Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#126 2006-04-30 16:22:27

bezpaznokcianka
Użytkownik

Re: gro??ce staropanie?stwo

Prawo, Guniu kochana. Pan Darcy studiowa? prawo razem z tym paskudnym Wickhamem, który wola? panienki od paragrafów ;-)

Taaak? A gdzie to jest napisane? :? Ale si? czepiam... wink
To znaczy, ?e prawników nam szuka?? Tylko trzeba uwa?a? na Wickhamów...

#127 2006-04-30 16:43:11

Alison
Użytkownik

Prawo, Guniu kochana. Pan Darcy studiowa? prawo razem z tym paskudnym Wickhamem, który wola? panienki od paragrafów ;-)

Taaak? A gdzie to jest napisane? :? Ale si? czepiam... wink
To znaczy, ?e prawników nam szuka?? Tylko trzeba uwa?a? na Wickhamów...

W ksi??ce kochana, jest napisane, ?e pan Wickham chcia? si? po?wi?ci? studiom prawniczym i studiowa? w Cambridge. A jako, ?e Gunia wspomnia?a o pi?knym nakryciu g?owy Darcy'ego, o którym w ksi??ce si? nie wspomina, natomiast w filmie D&U 1995 jest scena kiedy Darcy w birecie nakrywa Wickhama z panienk?, wi?c wnioski nasuwaj? si? same ;-)

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#128 2006-04-30 16:46:21

bezpaznokcianka
Użytkownik

Dziewczyny co Wy sie tak martwicie
Tego towaru jest wbród
Trzeba sie tylko dobrze rozejrze?.

Gdzie? us?ysza?am - "Tego kwiata jest pó? ?wiata" big_smile
Wi?c... szukaj... szukaj... a potem bierz go! big_smile

#129 2006-04-30 16:49:40

bezpaznokcianka
Użytkownik

W ksi??ce kochana, jest napisane, ?e pan Wickham chcia? si? po?wi?ci? studiom prawniczym i studiowa? w Cambridge. A jako, ?e Gunia wspomnia?a o pi?knym nakryciu g?owy Darcy'ego, o którym w ksi??ce si? nie wspomina, natomiast w filmie D&U 1995 jest scena kiedy Darcy w birecie nakrywa Wickhama z panienk?, wi?c wnioski nasuwaj? si? same ;-)

Ja ci?... chyba ksi??k? nale?a?oby "odkurzy?". Scen? pami?tam...

#130 2006-04-30 17:28:05

monika_29_09
Użytkownik

"Gunia

[/quote napisał:

Ja te? trwam przy Mateuszku! B?dziemy si? wspiera?? smile

Guniu,
to chod? do w?tku MM - tam niespodzianka z Wichrowych Wzgórz smile

m.

czy istnieje pi?kniejszy u?miech? smile
http://foto.onet.pl/upload/43/98/_592621_n.jpg

#131 2006-04-30 19:02:52

monika_29_09
Użytkownik

O.K. Ale mam nadziej?, Moniko, ?e to gdzie? przy ko?cu, bo nie chce mi si? go czyta? od pocz?tku...

tak, wklei?am to dzisiaj.

m.

czy istnieje pi?kniejszy u?miech? smile
http://foto.onet.pl/upload/43/98/_592621_n.jpg

#132 2006-05-01 00:20:18

GosiaJ
Użytkownik

Nie pozwoli?am, ale zabronic tez nie mog?am big_smile Spróbuj komu? zabroni? ogl?dania 'North and South'!! big_smile

Zabrania?? A bro? Bo?e, to mo?na jedynie rozpowszechnia? :-)

Thorntonmania... nieustaj?ce apogeum uzale?nienia.

#133 2006-05-01 00:24:55

GosiaJ
Użytkownik

M??a to si? podobno szuka na polibudzie lol

Tak jakby wszyscy faceci na polibudzie si? przed nami chowali. Bo uwierz?. (...)

Dlatego mówi? "podobno", ja tam nie szuka?am, ale sporo moich kole?anek ma tak? teori? :-) Wychodzi na to, ?e najlepiej... wychodzi, kiedy si? nie szuka, a sam si? znajdzie... ;-)

Thorntonmania... nieustaj?ce apogeum uzale?nienia.

#134 2006-05-01 00:47:29

AineNiRigani
Użytkownik

Tylko raz poczu?am ten "poryw". Nie sko?czy? si? jak u JA, ale to chyba i dobrze. Bo ja nie chc? by? bohaterk? powie?ci. Ja chcia?abym po prostu ?y?. Normalnie. Zamiast ksi?cia chc? normalnego faceta, który mnie wyciszy, ale jednocze?nie nie zgasi mojego optymizmu i apetytu na ?ycie. Zamiast bia?ego konia wystarczy mi motocykl big_smile Zamiast Pemberley jaki? cichy k?cik i szumi?ca lipa.
Tyle ?e jeszcze na swojej drodze nie spotka?am ?adnego normalnego faceta. Wszyscy to typowi Marsjanie. W dodatku coraz mocniej przekonuj? si? ?e faceci nie lubi? jak kobieta u?ywa g?owy do my?lenia. Kobiety maj? g?owy do noszenia wa?ków i do walenia nimi w ?cian?. Blondi ci?gle w cenie.

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#135 2006-05-01 07:52:45

ewa7
Użytkownik

Moje drogie idealnych ludzi nie ma ( no chyba , ?e w ksi??kach no i m?z jednej z moich kole?anek big_smile )
?ycie to przecie? zbiór kompromisów
Nasze marzenia i oczekiwania weryfikuje ?ycie
Tak naprawd? to nikogo do ko?ca nie znamy
Z naszymi gorszymi i lepszymi dniami tez kto? musi wytrzyma?

wink

#136 2006-05-01 09:41:23

ewa7
Użytkownik

Kobiety maj? g?owy do noszenia wa?ków i do walenia nimi w ?cian?. Blondi ci?gle w cenie.

O qrcze a ja jestem blondi :? i nie wyobra?am sobie inaczej wink

#137 2006-05-01 10:08:08

Admete
Użytkownik

To na pewno by?a blondi metaforyczna smile

“What makes us human is that we care--and because we care, we never stop trying,"

Commander Jeffrey Sinclair / Babylon 5

#138 2006-05-01 11:31:39

otherwaymistercollins
Użytkownik

Nie pozwoli?am, ale zabronic tez nie mog?am big_smile Spróbuj komu? zabroni? ogl?dania 'North and South'!! big_smile

Zabrania?? A bro? Bo?e, to mo?na jedynie rozpowszechnia? :-)

No wi?c rozpowszechniam big_smile Mam ju? trzy ofiary na sumieniu big_smile

#139 2006-05-01 13:07:17

bezpaznokcianka
Użytkownik

Tylko raz poczu?am ten "poryw". Nie sko?czy? si? jak u JA, ale to chyba i dobrze. Bo ja nie chc? by? bohaterk? powie?ci. Ja chcia?abym po prostu ?y?. Normalnie. Zamiast ksi?cia chc? normalnego faceta, który mnie wyciszy, ale jednocze?nie nie zgasi mojego optymizmu i apetytu na ?ycie. Zamiast bia?ego konia wystarczy mi motocykl big_smile Zamiast Pemberley jaki? cichy k?cik i szumi?ca lipa.
Tyle ?e jeszcze na swojej drodze nie spotka?am ?adnego normalnego faceta. Wszyscy to typowi Marsjanie. W dodatku coraz mocniej przekonuj? si? ?e faceci nie lubi? jak kobieta u?ywa g?owy do my?lenia. Kobiety maj? g?owy do noszenia wa?ków i do walenia nimi w ?cian?. Blondi ci?gle w cenie.

Popieram big_smile

#140 2006-05-01 15:16:59

Maryann
Użytkownik

A ja mia?am na Gadu-Gadu status z opisem "Dlaczego na ?wiecie nie ma takich m??czyzn jak MM i FD - idealnych?", a mój kochany braciszek dorwa? mi si? i zmieni? go na "Odp. Bo nie ma idealnych kobiet!".... Bezczelny, no nie?

Po prostu brak s?ów.

W ksi??ce kochana, jest napisane, ?e pan Wickham chcia? si? po?wi?ci? studiom prawniczym i studiowa? w Cambridge.

Po?wi?ci? on to mo?e si? i chcia?, ale nie prawu. Pr?dzej anatomii...

#141 2006-05-01 16:54:30

Gosia
Użytkownik

"Dlaczego na ?wiecie nie ma takich m??czyzn jak MM i FD - idealnych?", a mój kochany braciszek dorwa? mi si? i zmieni? go na "Odp. Bo nie ma idealnych kobiet!"...

Cos w tym jest, niestety.
Bo nie tylko chodzi o to, zeby znalezc odpowiedniego faceta, ale zeby byc odpowiednia kobieta.
Smutne ale prawdziwe...

#142 2006-05-01 16:59:30

Alison
Użytkownik

No niestety, a baby czasami bywaj? bezgranicznie g?upie. Vide casus Margaret Hale ;-)
A tak na powa?nie naprawd? cz?sto uwa?amy, ?e si? nam nale?y i nie doceniamy tego co mamy, albo zwyczajnie przeaczamy fajnych ale nie?mia?ych facetów, którzy niekoniecznie maj? aparycj? gwiazdora filmowego, ale dusz? i serce jak pó? kuli ziemskiej. A my g?upie nawet nie podejrzewmy, ?e jeste?my ta drug? po?ow? i uganiamy si? za Bóg wie czym...

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#143 2006-05-01 17:03:55

Gosia
Użytkownik

Ja w ogole mialam zawsze "farta" do nieodpowiednich facetow.
Czy takich szukalam czy takich przyciagalam? Ne mam pojecia..

#144 2006-05-01 17:24:35

Gosia
Użytkownik

Ja tez jestem zupelnie szczesliwa osoba. big_smile

#145 2006-05-01 18:01:13

Alison
Użytkownik

No i w sumie tak by? powinno. Cz?owiek jak nie potrafi by? sam ze sob? szcz??liwy, to nikt mu tego szcz??cia nie da. Czasem je tylko mo?e zepsu?, ale te? jak b?dziemy si? uwa?niej rozgl?da? mo?e si? trafic i taki co je po prostu dope?ni, tyle, ?e my?my jako rodzaj ludzki jako? zatracili umiej?tno?? s?usznego dobierania si? w pary i dobieramy je sobie wg jakich? przedziwnych, wydumanych kryteriów, a potem niestety cierpimy z tego powodu. Ja my?l?, ?e nadmiar romansów wcale nie robi tu dobrej roboty. Raczej kreci?... bo tracimy w?a?ciwy odbiór rzeczywisto?ci.

#146 2006-05-01 18:16:09

Alison
Użytkownik

Alison... Wyla?a? na mnie wiadro zimnej wody! smile

Przepraszam Guniu, ale my?l?, ?e w niczym Ci to nie zaszkodzi, bo jednoczesnie tak jeste?my skonstruowani ( w wi?kszo?ci), ?e nie s?uchamy starszych i tzw. dobrych rad i wszystko musimy sprawdzi? na w?asnej skórze. Tak wi?c ?ycz? Ci ?eby? prze?y?a swoj? w?asn?, ksi??kow? mi?o?? romantyczn?. No i to by by?o na tyle...
Co jest potem, to sobie sama prze?yjesz po swojemu ;-)

#147 2006-05-01 19:53:14

bezpaznokcianka
Użytkownik

Tak wi?c ?ycz? Ci ?eby? prze?y?a swoj? w?asn?, ksi??kow? mi?o?? romantyczn?. No i to by by?o na tyle...
Co jest potem, to sobie sama prze?yjesz po swojemu ;-)

Chyba ka?da z nas marzy o takiej "ksi??kowej mi?o?ci" big_smile

#148 2006-05-01 19:57:45

kami
Użytkownik

Tak to prawda roll wink

Uwielbiam Colina Firtha... smile)))))

#149 2006-05-01 22:42:07

otherwaymistercollins
Użytkownik

Tytu? "starej panny" otrzymam w najgorszym wypadku najpr?dzej za jakie? 20-30 lat, wi?c mam jeszcze sporo czasu na wyimaginowane "ksi??kowe romanse"... smile

Ciesz si? Guniu big_smile, bo ja najwyra?niej ju? zosta?am okrzykni?ta star? pann?. Ca?a rodzina traktuje mnie tak, jakby ko?czy? mi si? termin wa?no?ci i ka?dy cz?onek tej?e rodziny usi?uje znale?? odpowiedniego kandydata któremu mo?naby mnie 'upchn??'. A ja naprawd? do?? mam ju? swatania, zw?aszcza przez mojego brata, do?? ju? mam tekstów mojej babci: 'Ja w twoim wieku to ju? mia?am dziecko!', do?? mam umoralniaj?cych big_smile rozmów z moj? matk? na temat wad ?ycia w pojedynk?...

#150 2006-05-01 22:52:28

otherwaymistercollins
Użytkownik

Gdybym mia?a wi?cej to bym si? tak nie plu?a ale ja m?oda jeszcze jestem, nieca?e 21 wiosen mam big_smile

Stopka forum