Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Troch? trudny temat, ale zastanawiam si?, czy w czasach opisywanych przez JA by?o miejsce dla osób niepe?nosprawnych? Mo?e kto? z Was, kto zna wi?cej ksi??ek z tamtego okresu, wie co? na ten temat?
m.
http://sonia.low.pl/sonia/konf_bk/1_zakrzewska.htm
http://www.promemoria.pl/arch/2003_3/ni … e_pel.html
Migotko, dzi?kuj? Ci bardzo
A swoj? drog? z Soni? znamy si? z innego forum, ?wiat netu okazuje si? ca?kiem niewielki
monika
Jane Austen mia?a najprawdopodobniej niepe?nosprawnego brata. Chyba g?uchoniemego. Nie mieszka? z rodzin?, jest gdzie? wspomniane, ze Jane umia?? si? z nim porozumiewa? na migi. Nie mam teraz biografii Jane w domu, wi?c nie sprawdz? tego.
Mia? na imi? George, by? g?uchoniemy i pono? cierpia? na jakie? "ataki". Mo?e epilepsja?
Z tego co czyta?am wynika, ?e cz?onkowie rodziny z defektami (psychicznymi i fizycznymi) byli izolowani, poniewa? zagra?ali planom matrymonialnym pozosta?ych cz?onków rodziny. Szczególnie ukrywano w rodzinie przypadki zachorowa? na na gru?lic?, syflis, epilepsj?, wodog?owie, inne zniekszta?cenia cia?a a tak?e wszelkie zaburzenia psychiczne. Kazda zamo?na rodzina przed zawarciem ma??e?stwa robi?a dyskretny wywiad (cz?sto poprzez lekarzy rodzin), czy nie wyst?puj? w niej przypadki tych chorób. Wierzono wtedy mocno w ich dziedziczenie (do akceptacji odkry? Pasteura pozosta?o jeszcze kilkadziesi?t lat). Chodzi?o oczywi?cie o niedopuszczenie do zdegenerowania si? rodu!
A jak sytuacja si? mia?a z lud?mi nie mog?cymi chodzi?? By?y jakie? wózki inwalidzkie, mogli uczestniczy? w jakim? ?yciu spo?ecznym?
W listach Jane jest jeden , w którym pisze o jednej ze swoich bratanic i z opisu wynika , ?e ma?a ma wodog?owie i jest chyba upo?ledzona , Jane jest jej ulubion? ciotk? , która piastuje j? wci?? na kolanach . pisze , ?e jest s?odkim dzieckiem .
Czy w Perswazjach nie bylo czasem mowy i jakiejs znajomej Anny, ktora nie mogla chodzic? I nie ruszala sie z domu chyba.
Tak, mieszka?a sama i nigdzie nie wychodzi?a, ale zajmowa?a si? ni? piel?gniarka.
By?a to pani Smith , kole?anka Anny z pensji , której m?? (i ona te?) zostali paskudnie oszukani i wykorzystani przez pana Elliota .
"George (1766-1838), od urodzenia by? upo?ledzony i prawdopodobnie g?uchoniemy i nie mieszka? z rodzin? w Steventon." Tyle znalaz?am o jej bracie na wikipedi, wi?c wszystko si? zgadza
W"Jane Eyre" pan Rochester mia? chor? psychicznie ?on?, któr? ukrywa? g??boko przed ?wiatem. I nawet by?o, ?e przed ?lubem zosta? oszukany, bo nic o tym nie wiedzia?.
Hmm, zacz??am si? zastanawia?, czy w takim razie niepe?nosprawno?? i chorob? psychiczn? uznawali wtedy za to samo... Wychodzi na to, ?e tak.
A ciekawe co by?o z lud?mi niepe?nosprawnymi fizycznie? Czy istnia?y jakie? wózki inwalidzkie i jak to by?o postrzegane w spo?ecze?stwie.
Fotele na kó?kach istnia?y je?li mnie pami?? nie myli ju? w XVIIIw. , a co do postrzegania - zale?a?o od pozycji spo?ecznej w du?ym stopniu . G?upota okraszona milionami przestaje by? g?upot?
Akaterine napisał:
Hmm, zacz??am si? zastanawia?, czy w takim razie niepe?nosprawno?? i chorob? psychiczn? uznawali wtedy za to samo... Wychodzi na to, ?e tak.
Teraz ja si? zacz??am nad tym zastanawia?. Mo?e jednak nie uznawali tego za to samo?
G?uchote - z cala pewnoscia. Przy g?uchoniemych bardzo wazne jest rozpoczecie pracy z nimi do 10-12 roku zycia, bo w przeciwnym razie nie nadrobia nigdy zaleglosci i rzeczywiscie moze to doprowadzic do niepelnosprawnosci umyslowej.
A to nie wiedzia?am. To straszne, nieodpowiednia opieka i dziecko staje si? niepe?nosprawne umys?owo. Ale chyba tak jest z ró?nymi upo?ledzeniami, ?e bez odpowiedniej opieki si? pog?ebiaj?. Ale zastanawiam si? czy chorob? psychiczn? traktowali jak niepe?nosprawno??? Mo?e bardziej jako jakie? op?tnie? Ale przecie? to nie by?o ?redniowiecze.
Przyznam szczerze - az tak sie nie orientuje, ale moge sprawdzic. Zainteresowalo mnie
O dzieciach g?uchoniemych wiem z biografi ks. Fija?ka, ktory jakies 50 lat temu w swojej parafii zauwazyl kilkoro dzieci chowane po strychach, piwnicach, ktore by?y ca?y czas w zamknieciu, czasem na ?a?cuchach, a ktore traktowano na równi ze zwierzetami. Oburzy?o go to i zainteresowa? sie problemem i gdy dowiedzia? si?, ze brak jakiejkolwiek formy komunikacji z takim dzieckiem owocuje u niego choroba psychiczna - zaleglosci nie mozna juz nadrobic i zmiany sa nieodwracalne. Przejal sie ta sprawa i ostatecznie zbudowal 2 osrodki dla dzieci g?uchoniemych, dzieki czemu dzieciaki nie tylko mog?y zachowac kontakt ze swiatem, ale tez zdobywaly zawod i przyszlosc.
Jak dla mnie mo?esz sprawdzi?, bo mnie te? zainteresowa?o
Ale to straszne. Jak mo?na w?asne dziecko tak traktowa?? I ?e to by?o tylko 50lat temu, XX wiek i niby ju? tak cywilizowany ?wiat. Dobrze, ?e znalaz? si? kto? kto spróbowa? temu zaradzi?. Takie rzeczy podnosz? na duchu, ?e jednak znajdzie si? zawsze kto? dobry i porz?dny. Nigdy nie s?ysza?am o tym ksi?dzu, chyba poszukam co? o nim, bo te? mnie zaciekawi?o.