Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
s? po prostu praktyczni
Gorzej kiedy zawieje wiatr i materia? kiltu podniesie sie do gory
Gorzej kiedy zawieje wiatr i materia? kiltu podniesie sie do gory
Zale?y dla kogo :twisted: :twisted:
i zalezy komu wiatr zawieje bo zasoby kilt moze kryc przerozne ;D
Racja. Procz zasobow wazny jest tez lasciciel. Nie chcialabym ogladac takiego 80 latka - nekrofilem nie jestem
Apropos nekrofilii :
Jak si? nazywa poci?g do zakopanego ??
Kiedy? widzia?am gdzie? linka do jakich? wykrojów sukien okresu Regencji, ale teraz nic nie mog? znale??. Czy macie jakie? ciekawe adresy do stron z mod?, a najlepiej z wykrojami? Jeden link tutaj widz?, zaraz go sprawdz?.
Zaznaczam, ?e chodzi o wa?n? spraw?, pewien projekt... :-)
Z góry dzi?ki :-)
wkrojów niestety nie posiadam,ale mam kilka kiecek na stanie,s?u?e ewentualnie foto.
Pzdr
Wejd? na bloga Marianny, tam co? by?o. A ju? na pewno mnóstwo zdj??.
Dzi?ki wszystkim serdeczne za zainteresowanie i pomoc - dzi? ju? jestem ledwie ?ywa, ?eby dok?adnie przegl?da? strony, ale jutro na pewno nie popuszcz? :-)
Tylko przy pobie?nym przejrzeniu ju? widz?, ?e strony s? cudne - stokrotne dzi?ki :-)
W linkach te? mamy dzia? m.in. o strojach...
TO S? BESTOWE STRONY NA TEMAT UBIORÓW TEJ EPOKI;))))
Uton??am pod linkami - dzi?ki serdeczne :-)
A mnie strasznie ciekawi czy te nie wiem jak to nazwa?, mo?e ?akieciki
by?y nak?adane na suknie czy stanowi?y z sukni? ca?o?????.
O ile pamietam to te zakieciki nazywaly sie SPENCER (po angielsku... nie wiem niestety jaki jest odpowiednik polski) i byly nakladane na suknie. Super sa te kurteczki, zaluje wielce, ze w P&P 2005 wlasciwie zadna panna ich nie nosi (chyba ze przeoczylam)
A mnie strasznie ciekawi czy te nie wiem jak to nazwa?, mo?e ?akieciki by?y nak?adane na suknie czy stanowi?y z sukni? ca?o?????
Nazywa?o si? to "spencer", by?o szyte z we?ny, czy innego grubszego materia?u, cz?sto w kontrastowym do sukni kolorze i mia?o stanowi? ciep?e okrycie. Suknie szyto g?ównie z mu?linu. czy innego równie cienkiego materia?u, wi?c nie bardzo si? sprawdza?y w angielskim klimacie.
oops.. sorry nie doczytalam dalszych komentarzy a juz myslalam, ze taka madra jestem hehe
Patrz?c na krój tych sukienek mog? tylko stwierdzi?, ?e wygl?da?y w nich bombowo Panie szczup?e pod biustem i z co najmniej C miseczk?
Ale wtedy co? za mocne wra?enia Nie wiem ile z Was ma "Dum? i uprzedzenie" wydane przez Prószy?ski i S-ka, ale jesli macie to spójrzcie na obraz na ok?adce. Powalaj?cy
Dla mnie to jest Jane i Lizzy. Jane siedzi, biust ma prawie go?y - tylko cieniutki materia? dzieli nas od nagiej rzeczywisto?ci - a w oczach s?odycz
Lizzy stoi, wida?, ?e jest bardzie rezolutna i ma tyle inteligencji w spojrzeniu... Chcia?abym ten obraz zobaczy? kiedy? na ?ywo
Jest w Pary?u w Luwrze, wi?c kiedy? mo?e b?d? mia?a okazj? ...
Ostatnio edytowany przez peri (2007-01-03 21:29:10)
Chwal? si? )
Zamiast zachowywa? si? jak na turystk? przysta?o, to ja buszowa?am sobie po ksi?garniach i upolowa?am ksi??k? z rysunkami ubiorów w Anglii, uporz?dkowanych wg panuj?cych monarchów. Mo?na sk?ada? zamówienia i co? poskanuj? i tu wrzuc?. Ca?ej nie zeskanuj?, bo jest za gruba.
Ojojojoj...Mo?e na pocz?tek pocz?tek XIX wieku, oczywi?cie?
(wchodz? w dalszym ci?gu na Twojego bloga, Dorfi, i blogi innych dziewczyn, czytam i ogl?dam z podziwem i opad?? szcz?k? - czarodziejki z Was niezrównanie!!)
Skany z opisem jako artyku? - bezcenne!
Oj, Dorfi - fantastyczna ta ksi??ka musi by?. Zazdroszcz? i równie? prosz? o skany (albo w?a?nie artyku?) ubiorów z ca?ego XIX wieku.
Z artyku?em b?dzie ci??ko, bo w tej ksi??ce nie ma nic prócz rysunków a na pisanie z g?owy nie mam teraz czasu.
Tak wi?c na razie zrobi? kilka skanów, a artykulik nie wcze?niej niz za 2 tygodnie. OK?
Oczywi?cie, wszyscy czekamy!
Wow, jakie fajne, dzi?ki Dorfi .
A czy mog? Ci? tak osobi?cie prosi? o kilka skanów z lat 60., 70. i 80. XIX wieku? Oczywi?cie je?eli masz czas i ochot? .