Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#26 2006-04-02 00:33:52

Caitriona
Użytkownik

Re: NOWI FANI JA

Tak w?a?ciwie to te? mi si? bardziej ten podoba wink big_smile

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#27 2006-04-20 18:22:53

Pamela
Użytkownik

To ja przyznam si? jak na spowiedzi.
Mam na sumieniu dwa gwa?ty.Ze skutkiem.Pozytywnym.
Zaci??y?a moja kole?anka,tak skutecznie,?e po?kn??a juz wszystko co mia?am.I Dum? z Olivierem i z Colinem,nawet te hindusk? przetrawi?a,o MM ju? nie wspomn?.Ksi??k? odda?a mi prawie w strz?pach.Dorobi j? za to na pewno,druga z kole?anek.Ale nic to,mam jeszcze drugi,swój osobisty,g??boko schowany egzemplarz.
?ykn??y ju? i Emm? i Rozwa?n? i Mansfield Park.
I jako czytelniczki i filmomanki(jest takie s?owo?Kinomanki mi nie pasuj?.chyba ,?e kino domowe).
W tzw.mi?dzyczasie zaliczy?y moj? ukochan? Jane Eyre.
Wi?c uwa?am,?e misj? dziejow? chyba spe?ni?am.
Za gwa?t na facetach nie zabieram si?.To towarzystwo jest niereformowalne.

[URL=http://www.imagethrust.com][img]http://i73.imagethrust.com/i/444429/nowy104dd.jpg[/img][/URL]

#28 2006-04-22 19:19:03

bezpaznokcianka
Użytkownik

rozumiem ?e my wszystkie przebywaj?ce na tej stronce tongue tongue jestesmy zniewolone zarówno przez JA jak i CF ale czy uda?o sie wam osobiscie zarazic tym kogos ze swojego otoczenia?
ja da?am ksi??ke kole?ance po serii wyk?adów w stylu och i ach a ona nawet nie dobrne?a do po?owy.
z kolei mój facet cierpliwie obejrza? ze mn? serial (uwa?am to ju? za sukces) i gdy ja prawie unosi?am sie pod sufitem z ekstazy on stwierdzi? NO FAJNY :evil: :evil: :evil:

Ja Dume dalam kolezance, ktora niefortunnie przyznala sie, ze czytala Rozwazna i romantyczna. Zdziwilo mnie, jak ktos, kto czytal R&R nie zna DUMY, wiec jej wepchnelam niejako na sile. Ale byla zachwycona.
Co do serialu - tez staram sie zachecic kogo sie da, ale nikt po obejrzeniu tego nie stal sie takim swirusem jak ja. Co prawda wszystkim podobal sie Darcy, ale nie popadly w manie. Najsmieszniejszy jest watek z moim ojcem, ktoremu nawet nie smialabym proponowac, zeby to zobaczyl. Otoz on sam niby to zeby sprawdzic czy na kompie bedzie sie dalo odtwarzac filmy bierze akurat DUME i ja puszcza. Podobaja mu sie stroje i pan Collins - uwaza, ze jest najsmieszniejszy(sam sie przyznal big_smile), wiec widzicie, ze nawet facet nieswiadomie moze stac sie fanem. Tylko nie wolno na facetow naciskac i zmuszac ich do ogladania. Niech lezy na polce DiU, a sami po nia siegna big_smile Wiem jak postepowac z facetami, bo mam 3 braci, ojca i dziadka i zero siostr.

#29 2006-04-22 19:23:57

bezpaznokcianka
Użytkownik

AHA! zapomnialabym! teraz zabralam sie za usiwadamianie mamy! Bo ja caly czas zylam w przekonaniu, ze moja rodzicielka czytala te ksiazke (w koncu lezy caly czas na polce u mnie w pokoju, a nie bronie nikomu do niej dostepu), a tu okazalo sie ze nie! A ja do niej mowie o DUMIE jakby byla taka sama fanka jak ja. W sumie biedaczka ma spaczony juz umysl, bo pozbawilam ja (zupelnie nieswiadomie) zaskoczenia.

#30 2006-04-22 19:28:30

bezpaznokcianka
Użytkownik

Mnie zawsze bawi scena z "Masz wiadomo??". Joe Fox i Shopgirl rozumiej? si? cudownie, porozumiewaja si? tak dobrze, ?e komputerowa znajomo?? przeradza si? w mi?o??. Ale pami?tacie reakcj? Hanksa na "Dum? i uprzedzenie", a Meg Ryan na "Ojca chrzestnego"?

taaak big_smile to oddaje dokladnie roznice w upodobaniach jesli chodzi o literature tzn. meska i zenska. Chociaz moja kolezanka czyta Pana samochodzika przelamujac tym samym stereotyp, bo Przeminelo z wiatrem nie potrafi zmoc, co mnie dziwi bardzo!

#31 2006-04-22 20:02:26

otherwaymistercollins
Użytkownik

Ja musze z przykro?ci? stwierdzi?, ?e w ?adnej mojej kole?ance nie uda?o mi si? zaszczepi? mi?o?ci do Jane Austen. Jedna przeczyta?a wszystkie powie?ci ale stwierdzi?a ?e j? to "nie bierze", druga przeczyta?a tylko "Emme" i powiedzia?a ?e jest nudna!! Wiecej zainteresowanych nie by?o...
I ja si? w?asnie tak zastanawiam - na forum jest tyle fanek twórczo?ci Jane Austen, ale spotkac jak?? w "realu" to prawie cud. Ja znam osobi?cie tylko dwie - Bezpaznokciank? big_smile i moj? polonistk? z liceum. A jak jest w waszym przypadku?

#32 2006-04-22 20:09:44

Jeanne
Użytkownik

Mam 2 kole?anki, które bardzo lubi? Jane. Jedna troch? ju? wsi?k?, druga poznaje, ale b?d? z niej ludzie. big_smile Tak?e mam z kim pogada?.

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie
Jak blade meteory przez pó?mrok spada?y."

[img]http://img232.imageshack.us/img232/821/kjykpa8.jpg[/img]

#33 2006-04-22 20:26:25

otherwaymistercollins
Użytkownik

Mam 2 kole?anki, które bardzo lubi? Jane. Jedna troch? ju? wsi?k?, druga poznaje, ale b?d? z niej ludzie. big_smile Tak?e mam z kim pogada?.

Zazdroszcze Ci!! Bo ja strasznie sie czuje kiedy zaczynam mowic o Jane Austen a nikt nie przejawia cienia zainteresowania...Cale szczescie ze jest Forum JA big_smile

#34 2006-04-22 20:34:47

bezpaznokcianka
Użytkownik

Zazdroszcze Ci!! Bo ja strasznie sie czuje kiedy zaczynam mowic o Jane Austen a nikt nie przejawia cienia zainteresowania...Cale szczescie ze jest Forum JA big_smile

Hej!! Otherway... a ja??? nie powiesz chyba ze ja nie przejawiam cienia zainteresowania?

#35 2006-04-22 20:34:48

Jeanne
Użytkownik

Masz jeszcze nas. big_smile

#36 2006-04-22 21:08:46

otherwaymistercollins
Użytkownik

No wiem ?e mam Was! big_smile I bardzo Wam dzi?kuje ?e jeste?cie big_smile Tylko ja po prostu uwierzy? nie moge ?e na Kulturoznawstwie nie znalaz?a si? ani jedna dziewczyna (o ch?opaku nawet nie my?la?am) któraby podziela?a moj? pasje

#37 2006-04-22 21:28:44

caroline
Użytkownik

Ja to si? dziwi?, ?e tu ani jednej anglistki nie ma, a w ka?dym razie ?adna si? nie przyznaje.
wink

#38 2006-04-22 21:40:58

Gosia
Użytkownik

Czyzby anglistki nie lubily literatury angielskiej? wink

#39 2006-04-22 22:11:16

beju
Użytkownik

rozmawialam dzis z kolega i pytal co teraz czytam do matury, powiedzialam ze wlasnie jestem w polowie "Rozwazniej i romantycznej". On tylko spyta? - CO? boze co to za tytu?...?!
Czemu faceci sa tacy nieczuli?

#40 2006-04-23 14:51:28

Jeanne
Użytkownik

Bo s? facetami i taka ju? ich natura. Pozostaje nadzieja, ?e s? wyj?tki. Z?udna, ale zawsze co?.... wink

#41 2006-04-23 20:51:25

otherwaymistercollins
Użytkownik

Bo s? facetami i taka ju? ich natura. Pozostaje nadzieja, ?e s? wyj?tki. Z?udna, ale zawsze co?.... wink

Zgadzam si?, z facetami to ci??ko jest pod tym wzgl?dem. Jak w 1996 roku lecia?a "Duma" w TV to mój ojciec z moim bratem ch?tnie ogl?dali big_smile Ale jeszcze ch?tniej komentowali, co niestety psu?o mi przyjemno?? ogl?dania. A niektóre komentarze mojego ojca to przesz?y ju? do historii big_smile

#42 2006-04-23 21:00:32

bezpaznokcianka
Użytkownik

Jak w 1996 roku lecia?a "Duma" w TV to mój ojciec z moim bratem ch?tnie ogl?dali big_smile Ale jeszcze ch?tniej komentowali, co niestety psu?o mi przyjemno?? ogl?dania. A niektóre komentarze mojego ojca to przesz?y ju? do historii big_smile

Taaak.. komentarze twojego ojca zwalaja z nog. Moze dlatego, ze on traktuje to jako zwykle romansidlo, a my jak najwazniejszy film w zyciu. Moich braci jakos nie ma w poblizu kiedy ogladam cos w tym stylu. Przyjdzie, popatrzy sie z politowaniem, bedzie probowal mi wyrwac pilota, a gdy stwierdzi, ze nie ma szans ("Mamo! bo on mi nie da ogladac!!!"), usmiechnie sie krzywo i wyjdzie jeden z drugim, ot co. (No moze od czasu do czasu przedrzezni jakiegos bohaterka, ktory mial nieszczescie miec swoja kwestie, gdy jeden z moich braci jest obecny w pokoju).

#43 2006-04-23 23:00:11

otherwaymistercollins
Użytkownik

Tak narzeka?am na te moje nieromantyczne kole?anki które nie interesuj? si? Jane Austen a tu przed chwila napisa?a do mnie jedna z nich czy nie mog?abym jej Dumy przegra?. Jest szansa ?eby zarazi? j? dumodarcymaniactwem big_smile Zrobie wszystko co w mojej mocy ?eby sie uda?o big_smile

#44 2006-04-23 23:10:53

bezpaznokcianka
Użytkownik

Tak narzeka?am na te moje nieromantyczne kole?anki które nie interesuj? si? Jane Austen a tu przed chwila napisa?a do mnie jedna z nich czy nie mog?abym jej Dumy przegra?. Jest szansa ?eby zarazi? j? dumodarcymaniactwem big_smile Zrobie wszystko co w mojej mocy ?eby sie uda?o big_smile

You must!!! Ta choroba musi sie rozprzestrzenic!! Aaaa psik... big_smile W gruncie rzeczy wszystkie dziewczyny to romantyczki big_smile wiec kazda jest potencjalna wielbicielka Dumy.

#45 2006-04-23 23:57:43

Caitriona
Użytkownik

Jest szansa ?eby zarazi? j? dumodarcymaniactwem big_smile Zrobie wszystko co w mojej mocy ?eby sie uda?o big_smile

Trzymamy kciuki ?eby Ci si? powiod?o wink

The person, be it gentlemen or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid - Northanger Abbey

#46 2006-04-26 18:32:09

Jeanne
Użytkownik

Tak, a jak ju? zarazisz (tylko porz?dnie, ?eby ju? si? nie wyleczy?a) to dawaj j? tu do nas. Nie oprze si? d?ugo..... :twisted:

#47 2006-04-26 21:56:58

otherwaymistercollins
Użytkownik

Tak, a jak ju? zarazisz (tylko porz?dnie, ?eby ju? si? nie wyleczy?a) to dawaj j? tu do nas. Nie oprze si? d?ugo..... :twisted:

Staram si? jak moge big_smile Ale my?le ?e nikt nie oprze sie urokowi pana Darcy'ego...I Pemberley big_smile

#48 2006-04-28 15:42:04

Jeanne
Użytkownik

Nie ma na to si?y.....misia?aby by? nieczu?ym facetem..... lol

#49 2006-04-28 16:43:57

megg
Użytkownik

no to ja dorzuc? co? o facetach:)
otó? mój tato ogl?da? wszystkie filmy na podstawie JA, które posiadam...czyli tak oko?o 6...zawsze z tajniaka, ale ogl?da?...cz?sto udawa? ,?e ?pi, ale ja podpatrzy?am, ?e nie spa? wcale!ogl?da?!a potem jeszcze jak czego? nie rozumia? (bo to, ?e ONI nie rozumiej? wielu rzeczy jest oczywiste), to si? doinformowywa? i pyta?, jak by?o w ksi??ce!!ale do ksi??ek go nie mog?am zmusi?...bo tego ju? by nie móg? z tajniaka, a teraz, kiedy ju? nie mieszkamy razem, musia?by nawet poprosi?, ?ebym po?yczy?a, i tu ju? by si? ZDRADZI?...ale ja swoje wiem:)lepiej mi posz?o z mam?, która obejrza?a filmy, przeczyta?a ksi??ki, i si? nawet zachwyci?a, poza "OPACTWEM NORTHANGER", które okre?li?a jako "nudne" i "g?upie"...
wracaj?c do facetów-mój by?y ch?opak obejrza? Dum? (2005) i po?yczy? ode mnie serial, co by si? dokszta?ci?, a nast?pnie ?ci?gn?? sobie Rozwa?n?...niby to w celu lepszego poznania twórczo?ci Anga Lee (JASNE...) ...potem poczyta? info na ok?adkach ksi??ek i stwierdzi?, ?e mo?e sobie zarzuci Opactwo w?a?nie, bo lubi powie?? gotyck?, a tu s? jakie? nawi?zania (TAK, TAK...) ale ostatecznie nie wiem, czy to przeczyta?wink
a teraz w?a?nie kaza?am przeczyta? mojemu promotorowi ksi??ki, a potem przejd? do filmów.....ciekawe, czy da rad? przez d?ugi weekend?smile)

#50 2006-04-28 21:41:56

otherwaymistercollins
Użytkownik

Megg, twoje zas?ugi w krzewieniu zainteresowania Jane Austen s? wielkie! Moj ojciec te? czasami ze mn? ogl?da ekranizacje, ale g?ównie po to ?eby komentowac, co irytuje, czasami ?mieszy a na pewno psuje ca?y odbiór big_smile

Stopka forum