Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Ot na przyk?ad teraz. Robie wszystko by nie poprawiac testow klasy III
Ju? p[róbowali. Ale co ja na to poradz?, ?e nie znosz? tego dzia?u?
To podobnie jak uczniowie.
No, Magdo! To ja mam t? przewag?, ?e ju? w wieku 14-stu lat potrafi? j? doceni?...
gratuluj? ja musia?am si? zestarze? i zm?drze?, i to chyba dobrze, bo jak pami?takm siebie jako czternastolatk? to gdybym doczyta?a R&R do ko?ca pewnie znienawidzi?abym Jane Austen i mo?e nie mia?abym okazji do niej w?asnie dorosn??....
Uczniów nic tak nie wkurza jak nie sprawdzone sprawdziany!
nauczycieli te?
Uczniów nic tak nie wkurza jak nie sprawdzone sprawdziany!?
No to moi jacy? nienormalni s?, bo zapomnieli sobie ...
a moi zapomnieli. po raz drugi. Gdybym im nie przypomnia?a, nawet by si? nie zainteresowali ...
No fakt, ?e nie najlepsze, ale obni?y?am im punktacj? jak tylko mo?na by?o i w sumie tragicznie nie wysz?o (test by? trudny - przyznaj?)
Co nie zmienia faktu, ?e "?abie skoki", to nie byli psychicznie chorzy wi??niowie japo?scy
A ja si? dzi? ró?no?ci naczyta?am w czasie sprawdzania testów gimnzjalnych. Mózg mi si? zlasowa?...Po co oni im t? rozprawk? dali? Ma?o to innych form pisarskich? I teraz si? trzeba m?czy?.
Co mi przypomnia?o, ?e czas zmieni? podpis
A dlaczego nie?
Bo to ko?czy si? mnóstwem formalno?ci, o ile mówisz o osobistym podpisie. Chyba, ?e chodzi o nowego u?ytkownika na forum lub nowy e-mail.
Guniu chyba sie nie rozumiemy.
Mnie chodzi o podpis na forum. To co widnieje pod ka?dym moim postem. mam tam numer GG i wypocinki moich uczniów. I w?asnie czas zmienic to ostatnie
O, zmie? Aine! Jakie? inne intelid?entne teksty uczniów masz w zanadrzu?
Co mi przypomnia?o, ?e czas zmieni? podpis
Zauwazy?am i pad?am po raz enty
"Gdy staro?ytni Grecy walczyli z Persami, to pomaga?a im Armia Czerwona. Oni zawsze ch?tnie pomagaj?."
Aine.....brak s?ów po prostu.
"Gdy staro?ytni Grecy walczyli z Persami, to pomaga?a im Armia Czerwona. Oni zawsze ch?tnie pomagaj?."
ale Ty Adminie chyba nie jeste? belfrem?
ale Ty Adminie chyba nie jeste? belfrem?
Na szcz??cie nie Ale mam znajomych belfrów.
To chyba najbardziej smutny i okrutny okres w historii. Mo?e bywa?y krwawsze, ale ten jest przy tym tak (stosunkowo) nie dawny, ?e chyba najbardziej bolesny...
Dla mnie du??o smutniejszy jest koniec XIX w. - kolonizacja, niewolnictwo w USA itp.
II wojna to by? bardzo okrutny czas, ztryglodycenie spo?ecze?stwa, ale w zasadzie gdyby nie by?o to w takim nasileniu i takim stopniu, ?wiat nie poszed?by naprzód.
To w?a?nie tragizm I i II wojny ?wiatowej zaoowocowa? dekolonizacj? i przemianami spo?eczno-obyczajowymi, które mamy dzisiaj.
Historia jest wa?na nie po to aby rozpami?tywa? przesz?o??, czy aby kolejne pokolenia mia?y wpada? w depresj?, a po to aby wyci?ga? wnioski.
Guniu to ?e Twój kolega si? za?mia? nie ?wiadczy, ?e odniós? si? lekcewa??co?.
Twoje pokolenie ( moje i wszystkich forumowiczek) to pokolenia, które mia?y to szcz??cie, ?e nie uczestniczy?y w tragi?mie tamtych lat. Nie jest waszym obowi?zkiem wpada? w ?a?ob?, stroi? o?tarzyki.
To obowi?zkiem moim, jako nauczyciela historii jest opowiedzie? Wam o tym tak, aby?cie zapami?tali te informacje, wyci?gneli wnioski i nigdy nie dopu?cili do tego, aby podobne przypadki si? powtórzy?y.
o skaza po egzaminie na studiach- wkuwa?am takie g?upoty jak liczba wojsk, ruchy wojsk podczas bitew, a nawet godziny rozpocz?cia, nie mówi?c ju? o dowódcach nawet ma?ych jednostek i rodzajach broni, mundurów i takich tam.... facet mia? po prostu schiz? na tym tle
Ja II wojne mia?am w miar? normaln? na egzaminie (W XX-leciu natomiast musia?am na blaszke zna? wszystkie partie i ugrupowania polityczne II RP :? :? )
Nie lubi? II wojn? ze wzgl?du na sentyment patriotyczny i ?wiadomo?? jak zostali?my wyrolowani. Po raz kolejny, ale za to z hukiem i na wielk? skal?.
Ja nie lubi? II wojny dok?adnie z tych samych powodów co Aine. Dlatego swoj? magisterk? przenios?em w czasie (po?owa XIX wieku) i przestrzeni (wojna morska rosyjsko-turecka).
Guniu z Twojego opisu wynika, ?e on nie ?mia? si? ze ?mierci, ale ze s?owa. S?owo, której jest dla niego pochodzenia obcego, którego mo?e wcze?niej nie s?ysza?, wyda?o mu si? ?mieszne.
ja mam szybk? ripost? która dzia?a. Zadaj? pytanie czy kto? aby jest na 100 % pewny , ?e nie p?ynie w nim ?ydowska krew po k?dzieli? bo ja nie jestem i dla mnie mówi? w ten sposób to obraza, a po wtóre Chrystus by? ?ydem.
A ja równie? przypominam, ?e Chrystus by? ?ydem (bo przynale?no?? dziedziczy si? tam po k?dzieli)