Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
hej...to jak mo?e dziewczyny dostan? to która? b?dzie tak kochana, ?e wy?le i mi
Czyli w swoim "notesiku zamówie?" dopisuj? Migotk? i Kik?
jestes wielka!!!
Przez grzeczno?? nie zaprzecz?
nie ma sprawy , ja nagrywark? mam;)
b?d? nies?ychanie d?wi?czna
Jak ja ju? b?d? mia?a ten film, to te? mog?.....
Gitka - dzi?ki, ju? dotar? do mnie serial. Jednak jeszcze nie obejrza?am, t? przyjemno?? pozostawiam sobie na wieczory ?wi?teczne. Jak obejrz? to podziele si? wrazeniami. Jeszcze raz dzi?ki!
Gosia - to co? Ma?e spotkanie po ?wi?tach?
To do mnie?
Czy mowa o zonach i corkach?
Jasne, spotkanko po swietach.
To do mnie?
![]()
Czy mowa o zonach i corkach?
Jasne, spotkanko po swietach.
Jasne, ?e do Ciebie.
Chcia?a? ten serial, a ja go ju? mam
A mnie najbardziej podoba sie pan Preston (niezwykle m?ski) i panna Harriet (nasza s?odka Jane z D&U 2005).
Dla Alison pan Preston
A mnie najbardziej podoba sie pan Preston (niezwykle m?ski) i panna Harriet (nasza s?odka Jane z D&U 2005).
Dla Alison pan Preston
![]()
Och Giteczko, Ty to zawsze pomy?lisz, ?eby mi jak?? przyjemno?? sprawi?, a ja dzi? nie mam nic dla Ciebie do czytania
Ale si? poprawi?. 8)
Chcia?a? ten serial, a ja go ju? mam
Trzeba pomyslec o rewanzu
Po pierwsze: Giteczko bardzo gor?co dzi?kuj? Ci za udost?pnienie mi tego serialu. Dzi?ki Tobie mog?am zobaczy? wspania?y film i jestem Ci za to bardzo wdzi?czna. Nie ma w nim mo?e tak pasjonuj?cej i poci?gaj?cej historii mi?osnej (a to lubimy najbardziej ) jak w "Pride & Prejudice" czy w "North & South", ale i tak ten serial mnie bardzo urzek? i wci?gn?? na tyle, ?e zrobi?am sobie maratonik. "Wives & Daughters" ma po prostu swoje tempo i klimat, który mi odpowiada.
Scenariuszem zaj?? si? Andrew Davies i wierz?, ?e wyszed? mu on dobrze. Nie mog? porówna? serialu do ksi??ki, bo tej ostatniej nie czyta?am. Ale ca?a historia mi si? podoba?a.
Je?li chodzi o zdj?cia, muzyk?, scenografi? i sceneri? to wszystkie te rzeczy s? w tym filmie bardzo dobre. Podobnie jak kostiumy, które sta?y na wysokim poziomie i mi si? bardzo podoba?y.
To co podoba?o mi si? najbardziej to obsada i same postacie. Przed obejrzeniem zna?am tylko Toma Hollandera i Rosamund Pike ("P&P"'05) oraz Michaela Gambona ("Gosford Park"). Odtwórcy g?ównych ról: Molly i Rogera s? moim zdaniem sympatyczni i od razu poczu?am do nich sympati?. Mo?e Howell nie jest tak przystojny i czaruj?cy jak Firth czy Armitage, ale ze swojego zadania, moim zdaniem wywiaza? si? bardzo dobrze.
Jednak moimi faworytami s? Hollander w?a?nie i Gambon. Równie? Keeley Hawes wypad?a bardzo przekonywuj?co, a Francesca Annis to popisowa rola (w scenach w których wyst?powa?a czasami mia?am mordercze my?li typu: Ukatrupi?abym natychmiast! Co za babasztyl?!).
Tak jak powiedzia?am: bardzo dobry serial o mi?o?ci i nie tylko, z dobr? obsad?, ciekawymi postaciami i porz?dnym zapleczem technicznym.
Po drugie: dziewcz?ta, moim zdaniem film godny polecenia! Co niniejszym czyni?
Ja si? przy??czam. Obejrza?am go ju? kilka dni temu, ale dzi? ca?y dzie? ?apa?am si? na tym, ?e snuj? mi si? po g?owie obrazy z tego filmu i zostaje jakie? takie przywi?zanie do bohaterów, do atmosfery ich domów. Takie samo przywi?zanie mia?am do Bennetów czy do mieszka?ców Serbinowa w "Nocach i dniach". Cz?owiek przesi?ka ich sprawami, k?opotami, rado?ciami, a potem troch? za nimi t?skni.
W tym filmie bardzo polubi?am posta? dziedzica, ojca obu braci. Chwilami bywa? okrutny, ale tak nies?ychanie szczery i otwarty w okazywaniu uczu?, ?e nie mozna go nie kocha?.
W tym filmie bardzo polubi?am posta? dziedzica, ojca obu braci. Chwilami bywa? okrutny, ale tak nies?ychanie szczery i otwarty w okazywaniu uczu?, ?e nie mozna go nie kocha?.
No po prostu cudowny by?! Nawet jak w?ciek? si? to potrafi? potem przeprosi?.
No po prostu cudowny by?! Nawet jak w?ciek? si? to potrafi? potem przeprosi?.
Wstrz?saj?ca jest ta scena po ?mierci Osborne'a...
Kiedy niesie go na r?kach jak male?kie dziecko, a potem przy ?ó?ku...
Bardzo si? tam wzruszy?am...
A jaki by? kochany udaj?c samolot (chyba jeszcze wtedy nie by?o samolotów ;-)) chc?c rozbawi? wnuczka :-)
Podoba?o mi si? to, ze stary pan Hamley doceni? Molly szybciej niz jego w?asny syn, to by?o takie rozczulaj?ce, gdy próbowa? "namówi?" Rogera do ubiegania si? o jej r?k?. Historia Molly przypomina mi czasem dzieje naszej Madzi Brzeskiej z "Emancypantek".
Czy mo?ecie mnie poinformowa? sk?d ?ci?gacie te wszystkie seriale?? Ja zainstalowa?am sobie Kazee ale nic, poza Dum? z 1995 roku, któr? zreszt? ju? mam, nie moge znale??...
No ja niestety nie mog? sobie kupi? bom za biedna. Mam tylko 50 funtów rocznego dochodu...
No nie wiem, mo?e masz 30.000 funtów posagu tak jak Georgiana Darcy?
Ale mo?esz na siebie zarobi?
Jest w tym serialu niewinno??. Mimo róznych tragedii, bohaterom udaje si? ocali? najwa?niejsze uczucia. Dla mnie to jak wej?cie w inny swiat - bez po?piechu i wielkich miast.
Mo?e mnie kto? doinformowa?: Ile ten serial ma odcinków? Z góry dziekuj?
Czas trwania 301 minut.
Ilustracja do ksi??ki "Wives and Daughters" Elizabeth Gaskell
Dzi?ki za informacje