Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#26 2006-04-09 22:20:49

Caitriona
Użytkownik

Re: Zbieraczki cukru i ?mieci

I wszystko jasne big_smile big_smile
Nie dziwi? si? wink

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#27 2006-04-09 23:03:19

ewelinka
Użytkownik

Ja nie zbieram raczej nic ale o pomy?le z cukrem nie s?ysza?am, ale to naprawd? musi by? fajne hobby smile

#28 2006-04-10 20:12:46

Irish
Użytkownik

Pomy?l tylko: Twoje eksponaty za wiele lat mog? nabra? du?ej warto?ci i Twoje wnuki b?d? mog?y na nich zbic maj?tek wink
?ycz? poka?nego zbioru :!:

#29 2006-05-11 20:51:07

izek
Użytkownik

och ja do niedawna zbiera?am wszystko :? bo mi trudno wyrzuci? stare foldery, bilety itp ale te? wszelkie przydasie, bo mog? si? przyda? w nieoczekiwanych momentach wink niestety najcz??ciej przyda?yby si? jak ju? je jednak wyrzuci?am
odk?d moje dziecko zyska?o swój pokój i musia?am stamt?d wynie?? kartony wa?nych papierów ma?ci wszelakiej, staram si? mniej wi?za? emocjonalnie z biletami do kina i takimi tam wink

przed er? komórek zbiera?am te? karty telefoniczne
troch? ich zosta?o big_smile ale swojego segregatorka si? nie dorobi?y

gg 5425654

#30 2006-05-11 22:47:22

bezpaznokcianka
Użytkownik

och ja do niedawna zbiera?am wszystko :? bo mi trudno wyrzuci? stare foldery, bilety itp ale te? wszelkie przydasie, bo mog? si? przyda? w nieoczekiwanych momentach wink niestety najcz??ciej przyda?yby si? jak ju? je jednak wyrzuci?am
odk?d moje dziecko zyska?o swój pokój i musia?am stamt?d wynie?? kartony wa?nych papierów ma?ci wszelakiej, staram si? mniej wi?za? emocjonalnie z biletami do kina i takimi tam wink

przed er? komórek zbiera?am te? karty telefoniczne
troch? ich zosta?o big_smile ale swojego segregatorka si? nie dorobi?y

W zyciu nie wyrzucilabym biletu do kina!! Co oznacza, ze to juz kolekcjonowanie. Wszystkie filmy Disneya na VHSie jakie sie ukaza w Polsce, gdy mam kase kupuje - wiec to tez juz niezla kolekcja jest. Oprocz tego zbieram wszystkie listy i pocztowki zaadresowane do mnie. W ampulce mam nawet (tu was pobije i zszokuje big_smile) swoja krew - tak sobie... Jak byla "zywa" (tzn. swieza big_smile) to sie tak fajnie osadzaly na dnie krwinki czerwone i wyodrebnialo osocze. Teraz niestety juz jest martwa (wszak krew w organizmie wymieniana jest co miesiac) to stala sie ciemna i jednolita. Wybaczcie ale mam spaczona psychike, bo mama pielegniarka jest.
Cukru jeszcze nie zbieralam, ale mialam kiedys sporo patyczkow po lodach Magnum. Ale je kiedy wyrzucilam, bo stwierdzilam, ze jak tak na nie patrze i mysle ile za kazde Magnum placilam, to az mi sie slabo robilo.
Poza tym - gdziekolwiek jestem na wycieczce tez podbieram kamien.

#31 2006-05-11 23:10:05

AineNiRigani
Użytkownik

Powiem ci Aine, ?e kiedy? szala?am z "W?adc? Pier?cieni" (cho? niestety nie na tyle, ?eby przeczyta? te ksi??ki big_smile)

W?adca to jednak trudna lektura i aby doceni? kunszt Tolkiena, trzeba lubie? fantastyk? i dorosn?? do twórczo?ci Mistrza. Niektórym wystarcza 10-15 lat. Ja potrzebowa?am 24 lata.

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#32 2006-05-11 23:13:45

izek
Użytkownik

Powiem ci Aine, ?e kiedy? szala?am z "W?adc? Pier?cieni" (cho? niestety nie na tyle, ?eby przeczyta? te ksi??ki big_smile)

W?adca to jednak trudna lektura i aby doceni? kunszt Tolkiena, trzeba lubie? fantastyk? i dorosn?? do twórczo?ci Mistrza. Niektórym wystarcza 10-15 lat. Ja potrzebowa?am 24 lata.

jak wesz?a pierwsza cz??? do kin to kole?anka po?yczy?a mi ksi??k?. Troch? przyd?ugie wst?py mi si? wydawa?y, ale bardzo mi si? podoba?o. Ale nie o tym chcia?am... czyta?am w poci?gu takim z przedzia?ami i z nami jakie? dzieciaki jecha?y (12-13 lat na oko) i jeden ch?opiec mnie zagadn?? czy pierwszy raz to czytam wink Ja ?e tak, ale widzia?am film, a on na to z takim dojrza?ym przekonaniem, ?e Film to nie to samo.
Zabawne to by?o big_smile

gg 5425654

#33 2006-05-11 23:46:18

Diana
Użytkownik

Uuu! Ja te? zbieram bilety z kina i teatru, ok. 12 lat to ju? trwa. Kiedy? zbiera?am s?omki, a bardzo lubi? poszukiwa? pi?knych muszelek, jak ju? jestem nad morzem. Te macice per?owe pi?knie si? mieni?.
Ale jeszcze daleko mi do Was, z tym cukrem i krwi?...

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#34 2006-05-12 22:32:46

Gitka
Użytkownik

To mo?e ja jeszcze dodam, ?e zbieram ma?e kalendarzyki, ?adne serwetki papierowe, uwielbiam równie? promocyjne kubki i fili?anki z kawy i herbaty wink
Par? rzeczy bym jeszcze znalaz?a do zbierania - ale mieszkanie ma?e wink

#35 2006-05-13 19:57:27

Kika
Użytkownik

Ja z kolei zbieram wszystkie kartki i listy jakie kiedykolwiek dosta?am... mam ich ca?? mas? i bardzo cz?sto je czytam.... taki rodzaj pami?tników... poza tym mam spor? kolekcj? kamieni, muszelek, figurek wszelakiego rodzaju oraz uwielbiam kwiaty i mozna powiedzie? ?e te? je kolekcjonuj?.... wink

gg 2775021

#36 2006-05-13 20:08:34

Jeanne
Użytkownik

A ja pa?a?am nami?tno?ci? do Kinder niespodzianek, czego dowodem s? 2 poka?ne pud?a z tak?? zawarto?ci?, czyli figurki, samochodziki i tego typu dziwad?a. big_smile

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie
Jak blade meteory przez pó?mrok spada?y."

[img]http://img232.imageshack.us/img232/821/kjykpa8.jpg[/img]

#37 2006-05-14 19:31:11

Jeanne
Użytkownik

Guniu! My jeste?my stworzone dla siebie nawzajem! big_smile Ja mam pe?ne pud?o lwów, ?ó?wi, pingwinów, krokodylków.......poezja. Godzinami si? nimi bawi?am.... wink

#38 2006-05-14 23:14:35

Jeanne
Użytkownik

Ja lubi?am ubiera?.....mia?y czasami kapelusze, parasolki....itd. zdejmowa?am i wk?ada?am i tak w kó?ko......... big_smile

#39 2006-05-15 08:25:06

frycia
Użytkownik

ja to tak mam od ka?dego po trochu big_smile
bilety, obrazki, wszelkiego rodzaju dyplomy, muszelki, kamyki,listy kartki pocztowe ( zawsez zmuszam znajomych, ?eby wysy?ali mi kartki kiedy wyje?d?aj?), podk?adki pod piwo z pabów :oops:
.generalnie zbieram pami?tki i ró?nego rodzaju rzeczy po zdarzeniach które mi sie mile kojarz?. Mia?am nawet etam zbierania znaczków pocztowychale jako? cukru nie zdarzy?o mi sie zbiera? wink

,, ?ycie to ?art i wszystko temu dowodzi" (GG)

#40 2006-05-15 10:03:04

Kaziuta
Użytkownik

Jedyne czego jeszcze nie wyrzuci?am to stare listy i kartki od przyjació?.
Szczególnie te, które pisali do mnie gdy nie by?o mnie przez pó? roku w kraju.
Nie zbieram ju? niczego, no mo?e tylko dobre filmy i ksi?zki. Ale cz to jest rodzaj zbieractwa?
Pozbywam si? rzeczy bez zb?dnych sentymantów. Czy to ?le?

#41 2006-05-15 10:35:41

frycia
Użytkownik

no w?a?nie dobrze z tob? smile podobno osoby, które kolekcjonuj? przeró?ne rzeczy jak np bilety i tego radzaju ró?ne rzeczy nie potrafi? rozsta? sie z przesz?o?cia i albo nie potrafi? podj?? decyzji ?eby wziac sie w gar?c i wszytsko wyrzuci? ( nie znam sie na tym ale ma to pod?o?e psychologiczne) wiec ciesz sie ze nie masz tego problemu wink

#42 2006-05-15 10:36:27

frycia
Użytkownik

kurcze mam nadziej?, ?e kto? zrozumia? co mam na mysli bo tak czytam i widz? ?e sie zamota?am :oops:

#43 2006-05-15 11:00:21

Kaziuta
Użytkownik

Zrozumia?am i bardzo si? ciesz?, ?e jest w tym cos pozytywnego.

#44 2006-05-15 17:50:59

Kaziuta
Użytkownik

Reakcje moich rodzicieli na ksi??ki i filmy s? w?a?ciwie takie same. Filmy DVD zacz??am kolekcjonowac od niedawna, a juz mi trudno znale?? na nie miejsce, o ksi??kach nie wspomn?. Stoj? ju? na pó?kach w dwóch rz?dach, ale co dalej? Czytanie ksi??ek w internecie. NIGDY W ?YCIU!!

#45 2006-05-15 17:59:31

Kaziuta
Użytkownik

Przepraszam, za z?e skojarzenia. Ja te? nie przepadam, za Grochol?.
No to mo?e: ANI MI SIE ?NI!

Stopka forum