Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
są po prostu praktyczni
Gorzej kiedy zawieje wiatr i materiał kiltu podniesie sie do gory
Gorzej kiedy zawieje wiatr i materiał kiltu podniesie sie do gory
Zależy dla kogo :twisted: :twisted:
i zalezy komu wiatr zawieje bo zasoby kilt moze kryc przerozne ;D
Racja. Procz zasobow wazny jest tez lasciciel. Nie chcialabym ogladac takiego 80 latka - nekrofilem nie jestem
Apropos nekrofilii :
Jak się nazywa pociąg do zakopanego ??
Kiedyś widziałam gdzieś linka do jakichś wykrojów sukien okresu Regencji, ale teraz nic nie mogę znaleźć. Czy macie jakieś ciekawe adresy do stron z modą, a najlepiej z wykrojami? Jeden link tutaj widzę, zaraz go sprawdzę.
Zaznaczam, że chodzi o ważną sprawę, pewien projekt... :-)
Z góry dzięki :-)
wkrojów niestety nie posiadam,ale mam kilka kiecek na stanie,służe ewentualnie foto.
Pzdr
Wejdź na bloga Marianny, tam coś było. A już na pewno mnóstwo zdjęć.
Dzięki wszystkim serdeczne za zainteresowanie i pomoc - dziś już jestem ledwie żywa, żeby dokładnie przeglądać strony, ale jutro na pewno nie popuszczę :-)
Tylko przy pobieżnym przejrzeniu już widzę, że strony są cudne - stokrotne dzięki :-)
W linkach też mamy dział m.in. o strojach...
TO SĄ BESTOWE STRONY NA TEMAT UBIORÓW TEJ EPOKI;))))
Utonęłam pod linkami - dzięki serdeczne :-)
A mnie strasznie ciekawi czy te nie wiem jak to nazwać, może żakieciki
były nakładane na suknie czy stanowiły z suknią całość???.
O ile pamietam to te zakieciki nazywaly sie SPENCER (po angielsku... nie wiem niestety jaki jest odpowiednik polski) i byly nakladane na suknie. Super sa te kurteczki, zaluje wielce, ze w P&P 2005 wlasciwie zadna panna ich nie nosi (chyba ze przeoczylam)
A mnie strasznie ciekawi czy te nie wiem jak to nazwać, może żakieciki były nakładane na suknie czy stanowiły z suknią całość???
Nazywało się to "spencer", było szyte z wełny, czy innego grubszego materiału, często w kontrastowym do sukni kolorze i miało stanowić ciepłe okrycie. Suknie szyto głównie z muślinu. czy innego równie cienkiego materiału, więc nie bardzo się sprawdzały w angielskim klimacie.
oops.. sorry nie doczytalam dalszych komentarzy a juz myslalam, ze taka madra jestem hehe
Patrząc na krój tych sukienek mogę tylko stwierdzić, że wyglądały w nich bombowo Panie szczupłe pod biustem i z co najmniej C miseczką
Ale wtedy coż za mocne wrażenia Nie wiem ile z Was ma "Dumę i uprzedzenie" wydane przez Prószyński i S-ka, ale jesli macie to spójrzcie na obraz na okładce. Powalający
Dla mnie to jest Jane i Lizzy. Jane siedzi, biust ma prawie goły - tylko cieniutki materiał dzieli nas od nagiej rzeczywistości - a w oczach słodycz
Lizzy stoi, widać, że jest bardzie rezolutna i ma tyle inteligencji w spojrzeniu... Chciałabym ten obraz zobaczyć kiedyś na żywo
Jest w Paryżu w Luwrze, więc kiedyś może będę miała okazję ...
Ostatnio edytowany przez peri (2007-01-03 21:29:10)
Chwalę się )
Zamiast zachowywać się jak na turystkę przystało, to ja buszowałam sobie po księgarniach i upolowałam książkę z rysunkami ubiorów w Anglii, uporządkowanych wg panujących monarchów. Można składać zamówienia i coś poskanuję i tu wrzucę. Całej nie zeskanuję, bo jest za gruba.
Ojojojoj...Może na początek początek XIX wieku, oczywiście?
(wchodzę w dalszym ciągu na Twojego bloga, Dorfi, i blogi innych dziewczyn, czytam i oglądam z podziwem i opadłą szczęką - czarodziejki z Was niezrównanie!!)
Skany z opisem jako artykuł - bezcenne!
Oj, Dorfi - fantastyczna ta książka musi być. Zazdroszczę i również proszę o skany (albo właśnie artykuł) ubiorów z całego XIX wieku.
Z artykułem będzie ciężko, bo w tej książce nie ma nic prócz rysunków a na pisanie z głowy nie mam teraz czasu.
Tak więc na razie zrobię kilka skanów, a artykulik nie wcześniej niz za 2 tygodnie. OK?
Oczywiście, wszyscy czekamy!
Wow, jakie fajne, dzięki Dorfi .
A czy mogę Cię tak osobiście prosić o kilka skanów z lat 60., 70. i 80. XIX wieku? Oczywiście jeżeli masz czas i ochotę .