Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2006-04-13 13:39:51

Margarett
Użytkownik

N&S cd.

Zgodnie z tym co proponowa?am zak?adam nowy w?tek, który b?dzie kontynuacj? "Napisy do N&S". My?l?, ?e u?atwi to poszukiwania czegokolwiek w poprzednim temacie. Mo?ecie si? teraz rozwodzi? na temat intryguj?cych oczu Thorntona i wszystkim na temat filmu. To na tyle

Marzenia prze?ywane pod wp?ywem chwili trac? ca?y urok przy ich roztrz?saniu

#2 2006-04-13 13:45:11

Narya
Użytkownik

Re: N&S cd.

Ja bym proponowa?a otwarcie takiego du?ego w?tku - co to s? na pierwszej stronie forum. Tzn. nie w samej Pogaduchowni, ale "obok". Wiem, ?e stronka jest po?wi?cona Jane Austen, ale my?l?, ?e N&S bardzo od powie?ci Jane nie odbiega i taki w?tek by nam si? bardzo sprawdzi? wink Co wy na to?

#3 2006-04-13 13:54:56

Margarett
Użytkownik

Jestem za, ale nie wiem czy o tym z Kazikiem nie trzeba pertraktowa?

Marzenia prze?ywane pod wp?ywem chwili trac? ca?y urok przy ich roztrz?saniu

#4 2006-04-13 18:03:58

AineNiRigani
Użytkownik

A ja nie.

Wydaje mi si?, ?e za?o?enie podforum dotycz?cego N&S by?oby duzym nadu?yciem. Wiem, ?e cieszy?by si? du?ym powodzeniem, ale takim samym cieszy?oby si? podforum o kulturze celtyckiej, o Gaelforce Dance. muzyce irlandzkiej i kilkunastu innych. I mimo ?e ca?ym sercem by?abym za stworzeniem takich dzia?ów, rozum mówi "Nie".

To jest forum Jane Austen. Nie za?miecajmy go innymi rzeczami. Powinna wystarczy? nam pogaduchownia.

Jestem wi?c przeciwko!!!

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#5 2006-04-13 18:21:11

Gosia
Użytkownik

Aine, nie calkiem sie zgadzam. Troche sie zgadzam, a troche nie.

1. To jest forum Jane Austen, to oczywiste. Nie powinnismy go zasmiecac.
2. Na tym forum rzadzi Kazik. Ewentualnie moze uwzgledniac nasze sugestie, o ile zechce, ale wcale nie musi.
3. Zdanie Kazika trzeba uszanowac, podobnie jak jego decyzje, z ktorymi nie zawsze musimy sie zgadzac, ale w koncu to on stworzyl to forum i je utrzymuje i jestesmy mu winne wierne poddanstwo. wink

ale:
1. Elisabeth Gaskell (i siostry Bronte, bo o nich tez czesto mowimy, a jak wiadomo Gaskell przyjaznila sie z Charlotta) jest pisarka angielska, troche co prawda pozniejsz? niz Jane Austen, ale pochodza z tej samej kultury (zwlaszcza literackiej) i podobnej epoki - XIX wiek. Jesli mialby watek powstac to o powiesciach tej autorki w ogole i ich ekranizacjach. Miescilby sie w tym takze nasz ukochany "North and South".
2. "North & South" ma wiele wspolnego z "Duma i Uprzedzeniem" Jane Austen, co nie tylko my odkrylysmy, ale nawet na Wyspach mowi sie, ze to nowa DiU, a Thornton to nowy Darcy (epoki industrialnej). Zbieznosci miedzy obiema powiesciami jest sporo.
3. Muzyka celtycka, irlandzka czy Gaelforce Dance to zly przyklad, bo nie laczy go wiele z tymi pisarkami, tyle tylko ze takze pochodzi z Wysp.

#6 2006-04-13 18:47:49

Kika
Użytkownik

moim skromnym zdaniem to decyzja jak rozwi?za? ten problem nale?y do Kazika..
te? o tym du?o my?la?am... uwielbiam jednakowo P&P jak i N&S... Austen i Gaskell s? mi bardzo bardzo bliskie... chcia?abym na te tematy prowadzi? wymian? zda? i zaprzyja?nia? si? z wami...
bez sensu by?oby stworzenie nowej strony po?wi?conej Gaskell (np. www.gaskell.pl)... wydaje mi si?, ?e najlepiej jest umiej?tnie po??czy? tematy dotycz?ce tych dwóch tak dla nas wa?nych kobiet i ich dzie? na tym forum....

nie b?dzie to ?atwe... oj nie...

gg 2775021

#7 2006-04-13 19:01:34

AineNiRigani
Użytkownik

Gosie?ko to ?e prawo decyzji nale?y wy??cznie do kazika, to wiemy wszystkie. I tutaj nie ma chyba ?adnych rozbie?no?ci w zdaniu. A na temat pewników chyba si? nie dyskutuje big_smile

Dla mnie sam fakt, ?e pani Gaskell pochodzi z tego samego kr? gu kulturowego to za ma?o. Przyk?ady z Gaelforce poda?am w zasadzie tylko dlatego, ?e atgumentem Migotki by?a w?a?nie ew. cz?stotliwo?? odwiedzin i udzielania si?.
Twoje argumenty s? mocne, ale sam fakt, ?e autorka pisze podobnie nie do ko?ca mnie przekonuje. Bo dla mnie Jane zawsze kojarzac si? z literatur? angielska, kojarzy mi si? z panem Sterne. Czy stanowi to jak?? podstaw? do umieszczenia go na forum o JA? A to, ?e siostry Bronte pisa?y o mi?o?ci, te??

Kwestia kompromisu w tym przypadku to dla mnie zmiana charakteru forum, zmiana jego tre?ci, zmiana g?ównego tematu, kórym niew?tpliwie jest Jane i jej twórczo??.
Nie mam zupe?nie nic przeciwko Gaskell. N&S bardzo mi si? spodoba?o, ale osobi?cie jestem przeciwna utracie podstawowego charakteru strony i forum. W ko?cu nazwa brzmi "Jane Austen - strona Kazika".
A i tak ostateczna decyzja jest w rekach drugiej cz?sci tej nazwy big_smile

#8 2006-04-13 19:10:03

Kika
Użytkownik

Nie mam zupe?nie nic przeciwko Gaskell. N&S bardzo mi si? spodoba?o, ale osobi?cie jestem przeciwna utracie podstawowego charakteru strony i forum. W ko?cu nazwa brzmi "Jane Austen - strona Kazika".
A i tak ostateczna decyzja jest w rekach drugiej cz?sci tej nazwy

my?l?, ?e temat N&S powienien pozosta? w pogaduchowni.... bo tak naprawd? nie ma znaczenie gdzie on jest, wa?ne ?e wogóle jest i ?e Kazik do tej pory nam go st?d nie usun??....
chyl? czo?a przed jego wyrozumia?o?ci? big_smile

gg 2775021

#9 2006-04-13 19:33:12

Gosia
Użytkownik

Twoje argumenty s? mocne

Dzieki big_smile

Wlasciwie sporu miedzy nami nie ma, Aine, bo mi nie przeszkadza ze North&South jest w Pogaduchowni.
Byleby zostalo w ogole na JA-Stronie Kazika. O co goraco do naszego admina apeluje. smile

najlepiej jest umiej?tnie po??czy? tematy dotycz?ce tych dwóch tak dla nas wa?nych kobiet i ich dzie? na tym forum....

Tez jestem za tym.

#10 2006-04-13 22:36:04

AineNiRigani
Użytkownik

Wlasciwie sporu miedzy nami nie ma, Aine, bo mi nie przeszkadza ze North&South jest w Pogaduchowni.

Gosiu, a kto powiedzia? ?e jest?
Jedynie pogaduchowa?y?my sobie. A ?e mamy cz?sciowo odmienne zdania i staramy si? je uargumentowa?... Czy to co? nowego? A czy co? z?ego? big_smile big_smile

#11 2006-04-13 22:38:28

Gosia
Użytkownik

A czy co? z?ego?

Absolutnie nie big_smile

#12 2006-04-13 22:49:03

AineNiRigani
Użytkownik

Absolutnie nie big_smile

No i popatrz jak? si? ?licznie zgadzamy big_smilebig_smilebig_smile

#13 2006-04-14 10:09:25

Kazik
(Admin)

Brawo, pi?kna dyskusja. Podoba?y mi si? zarówno argumenty "przeciw" (tutaj pewnie pokiwacie g?ow? "no jasne, jak?e inaczej") jak i "za".

Moja decyzja jest taka - N&S pozostaje w Pogaduchowni.

Co do obaw ?e zechc? takie w?tki usun?? to póki pozostan? w Pogaduchowni i b?d? w rozs?dnych proporcjach z dyskusjami o Jane tak d?ugo nie macie si? czego obawia?. Zreszt? usuwaj?c je naruszy?bym nasz "Status", prawda? smile

"Barbarzy?cami nazywamy tych, których zwyczaje ró?ni? si? od naszych" (Benjamin Franklin)

#14 2006-04-14 12:45:41

Gosia
Użytkownik

Dobrze, Kaziku, Ty masz zawsze racje big_smile wink

#15 2006-04-14 12:55:09

Alison
Użytkownik

Matko! Kazik ?yw jest! 8O
Nie zabi?y?my go nasz? zbiorow? histeri?! Dobrze, ?e si? nie wyzdradzi? co o tym wszystkim my?li ;-)

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#16 2006-04-14 13:00:02

Gosia
Użytkownik

Pytalam (chyba nie zdradzam tajemnicy 8O ), ale powiedzial, zebym nie chciala tego slyszec, co ma do powiedzenia na ten temat wink
Dobrze, ze nie skasowal tematu i juz nie skasuje, bo wyzej obiecal ze temat pozostaje big_smile
Tylko pewnie sie martwi o nasze zdrowie psychiczne big_smile

#17 2006-04-14 13:14:26

Monika24
Użytkownik

O mój Bo?e, czyli to jednak zbiorowa histeria - tak mo?na to nazwa?? big_smile

'Ilekro? opar?em si? pokusie, by?o to pi?kne. Ilekro? pokusie uleg?em, by?o to stokro? pi?kniejsze' Heine

#18 2006-04-14 13:14:29

Kika
Użytkownik

Prawdziwy z niego Gentelmen tongue
Dzi?kujemy wink

gg 2775021

#19 2006-04-14 13:16:33

Gosia
Użytkownik

O mój Bo?e, czyli to jednak zbiorowa histeria - tak mo?na to nazwa??

A jak nazwac inaczej? wink
Jestem jednym z najciezszych przypadkow wink

#20 2006-04-14 13:16:55

Kika
Użytkownik

O mój Bo?e, czyli to jednak zbiorowa histeria - tak mo?na to nazwa??

ta histeria.... to naprawd? si? dzieje!!!

ze mn? równie?.. :oops:

gg 2775021

#21 2006-04-14 13:24:06

Monika24
Użytkownik

M??czy?ni tego nie zrozumiej? wink Taki histeryczny zachwyt nie jest w ich naturze. Cho? ja równie? jestem pod wielkiem wra?eniem tego, ?e Kazik tak wspaniale to wytrzymuje, pewnie przesta? tam w ogóle zagl?da?, bo ból g?owy gwarantowany big_smile

'Ilekro? opar?em si? pokusie, by?o to pi?kne. Ilekro? pokusie uleg?em, by?o to stokro? pi?kniejsze' Heine

#22 2006-04-14 13:41:01

AineNiRigani
Użytkownik

Jeju, ale lecimy wazelin? big_smile

#23 2006-04-14 14:46:55

GosiaJ
Użytkownik

Pytalam (chyba nie zdradzam tajemnicy 8O ), ale powiedzial, zebym nie chciala tego slyszec, co ma do powiedzenia na ten temat wink

Czy?by to samo, co mój m??? ;-) Ze ?miechem: "Ale wiesz, to troch? dziwne i zabawne, ?e stado kobiet ?wiruje na punkcie jakiego? faceta z filmu, jak nastolatki?" ;-)

Thorntonmania... nieustaj?ce apogeum uzale?nienia.

#24 2006-04-14 16:11:49

AineNiRigani
Użytkownik

no i dobrze;) nalezy mu si?, w ko?cu to jego dzie?o i jego zgoda;)

A ju?ci!!! Co by nie!!!

#25 2006-04-14 16:18:45

Kika
Użytkownik

Czy?by to samo, co mój m??? Ze ?miechem: "Ale wiesz, to troch? dziwne i zabawne, ?e stado kobiet ?wiruje na punkcie jakiego? faceta z filmu, jak nastolatki?"

widocznie jest wart tego naszego ?wirowania wink

gg 2775021

Stopka forum