Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Budy? to faktycznie empirycznie trzeba wypróbowa? , bo z instrukcji wychodzi kluch spalony plus mleko saute :-))
ja po prostu nie znosze intrukcji obs?ugi - jestem na nie za g?upia albo za m?dra. Kazdy sprz?cior (DVD, komorke, program, cokolwiek ) rozpracowuje metod? prób i b?edów.
Gdybym ja tak spróbowa?a , sprz?t od razu móg?by i?? na z?om :-) . Jestem istot? atechniczn? , wi?c nawet do szpulki nici mog? mie? instrukcj? , a poza tym , co ja poradz? , ?e lubi? czyta? nawet napisy na opakowaniach ;-)) .
czytac to ja moge, ale nie bardzo do mnie dociera tekst instrukcji. Zwykle siegam po nia w ostatecznosci, gdy nie moge czegos rozpracowac. Ale w sumie nieczesto sie to zdarza...
Loana napisał:
A znacie strony, gdzie jest jasno (najlepiej po polsku) i ladnie napisane i POKAZANE, jak sie powinno haftowac?
Loano zajrzyj na bloga Ma?gosi
http://malgosiapiotrowska1.blox.pl/html … tml?142760
Dzi?ki Loano mo?e w ko?cu naucz? si? krzy?yków
A ja za krzy?ykowym haftem nie przepadam (tzn. za sam? robot?) , bo za ?ci?le techniczny dla mnie jest . Musi by? dok?adnie takiego koloru krzy?yk w tym a nie innym miejscu , bo ca?y wzór bierze w ?eb . Ale na ?adn? robótk? krzy?ykow? popatrze? lubi? :-). I podziwiam dziewczyny , maj?ce do krzy?yków cierpliwo?? :-))
no jak sie pomylisz w jednym krzyzyku przy duzym obrazku, wielka tragedia sie nie stanie
Ja bardzo bardzo dlugo podchodzilam do krzyzykow jak pies do jeza. Ostatecznie wzielam sie za to we Wloszech (bo zobaczylam piekne wzory). Zaczelam od prosciutkiego wzoru (sprowadzonego z polski) - ten haft trzymam do dzis na pamiatke inne zwykle rozdaj?
Haftowanie krzyzykami jest jak uk?adanie puzzli W krzyzykach uwielbiam wlasnie to, ze wylania sie jakis obraz, poczatkowo zupelnie niewidoczny, z czasem punkt po punkcie, kropeczka po kropeczce wszystko uk?ada sie w ca?o??. I nawet nie wiadomo kiedy, bo patrzac na schemat dziala spojrzenie wybiorcze - widze kropeczki danego koloru, potem innego, potem jeszcze innego. Dopiero jak na moment oddale robotke na metr widze co i jak sie wylania. Chyba to mnie najbardziej fascynuje w krzyzykach.
Na mnie ?le dzia?a przymus schematu, który niespecjalnie mo?na modyfikowa?, a przy hafcie p?askim mo?na pu?ci? wodze fantazji. Praktycznie ka?dy wzór jako? zmieniam po swojemu, a w krzy?ykach to troch? gorzej ;-) .
Przy p?askim bawi?a mnie zawsze mo?liwo?? cieniowania - no i wieksze mozliwosci w tym wzgl?dzie. Drugim atutem jest to, ze mozna haftowa? obrazek bez schematu - ja na przyk?ad zrobi?am swego czasu ca?a seri? ptaków polskich na podstawie atlasu ptaków. Da?o mi to du?o frajdy (mimo ?e puchacz wyszed? cokolwiek wylinia?y )
odk?d jednak odkry?am krzy?yki, przedk?adam je nad wszystko inne.
Mnie krzy?yki dosyc skutecznie obrzydzi?y zaj?cia techniczne w podstawówce , ale potem , owszem , próbowa?am si? prze?ama? i nawet zacz??am haftowac ta?m? do podpi?cia zas?onki w kuchni w cyklameny i to ambitnie , nie na kanwie a na do?? ?cis?ym p?ótnie , 2 na 2 nitki , wi?c wychodzi?o ca?kiem ?adnie . Ale si? w trakcie przeprowadzili?my , zas?onka w kuchni si? zmieni?a no i cyklameny posz?y w k?t . I le?? a ja si? od 4 lat zastanawiam , co z nich zrobi? :-D
Zak?adk? do ksi??ki? Wstawk? do fartuszka kuchennego? Kosmetyczk?? Mo?liwo?ci jest wiele, trzeba tylko pu?ci? wodze fatazji
No i w?asnie w tym problem , ?e mozliwo?ci du?o i nie wiadomo , co wybra? . Ostatnio my?la?am o malutkich serweteczkach obrobionych koronk? .
A czy mo?e która? z Was robi?a koronki p?telkowe i wie , jakie nici do tego s? najlepsze? Bo zrobi?am z kordonka ariadny z du?ego k??bka , ale jakie? sztywne i paskudne wysz?o (inna rzecz , ?e jestem w trakcie naumiewania si? :-)).
A co rozumiesz przez koronki p?telkowe? Teneryfki? Wide?ki? Mo?e jakie? przyk?adowe zdj?cie?
Zdj?cia nie dam rady umie?ci? , 1.straszny ze mnie g??b komputerowy i nie umiem :-(((,2.zdj?cia z mojej ksi??ki s? do?? kiepskie i niewiele by?oby wida? , wi?c postaram si? opisa?.
Koronka p?telkowa wyst?puje we wschodniej cz??ci basenu morza ?ródziemnego i jest znana jako koronka ormia?ska , nazareta?ska , fenicka , palesty?ska , koronka z Rodos ,bibilla , dandella tes velonas lub kombo velonya .
Jest to koronka ig?owa , mo?na obrabia? ni? brzegi tkaniny b?d? wykonywa? serwetki itp. Podstawowe oczko ma kszta?t ?uku i powstaje przez (np. przy obrabianiu tkaniny) u?o?enie wk?utej w materia? nitki w ?uczek i umocowanie odpowiednim w?ze?kiem (w?ze?ka ju? nie dam rady opisa? :-)). Kolejne oczka powstaj? tak samo , aw nast?pny rz?dzie w?ze?ek trzymaj?cy ?uczek le?y po?rodku ?uczku z poprzedniego rz?du - i powstaje siatka o oczkach w kszta?cie rybich ?usek mniej wi?cej .
Takie petelki podstawowe robi si? mniejsze , wi?ksze ,wrabia si? w ?rodek nitk?, pikotki i wychodza rozmaite wzory .
Nie jast to specjalnie trudne , najwi?kszy problem to opanowanie w?ze?ka przytrzymuj?cego na podstawie rysunku z ksi??ki :-)) , no i dobranie odpowiednich nici .
?ród?em mojej wiedzy jest ksi?zeczka "Koronki p?telkowe" Eleny Dickson , mo?na j? naby? w ró?nych ksi?garniach wysy?kowych .
No i jak dla mnie , kolosaln? zalet? tej koronki jest prostota warsztatu - niepotrzebne s? szablony , poduszki , wa?ki , klocki , wystarczy ig?a i nitka :-)))
Oto namiar na ksi??k?, s? te? dost?pne niektóre strony:
http://www.ksiegarnia.meble.pl/zdrowie_ … rt490.html
Nawet nie wiedzia?am , ?e fragmenty ksi??ki s? w sieci . To ju? Dorfi ?atwo pojmiesz , w czym rzecz , bo przejrzysto?ci swoich wyja?nie? nie jestem pewna :-).
A jakby kto szuka? tamborka stoj?cego , to s? tu : www.needleart.pl , tylko ceny ... , no i urod? kudy im do tych z "Emmy"...
aaa, to ju? wiem. W t? technik? si? jeszcze nie bawi?am
A co do nici, to musz? by? cieniutkie i mocne. Mo?e aida 30 by si? nadawa?a? Do frywolitek jest dobra, a tam te? musi by? mocna nitka.
http://www.wojtek.com.pl/wojtek/wojtek/ … amp;id=811
Tylko nie wiem , czy to jednak nie za grube b?dzie , bo te koroneczki takie subtelne na oko . To znaczy pewnie te? wyjdzie , ale nie wiem czy takie delikatne jak w oryginale .
Przecie? 30 jest cieniutka niczym nici maszynowe.
Nie wiem jak mocno naci?ga si? nitk? przy tej koronce, ale mo?e wypróbuj te? nici do maszyny?
Dzi?kuj? Dorfi , aida b?dzie idealna . Po pracy pogna?am od razu do ulubionej pasmanterii i naby?am . Najprawdopodobniej b?d? male?kie serweteczki z cyklamenem po?rodku i koronk? naoko?o :-DDD.
Oj,chyba niepr?dko to b?dzie : czasu ma?o na robótki
Cze?? wszystkim, melduje si? niepoprawna robótkowiczka, która w dodatku wsz?dzie wietrzy ?lady robótek.
Panny z ksi??ek JA robi?y szyde?kowe woreczki na drobiazgi, noszone przy pasku - o tym, ?e umiej?tno?? robienia takowych nie oznacza, ?e panna jest wykszta?cona, mowa w "Dumie i uprzedzeniu", gdy trwa dyskusja o wykszta?ceniu kobiet - czy to nie panowie Darcy i Bingley to komentuj??
Haftowa?y oczywi?cie parawaniki do kominka (pewnie potrzebowa?y ich du?o, bo ju? widz? te p?on?ce hafty).
Z epoki pochodz? te? szyde?kowe shawls i wraps, takie wielkie szale i chusty do narzucania na plecy.
Panna Lucy Steel robi?a dla ma?ej Middletonówny koszyczek, ale o co konkretnie chodzi?o, nie wiem - czy o zdobienie istniej?cego koszyczka wiklinowego, czy wyplatanie, a mo?e znów szyde?ko...