z mi?o?ci, a nie z przymusu.
Mój szef ostatnio, us?yszawszy ?e jest 'normalny' ostro zaprotestowa?. Stwierdzi?, ?e to 'przecie? wida?' (?e jest nienormalny), cho? nie potrafi? powiedzie? dlaczego
A tak powa?nie, to ka?dy jest jak?? indywidualno?ci? i po przy?o?eniu
wyobra?onego 'wzorca normalnego cz?owieka', wychodz? na jaw wszystkie ró?nice. Wi?cej -- na forum dyskusyjnym spotykaj? si? osoby, które maj? wiele 'odchy?ów od normy' do siebie zbli?onych. I bardzo dobrze, ?e mo?na odnale?? ludzi podobnych do siebie, nawet geograficznie znajduj?cych si? daleko, ale my?l?cych i czuj?cych (czasem) podobnie.
Mam nadziej?, ?e nie bierzesz pod uwag? np. forum dyskusyjnego dla pedofili, którzy w swoim gronie niew?tpliwie "czuj? podobnie" i w swoim odchyle maj? si? za normalnych?? :twisted: :twisted: