Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#26 2006-04-25 21:04:09

milosz
Użytkownik

Re: Possession - Op?tanie

Zadzwoni?am maj?!!!
Ale po?ycz? go po d?ugim weekendzie z prostej przyczyny, ?e mnie z orygina?u musi przegrac kto? inny, poniewa? p?yty s? kodowane a ja sobie z tym nie radz? wink Potem przegram ze dwa egzemplarze i po?l? a reszta po?le se dali!
Mo?e tak by?!!!

a w empiku :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
80 zlotych

[img]http://img113.imageshack.us/img113/9518/windelwinnie21df3bg.gif[/img]

#27 2006-04-26 02:14:23

GosiaJ
Użytkownik

Ja te? ch?tnie zobacz?, mo?e pod koniec tygodnia dam rad?, bo zerka?am, ?e u mnie w wypo?yczalni jest. ?wietna obsada, pewnie chocia?by dlatego warto, g?ównie dla Jennifer, ale pozosta?ych te? lubi?.
Jednak powtórz? za Gosi? - kocham Rysia lol :oops:

Thorntonmania... nieustaj?ce apogeum uzale?nienia.

#28 2006-04-26 08:15:13

Gosia
Użytkownik

Dziewczynki, jestem po seansie....

Moze jestem pod zbyt duzym wplywem North&South, ale chyba po obejrzeniu trailera "Possession" oczekiwalam czegos znacznie bardziej porywajacego od tego filmu.
Jednak ten film warto obejrzec chocby tylko dla Jennifer Ehle, ktora jest naprawde wspaniala i piekna, a Northam jej dzielnie partneruje.
Zaczynam myslec, ze kazdy facet w bialej koszuli i ciemnej kamizelce jest sexy... wink
W ogole ich watek jest zbyt migawkowo potraktowany, a ja wolalabym, zeby rzecz cala byla o tej wlasnie parze, bo to nia sie zachwycilam. Pare wspolczesna bym wyrzucila big_smile
Para wspolczesna kompletnie do mnie nie trafia. Jak mi sie wydawalo w pewnym momencie, ze sie wszystko rozkreca i cos z tego bedzie, to nagle wszystko siadlo, podobnie jak fabula. Ten drugi facet zupelnie mi nie lezy, taki jakis niepoukladany i wcale to niepoukladanie nie jest urocze...
Piekne sceny miedzy Ehle i Northamem, to na nich opiera sie caly film jak dla mnie, tylko dlaczego sa takie krotkie i epizodyczne?
Ja bym chciala ich wiecej. Scenariusz nie jest nadzwyczajny, mozna to bylo rozbudowac. Zakonczenie - to niby zaskoczenie (mowie o parze wspolczesnej) zbyt ograne i troche sie z tego w duchu obsmialam. Sorry.
Piekne poezje, tu sie zgadzam. I zdjecia z epoki.
Muzyka w trailerze jakos bardziej mi sie podobala.

Przepraszam, jesli ranie uczucia osob, ktore zachwycily sie tym filmem, ale jestem szczera.
Mysle, ze zaden film przez dlugi czas nie bedzie w stanie konkurowac w moim sercu i umysle z N&S, nawet inny film z Richardem Armitagem.

#29 2006-04-26 09:24:02

Alison
Użytkownik

To jest tak. Jak kto? jest chory i chce si? wyleczy? to sobie pomaga jak mo?e, a jak kto? nie chce si? wyleczy?, to...te? sobie w tym pomaga... ;-)

Ja si? tylko zgodz?, ?e w?tkek Ash-Christabel jest za krótki. Mnie si? w?tek wspó?czesny bardzo podoba?. Tamci byli w swoich uczuciach tacy pewni swego, bezkompromisowi, ci s? pokaleczeni, przestraszeni, wycofani, boj? si? niemal ka?dego gestu wykonanego w kierunku p?ci przeciwnej. Podoba mi si?, to jak to uczucie w nich narasta wraz z poznawaniem tajemnic tamtej historycznej pary, jak czerpi? z ich do?wiadcze?, ucz? si? na ich b??dach. Wywali?abym tylko ten idiotyczny kryminalno-"komediowy" w?teczek, bo mnie wkurza, a rozbudowa?abym ten historyczny. Jak tam dalej jestem zauroczona :-)

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#30 2006-04-26 09:40:34

Gitka
Użytkownik

Troch? zdj??
http://img141.imageshack.us/img141/574/154zm.jpg
http://img103.imageshack.us/img103/3692/184ac.jpg
http://img103.imageshack.us/img103/7417/015zd.jpg

#31 2006-04-26 09:49:48

Monika24
Użytkownik

Sliczne zdj?cia Gitko, Jennifer faktycznie wygl?da jakby by?a wprost stworzona do tamtej epoki.

A to wiersz z "Possession"

Who are you?
Here on a high shelf
In webbed flask I
Hook up my folded self
Bat-leather dry.

Who were you?
The gold god goaded me
Sang shrieking sand high
His head corroded me
Not mine his cry.

What do you see?
I saw the firmament
Steady the sky
I saw the cerement
Close Caesar's eye.

What do you hope?
Desire is a dowsed fire
True love a lie
To a dusty shelf we aspire
I crave to die.

--C. LaMotte

'Ilekro? opar?em si? pokusie, by?o to pi?kne. Ilekro? pokusie uleg?em, by?o to stokro? pi?kniejsze' Heine

#32 2006-04-26 09:53:53

Gosia
Użytkownik

No i czyz caly film tylko o tej parze nie bylby piekny? big_smile
Mimo wszystko nie jestem przekonana ani do Gwyneth ani do tego drugiego faceta. Gdyby zagral kto inny, kto wie?
A tak to troche sie rozczarowalam..

#33 2006-04-26 10:05:35

Gitka
Użytkownik

Mnie si? Aaron Eckhart podoba?, Gwyneth tez mi nie przeszkadza?a.
Aaron gra? w Erin Brockovich

http://img141.imageshack.us/img141/3231/erin8pv.jpg
http://img141.imageshack.us/img141/5127/stills020ry.jpg

W ogóle ciesz? si?, ?e takie filmy powstaj? (bo strzelania i mordowania jest sporo) :x

#34 2006-04-26 10:10:58

Alison
Użytkownik

Mnie si? Aaron Eckhart podoba?, Gwyneth tez mi nie przeszkadza?a.

Gwyneth by?a bardzo eteryczna. ?wietnie zagra?a, ta scena jak ona opowiada mu w ?ó?ku o swoich w?osach, by?a ?wietna. Oni tak naprawd? nie wiedz? co maj? zrobi? z tym, ?e si? sobie podobaj? i ?e ich tak do siebie ci?gnie, opowiadaj? o swoich kompleksach, uprzedzeniach, a i tak nic z tego nie wynika ;-)
I fajnie!

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#35 2006-04-26 10:20:19

Gitka
Użytkownik

Tak i kiedy mówi? do siebie - widzisz jacy my jeste?my nowocze?ni i wybuchaj? ?miechem-
Albo kiedy Gwyneth biegnie po kartki i d?ugopis, nie zapomnia spojrze? w lustro, to by?o urocze smile

#36 2006-04-26 11:48:24

Caitriona
Użytkownik

Zadzwoni?am maj?!!!
Ale po?ycz? go po d?ugim weekendzie z prostej przyczyny, ?e mnie z orygina?u musi przegrac kto? inny, poniewa? p?yty s? kodowane a ja sobie z tym nie radz? wink Potem przegram ze dwa egzemplarze i po?l? a reszta po?le se dali!
Mo?e tak by?!!!

kochana jeste?!!!

Podpisuj? si? pod wypowiedzi? Migotki wink big_smile

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#37 2006-04-26 11:53:53

Gitka
Użytkownik

Sliczne zdj?cia Gitko, Jennifer faktycznie wygl?da jakby by?a wprost stworzona do tamtej epoki.

Who are you?
Here on a high shelf
In webbed flask I
Hook up my folded self
Bat-leather dry.

Who were you?
The gold god goaded me
Sang shrieking sand high
His head corroded me
Not mine his cry.

What do you see?
I saw the firmament
Steady the sky
I saw the cerement
Close Caesar's eye.

What do you hope?
Desire is a dowsed fire
True love a lie
To a dusty shelf we aspire
I crave to die.

--C. LaMotte

Alison przet?umaczysz? wink

http://img86.imageshack.us/img86/984/169hp.jpg

#38 2006-04-26 12:00:09

Gosia
Użytkownik

Jennifer jest tu naprawde piekna big_smile

#39 2006-04-26 13:00:43

Alison
Użytkownik

Alison przet?umaczysz? wink

Giteczko chyba mnie jednak troszk? przeceniasz. Zobacz? co da si? zrobi?. Ale nic nie obiecuj?. A? taka pró?na i bezkrytyczna nie jestem wink

#40 2006-04-26 13:10:54

Gitka
Użytkownik

Oj Alison, przecie? Ty wszystko potrafisz i ju? :!:

http://img86.imageshack.us/img86/5249/duzy2vg.jpg

#41 2006-04-26 16:17:04

Admete
Użytkownik

T?umaczenie Barbary Kope? Umiastowskiej - z polskiego wydania powie?ci Op?tanie, która by?? podstaw? scenariusza filmowego. Przy okazji ksi??ka jest du?o bardziej skomplikowana, trudniejsza w odbiorze i ró?norodna stylistycznie. W?tek detektywistyczny dotycz?cy zaginionych i odkrytych listó jest du?o bardziej rozbudowany - chodzi o rodzaj opowie?ci uniwersyteckiej, o wzajemnych relacjach naukowców i i ich ambicjach. Znacznie skrócili w?tek Rolanda ( zreszt? on w powie?ci jest niski i ciemnow?osy ) - pozbawili go dziewczyny,z któr? w?a?nie zrywa - Val. Za to dobrze im wysz?y wzajemne relacje Rolanda i Maud. Oni obydwoje byli bardziej sp?tani wspó??zesnymi konwencjami ni? Christobel i Ash konwencjami swoich czasów. Zakrywanie w?osów przez Maud ma w powie?ci charakter symboliczny.
W ksi??ce s? nie tylko wiersze, ale te? rozprawy literackie, listy bohaterów, jest romans, krymina? i wiele innych rzeczy :-)
Autorka - B.S. Byatt - w Polsce ksi??k? wyda? Prószy?ski.

Kim jeste??
Na wysokiej pó?ce
Zasnu? paj?k s?ój,
Nietoperza skór?
Zwisa odw?ok mój.

Kim by?a??
Zwabi? mnie bóg z?ota,
?piewa? straszny ?piew,
Jego ?ar mnie zwarzy?,
Nie mój jego zew.

Co widzisz?
Widzia?am firmament
Niebieski wysoko,
widzia?am, jak ca?un,
Skry? Cezara oko.

Czego pragniesz?
??dza - ogniem ?piacym,
Mi?o?? k?amstwem jest,
Chc? kurzu i mroku,
Chc?, by nadszed? kres.

“What makes us human is that we care--and because we care, we never stop trying,"

Commander Jeffrey Sinclair / Babylon 5

#42 2006-04-26 16:51:48

Alison
Użytkownik

Dziewczyny robi? to dla Gitki, bo wierzy we mnie jak nikt na ?wiecie, nawet ja sama w siebie tak nie wierz?... Pod spodem próba przet?umaczenia wiersza Christabel. Tylko si? ze mnie nie wy?miewajcie za bardzo. Pozwalam na tylko troch?.... W ko?cu jestem Wasz? Matk? P., wi?c to uszanujcie cholerka!

Kim jeste??
Na pó?ce zawieszonej wysoko
Moje ja zwini?te jak kokon
W pokrytej paj?czyn? butelce
Jak skórka nietoperza – nic wi?cej...
Kim by?e??
Z?oty bo?ek mnie pop?dzi? piechot?
Poprzez piasek ?piewaj?cy pie?? z?ot?
Cia?o moje pokryte przez rdz?
Nie przez moj?, lecz przez jego ?z?.
Co widzisz?
Widzia?am niebo gwiazdami usiane
Niezachwiany w swej sta?o?ci firmament
Widzia?am scen?, któr? zapomnie? si? staram
Ceremoni? zamykania oczu Cezara.
Na co masz nadziej??
Po??danie jest jak ogie? co poch?ania wy?yny
K?amstwem mi?o?? prawdziwa
Na zakurzon? pó?k? oboje wrócimy
Gdzie za ?mierci? b?d? t?skni?a...

#43 2006-04-26 16:54:08

Alison
Użytkownik

O qrcze, ale si? wyg?upi?am, nie zauwa?y?am tego t?umaczenia powy?ej...
No nic, trudno, jak posz?o, to posz?o. Gitka, to specjalnie z dedykacj? dla Ciebie. Ja tam poetka nie jestem, wi?c bierz co daj? ;-)

#44 2006-04-26 17:06:48

Admete
Użytkownik

Twoje tlumaczenie jest bardziej melodyjne, poetyckie :-)

“What makes us human is that we care--and because we care, we never stop trying,"

Commander Jeffrey Sinclair / Babylon 5

#45 2006-04-26 18:43:05

Alison
Użytkownik

Twoje tlumaczenie jest bardziej melodyjne, poetyckie :-)

Dzi?ki, ale poetyckie to w?a?nie jest mniej...za to bardziej zgodne z orygina?em...?miem twierdzi?. Bo?e musz? si? jako? wybroni?.
Niech mnie kto? przytuli... :cry:

#46 2006-04-26 18:43:58

Gosia
Użytkownik

To pierwsze to jest odstreczajace, a to drugie to poezja big_smile

#47 2006-04-26 18:49:21

Gitka
Użytkownik

Alison, jak?e wdzi?czna Ci jestem , sama widzisz jak pi?knie ten wiersz przet?umaczy?a?. Nic doda?, nic uj??, bardzo, bardzo dzi?kuj? za dedykacj?.

Admete Tobie te? wielkie dzi?ki, przecie? to od Ciebie mam ten film.

http://img142.imageshack.us/img142/966/duzy15pg.jpg

#48 2006-04-26 18:55:10

Gosia
Użytkownik

No mowilam juz o bialej koszuli, ze jest pociagajaca big_smile

#49 2006-04-26 18:56:44

Alison
Użytkownik

Przypominam, ?e Colin te? zrobi? karier? w bia?ej koszuli. Bez kamizelki, ale jednak ;-)

#50 2006-04-26 18:57:56

Gosia
Użytkownik

Co w tym MUSI byc big_smile
Panowie chodzcie w bialej koszuli, zwlaszcza z epoki wink

Stopka forum