Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Strony: 1 … 10 11 12 13 14 … 21
Chyba, że tak teraz się zgodzę.
Pod koniec tygodnia postaram się dodać fotkę z tej mojej ulubionej scenki
ZaÅ› jesli chodzi o role Darcy’ego...Firth w wywiadzie powiedziaÅ‚ cos takiego (znalazÅ‚am tÅ‚umaczenie tu na forum): „NIE robienie czegokolwiek jest najtrudniejszÄ… rzeczÄ… w aktorstwie. PamiÄ™tam, że jak zaczynaÅ‚em, to myÅ›laÅ‚em, że bÄ™dÄ™ musiaÅ‚ zebrać siÄ™ w sobie na bardzo żywe, dynamiczne i zróżnicowane przedstawienie, a nastÄ™pnie nie zagrać tego wszystkiego. Na przykÅ‚ad w pierwszej balowej scenie, muszÄ™ wejść i być urażonym, zÅ‚ym, onieÅ›mielonym, rozbawionym, przerażonym, zatrwożonym i jednoczeÅ›nie wszystkie te uczucia utrzymać wewnÄ…trz wykorzystujÄ…c bardzo wÄ…ski zakres Å›rodków wyrazu, żeby móc pozostać tajemniczym, bo tak naprawdÄ™ nikt nie wiedziaÅ‚ o czym Darcy myÅ›li. GraÅ‚em role daleko bardziej wymagajÄ…ce zaangażowania fizycznego, ale myÅ›lÄ™, że po żadnej nie byÅ‚em tak fizycznie wyczerpany jak po roli Darcy’ego”
To ustawiło cała rolę. I Firth jest b. konsekwentny.
W scenie w Pemberly Darcy siÄ™ już nie broni (wiemy przecież że nie raz obiecywaÅ‚ sobie „zwalczyć to uczucie”) i każdy moze zobaczyć ten „akt kapitulacji” na jego twarzy
A ponieważ tak wnikliwie oglądaja niektóre z nas ten serial, to wklejam tu ciekawostki dotyczące tej ekranizacji (znalazłam na filmweb, mam nadzieje że wiarygodne i że ich tu nie dubluję) . Godzina na zegarze, w scenie oświadczyn Darcy'ego, też wydała mi sie dziwna, jak na poranną. 8O
Oto te ciekawostki:
Piękna posiadłość Pemberly w rzeczywistości nie istnieje. Wnętrza, które możemy podziwiać w filmie, należą do Sudbury House. Natomiast sam budynek, który widać w kilku ujęciach, to tak naprawdę Lyme Park.
Aktorka Susannah Harker była w ciąży w czasie trwania zdjęć, ale była w stanie kontynuować pracę - za pomocą kilku szali udało się zgrabnie zatuszować ciążę.
Lucy Davis pierwotnie miała zagrać rolę Lydii Bennet. Ostatecznie wcieliła się w postać Marii Lucas.
W końcowej scenie po ślubie, kiedy państwo młodzi wsiadają do swoich powozów, wszystko wokoło jest pokryte sniegiem, poza jednym drzewem (w prawym górnym rogu), które jest kompletnie zielone.
Podczas sceny, w której Darcy oświadcza się Lizzy w Parsonage w Hunsford, zegar przez cały czas pokazuje 17 minut po godzinie szóstej.
Susannah Harker, serialowa Jane, jest córkÄ… Polly Adams, która w wyprodukowanym dla BBC serialu „Duma i uprzedzenie” z 1967 również zagraÅ‚a tÄ™ postać.
Kiedy Darcy po raz pierwszy przedstawia Elizabeth swoją siostrę, położenie jego rąk zmienia się w zalezności od ujęcia - dzieje się to w czasie gdy mówi Lizzy, że Bingley jest w pobliżu i również chce się z nią zobaczyć.
Crispin Bonham-Carter, który wciela siÄ™ w postać pana Bingley’a, poczÄ…tkowo staraÅ‚ siÄ™ o rolÄ™ George’a Wickhama.
W czasie recitalu Lizzy w Pemberley, w pewnym momencie pan Bingley wykrzykuje słowa "Absolutnie fantastycznie", które są zupełnie niezsynchronizowane z obrazem.
Kiedy Lizzy wychodzi z domu pana Collinsa, w pewnym momencie następuje cofnięcie kamery do Charlotte i w tle słychać cichutko dzwoniący telefon.
Wypowiedź Colina Firth'a na temat książki Jane Austen: "Nigdy tego nie czytałem, to jakieś bzdury dla dziewczyn". "Jestem jak handlarz narkotyków, który sam nigdy nie zażywa świństwa, które sprzedaje narkomanom".
Anna Chancellor, która w serialu gra pannÄ™ Bingley, jest spokrewniona z Jane Austen – jest potomkiniÄ… starszego brata Austen, Edwarda.
Para głównych aktorów była związana prywatnie przez jakiś czas po realizacji serialu.
Kiedy Lizzy gra podczas wizyty w Rosings Park, kamera zbliża sie do górnej części instrumentu i widać wyrażnie, że żaden z młoteczków nie uderza w struny podczas jej rzekomego grania.
Autorka „Dziennika Bridget Jones”, Helen Fielding postać Marka Darcy'ego stworzyÅ‚a z myÅ›lÄ… o Fitzwilliamie Darcy'm z serialu oraz o Colinie Firth, który tÄ… postać zagraÅ‚. Aktor wziÄ…Å‚ udziaÅ‚ w ekranizacji powieÅ›ci Fielding - oczywiÅ›cie wcieliÅ‚ siÄ™ w postać Darcy'ego, ukochanego Bridget.
Kiedy Elizabeth i Darcy tańczą po raz pierwszy na balu w Netherfield widoczny jest krótki czarny włos uwięziony w kamerze.
Podczas tańca Lizzy z Darcy'm na balu w Netherfield widać w lustrze odbicie świateł studyjnych.
Zarówno książka Austen jak i jego telewizyjna adaptacja stały się inspiracją dla Helen Fielding --autorki "Dziennika Bridget Jones".
A od siebie jeszcze dodam, że u wejscia do domostwa Państwa Collins, po lewej stronie stylowych drzwi widać.... okrąglutki przycisk dzwonka elektrycznego!
o tak!! dzwonek też zauważyłam:) kiedyś to czytałam wszystko na filmweb właśnie, fajne:) ale niektóre wpadeczki się aż tak nie rzucają w oczy;) zielone drzewo zobaczyłam chyba dopiero za którymś razem, podobnie jak owe młoteczki;)
Niezłe
Muszę sobie jeszcze raz oglądnąć i wyłapać wszystkie te "wpadki"
Ja się tak zauroczyłam że zapomniałam o wszystkim.
jak ja teraz usnÄ™???
Och... wpadeczki są w praktycznie każdym filmie. Nikt nie jest idealny
a ja nigdy prawie nie zauwazam tego typu wpadek... za bardzo chyba wciaga mnie akcja filmu:)
Ja zauważam,owszem,ale nie zaśmiecam sobie nimi głowy Chyba,że są naprawdę rażące
a ja nigdy prawie nie zauwazam tego typu wpadek... za bardzo chyba wciaga mnie akcja filmu:)
ze mnÄ… jest podobnie
Hmm... co do mnie to wpadek też raczej nie zauważam, ale scenę tańca Lizzie i Darcy'ego widziłam chyba ze 100 razy, ponieważ w szkole podczas dni otwartych tańczyliśmy ten taniec (ale tylko na 6 par i żeby ułożyć układ musieliśmy go na okrągło ogladać. I tam na przykład zauważyłam, ze kiedy wszyscy stoją juz ustawieni, Jane kiwa komus głową i to dośc wyraźnie i długo, jkaby dawała jakiś znak albo... rozprostowywała szyję Zawsze mnie to bawi...
Akutat to też zauważyłam, ale nie za pierwszym razem, dokładnie to chyba za trzecim. Ciekawe, co to znaczyło? Mnie też to trochę śmieszy.
Anno, czy Ty mieszkasz w okolicach Tych (vel Tychów)?
To kiwanie głową Jane przywodzi mi na myśl odliczanie. Raz, dwa, trzy i jedziemy!
To kiwanie głową Jane przywodzi mi na myśl odliczanie. Raz, dwa, trzy i jedziemy!
Mam identyczne wrażenie :twisted:
kurcze, az musze sprawdzić
Pamiętacie pomysł na petycję do telewizji w sprawie powtórki "Dumy i uprzedzenia" z 95? Trochę to trwało, ale wiem na pewno, że żadne pisma nie są potrzebne, bo sama TVP planuje wyświetlenie serialu. Nastąpi to w ciągu kilku najbliższych miesięcy. Datę będę znał z mniej więcej miesięcznym wyprzedzeniem.
Pamiętacie pomysł na petycję do telewizji w sprawie powtórki "Dumy i uprzedzenia" z 95? Trochę to trwało, ale wiem na pewno, że żadne pisma nie są potrzebne, bo sama TVP planuje wyświetlenie serialu. Nastąpi to w ciągu kilku najbliższych miesięcy. Datę będę znał z mniej więcej miesięcznym wyprzedzeniem.
Jupi!
Ale ruch na stronie skoczy
Oczywiście pod warunkiem, że to nie będzie o 2.00 w nocy albo o 6.15 w sobotę :twisted:
I zmuszÄ™ swoje dzieci do oglÄ…dania
Ja proszę o weekendy. Wtedy każda godzina będzie dobra
O tak! Jak fajnie. Choć po co mi to? Ja ma tę DiU na VCD
Hmm...
Ale co tam obejrzę sobie na TVP. Jeżeli będzie
W TV zawsze tak jakoÅ› fajniej siÄ™ oglÄ…da
I to czekanie przez cały tydzień na kolejny odcinek....
Strony: 1 … 10 11 12 13 14 … 21