Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#51 2006-11-08 19:12:43

lady_kasiek
Użytkownik

Re: Disney i inni

Mushu ty geniuszu.
?wierszcz , ale ty masz farta

GRITAR?? QUE ARDAN LAS BANDERAS POR LA FRATERNIDAD
QUE CAIGA EL PATRIOTISMO Y LA HOSTILIDAD RACIAL
CULTURA POPULAR...
Gran Derby dla Realu :!: :!:

#52 2006-11-08 22:04:47

Mag
Użytkownik

W "Mulan" kocham t? scen?, jak w lawinie Muchu zje?dza na tarczy, wy?apuje ?wierszcza i mówi "no si?d? tu przy mnie" z mink? salonowca lol

w "Herkulesie" tekst do Hadesa: " ?yka"?

Disney jest nieprzeci?tny,filmy zdoby?am pod pretekstem " dla córki" roll

GG 6318358

#53 2006-11-08 22:25:52

AineNiRigani
Użytkownik

Ja wam powiem, ?e w poczucie smaku Disneya (i ogólnie Amerykanów) zwatpi?am robi?c zamówienie na bombki choinkowe (tzn przacowa?am w dekoratorni, która to zamówienie realizowa?a big_smile). Takich koszmarków w ?yciu nie widzia?am. I do ich rozprowadzania przyczyni?am si? w?asnor?cznie - do tej pory czuj? do siebie niesmak.
Najwi?kszym sukcesem obecnych disneyowskich filmów s? teksty - Disney te? ewoluuje. Dzisiejsza Królewna ?nie?ka te? by?aby komedi? big_smile
50 lat temu ludzie chcieli pi?kna, dzisiaj chc? si? po?mia?.

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#54 2006-11-08 23:07:51

Ulka
Użytkownik

W "Mulan" kocham t? scen?, jak w lawinie Muchu zje?dza na tarczy, wy?apuje ?wierszcza i mówi "no si?d? tu przy mnie" z mink? salonowca lol

tak ta scena tez jest rewelacyjna:) ale dla mnie "Mulan" sklada sie wylacznie z takich scen big_smile np mina Mulan gdy Muszu zapycha ja owsianka:) "zobacz owsianka, cieszy sie ze cie widzi" big_smile moglabym caly film opisac ale sie pohamuje:)

w "Herkulesie" tekst do Hadesa: " ?yka"?

Herkulesa tez mam i uwazam ze ma pare nizelych tekstow i scen -Hades to chyba (jeden z) najlepszy czarny charakter : "wiem!wiem ze wiecie!ja to wrecz przyswajam!"
ale cala historja troche mnie drazni. nie wiem dokladnie czemu ale wydaje mi sie nieco plytka i niespojna...a wiem czemu, pewnie dlatego ze kiedys bardzo mocno siedzialam w mitologii greckiej i wszystkie te uproszczenia sa denerwujace :? chociazby sam Herkules. HERAKLES u Grekow!
ale jak mowia: "chlopcy, chlopcy, to dopiero pierwsza runda" wink

"cierpliwo?? - spokój ?e przecie? si? stanie"
(Ks. J. Twardowski)

#55 2006-11-09 09:39:20

lady_kasiek
Użytkownik

A ja nie oglada?am Herkuleca buuuu sad

Ale Mulan faktycznie ?wietna. Ta druga cz??c ju? jest gorsza

CULTURA POPULAR...

#56 2006-11-15 16:42:52

Jeanne
Użytkownik

O tak Mulan jest ?wietna. 2 to ju? nie to, ale te? mi si? podoba?a. Uwielbiam te? Ma?? syrenk? 2, bo 1 nie widzia?am. Ale to jest w?a?nie klasyczny Disney - pi?kna muzyka, postaci....

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie
Jak blade meteory przez pó?mrok spada?y."

[img]http://img232.imageshack.us/img232/821/kjykpa8.jpg[/img]

#57 2006-11-17 15:29:00

Orchidea
Użytkownik

Macie racj?, mimo i? bajki Disney'a s? nieco przes?odzone, bije od nich jednak czar i urok!! Szkoda, ?e te dzisiejsze ju? nie s? takie "musicalowe".. Moim absolutnym faworytem jest Król Lew oraz... Mulan i Pi?kna i Bestia!! To moja absolutnie ukochana "trójka" i kiedy tylko moge (a niestety zdarza si? to rzadko) w??czam sobie te wspania?o?ci..

"Mulan" - zarówno 1 jak i 2 sa ?wietne, ale jednak wy?szo?c trzeba oddac cz?sci 1smile
Muszu to absolutny hit!! Ka?dy jego tekst to arcydzie?o komizmu smile
Ach, jak si? ciesz?, ?e nie jestem jedyn? "dziwn?" osob?..
W moim wieku ludzie raczej wstydz? si? ogl. bajek wink

#58 2006-11-17 23:40:14

Ulka
Użytkownik

wstydza to sie starsze dzieci:) a jak czlowiek podrasta to mu juz troche przechodzi, przynajmniej niektorym. ja pamietam pare lat temu przeczytalam jak Natalia Kukulska w wywiadzie opowiadala jak to uwielbia filmy Disneya:)
co do cukierkowatosci-te starsze sa chyba bardziej. te nowe bardziej skrza sie humorem. mam wrazenie ze w Mulan jest tej ckliwosci malo a w kazdym razie swietnie wywarzona. Krol Lew tez zreszta jest dosyc "okey" pod tym wzgledem;) to byl chyba ostatni raz jak razem z rodzicami i siostra bylismy wszyscy w kinie...big_smile

(Ks. J. Twardowski)

#59 2006-11-18 12:05:35

lady_kasiek
Użytkownik

dok?adnie bajek wstydz? sie dzieci, ktore udaj? doros?e. Ja dowód mam a bajki ogladam z ch?ci? wielk?

CULTURA POPULAR...

#60 2006-11-18 12:47:49

AineNiRigani
Użytkownik

Szkoda, ?e te dzisiejsze ju? nie s? takie "musicalowe"..

Jak dla mnie - na szcz???ie big_smile

#61 2006-11-18 13:03:40

Orchidea
Użytkownik

Ja jednak jestem staro?wiecka i musicale mog? ogl?dac w nieskonczonosc smile Te disneyowskie zawsze by?y pi?kne i perfekcyjnie dopracowane... Jednak ?al mi troch?, ?e teraz to w?a?nie pi?kno jest nieco na marginesie, a prym wiedzie humor. Oczywi?cie równiez to uwielbiam (w.w. Mulan <Muszu>), ale brakuje mi tych piosenek, ca?ych wr?cz brodweyowskich aranzacji...

Pod tym wzgl?dem Mulan jest wspania?y - du?o w nim humoru ale i nie zrezygnowano z piosenek (w polskiej wersji s? naprawd? fajne)

Oj, co? zamiesza?am, mam nadziej?, ?e mnie zrozumiecie wink

Zgadzam si? z wami, ?e bajek wstydz? si? wszyscy ci "pseudo" doro?li. Ja tam wol? ?yc w zgodzie ze soba i swoimi upodobaniami. A z ogl?dania bajek chyba nigdy nie zrezygnuje!! smile

#62 2006-11-18 14:10:16

AineNiRigani
Użytkownik

uwielbiam musicale, ale nie te disneyowskie z lat 50-60-tych. Jak dla mnie s? nudne i przes?odzone. Dostaj? md?o?ci jak je widz? (dos?ownie!)

#63 2006-11-18 14:11:03

Ulka
Użytkownik

Pod tym wzgl?dem Mulan jest wspania?y

przepraszam, nie to zebym jakos sie czepiala czy byla zlosliwa, ale nie pierwszy raz sie z tym spotykam i wrecz musze skorygowac - Mulan jest WSPANIALA, w zadnym wypadku wspanialy, bo to dziewczyna big_smile

(Ks. J. Twardowski)

#64 2006-11-18 15:08:19

Orchidea
Użytkownik

Hehe big_smile Chodzi?o mi o "Mulan" jako tytu? (czyli ten) a nie jako konkretn? postac (dziwczyn?) wink
Ale rozumiem o co ci chodzi , mnie tez czasem takie b??dy ra?? wink Pozdrawiam!!

#65 2006-11-18 15:26:12

lady_kasiek
Użytkownik

Oszzz a? anbra?am ochoty na Mulan. Nie wiem nie wiem lbo Mulan albo Zakochany Szekspir.

Disneyowskie bajki sa ?wietne jednyne animowane jaki teraz ogladam bo to co teraz kr?c? dla dzieci to brrrr

CULTURA POPULAR...

#66 2006-11-18 17:19:37

Orchidea
Użytkownik

Oj, masz racj?... To co teraz jest dla dzieci to istny KOSZMAR!! A mam do?c dobre ?ród?a ze wzgl?du na mojego pi?cioletniego brata wink
Ja tam wole moje bajeczki, które z zapartym tcham ogl?da?am b?d?c ma?a ( i wi?ksza te?) wink

#67 2006-11-18 19:19:26

lady_kasiek
Użytkownik

te? w?a?nie mam zdanie n ten temat z racji mojej siostrzenicy(niby mloda jestem a ju? ciotka ;./)
Jakie to g?upie tzn bajki s? tak g?upie, ze czasami ziej? z tej g?upoty

CULTURA POPULAR...

#68 2006-11-18 21:03:53

AineNiRigani
Użytkownik

a nie bierzecie pod uwag?, ?e konkretne bajki s? dostosowane do okre?lonego poziomu rozwoju dziecka?
To co dla Was jest g?upie jest jak najbardziej w?a?ciwie dla dziecka rocznego, 2- lub 3- letniego. Wiadomo, ?e d?ugo?? i tematyka bajeczki dla ma?ego dziecka b?dzie inna ni? dla trzylatka, czy pi?ciolatka.
A je?li jest co?, co nie jest odpowiednie, lub nieciekawe, to kto powiedzia?, ?e trzeba w??cza? telewizor? Telewizor to je?li chodzi o wychowanie - pój?cie po najmniejszej linii oporu.

#69 2006-11-19 08:43:18

lady_kasiek
Użytkownik

Nie chodzi o pozoiom, ale ogólnie o tre??

CULTURA POPULAR...

#70 2006-11-19 12:29:48

AineNiRigani
Użytkownik

o tym te? pisz?.

#71 2006-11-19 13:51:16

Vasco
Administrator

Na Cartoon Network albo Jetix co? naprawd? jest dla 2-4 latków? Jako? nie trafi?em. Moim zdaniem jest sporo bajek, które niby s? dla takich brzd?ców, ale ja si? po prostu boj? dzieciakom to w??cza?...

#72 2006-11-19 14:09:55

AineNiRigani
Użytkownik

Cartoon i Jetix s? akurat dla dzieci starszych, ale juz Disney channel jest bardziej uniwersalny.

#74 2006-11-19 18:54:18

AineNiRigani
Użytkownik

Jak na moj gust dla 10-tka, a w porywach i 8-latka (aczkolwiek nie znam szczegó?owej ramówki Jetixa i cartoona. Jedynie okolicznosciowa big_smile)

#75 2006-11-19 23:31:10

Orchidea
Użytkownik

Naprawde dzi? trzeba uwaznie wybierac co si? w??cza ma?emu dziecku... Zgodze si? z opini?, ?e s? ró?ne przedzia?y wiekowe; 5 latek ogl?da co? innego, 10 latek te?... Nie zmienia to jednak faktu, ?e kiedy? (tak mnie si? wydaje) bajki jednak czego? uczy?y. Pokazywa?y co jest dobre a co z?e... Moje bajki z dzieci?stwa to (pomijaj?c np. Reksia czy Smerfy) np."Nils" (o ch?opcu i g?siach, mo?e kto? pami?ta), "Sara ma?a ksi??niczka" czy "Ksi?ga Dzungli". Tam by?o pokazane zatrówno dobro i z?o z takim zastrze?eniem, ?e nawet z?y bohater potrafi? si? zmienic pod wp?ywem ciep?a i mi?o?ci ...
Dzi? jak ogl?dam jakie? dziwne bajki, zastanawiam si? czego one ucz?.. Odp. w wi?kszosci przypadków nasuwa mi si? jedna : niczego sad
Kiedy widz? jak jedyn? "rozrywk?" bohaterów jest uprzykrzanie ?ycia innym, jakie? walki czy inne tego typu "zabawy" to chce mi si? autentycznie p?akac... sad
Na szcz?scie mój brat jest dosc wra?liwy i staranie potarfi wyselekcjonowac dla siebie cos ambitniejszego wink

P.s. A Disney Ch. jest naprawd? ok. smile

Stopka forum