Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
wolę nie próbować z tymi zdjęciami, jeszcze mi wyjdzie jakiś rumuński aktor grający w pakistańsko-kubańsko-irańskich filmach edukacyjnych dla walczącej z reżimem, Stanami Zjednoczonymi i Izraelczykami młodzieży...
12 Czerwiec, Bliźniak
jestem idealnym wzorem Bliźniaka- z charakterku i tego, że mam lekko rozdwojoną jaźnię, słyszę głosy (może to już schizofremia?)...
Ze zdjęciami nie ma tak źle, zresztą jak mnie zapewnił ekspert od komputerowego rozpoznawania twarzy, system opiera się na NAJLEPSZYM znanym obecnie algorytmie (a przynajmniej najlepszym z ocenionych w oficjalnych rankingach).
A 12 czerwca urodzili się: Johanna Spyri (znana z książki Heidi), Egon Schiele, Alfred Tansman, George H. W. Bush (ojciec George W. Busha), Anne Frank, Cosimo I de' Medici (Wielki Książę Toskanii), Yamamoto Tsunetomo, Anthony Eden, Chick Corea, Frances O'Connor.
Ogólnie rzuciło mi się w oczy sporo aktorów i aktorek (jak zawsze). Ale też polityków, producentów filmowych i... topmodelek. No i jeden samuraj
Tegoż dnia przypada Święto Niepodległości Filipin (1898), oraz Dzień Rosji.
yy... cóż, nie powiem że nie znam ani nie kojarzę połowy
na topmodelkę się nie nadaję, strategiem ani "dobrym rządzącym" bym nie była... cóż, urodziłam się o 2 tygodnie za wcześnie. to widać
ale z tej Frani siÄ™ akurat cieszÄ™. bo:
1)grała w Mansfield Park, ekranizacji jednej z ulubionych książek Mych
2)grała w Pani Bovary, też ekranizacji jednej z ulubionych książek Mych
no, to tyle
bush rulez........
ale z tej Frani siÄ™ akurat cieszÄ™. bo:
1)grała w Mansfield Park, ekranizacji jednej z ulubionych książek Mych
2)grała w Pani Bovary, też ekranizacji jednej z ulubionych książek Mych
oraz Timeline jednym z ulubionych filmów Mych
nie znam.... ale postaram się nadrobić (jak tylko otworzą wypożyczalnię, tak z łaski swojej)
w sumie warto. Film bawi się historią tak jak lubię - zamiast dopasowywać historię do fikcji, tworzy fikcję bedącą całkiem nową historią - jeśli się zrozumiale wypowiadam
A na pewno jest to film uniwersalny. Doskonały na wspólny wieczór z facetem. Jest unisex (tzn film ) i obie płcie oglądną z miła chęcią.
Mężczyźni mają ciekawą historię, trochę naukowo-technicznego bełkotu, kobiety - love story. Film daje nadzieję, że prawdziwa miłość nie zna granic czasuowych i przestrzennych
No i w końcu najważniejszy dla mnie atut GERARD BUTLER
nooo.... tylko jeden problem- tytuł
a, no tak nie zapamiętałam...
A co tam, swoją datę urodzin też podam 5 Marca, rybki
Ja mam głupie wrażenie, że odbieram robotę Aine, która prowadzi kalendarz z takim wdziękiem... Ale co mi tam -- będę pierwszy
5 marca -- trochę królewsko: Henryk II, król Anglii; Dawid II, król Szkocji (zm. 1371) i Ludwik Węgierski, król Polski i Węgier!
Poza tym: Gerhard Kremer, zw. Merkatorem, Giovanni Battista Tiepolo, Szymon Konarski, Róża Luksemburg, Heitor Villa-Lobos, Julian Przyboś, James Tobin, Pier Paolo Pasolini, Konstanty Andrzej Kulka.
Rzuca się w oczy sporo... matematyków. Trochę polityków i kilku muzyków. Właściwie to tego dnia wypadają jeszcze jedne urodziny: 5 marca 1936 odbył się pierwszy lot myśliwca Supermarine Spitfire
Ja mam głupie wrażenie, że odbieram robotę Aine, która prowadzi kalendarz z takim wdziękiem... Ale co mi tam -- będę pierwszy
aj odbierasz odbierasz
Ej, prowadzicie jeszcze ten kalendarz? Zgłosił się ktoś może na 20 lutego (Ryby)? Jak nie, to proszę o opis do tego dnia . Dziękuje!!!
Loano: mam nadzieję, że Aine mnie uzupełni... Z tego co widzę urodzeni 20 lutego: 1844 - Ludwig Boltzmann (austriacki fizyk); 1894 - Jarosław Iwaszkiewicz; 1925 - Robert Altman, ; 1927 - Ibrahim Ferrer (wokalista zespołu Buena Vista Social Club); 1938 - Radosław Piwowarski (ostatnio wszystkim o nim przypomniano...); 1939 - Ryszard Marek Groński; 1939 - Józef Rojek; 1940 - Emilia Krakowska; 1966 - Cindy Crawford; 1967 - Kurt Cobain; 1972 - Magdalena Cielecka; 1975 - Maria Liktoras (siatkarka); 1980 - Artur Boruc.
Nie widać tego na liście, ale widziałem sporo kompozytorów, ale mało znanych, trochę malarzy, sporo aktorów. A z powyższej listy wynika, że nieźle idzie Tobie pisanie, choć z tego co piszesz obawiam się, że bilansów, czy czegoś w tym rodzaju
Z wydarzeń: w roku 1919 Sejm uchwalił Małą Konstytucję.
Ja mam urodzinki 17 stycznia (koziorożec)
Co na to powiecie?
17 stycznia urodzili się: 1429/1433 - Antonio del Pollaiolo (florencki rzeźbiarz, złotnik, malarz); 1600 - Pedro Calderón de la Barca (hiszpański dramatopisarz i poeta), 1706 - Benjamin Franklin, 1732 - Stanisław August Poniatowski, 1773 - Józef Sułkowski (adiutant Napoleona Bonapartego), 1814 - Ludwik Mierosławski, 1820 - Anne BrontĂ?, 1863 - David Lloyd George, 1863 - Konstanty Stanisławski, 1899 - Al Capone, 1918 - Helena Marusarzówna, 1942 - Muhammad Ali, 1956 - Paul Young, 1962 - Jim Carrey.
Tego może nie widać dobrze z listy powyżej, ale urodziło się tego dnia wielu... polityków... Mogę jedynie pocieszyć, że też wielu aktorów
a na 26 marca znajdziecie kogoÅ›?
Ale towarzystwo! Al Capone, Benjamin Franklin...
Ale Jim Carrey to już mnie dobija
Robercie -- 26 marca: · 1895 - Eugeniusz PÅ‚awski (komandor -- wszyscy chÅ‚opcy wiedzÄ… kto ), 1903 - Anna Kowalska; 1911 - Tennessee Williams, 1925 - Pierre Boulez (kompozytor, dyrygent), 1935 - Mahmud Abbas, 1941 - Wojciech MÅ‚ynarski, 1943 - Bob Woodward, 1944 - Diana Ross, 1945 - Zenon Laskowik, 1946 - Monika Niemczyk, 1949 - Patrick SĂĽskind, 1960 - Jennifer Grey, 1985 - Keira Knightley.
Tym razem mieszanka, z której trudno znaleźć jakąś myśl przewodnią
Dziękuję Pak....myślę,że Tennesee Williams bardzo by mi odpowiadał
10 wrzeÅ›nia – maÅ‚o: 1659 - Henry Purcell, 1714 - Niccolò Jommelli, 1797 - Piotr Wysocki, 1919 - Jan Rostworowski, 1929 - Olga Krzyżanowska, 1938 - Karl Lagerfeld, 1939 - Elżbieta Chojnacka, 1941 - Stephen Jay Gould, 1941 - Christopher Hogwood (dyrygent), 1957 - PaweÅ‚ Huelle...; a w 1988 - Osama bin Laden zaÅ‚ożyÅ‚ w Afganistanie Al-KaidÄ™...
Za to 10 wrzeÅ›nia 1960 – urodziÅ‚ siÄ™: Colin Firth!
Colin starcza z 10 innych osób ;P
Ano! Ja byłem załamany przy tej Al-Kaidzie, a tu jeszcze jest Purcell, którego temat wykorzystano w P&P'05 (taniec Lizzy i Darcego opiera się na jego motywie)
łał - Ritto, ale masz astrologicznego bliźniaka!!!
no no no!!!