Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
wol? nie próbowa? z tymi zdj?ciami, jeszcze mi wyjdzie jaki? rumu?ski aktor graj?cy w pakista?sko-kuba?sko-ira?skich filmach edukacyjnych dla walcz?cej z re?imem, Stanami Zjednoczonymi i Izraelczykami m?odzie?y...
12 Czerwiec, Bli?niak
jestem idealnym wzorem Bli?niaka- z charakterku i tego, ?e mam lekko rozdwojon? ja?ni?, s?ysz? g?osy (mo?e to ju? schizofremia?)...
Ze zdj?ciami nie ma tak ?le, zreszt? jak mnie zapewni? ekspert od komputerowego rozpoznawania twarzy, system opiera si? na NAJLEPSZYM znanym obecnie algorytmie (a przynajmniej najlepszym z ocenionych w oficjalnych rankingach).
A 12 czerwca urodzili si?: Johanna Spyri (znana z ksi??ki Heidi), Egon Schiele, Alfred Tansman, George H. W. Bush (ojciec George W. Busha), Anne Frank, Cosimo I de' Medici (Wielki Ksi??? Toskanii), Yamamoto Tsunetomo, Anthony Eden, Chick Corea, Frances O'Connor.
Ogólnie rzuci?o mi si? w oczy sporo aktorów i aktorek (jak zawsze). Ale te? polityków, producentów filmowych i... topmodelek. No i jeden samuraj
Tego? dnia przypada ?wi?to Niepodleg?o?ci Filipin (1898), oraz Dzie? Rosji.
yy... có?, nie powiem ?e nie znam ani nie kojarz? po?owy
na topmodelk? si? nie nadaj?, strategiem ani "dobrym rz?dz?cym" bym nie by?a... có?, urodzi?am si? o 2 tygodnie za wcze?nie. to wida?
ale z tej Frani si? akurat ciesz?. bo:
1)gra?a w Mansfield Park, ekranizacji jednej z ulubionych ksi??ek Mych
2)gra?a w Pani Bovary, te? ekranizacji jednej z ulubionych ksi??ek Mych
no, to tyle
bush rulez........
ale z tej Frani si? akurat ciesz?. bo:
1)gra?a w Mansfield Park, ekranizacji jednej z ulubionych ksi??ek Mych
2)gra?a w Pani Bovary, te? ekranizacji jednej z ulubionych ksi??ek Mych
oraz Timeline jednym z ulubionych filmów Mych
nie znam.... ale postaram si? nadrobi? (jak tylko otworz? wypo?yczalni?, tak z ?aski swojej)
w sumie warto. Film bawi si? histori? tak jak lubi? - zamiast dopasowywa? histori? do fikcji, tworzy fikcj? bed?c? ca?kiem now? histori? - je?li si? zrozumiale wypowiadam
A na pewno jest to film uniwersalny. Doskona?y na wspólny wieczór z facetem. Jest unisex (tzn film ) i obie p?cie ogl?dn? z mi?a ch?ci?.
M??czy?ni maj? ciekaw? histori?, troch? naukowo-technicznego be?kotu, kobiety - love story. Film daje nadziej?, ?e prawdziwa mi?o?? nie zna granic czasuowych i przestrzennych
No i w ko?cu najwa?niejszy dla mnie atut GERARD BUTLER
nooo.... tylko jeden problem- tytu?
a, no tak nie zapami?ta?am...
A co tam, swoj? dat? urodzin te? podam 5 Marca, rybki
Ja mam g?upie wra?enie, ?e odbieram robot? Aine, która prowadzi kalendarz z takim wdzi?kiem... Ale co mi tam -- b?d? pierwszy
5 marca -- troch? królewsko: Henryk II, król Anglii; Dawid II, król Szkocji (zm. 1371) i Ludwik W?gierski, król Polski i W?gier!
Poza tym: Gerhard Kremer, zw. Merkatorem, Giovanni Battista Tiepolo, Szymon Konarski, Ró?a Luksemburg, Heitor Villa-Lobos, Julian Przybo?, James Tobin, Pier Paolo Pasolini, Konstanty Andrzej Kulka.
Rzuca si? w oczy sporo... matematyków. Troch? polityków i kilku muzyków. W?a?ciwie to tego dnia wypadaj? jeszcze jedne urodziny: 5 marca 1936 odby? si? pierwszy lot my?liwca Supermarine Spitfire
Ja mam g?upie wra?enie, ?e odbieram robot? Aine, która prowadzi kalendarz z takim wdzi?kiem... Ale co mi tam -- b?d? pierwszy
aj odbierasz odbierasz
Ej, prowadzicie jeszcze ten kalendarz? Zg?osi? si? kto? mo?e na 20 lutego (Ryby)? Jak nie, to prosz? o opis do tego dnia . Dzi?kuje!!!
Loano: mam nadziej?, ?e Aine mnie uzupe?ni... Z tego co widz? urodzeni 20 lutego: 1844 - Ludwig Boltzmann (austriacki fizyk); 1894 - Jaros?aw Iwaszkiewicz; 1925 - Robert Altman, ; 1927 - Ibrahim Ferrer (wokalista zespo?u Buena Vista Social Club); 1938 - Rados?aw Piwowarski (ostatnio wszystkim o nim przypomniano...); 1939 - Ryszard Marek Gro?ski; 1939 - Józef Rojek; 1940 - Emilia Krakowska; 1966 - Cindy Crawford; 1967 - Kurt Cobain; 1972 - Magdalena Cielecka; 1975 - Maria Liktoras (siatkarka); 1980 - Artur Boruc.
Nie wida? tego na li?cie, ale widzia?em sporo kompozytorów, ale ma?o znanych, troch? malarzy, sporo aktorów. A z powy?szej listy wynika, ?e nie?le idzie Tobie pisanie, cho? z tego co piszesz obawiam si?, ?e bilansów, czy czego? w tym rodzaju
Z wydarze?: w roku 1919 Sejm uchwali? Ma?? Konstytucj?.
Ja mam urodzinki 17 stycznia (kozioro?ec)
Co na to powiecie?
17 stycznia urodzili si?: 1429/1433 - Antonio del Pollaiolo (florencki rze?biarz, z?otnik, malarz); 1600 - Pedro Calderón de la Barca (hiszpa?ski dramatopisarz i poeta), 1706 - Benjamin Franklin, 1732 - Stanis?aw August Poniatowski, 1773 - Józef Su?kowski (adiutant Napoleona Bonapartego), 1814 - Ludwik Mieros?awski, 1820 - Anne Bront??, 1863 - David Lloyd George, 1863 - Konstanty Stanis?awski, 1899 - Al Capone, 1918 - Helena Marusarzówna, 1942 - Muhammad Ali, 1956 - Paul Young, 1962 - Jim Carrey.
Tego mo?e nie wida? dobrze z listy powy?ej, ale urodzi?o si? tego dnia wielu... polityków... Mog? jedynie pocieszy?, ?e te? wielu aktorów
a na 26 marca znajdziecie kogo??
Ale towarzystwo!
Al Capone, Benjamin Franklin...
Ale Jim Carrey to ju? mnie dobija
Robercie -- 26 marca: · 1895 - Eugeniusz P?awski (komandor -- wszyscy ch?opcy wiedz? kto ), 1903 - Anna Kowalska; 1911 - Tennessee Williams, 1925 - Pierre Boulez (kompozytor, dyrygent), 1935 - Mahmud Abbas, 1941 - Wojciech M?ynarski, 1943 - Bob Woodward, 1944 - Diana Ross, 1945 - Zenon Laskowik, 1946 - Monika Niemczyk, 1949 - Patrick S??skind, 1960 - Jennifer Grey, 1985 - Keira Knightley.
Tym razem mieszanka, z której trudno znale?? jak?? my?l przewodni?
Dzi?kuj? Pak....my?l?,?e Tennesee Williams bardzo by mi odpowiada?
10 wrze?nia – ma?o: 1659 - Henry Purcell, 1714 - Niccolò Jommelli, 1797 - Piotr Wysocki, 1919 - Jan Rostworowski, 1929 - Olga Krzy?anowska, 1938 - Karl Lagerfeld, 1939 - El?bieta Chojnacka, 1941 - Stephen Jay Gould, 1941 - Christopher Hogwood (dyrygent), 1957 - Pawe? Huelle...; a w 1988 - Osama bin Laden za?o?y? w Afganistanie Al-Kaid?...
Za to 10 wrze?nia 1960 – urodzi? si?: Colin Firth!
Colin starcza z 10 innych osób ;P
Ano! Ja by?em za?amany przy tej Al-Kaidzie, a tu jeszcze jest Purcell, którego temat wykorzystano w P&P'05 (taniec Lizzy i Darcego opiera si? na jego motywie)
?a? - Ritto, ale masz astrologicznego bli?niaka!!!
no no no!!!