Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jesteœ zalogowany.
Ty lubisz tulipany? a ja te zdjęcia zgubie w czambuł, więc Ci wkleję tu (Kazik możesz mnie rozstrzelać - pierś wystawiam, zupełnie nie wiedziałam gdzie to wkleić)
to sa zdjęcia zrobione przez moją znajomą w niedzielę na spacerze w Warszawskim ogrodzie botanicznym
Cuuuuuuuuuuuuuuuuuuudne
Miłoszku ten słupek i pręciki. Czyżby aluzja do dzisiejszej porcji fanficka.
Miłoszku ten słupek i pręciki. Czyżby aluzja do dzisiejszej porcji fanficka.
nie
Ale wiesz oglądałam zdjęcia Irenki i nabrałam ochoty do pójscia do ogrodu botanicznego - u nas zrobiła się już orgia kolorów;)
A w Warszawie magnolie jeszcze kwitnÄ…
a pręciki to oczywiste skojarzenie do Przedłużona ![]()
W Szczecinie magnolie już prawie wszystkie opadły. Chciałam wam zrobic przyjemnośc i je sfotografować, ale się spóźniłam.
U nas drzewa zazieleniły się w oka mgnieniu. Jest cudnie zielono.
Ty lubisz tulipany? a ja te zdjęcia zgubie w czambuł, więc Ci wkleję tu (Kazik możesz mnie rozstrzelać - pierś wystawiam, zupełnie nie wiedziałam gdzie to wkleić)
Miłoszek, kochany jesteś "Tulam Cię Panku" za te tulipanki. Natura jest niezmierna w swojej pomysłowości, popatrzcie jeden gatunek a jaka rozmaitość kształtów znamienia i te barwy i w ogóle świat jest piękny ![]()
No ten jeden to ... :oops:
(Skromnosc kwiat dziewczecia
)
Gosiu widzę, że nasze skojarzenia zmierzają w jednym kierunku. :oops:
No ten jeden to ... :oops:
(Skromnosc kwiat dziewczecia)
Gośka!!!!! Opanuj się!!!!!
Tu jest wÄ…tek o kwiatach!
![]()
Piękne! Ten pierwszy, czerwony - fantastyczny
Muszę przejść się do botanicznego w Powsinie...
A w Warszawie magnolie jeszcze kwitnÄ…
U nas już przekwitły. A były tak piękne, porażająco piękne... Kocham magnolie.
![]()
A czemu nic nie mowisz o ostatnim? ![]()
![]()
Muszę przejść się do botanicznego w Powsinie...A czemu nic nie mowisz o ostatnim?
eee...wolę czerwień
![]()
![]()
Wklejałam już te zdjęcia w wątku nt. kwiatów, ale co tam, powtórzę się
Bo: też Powsin, też tulipan i też czerwony
a te Wam siÄ™ podobajÄ…?:
m.
A czemu nic nie mowisz o ostatnim?
eee...
![]()
![]()
Ostatni jest ...... no baaardzo pięknie męski
Ostatni jest ...... no baaardzo pięknie męski
To o czym mówicie paskudne zbereźnice jest akurat dokładnie pięknie żeńskie - boć to zalążnia ze słupkiem i znamieniem trójdzielnym (bo zrośniętym z trzech owocolistków ;-) ), a to "baaardzo pięknie męskie" to te niepozorne pręciki z pylnikami
I czym się zachwycacie wygłodniałe kobiałki? Nie ten kierunek... 8)
No to sie uspokoilam, ze moge spokojnie przygladac sie temu kwiatuszkowi,
bez zadnych zbereznych mysli ![]()
Gynko zwany miłorząbem
magnolie
wszystko z warszawskiego ogrodu - cudne ![]()
Miłorząb to po łacinie Gingko biloba, w dodatku najstarszy gatunek wśrod nagozalążkowych drobnolistnych, a właściwie jedyny jaki przetrwał do naszych czasów, wszystkie inne wymarły. To taki żywy dinozaur wśród roślin ;-)
Skoro mam już swój własny"botaniczny" wątek to sie w nim troche powymądrzam, a co? 8)
[URL=http://imageshack.us]
[/URL]
[URL=http://imageshack.us]
[/URL]
A to miłek wiosenny Adonis vernalis, kwiatek, który najbardziej kojarzy mi się z wiosną. Kiedy zakwita na murawach wśród wyschniętych, zeszłorocznych liści traw, wygląda jak powtykane w nie plastikowe słoneczka. Robi niesamowite wrażenie, bo wszystko dookoła jeszcze śpi, (on zakwita jako pierwszy zaraz po zejściu sniegów), a tu taka krzycząca przyroda :-). Jak ktoś ma niedaleko do Buska, to jest tam w pobliżu rezerwat Owczary, końcem kwietnia, początkiem maja można tam pojechać obejrzeć. Niezapomniane wrażenia!
Oczywiście można zapomnieć o zrywaniu, bo miłek jest w Polsce pod ścisłą ochroną! ![]()
Żeby już nikt nie miał kudłatych myśli. Tulipan zamknięty.
Dla Alison oczywiście.

Boże mój, taki prosty kształt, dwa kolory a wprost piekno w czystej formie! :-) Który chłop jest piękniejszy?....
Z tych tutaj, to może Monetowi odpuszczę, bo też kochał kwiaty i pięknie je malował ;-)