Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Dziewczyny w?a?nie obejrza?am pierwszy odcinek tego serialu na podstawie powie?ci Elizabeth Cleghorn Gaskell (tej samej która napisa?a
North and South)
Pi?knie si? zaczyna i ile tam znanych aktorów z ekranizacji Dumy i uprzedznia.
Mamy tu
Barbara Leigh-Hunt Lady Katarzyna de Bourgh serial 1995
Tom Hollander pan Collins Duma 2005
Rosamund Pike Jane Bennet Duma 2005
http://www.filmweb.pl/%AFony,i,c%F3rki, … ,id=103173
Gitka ale gdzie to obejrza?a??
te? zapytam.... gdzie to mo?na zobaczy????
Dziewczyny Monika ?ci?gn??a to osio?kiem i wys?a?a mnie, napisy mo?na znale?? w internecie (ja mam z internetu).
Posiadanie tego serialu to moje marzenie. Czy mog?abym prosi?? Mój mail jest podany u do?u. By?abym dozgonnie wdzi?czna.
Gra tam równie? Michael Gambon odtwarzajacy rol? Dumbledora w III i IV cz??ci HP. Natomiast Justine Waddel czyli Molly Gibson gra?a w nieudanej ekranizacji Mansfield Park - by?a Juli?. Keeley Hawes czyli Cynthia Kirkpatrick to prywatnie ?ona Matthew MacFadyen'a.
czy ja rowniez moglabym sie zalapac na Wives and Daughters?W zamian moge zaoferowac pare fajnych filmow i plyte z dodatkami ze wszystkich ekranizacji JA, soundracki,ikony,tapety i wiele itp.itd
Wy?lij mi e-mail, ale troch? musisz poczeka? (mam wi?cej ch?tnych)
gitka.sz@wp.pl
Wys?a?am paru dziewczynom ten serial, mo?e one te? troch? mnie obci???...
Gitka - wys?a?am do Ciebie maila z pro?b? o ten serial. Ale mo?e w?a?nie która? ze szcz??liwych posiadaczek mi pomo?e, ?eby odci??y? Gitk?? ?adnie prosz?
Ja te? ch?tnie za?api? si? na film je?li tylko która? z posiadaczek zechce mi wys?a?
Dziewczyny jeszcze tylko Caitriona i na razie wi?cej nie dam rady, przepraszam.
P?yt mi brakuje, ?wi?ta za pasem, wyp?ata daleko...
A czy to cos ....ten ....tego..... o milosci jest?
Dziewczyny jeszcze tylko Caitriona i na razie wi?cej nie dam rady, przepraszam.
Wielkie dzi?ki Gitka!
Oczywi?cie jak dostan? p?ytke w swoje r?ce to moge udost?pni? nast?pnym.
Caitrionko, pamietaj o mnie
![]()
Ba! Sie wie!!
Guniu, fascynuje Ci? mo?e twórczo?? Agathy Christie? Zw?aszcza te jej bardziej "krwawe" powie?ci?
No i jakie macie zdanie na temat tego serialu?
Mnie to jako? dziwnie przypomina "Mansfield Park". Jest taka mi?a i uczynna, ale m?dra i rozs?dna szara myszka, która okolicznej arystokracji jest niezb?dna do zycia, s? braterskie uczucia przeradzaj?ce si? w nami?tno??, jest trzpiotka-idiotka, w której zakochuje si? ka?dy mijany palant, paskudna macocha, syn dobry i m?dry, i syn marnotrawny itd, itd. A mnie najbardziej podoba sie pan Preston (niezwykle m?ski) i panna Harriet (nasza s?odka Jane z D&U 2005). Harriet przypomina mi z kolei jako posta?, ale i te? sposób zagrania tej roli - pann? Rit? Szeli?ank? zagran? przez Gabriel? Kownack?, z ekranizacji Hoffmana Tr?dowatej. Taka pi?kno?? maj?ca wszystko, pozostaj?ca poza wszelkimi konwenansami. Ogl?da sie to cudnie. Jest do ostatniego szczegó?u angielskie, ?liczne wn?trza, przepi?kne angielskie rezydencje, ?adne stroje, nie jestem znawc? ale my?l?, ?e ?wietnie oddano charakter epoki. Jak to zwykle w serialach BBC, doskonale dobrana obsada, czlowiek natychmiast przywi?zuje sie do wszystkich bohaterów. Brakuje tylko tego szalonego romansu, za który pokocha?yby?my ten film mi?o?ci? pierwsz? ;-)
Brakuje tylko tego szalonego romansu, za który pokocha?yby?my ten film mi?o?ci? pierwsz?
Eeee, to szkoda
Mnie bardzo podoba?y si? dialogi i ci?te riposty Pana Gibsona do swej ?ony (gdy ju? j? przejrza?).
To prawda tak wielkiej mi?o?ci nie ma i stroje maj? ca?kiem inne (ach te szerokie r?kawach)
A nasz Colin z Dumy 2005 jest tu uwa?any za bardzo przystojnego (mimo ma?ego wzrostu, nic to)
Ale mimo wszystko serial jest wspania?y - p?ynie swoim powolnym rytmem zabieraj?c nasz do innego ?wiata.
Nie ma tu mo?e takich pasjonuj?cych momentów jak np w "North and South" ale ogl?da si? ?wietnie, taki prawdziwie angielski, pe?en klimatu serial. I nasz wspania?y, znany scenarzysta .
I te? rzuci?o mi si? w oczy jak podobny jest ten serial do "Mansfield Park", ale przyznam, ?e mi?o?? Rogera do Molly przekona?a mnie bardziej ni? Edmunda do Fanny.
A Keeley Hawes jako Cynthia jest naprawd? ?liczna, widzia?am jej zdj?cia z innych filmów i tam mnie nie zachwyci?a za bardzo jej uroda.
Mam wyrzuty sumienia, ze nie jestem w stanie nikomu tego serialu wyslac :-( Nie mam nagrywarki dvd. Znam tylko jedn? osob? z tak? nagrywark?, ale nie mog? jej zbyt cz?sto prosi? o przegrywanie :-(
Co do serialu to kocham go inaczej ni? N&S, ale równie g??boko. To moze nie nami?tno??, ale szczere przywi?zanie. :-) Szalenie podoba mi si? posta? pani Gibson - taka pretensjonalna i dziwaczna, sam urok ;-) Molly Gibson przypomina mi Madzi? Brzesk? z Emancypantek - tak samo dobra i naiwna. Na dodatek te? córka lekarza i te? ludzie bior? j? na j?zyki, chocia? jest niewinna jak anio? ;-) I Rogera polubi?am, mimo jego zauroczenia Cynthi?. Jedn? z najsmutniejszych scen w tym serialu jest dla mnie scena, w której Molly gra na pianinie i bezg?o?nie p?acze, bo wie, ?e w?a?nie straci?a mi?o?c swego ?ycia.
och, amozesz przegra??
Migotko, mog? przegra?, ale dopiero po ?wi?tach. Co Ty na to,
mo?e by??
Moniko czy ja te? mog? si? do??czy? do zamówienia Migotki?
Czyli w swoim "notesiku zamówie?" dopisuj? Migotk? i Kik?