Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Witajcie,
Czy kto? z was mia? okazj? obejrze? dodatki specjalne z p?yty DVD? W sumie jestem z nich zadowolona w po?owie. ??cznie sztuk dziesi??.
1) Sztuka uwodzenia – dla laików wyja?nia bardzo przystepnie, dlaczego niektóre sceny/szczegó?y (np. pomoc przy wsiadaniu do powozu) s? takie wa?ne. Wypowiedzi aktorów i choreografki. Nic czego MY wcze?niej nie wiedzia?y?my. Bardzo fajne stwierdzenie, ?e Mr. D nie móg? poprostu powiedzie?: "Podobasz mi si?. Oto mój nr telefonu, zadzwo?" i potem pokazali krotk? animacje z kartka papieru i napisem 'Darcy, Pemberly 261'. S?odziutkie.
2) Wspania?e rezydencje – ?wietny pomys?. Galeria zdj?? (szkoda, ?e tak ma?o) oraz krótki filmie dokumentalny o ka?dej z rezydencji jakie ‘zagra?y’ w D&U. O tym, jak musieli je ‘odnowoczesni?’ (pastelowe kolory na ?cianach czy lodówki w kuchniach ) albo pozostawi? nowe (szcztuczne) ?ciany przed tymi w?a?ciwymi, bo na oryginalnych nie mo?na by?o nic powiesi? albo po prostu nie pasowa?y (tworzy?y zbyt rodzinna atmosfer? jak na wynaj?ty dom – patrz Netherfield). Wypowiedzi scenografów oraz ludzi pracuj?cych w prezentowanych domach lub ich w?a?ciciele.
3) Bennetowie – w gruncie rzeczy fajny ma?y dokumencik o rodzinie, sceny z filmu plus wypowiedzi ludzi zwi?zanych z filmem. Bardzo "ciep?y i kochany" w tonie.
4) ?ycie i czasy JA – krótki dokument o JA, wypowiedzi ludzi z muzeum, film z domu Jane Austen, w którym napisa?a wi?kszo?c swoich „g?ównych” dzie?.
5) Pami?tnik z planu – ludzie pracuj?cy nad filmem, zarówno aktorzy i twórcy wypowiadaj? si? na temat pracy. Jakie to by?o wspania?e i takie tam bla-bla-bla.
6) Komentarz re?ysera – du?o narzeka na ?wiat?o, stateczno?c scen, której nie da?o si? unikn??, jak bardzo nie lubi? ‘scen listowych’, czemu zmieni? np. galeria obrazów na galerie rze?b i temu podobne szczegó?y. W sumie rzeczy bardzo fajnie by?o obejrze? film raz jeszcze w towarzystwie re?ysera. Niestety nie ma komentarzu do alternatywnego zako?czenia.
7) Zwiastun filmu „Niania” – kompletne marnowanie przestrzeni na dysku, nawet nie obejrza?am.
8) Galerie 19-stulecia – zdj?cia przedstawiaj?ce stroje, akcesoria, meble i wn?trza z 19-tego wieku. W?a?ciwie to mo?na znale?? to samo w Internecie, jak si? dobrze poszuka.
9) Drzewo genealogiczne D&U – kolejny przyk?ad kompletnego marnowania przestrzeni na dysku, zupe?nie niepotrzebne i bardzo proste w wykonaniu. Zrobili to, chyba po to ?eby by?o wi?cej dodatków.
10) Alternatywne zako?czenie – nareszcie mia?am okazje obejrze? w dobrej jako?ci ten ameryka?ski cukiereczek. Fajne ?ab?dzie na pocz?tku, nie zauwa?y?am ich wcze?niej. Lizzy i Mr. D siedz? na kamiennym stole – nie na dachu, zapewne gdzie? w ogrodzenie przed rezydencj?. A mo?e to zegar s?oneczny?!? Nadal umyka mi sens – pewnie by?o by ciekawiej, gdyby do??czyli komentarz re?ysera.
Na sam koniec warto doda?, ?e w tych dodatkach cz?sto dano bardzo nowoczesny podk?ad muzyczny do scen z filmu nadaj?c im zupe?nie nowy charakter. Bardzo od?wie?aj?ce, mnie osobi?ci si? to podoba?o. Przypomina to troche fanowskie videoklipy.
ps. polskie napisy do dodatków - rzadko??
ps2. do DVD dodali torebk? herbaty Tetly ;D
Pozdrawiam,
Lady V
cz??? tego o czym piszesz mo?na by?o wyszpera? w sieci, ale pewnie nie w takiej dobrej jako?ci...
mi?o si? takie rzeczy ogl?da, zamierzam sobie wypo?yczy? film z wypo?yczalni aby to zobaczy?
A ja jeszcze nie mam na DVD :cry: :cry:
Ja te? nie
Musze najpierw sp?aci? d?ugi
Poca?unek to punkt 10)
Nie, punkt dziesi?ty to to zako?czenie w Pemberley (chyba).
ale jedyny poca?unek w filmie to w?a?nie ten po ?lubie w Pemberley.
Dla widza Europejskiego niedost?pny w wersji kinowej, ale na dvd w extrasach jak najbardziej. My mieli?my w kinie tylko prawie poca?unek...