Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Och, tak!!! Tak pięknie to opisałaś, bezpaznokcianko; myślę, że mogłybyśmy sobie na takie tematy sporo pokonwersować!![]()
![]()
To konwersujmy Diano Ciesze sie, ze ktos podziela moje zdanie. Ale jak ja slucham przykladowo Dody "Dwoch bajek" czy jak to sie tam nazywa, to po prostu nie wiem o czym ta kobieta spiewa! W sumie to najlepsza odpoiedzia jest, ze o niczym.
A piosenki Disneya wszak nagradzane co chwile. Sciezka dzwiekowa Krola Lwa dostala Oscara, piosenki z disneyowskich produkcji tez.
A sciezka w Pieknej i Bestii Tale as old as time !!!
A w Aladdynie - A whole new world (ta piosenka ktora spiewaja Aladdyn i Jasmina lecac na dywanie )
A piosenka z Zakochanego Kundla, kiedy jedza spaghetti to juz klasyka
Dzwonnik z Notre Dame tez mial boska piosenke na wejscie - Dzwony z Notre Dame.
A z Malej syrenki podobaly mi sie piosenki Na morza dnie (Under the sea)
i Caluj ja (kiss the girl) - obie w wesji polskiej spiewa Emilian Kaminski (jesli dobrze pamietam).
Jej!! Ja też uwielbiam piosenki z bajek Disney'a Lubię też ich Polskie wersje - niektóre na prawdę są dobre. Kiedyś pokochałam piosenkę z "Małej syrenki"(którą Ariel śpiewa w swojej jaskini skarbów - zaczyna się od słów "Spójrz na ten zbiór, to jasna rzecz,że więcej chyba już nie da się mieć...") i tak mi zostało do dzisiaj. Ciągle pamiętam cały tekst
Reghino, dziękuję za miłe słowa, ale to Caitriona znalazła tak piękne avatary(i chwała jej za to!), a Jonny- faktycznie wspaniały!
Mam ścieżkę dźw. z "Królowej Margot"; jest niezwykła. Później Kayah sporo piosenek na polski przerobiła.
Bezpaznokcianko, ja też nie wiem, o co chodzi w piosence Dody: "księciu jestem przeznaczona", czy jakoś tak... O co w tym biega? Zresztą ja mam kilka uwag odnośnie tekstów tego zespołu, np. ten "Znak pokoju". Niecierpię, jak w tekście piosenki "podmiot lirycz." zwraca się do odbiorcy w Wołaczu. :evil: Chodzi mi konkretnie o wers: "Pamiętajcie o tym, że..." Drażni mnie to. Choć sama melodia- piękna.
Hans Zimmer jest autorem naprawdę pięknych piosenek w bajkach Disney'a. "Król Lew" to mój faworyt, ale i inne są fajne. Np. w "Herkulesie" zasosowano piosenki gospel! "A whole new world" znam, oczywiście, bardzo dobrze. A księżniczka Jasmina to chyba jedna z najładniejszych bohaterek Disney'a- ma taką oryginalną urodę!
Tak, "Dzwony Notre Dame" robią wrażenie w wykonaniu Roberta Rozmusa. To taka musicalowa pieśń, ale ma świetny tekst i "nerw" w sobie. Jeśli chodzi o "Małą syrenkę", to uważam, że Beata Jankowska przepięknie zaśpiewała jako syrenka właśnie; E. Kamiński- super! A tekst "Na morza dnie" jest nieźle odjechany: "ślimaki gołe też są wesołe" itp.
Jej!! Ja też uwielbiam piosenki z bajek Disney'a
Lubię też ich Polskie wersje - niektóre na prawdę są dobre. Kiedyś pokochałam piosenkę z "Małej syrenki"(którą Ariel śpiewa w swojej jaskini skarbów - zaczyna się od słów "Spójrz na ten zbiór, to jasna rzecz,że więcej chyba już nie da się mieć...") i tak mi zostało do dzisiaj. Ciągle pamiętam cały tekst
Ja też! Kiedyś wyłam to po całych dniach i zadręczałam tym moją rodzinę. :twisted:
E. Kamiński- super! A tekst "Na morza dnie" jest nieźle odjechany: "ślimaki gołe też są wesołe" itp.
A te w skorupie tez sa nieglupie
Tak to jest jak sie oglada filmy po sto razy
A do Malej syrenki mam sentyment, bo to pierwsza bajka Disney'a, ktora ogladalam bedac swiadoma, ze to Disney.
Kiedys uwzielam sie, ze musze spisac tekst piosenki Ten za lukiem rzeki swiat. Oj... rodzina sie Baaaaardzo wkurzala, bo przewijalam w nieskonczonosc jeden fragment i dawalam dzwiek na full (bo nie doslyszalam, co ta Gorniak tam spiewa).
A z Krola Lwa... (dlaczego kazdy post moj koncze Krolem Lwem 8O?) piosenka Przyjdzie czas i Strasznie juz byc tym krolem chce sa boooskie! Nie wspominajac juz o Hakunie Matacie (jej.. tak to sie odmienia? powinnam wiedziec.. jako polonista pozal sie boze od 8 miesiecy) czy Can U feel the love tonight? No i Krag zycia... ojej... to sa chyba wszystkie piosenki
w "Herkulesie" zasosowano piosenki gospel!.
Ja z HERKULESA uwielbiam piosenke ktora spiewa Natalia Kukulsa
Ofiare zlozcie z glupiej kozy
co sama sobie winna jest. Myslalam jakos sie ulozy
lecz miedzy mity to musze wlozyc...
A Muzy sa odjechane na maksa i super chorek robia (niestety na zaliczenie z kultury antycznej na lacine musze wykuc je z imienia i profesji.. krajst!)
E. Kamiński- super! A tekst "Na morza dnie" jest nieźle odjechany: "ślimaki gołe też są wesołe" itp.
A te w skorupie tez sa nieglupie
![]()
Tak to jest jak sie oglada filmy po sto razy![]()
A do Malej syrenki mam sentyment, bo to pierwsza bajka Disney'a, ktora ogladalam bedac swiadoma, ze to Disney.
Kiedys uwzielam sie, ze musze spisac tekst piosenki Ten za lukiem rzeki swiat. Oj... rodzina sie Baaaaardzo wkurzala, bo przewijalam w nieskonczonosc jeden fragment i dawalam dzwiek na full (bo nie doslyszalam, co ta Gorniak tam spiewa).
A z Krola Lwa... (dlaczego kazdy post moj koncze Krolem Lwem 8O?) piosenka Przyjdzie czas i Strasznie juz byc tym krolem chce sa boooskie! Nie wspominajac juz o Hakunie Matacie (jej.. tak to sie odmienia? powinnam wiedziec.. jako polonista pozal sie boze od 8 miesiecy) czy Can U feel the love tonight? No i Krag zycia... ojej... to sa chyba wszystkie piosenki![]()
![]()
Coraz bardziej siÄ™ emocjonujÄ™ tÄ… dyskusjÄ…!
Ja pierwszy film Disney'a oglądałam chyba w II lub III klasie szkoły podstawowej, a był to "Kopciuszek". Ale tam główna bohaterka miała akcent!
Bezpaznokcianko, ja też przewijałam "Ten za łukiem rzeki świat", żeby spisać tekst, ale fakt faktem, że słowa tam padają bardzo szybko!
No to ja też zakończę "Królem Lwem"- "Krąg życia" w wykonaniu Joanny Dark nieodmiennie wywołuje we mnie dreszcze zachwytu. Często płaczę w chwili, gdy pawian Rafiki unosi małego Simbę do góry i znowu słychać śpiew, a po chwili wszystkie zwierzęta kłaniają się przyszłemu władcy!
Coraz bardziej siÄ™ emocjonujÄ™ tÄ… dyskusjÄ…!![]()
Ja pierwszy film Disney'a oglądałam chyba w II lub III klasie szkoły podstawowej, a był to "Kopciuszek". Ale tam główna bohaterka miała akcent!
Bezpaznokcianko, ja też przewijałam "Ten za łukiem rzeki świat", żeby spisać tekst, ale fakt faktem, że słowa tam padają bardzo szybko!
No to ja też zakończę "Królem Lwem"- "Krąg życia" w wykonaniu Joanny Dark nieodmiennie wywołuje we mnie dreszcze zachwytu. Często płaczę w chwili, gdy pawian Rafiki unosi małego Simbę do góry i znowu słychać śpiew, a po chwili wszystkie zwierzęta kłaniają się przyszłemu władcy!
Diano! Jak ja bylam w II klasie podstawowki to wyszedl wlasnie KROL LEW a ja juz wtedy bylam oczarowana PIEKNA I BESTIA. A Mala syrenke ogladalam jeszcze w przedszkolu. Podobno wczesniej ogladalam Dumbo, ale to sie nie liczy, bo: a) nie bylo to swiadome ogladanie Disneya, b) nie bylo to ogladanie w ogole, bo tak ryczalam na tym (mialam zaledwie pare lat!), ze moj kochany tatus wzial i po prostu wyrzucil te kasete.
AAA... przypomniala mi sie swietna piosenka z nowsej produkcji Disneya - spiewa ja Krzysztof Krawczyk w "Nowych szatach krola". Jest genialna. Szkoda tylko, ze jedyna w tej bajce. Ale i tak humor bombowy.
Tak. "Nowe szaty króla" bardzo mi się podobały szczególnie teksty:
- Wszystko co dobre kiedyś się kończy, a Ty skończyłaś się 50 lat temu
-A to co plantacja koperku?!( i ogólnie cały ten opis "uuu, ale zombi, że to też się nie rozpada")
Tak. "Nowe szaty króla" bardzo mi się podobały szczególnie teksty:
- Wszystko co dobre kiedyś się kończy, a Ty skończyłaś się 50 lat temu
-A to co plantacja koperku?!( i ogólnie cały ten opis "uuu, ale zombi, że to też się nie rozpada")
Taaak a jak Izma kazala Krongowi pojsc i zrzucic Kuzko z wodospadu, rozczarowany spytal:
-A kolacja?
-Krong... to raczej pilna sprawa!
-To chociaz deser...
-A wlasciwie dlaczego by nie jak tak...
-Ale z kawa?
-No dobrze... male espresso. A potem za miasto i skoncz z nim!!!
Absurdalnosc tego dialogu powala mnie na kolana
Ale zeby skonczyc juz z Disneyem, a wrocic do tematu, powiem, ze bardzo ale to bardzo podoba mi sie temat muzyczny z W pustyni i w puszczy (ale tej starej). Koncowka, gdy Stas i Nel biegna szczesliwi do ojcow jest taka wzruszajaca, (glownie dzieki muzie) ze nie moge powstrzymac lez
a ja nie zrywam z Disneyem i ciągnę dalej. Bezpaznokcianko dialog jest powalający:D. Albo lubię też rozmowę z wiewiórką. Ogólnie postać Krąga jest świetna. Ta jego ogromna inteligencja...
a ja nie zrywam z Disneyem i ciągnę dalej. Bezpaznokcianko dialog jest powalający:D. Albo lubię też rozmowę z wiewiórką. Ogólnie postać Krąga jest świetna. Ta jego ogromna inteligencja...
Wcale nie zamierzam konczyc z Disneyem! chodzilo mi o to, ze to troche nie na temat. Ale wiewiorka jest genialna!!!
I jak Krag z nia gada po wiewiorczemu! bo byl w skautach i zna mowe wszystkich lesnych stworzen
squku sqiuk sqiukedy? czyli gdzie oni poszli
Albo Krag gadajacy ze swoim diabelkiem i aniolkiem
Hehe, do filmów Disney mam wielki sentyment W 4. klasie postawówki "Herkulesa" oglądałam regularnie, tzn. w kazdy piątek
A im jest starsza, tym bardziej płaczę na "Królu Lwie"... Kiedyś na rekolekcjach omawialiśmy te film, ażsię zdziwiłam ile tam odniesień do chrześcijaństwa.
Wcale nie zamierzam konczyc z Disneyem!
chodzilo mi o to, ze to troche nie na temat. Ale wiewiorka jest genialna!!!
I jak Krag z nia gada po wiewiorczemu! bo byl w skautach i zna mowe wszystkich lesnych stworzen![]()
squku sqiuk sqiukedy?czyli gdzie oni poszli
Albo Krag gadajacy ze swoim diabelkiem i aniolkiem![]()
tak i wiewiórka wielce obrażona na Izmę. Nie wiem czemu ale zawsze śmieszy mnie niepotrzebna wajha
tak i wiewiórka wielce obrażona na Izmę. Nie wiem czemu ale zawsze śmieszy mnie niepotrzebna wajha
albo plan Izmy zabicia Kuzko...Zamienie go w pchle.. mala niewinna pchle. A potem - wloze te pchle do pudelka, a to pudelko do wiekszego pudelka. I wysle je do siebie poczta... A jak dojdzie... hahahaha rozwale je mlotkiem!!! Albo.. zeby nie marnowac znaczka normalnie otruje go tym!
Rany boskie jaki mam mozg wyprany. Ostatnio widzialam to bodaj rok temu a dalej pamietam dialogi.. 8O niedobrze to zakrawa na manie w stylu DiU
Albo akcja w restauracji
Albo akcja w restauracji
TAAK
Albo to okresleni na Izme - stara ze mozg sie marszczy
podoba mi sie tez w Mulan akcja z wymyslaniem imienia meskiego na poczekaniu przez glowna bohaterke i podpowiedzi Mushu... Mushu w ogole byl genialny.. no ale wiadomo - J. Stuhr (tak mi sie ta Mulan nasunela, bo za Kuzko tez Stuhr mowil.. ale mlody
)
a ten mały jaguarek jak Kuzko uciekał przed stadem taki słodziutki...i ten jego "potężny" ryk
Ja z HERKULESA uwielbiam piosenke ktora spiewa Natalia Kukulsa
![]()
Ofiare zlozcie z glupiej kozy
co sama sobie winna jest. Myslalam jakos sie ulozy
lecz miedzy mity to musze wlozyc...
A Muzy sa odjechane na maksai super chorek robia (niestety na zaliczenie z kultury antycznej na lacine musze wykuc je z imienia i profesji.. krajst!)
HERKULESA to ja po prostu uwielbiam: "Wziąłem, bo takie gustowne" A słowo 'gustowne' zamieściłam po tym filmie na stałe w moim słowniku
Piosenka kukulskiej też jest fajna. Co do muz - popieram całkowicie
Herciu wymiata! Ja oglądałam kiedyś codziennie i wszystkie piosnki znałam na pamięć. Hades też jest extra........ :twisted:
Herciu wymiata! Ja oglądałam kiedyś codziennie i wszystkie piosnki znałam na pamięć. Hades też jest extra........ :twisted:
Ja uwielbiam nawiazania w nowych bajkach do tych starych Takie cytowanie samych siebie... smaczki
i wlasnie np. w Herkulesie Herkules pozuje malarzowi odziany w skore lwia.. Tym lwem jest Skaza.
Z kolei Meg widzac Bola i Panika przemienionych w sliczne wieworeczki mowi... - O, no prosze! Dwa urocze gryzonie w poszukiwaniu Disnaylandu
Nie mowie juz produkcjach Pixar - W Gdzie jest Nemo w gabinecie dentystycznym w kacie sa zabawki z... Toy Story.
W Potworach i spolce mala Boo tez ma zabawki z Toy Story.
Jej.. teraz tak na poczekaniu to nie umiem sobie wiecej przypomiec. Ale jest!
No Meg i ten jej cud - chłopak........
z filmow Disneya wszystkie bije Mulan! po prostu rewelacujna historia, przepiekna, cudnie zanimowana, teksty sa wspaniale a juz polski dubbing-cud miod. historia nie jest specjalnie ckliwa, romansu tyci, jak na lekarstwo-doceniamy role wyobrazni, Mulan nie jest cukierkowa bohaterka tylko kobieta z krwi i kosci, szukajaca swego miejsca w zyciu. piosenki-przewspaniale- "musicie byc jak szalona rzeka" to sobie w kinie zapiywalam po ciemku! albo "ta za ktora walczyc chcesz" jeden z dwoch chyba filmow na ktorych w kinie bylam dwa razy. a od zeszlej gwiazdki-jupi!-mam go na DVD
ja i moja siostra szalejemy za nim (wyobrazcie sobie szesnastoletnia panienke, ktora maluje sie wiecej ode mnie, slucha hiphopu i techno, podrywa chlopakow, ktora siada przed TV i oglada animacje Disneya ...
a jednak to prawda, mam taka w domu
)
no i te teksty "a ty co, owca?", "przodkowie przyslali mi na pomoc...jaszczurke? - Jestem smokiem! smokiem! nie jaszczurk a! ja nie robie jezykiem tak:P" "moja mala dziewczynka poszla mordowac ludzi.." Muszu w wykonaniu-jakze inaczej-Stuhra jest swietny:)
i te wszystkie przewspaniale zabawne miny, gesty...nie do opisania:D
i cala ta moze ograna ale tu jakze swiezo pokazana komedia zwiazana z zamiana plci
i na koniec-sekwencja ucieczki Mulan z domu...piekna wizualnie i muzycznie...piekna
rozpisalam sie ale naprawde kocham ten film, tych bohaterow za piekno, "czlowieczenstwo", dowcip, głebie...
o i wpadlam na pomysl na avatarka
Tak tylko na marginesie Waszych dyskusji -- moja znajoma, która wyjechała z Polski i mieszka pod Paryżem pisała ostatnio, że była na wystawie artystycznych dróg do Disneya (chyba w Grand Palais). Sama była trochę rozczarowana, ale po pierwsze okazuje się, że estetyka disneyowska nie wzięł się znikąd, ale ma i to wcale artystyczne podłoże; po drugie -- dla mnie ciekawostka -- mianowicie Disney kiedyś nakręcił film razem z Salvadorem Dali. Dopiero współcześnie to zmontowano...