Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
A szabla? Sporo si? na jej temat naczyta?am (pisa?am prace magistersk?) i do tej pory bronioznawstwo jest moj? pasj?. Kiedy? na tym forum przeczyta?am jak w P&P 95 Darcy wymachiwa? szabelk? i uwierz mi - sprawi?o mi to fizyczny ból.
spiesz? sie usprawiedliwic, jesli jeszcze pos?dzasz mnie o to, ze Darcy'emu wlozylabym szable do r?ki...o zgrozo... bronioznawca nie jestem, ale jakie takie poj?cie mam o bialej broni i z grubsza szable od szpady, rapieru, miecza, mizerykordii, kordelasa odroznie
(ma to zrodlo e wczesnodzieciecych lekturach "Tzrech muszkieterow" i "Potopu"-moje ulubione jeszcze przed epoka JA-a ze zawsze lubilam choc troche wiedziec jak to bylo naprawde...) piszac o szabli oczami widzialam bardziej naszych polskich "zabijakow"
uff, oczyscilam sie
He he Ule?ko, przyjmuj? do wiadomo?ci. Podejrzewa? nie podejrzewa?am, ale taka brudna my?l mi przemkn??a przez g?ow?.
Dzio?szki, a wy wiecie, ?e jest w kioskach seria Disney DVD? Podobno ju? jest od jakiego? czasu, a w tym tygodniu jest Mój brat nied?wied?.
jako pierwszy by? Kubu? i Hefalumpy. Niedzwiedz jest drugi. trudno sie zorientowac co dalej:) nie wiecie ile kosztuje plyta??
1. Kubu? i Hefalumpy
2. Mój brat Nied?wied?
3. Mikey: Bardziej bajkowe ?wi?ta
4. Kubu? Puchatek: Puchatkowego nowego roku
5. Dinozaur
6. Mickey, Doland, Goofy: Trzej muszkieterowie
7. Dumbo
8. Tygrys i przyjaciele
9. Lilo i Stich
10. Niezwyk?a przygoda Kubusia Puchatka
11. Kochany Donald
12. Dooko?a ?wiata z Timonem i Pumbo
13. Kochany Mickey
14. Nowe szaty króla
15. Planeta skarbów
16. Chip i Dale
Cena bodaj ok. 24 z? - zgubi?em ulotk?.
Ma ktos z Was mo?e jakie? informacje jakie bajki pokazywane b?d? na DC? Mam nadziej? pare sobie nagra? :-) - w szczególno?ci tych klasycznych jak. królewna ?nie?ka, spi?ca królewna itp.
Ma ktos z Was mo?e jakie? informacje jakie bajki pokazywane b?d? na DC? Mam nadziej? pare sobie nagra? :-) - w szczególno?ci tych klasycznych jak. królewna ?nie?ka, spi?ca królewna itp.
Przyznaj?, ?e nie by? to najcz??ciej odwiedzany przeze mnie kana? (odwiedza?am go jedynie aby ogladna? super program w stylu naszego S?odowego, gdzie pokazuj? jak mo?na ca?kiem szybko i ?atwo zrobi? przeró?ne gad?ety, no wrzuca?am gdy nie by?o nic innego). Ja widzia?am Barbie jako Ksi??niczka i ?ebraczka i Króla Lwa. Podejrzewam, ?e jak wejd?, to co jaki? czas puszcz? swoje szlagiery i nie b?dzie problemów ze skompletowaniem kolekcji.
Ha ogl?dn??am Herkulesa. Fajny
Dzieki dziewczynki bez was nie zapa?a?abym checia ogl?dni?cia(mo?e wtedy robi?ambym notatki na historie ustroju :twisted: )
A ja bym sobie "Gdzie jest Nemo" pu?ci?a.... a w ogóle w Liverpoolu gdzie obecnie siedz? jest taki wielki Disney store z najprzeró?niejszymi zabawkami z bajek Disneya. Kupi?am sobie 30 cm maskotk? Nemo suuuper
O, a znaczki disney'owskie maj?? Chocia? ceny w funtach pewnie zabijaj? po przeliczeniu
Ulka napisał:
(w ogole wg pojec literackich mylimy gatunki-bajka to utwor wierszowany;) ale mniejsza z tym)
To Ty jestes polonistka na tym forum?
Bajka –
wed?ug S?ownika terminów literackich jest to wierszowana, alegoryczna opowie?? o zwierz?tach, ludziach lub przedmiotach, której celem jest wypowiedzenie moralnej nauki o ogólnym charakterze. Prawda ta wypowiadana jest bezpo?rednio, zazwyczaj jako puenta umieszczona na ko?cu utworu, rzadziej na pocz?tku. Czasami jest tylko sugerowana czytelnikom.
Postaci wyst?puj?ce w bajkach obdarzone s? niezmiennymi, wyrazistymi cechami charakteru.
Styl bajek jest gaw?dziarski, czasem potoczny.
Bajki wywodz? si? z literatury plebejskiej, ludowej, sk?d czerpi? najwi?cej m?dro?ci. Powsta?y w staro?ytnej Grecji w VI wieku przed Ch., a ich twórc? by? Ezop. Pisa? on bajki o wyra?nym moralizatorskim zabarwieniu, do czego pó?niej nawi?zywali pozostali twórcy tego gatunku, za? ich twórczo?? nazywana by?a „bajkami ezopowymi”. Na twórczo?? bajkopisarzy wp?yw mia? równeiz tworz?cy w I w. po Ch. Fedrus.
Rozró?niamy – bajki narracyjne – np. tworzone przez La Fontaina w XVII wieku. S? to zwi?z?e nowele o prostej akcji i ograniczonej liczbie postaci. Gatunek ten zapocz?tkowa? w staro?ytno?ci, w II w po Ch. Barbios.
Drugi rodzaj bajek to bajki epigramatyczne – tworzone przez Lessinga w XVIII wieku, a zapocz?tkowane przez Simonidesa z Keos. S? zazwyczaj czterowersowe, przedstawiaj? proste sytuacje, na tle których kontrastuj? postawy i postaci. By?y tworzone w nawi?zaniu do tradycji bajkopisarstwa Fedrusa.
Bajka sta?a si? jednym z podstawowych gatunków w epoce o?wiecenia, kiedy s?u?y?a g?ównie moralizatorstwu i parenezie.
Cechy gatunkowe –
- Krótka powiastka pisana wierszem lub proz?;
- Bohaterowie to zwierz?ta, ludzie, przedmioty, ro?liny;
- Zawiera pouczenia moralne wypowiedziane wprost lub zasugerowane;
- Dotyczy tematów uniwersalnych o charakterze moralnym;
- Historia opowiedziana w bajce jest ilustracj? ludzkich do?wiadcze?, które s? powszechne i powtarzalne;
- Bajka poucza o szkodliwo?ci zachowa?, daje etyczne wskazówki;
- Wyst?puj?ce zwierz?ta s? personifikacj? ludzkich typów; Relacje wyst?puj?ce mi?dzy nimi s? odpowiednikiem relacji spo?ecznych;
- Alegoryczna tre??;
- Typizacja bohaterów;
- Dydaktyzm zawarty jest w morale.
Pozdrawiam
adventurka napisał:
To Ty jestes polonistka na tym forum?
Nie, nie jestem polonistka ani na tym forum, ani na innym, ani w ogóle
Czy mam rozumie?, ?e moje pobie?ne potraktowanie tematu bajki jako? Ci? poruszy?o? Niemniej dzi?ki za pi?kny wyk?ad.
Matko, jeny?ciewy, ale tu skrupulatno?ci? powia?o ...
a tak swoj? droga, mo?e by? si? przedstawi?a Adventurko? Tak wpadasz, rzucasz nam bajk? miedzy oczy i co?
Marsz do Przywitalni!!!
AineNiRigani napisał:
a tak swoj? droga, mo?e by? si? przedstawi?a Adventurko?
Tak wpadasz, rzucasz nam bajk? miedzy oczy i co?
Marsz do Przywitalni!!!
Serdecznie przepraszam. Strasznie wciagnelam sie w ten watek o Disney'u (i cala pozniejsza dyskusje o moralnosci), zachwycila mnie zwlaszcza Wasza znajomosc tematu. Naprawde powialo tu imponujaca wiedza.
I jak juz zobaczylam te definicje bajki, to postanowilam dolozyc swoje 3 grosze, w temacie, na ktorym troszeczke sie znam.
Bo to ja jestem polonistka
A spytalamm czy Ty czasami nie jestes, bo w ktoryms poscie ktos wspomnial, ze jest polonistka (? lenistwo nie pozwolilo mi wrocic i sprawdzic kto to byl) i najbardziej pasowalo mi do Ciebie (potraktuj to, prosze, jako komplement). Serdecznie zatem przepraszam za - jak mawialismy na wydziale - wyzywanie Cie od polonistek
A wi?c czuj? si? skomplementowana
Adwenturko - polonistów by?o sporo (nawet niejeden ), ale ju? si? zbyli.
Witamy wi?c i zapraszamy do przywitalni
Widz?, ?e z Disney'a dyskusja zesz?a na inne tematy, chociaz nie tak oddalone.
Swoj? drog?, czuj? si? jaka? taka m?oda... Mniejsza o to.
Ja równiez wychowa?am si? na bajkach Walta Disney'a- z Króla Lwa dialogi i piosenki znam na pami?? Do tego KL II, Mulan, 101 dalmaty?czyków, Ma?a Syrenka... Wi?kszo?? dzieci?stwa przechodzi?am na czworaka, udaj?c lwic?.
"Pot??nym królem b?d?, wi?c ostrzegam - bój si? lwa..."
AineNiRigani napisał:
Adventurko - polonistów by?o sporo (nawet niejeden
), ale ju? si? zbyli.
Witamy wi?c i zapraszamy do przywitalni
Az boje sie spytac co robicie polonistom
Krwio?ercze? Nieee, my nie rozrywamy na strz?py. Po?ykamy w ca?o?ci...
Fagocytoza, powiadasz? Dobra, czyli jestem w?ród swoich
Z rzeczy na fago, znam tylko fagot. Tego instrumentu nam brakuje w naszej orkiestrze, wi?c - witamy z otwartymi ramionami