Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Gangi Nowego Jorku - Polsat, 2 maja br., godz. 20.50
USA/Niemcy/W?ochy/Wielka Brytania/Holandia, 2002
Historia burzliwych walk, jakie mia?y miejsce w XIX wieku pomi?dzy irlandzkimi imigrantami, którzy przybyli do Nowego Jorku w poszukiwaniu pracy i szcz??cia, a rdzennymi Amerykanami. Przywódc? jednej z grup jest Ksi?dz Vallon (Liam Neeson). W czasie lokalnych zamieszek ginie on na oczach kilkuletniego syna, Amsterdama. Jego zabójca, William Cutting, zwany Billem Rze?nikiem (Daniel Day-Lewis), przejmuje w?adz? w dzielnicy Five Points. Ma?y Amsterdam trafia do sieroci?ca. Po szesnastu latach powraca, aby pom?ci? ?mier? swojego ojca. Przenika w szeregi bandy Rze?nika, który z czasem zaczyna traktowa? go jak w?asnego syna. Wkrótce zakochuje si? te? w jego wychowanicy i kochance, Jenny Everdeane (Cameron Diaz). Tymczasem w Nowym Jorku wybuchaj? zamieszki spowodowane powszechnym poborem na front wojny secesyjnej.
Re?yseria: Martin Scorsese
Wykonawcy: Leonardo DiCaprio,Daniel Day-Lewis,Cameron Diaz,Liam Neeson
--------
dodatek dla mi?o?niczek U2 - z tego filmu pochodzi ich piosenka "The Hands that built America" - polecam (z tym, ?e nie wiem, jak d?ugi fragment b?dzie puszczony w tv). Fragment utworu do pos?uchania w tym w?tku:
http://www.janeausten.pl/modules.php?na … ;start=350
10 nominacji do Oscara (i ani jednej statuetki), ale my?l?, ?e film wart jest obejrzenia).
m.
podbijam, mo?e kto? b?dzie zainteresowany.
pozdr.
m.
Co? ty ogladam Jane Eyre
potem Emm?
potem jak dam rad? ?ony i córki;
mamo kochana nosem le?? na klawiaturze!!!!!!!
m.
Film... jako? nieszczególnie, mimo ?e Daniel Day-Lewis i Scorsese, i DiCaprio... Ale utwór U2 "Hands That Built America" jest wart wszystkich nagród i kocham go mi?o?ci? absolutn?. Kocham g?os Bono w tej piosence, kocham lini? melodyczn?, kocham WSZYSTKO... Na koncercie w Chorzowie za?piewa? JEDN? linijk? tekstu - wystarczy?o, bym si? wzruszy?a na amen!
m.Film... jako? nieszczególnie, mimo ?e Daniel Day-Lewis i Scorsese, i DiCaprio... Ale utwór U2 "Hands That Built America" jest wart wszystkich nagród i kocham go mi?o?ci? absolutn?. Kocham g?os Bono w tej piosence, kocham lini? melodyczn?, kocham WSZYSTKO... Na koncercie w Chorzowie za?piewa? JEDN? linijk? tekstu - wystarczy?o, bym si? wzruszy?a na amen!
Gosiu,
podpisuj? si? obiema r?kami, piosenka jest ?wietna (fragment wklei?am jaki? czas temu w w?tku o aktorach "Je?li nie Collin, to kto", przy postach nt. Bono).
pozdr.
m.
Obejrza?am film do po?owy- super! :? Kiedy? trzeba b?dzie nadrobi?, bo na pewno fajny. Jakby zacz?li nadawa? od 20.00 to bym si? wyrobi?a, a tak...
Czasem w telewizjach prywatnych puszczaj? z rana powtórki- szkoda, ?e nie w tym przypadku.