Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Witaj, witaj!
A gdzie na Śląsku, że tak zapytam?
Szalenie miło spotkać Cię również tutaj MiMi ![]()
miło wiedzieć, ze pewne rzeczy sa niezmienne - w tym i Twój avatarek ![]()
cmf MiMi ![]()
Hmmm... to ja też się przedstawię. Jestem chyba najmłodsza na forum. Niedawno przeczytałam R&R i D&U, oraz obejrzałam serial z 1995 roku i już chyba oszalałam na punkcie książek Jane Austen
. Uwielbiam czytać, fotografować i grać w koszykówkę.
Witaj panno Elizabeth. Zapraszamy na ciasteczka i bąbelkowego szampana, ofcourse "bezalkoholowego" (skoro jesteś najmłosza....
)
Dione - nowego forumowicz, a ty mu bambinem po oczach? Ty wiesz, jakie potem sÄ… wiatry?
To juz lepiej piffko bezalkoholowe, albo Cola z rumem bez rumu.
..............
No, jeszcze bambina nie próbowałam, więc o jego zdolnościach do wiatrów nic nie wiem (ja pijam tylko tego alk.
). Ale skoro Aine, jako doświadczona tak twierdzi, to ofcourse będzie według zamówienia cola z rumem bez rumu ![]()
Witjcie fani Darcy'ego i Lizzy, Marianne i Elinor, kapitana Wentwotha, Bingleya etc. Mam na imie Natalia i od ponad roku jestem pod wrazeniem książek Jane. Dume czytalam dwa razy, film ogladalam niezliczoną ilość razy. Oczywiście ulubiony bohater to Darcy. Pozdrawiam wszystkie bratnie dusze z tego forum:)
Natalia27.7 napisa³:
film ogladalam niezliczoną ilość razy. Oczywiście ulubiony bohater to Darcy.
Ha!!! która, bo to nie jest jednoznaczna wyupowiedz ![]()
Skoro od półtora roku, to bym domyślała się Dumy2005 ![]()
ja tez, ale domysly, a konkrety to inksza inkszosc...
Witaj Natalio!
A że jeszcze nie zostałaś skontrowana za 'oczywistość' ulubionego bohatera to się dziwię ![]()
I 2005 i 95, trudno orzec która lepsza, chyba obie równo cenie. Czy ktoś może mi polecić coś podobnego do książek Austen? Bo już mi się skończyły, a od nowa będę czytać za parę miesięcy:) Oprócz sióstr Bronte. Dla tych co czytali Jane Eyre: który bohater jest dla was lepszy pod względem charakteru, wyglądu, usposobienia - Darcy czy Rochester?
Natalia na to pytanie to były całe monologi, ale raczej w innych wątkach niż powitalnia ![]()
Witajcie miłośnicy JA! Czuję się zaszczycona dołączeniem do tak zacnego grona , i jednocześnie czuję się jak Elżbieta i Georgiana razem ,gdy je sobie przedstawiano , proszę więc o wybaczenie ewentualnych potknięć ;-) . JA czytam regularnie i w kółko od początku lat 90 ,gdy Pruszyński i sp. zaczęli wydawać jej powieści , noi uzależniłam się całkowicie ,bez najmniejszej ochoty na leczenie ; a potem była DiU`95 no iwsiąkłam jeszcze bardziej , o ile to możliwe . I baaardzo się cieszę , że znalazłam miejsce , w którym można spotkać podobnych sobie ludzi :-D . Oprócz JA interesuje mnie też inna literatura , w ogóle lubię czytać (tylko czasu brak...) , robótki ,historia kultury materialnej i obyczaju , i to chyba byłoby tyle tytułem wstępu :-)
Robótki? To tym bardziej trafiłaś w dobre miejsce, prawda dziewczyny? ![]()
Dorfi , obejrzałam Twoje "z robótką przez wieki" i to jest to , co tygrysy lubią najbardziej! Stoliczka do robótek czyli "niciaka" szukaj na aukcjach mebli biedemeierowskich - wtedy ich chyba robiono najwięcej.Pozdrawiam Cię , siostrzyco po igle!