Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteÅ› zalogowany.
Wymarzone warunki... nasze pobliskie pola wyglÄ…dajÄ… jak te z DiU z 6 odcinka, gdzie Darcy i Lizzy idÄ… i przekonujÄ… siÄ™ oboje o wzajemnych uczuciach
Aż grzech nie wykorzystać takich "pięknych okoliczności przyrody".
Niestety było błoto i nasze halki były ubrudzone na sześć cali. Jakiż wówczas pan Darcy by na nas zwrócił uwagę, o Bingleyu nie wspomnę, a o Collinsie nawet nie chcę myśleć. A Willoughby uciekłby chyba z krzykiem na widok naszych potarganych włosów. ![]()
Ale tak pięknie lśniły wasze oczęta........^^ jak ktoś mógł być tak nieczuły?
I jak pięknie zaróżowioną cerę miałyście!
Jakbyście nas widziały
Szkoda tylko, że nie napatoczył się żaden pan Darcy. Bo wtedy daremnie walczyłby ze sobą, nie umiałby zmienić swoich uczuć ![]()
To wy jakoś niefortunnie spacerujecie....ja nie wiem....po lesie, buszu czy dżungli wy chodzicie? ![]()
Ale mam nadzieję, że żadnej panny Bingley też nie spotkałyście?
Hahaha... po polach. Polna droga do Meryton (Piekar Śląskich). Jakieś 3 mile w błocie
co by na to powiedziała pani Bennet! o Karolinie Bingley już nie wspomnę. Na szczęście obecności żadnej nie stwierdziłyśmy.
Co to jest kryka?
Ja z północy jezdem, z śląsko-małopolskiego kodu znam tylko rajtki, zastrugaczkę, chochelkę i wekę :twisted:
Co to jest kryka?
![]()
Ja z północy jezdem, z śląsko-małopolskiego kodu znam tylko rajtki, zastrugaczkę, chochelkę i wekę :twisted:
Kryka, no! Taka laska do podpierania :-) Drewniana, nie żeby taka "żywa" laska ;-)
caroline napisał:
Co to jest kryka?
![]()
Ja z północy jezdem, z śląsko-małopolskiego kodu znam tylko rajtki, zastrugaczkę, chochelkę i wekę
To tamte słowa są z dialektu? To nawet nie wiedziałam haha... dla mnie to normalne słowaJestem mieszanką małopolsko-śląską właśnie
i nikt nie rozumiał mnie na Śląsku jak mówiłam, że idę na pole (w sensie na dwór).
A najbardziej typowe śląskie zdanie to : W antryju na byfyju stoi szklonka tyju.
Co to ma do naszego tematu? Otóż sama byłam świadkiem jak jakiś gostek podrywał dziewczynę "na gwarę" i uczył ją tego właśnie zdania. Uśmiałam się niesamowicieOffline
[A najbardziej typowe śląskie słowo to : W antryju na byfyju stoi szklonka tyju.
Co to ma do naszego tematu? Otóż sama byłam świadkiem jak jakiś gostek podrywał dziewczynę "na gwarę" i uczył ją tego właśnie słowa. Uśmiałam się niesamowicie
We antryju na byfyju stoi szolka połno tyju - ja znam taką wersję ;-)
We antryju na byfyju stoi szolka połno tyju - ja znam taką wersję ;-)
Na jedno wychodzi
ale podejrzewam, że bidne gorolki nie wiedzą o co biega... ![]()
Ostatnio przeczytałam w jakiejś gazecie, że jakiś nie-Ślązak chciał poderwać dziewczynę ze Śląska i chcąc jej zaimponować znajomością śląskiej gwary powiedział: "Fajny mosz dziołcha ryj" ![]()
Jakaż była reakcja owej panny?
Jakaż była reakcja owej panny?
Tego juz nie napisali ale podejrzewam że po wszystkim "ryj" tego chłopaka był mocno spuchnięty ![]()
Podejrzewam, że nieszczęśnik oberwał... po ryju za ten "ryj". ![]()
Panna najwyraźniej nie zna się na romantyzmie męskim.... ![]()
Jeanne, czy to znaczy, że ty wierzysz w coś takiego jak "romantyzm męski"? Szokujące stwiedzenie kobieto - zwłaszcza że Mundial się zaraz zaczyna i faceci raczej nie będą zainteresowani romansami ![]()
Wierzę...mam żywy dowód. Chłopcy też są romantykami, choć sama w to wątpiłam. ![]()
Wierzę...mam żywy dowód. Chłopcy też są romantykami, choć sama w to wątpiłam.
Żywy dowód? To koniecznie go zakonserwuj dla przyszłych pokoleń takich romantyczek jak my. ![]()
Hmmm........podejrzewam, że mam go (niestety) w swojej władzy....na dobre. ![]()
Hmmm........podejrzewam, że mam go (niestety) w swojej władzy....na dobre.
Aha... czyli kolejny jak telefon - zajęty.
Zależy jak pojmujesz: wolny. Podejrzewam, że serce zajęte, ale oficjalnie jest wolny....
.... raz popolnilam ten blad i bzlam regularnie przepytywana kto, z kim, kiedy, gdzie, o co i z jakim wynikiem gral... 8O No comment...
Ja bym tego nie wytrzymała :evil:
Czemu nie Guniu? Ja tam piłkę nożną lubię bardzo, a LM kocham po prostu. ![]()