Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Gangi Nowego Jorku - Polsat, 2 maja br., godz. 20.50
USA/Niemcy/WÅ‚ochy/Wielka Brytania/Holandia, 2002
Historia burzliwych walk, jakie miały miejsce w XIX wieku pomiędzy irlandzkimi imigrantami, którzy przybyli do Nowego Jorku w poszukiwaniu pracy i szczęścia, a rdzennymi Amerykanami. Przywódcą jednej z grup jest Ksiądz Vallon (Liam Neeson). W czasie lokalnych zamieszek ginie on na oczach kilkuletniego syna, Amsterdama. Jego zabójca, William Cutting, zwany Billem Rzeźnikiem (Daniel Day-Lewis), przejmuje władzę w dzielnicy Five Points. Mały Amsterdam trafia do sierocińca. Po szesnastu latach powraca, aby pomścić śmierć swojego ojca. Przenika w szeregi bandy Rzeźnika, który z czasem zaczyna traktować go jak własnego syna. Wkrótce zakochuje się też w jego wychowanicy i kochance, Jenny Everdeane (Cameron Diaz). Tymczasem w Nowym Jorku wybuchają zamieszki spowodowane powszechnym poborem na front wojny secesyjnej.
Reżyseria: Martin Scorsese
Wykonawcy: Leonardo DiCaprio,Daniel Day-Lewis,Cameron Diaz,Liam Neeson
--------
dodatek dla miłośniczek U2 - z tego filmu pochodzi ich piosenka "The Hands that built America" - polecam (z tym, że nie wiem, jak długi fragment będzie puszczony w tv). Fragment utworu do posłuchania w tym wątku:
http://www.janeausten.pl/modules.php?na … ;start=350
10 nominacji do Oscara (i ani jednej statuetki), ale myślę, że film wart jest obejrzenia).
m.
podbijam, może ktoś będzie zainteresowany.
pozdr.
m.
CoÅ› ty ogladam Jane Eyre
potem EmmÄ™
potem jak dam radę żony i córki;
mamo kochana nosem leżę na klawiaturze!!!!!!!
m.
Film... jakoś nieszczególnie, mimo że Daniel Day-Lewis i Scorsese, i DiCaprio... Ale utwór U2 "Hands That Built America" jest wart wszystkich nagród i kocham go miłością absolutną. Kocham głos Bono w tej piosence, kocham linię melodyczną, kocham WSZYSTKO... Na koncercie w Chorzowie zaśpiewał JEDNĄ linijkę tekstu - wystarczyło, bym się wzruszyła na amen!
m.Film... jakoś nieszczególnie, mimo że Daniel Day-Lewis i Scorsese, i DiCaprio... Ale utwór U2 "Hands That Built America" jest wart wszystkich nagród i kocham go miłością absolutną. Kocham głos Bono w tej piosence, kocham linię melodyczną, kocham WSZYSTKO... Na koncercie w Chorzowie zaśpiewał JEDNĄ linijkę tekstu - wystarczyło, bym się wzruszyła na amen!
Gosiu,
podpisuję się obiema rękami, piosenka jest świetna (fragment wkleiłam jakiś czas temu w wątku o aktorach "Jeśli nie Collin, to kto", przy postach nt. Bono).
pozdr.
m.
Obejrzałam film do połowy- super! :? Kiedyś trzeba będzie nadrobić, bo na pewno fajny. Jakby zaczęli nadawać od 20.00 to bym się wyrobiła, a tak...
Czasem w telewizjach prywatnych puszczają z rana powtórki- szkoda, że nie w tym przypadku.