Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Ja mam neostradÄ™, ale nie wiem gdzie to siÄ™ niby zmienia, od takich rzeczy ma siÄ™ qmpli
Hmmm...
Jak któraś z Was coś będzie wiedział na temat tych nr IP to niech da znać, ja mogę sobie klikać nawet po parę razy dziennie...
hmmm no to spróbuję wyjaśnić po naszemu
każdy komputer ma swój unikalny adres (IP) - to coś jakby grupa krwi, albo nie, raczej kod DNA - to lepszy przykład. Przeciętnemu użytkownikowi nie jest on do niczego potrzebny, jednak w sieci ktoś kto ma większą trochę wiedzę, może sprawdzić na podstawie np wysłanego pryey nas e-maila albo wiadomości z komunikatora, albo za pomocą innego programu adres naszego komputera czyli wasnie IP.
Kazik też może nas kontrolować Dopoki nie robi tego haker to nasze komputery sa w miare bezpieczne.
A jesli chodzi o neostrade to tak jak wspominalam telekomunikacja dla ochrony uyztkownikow, zapewniala, ze kazd uruchomienie neostrady, bedzie powodowac zmiane IP.... ale z tego co obserwowalam w firmie, to nie dotrzymuja slowa. Wiec reasumujac mzsle, ze klikanie z tego samego komputera mija sie z celem, bo informacje jakie dostaje wzdawnictwo sa na pewno opatrzone adresem IP.
A to ja w takim razie popróbuję z różnych stanowisk w szkole
Dzięki Ula, nawet ja zrozumiałam o co chodzi, ale nie chce mi sie jakos dociekać, czy neostrada zmienia IP czy nie
Uuuu to szkoda, bo ja właśnie mam neostradę myślałam, że sobie poklikam w słusznej sprawie... szkoda
Spoko, przekup znajomych, nie wiem, powiedz że im szarlotke w zamian upieczesz
No faktycznie, to jest pomysł Dorotko
jeszcze zwerbuję brata i bratową, w domu i w pracy to im wychodzi po kilka komputerów na łebka, jutro poklikam na laptopie swoim...
DAMY RADE!!!!
Jutro mam informatykÄ™, jakoÅ› to cichcem zorganizujÄ™, a co!
Hmmm... czy któraś z Was dziewczyny identyfikuje się na allegro nickiem 'ula69_2005'??? tak z ciekawości tylko pytam, bo ta osoba licytuje wszystkie ciekawe pozycje związane z JA.
Mam już pewność, że w neostradzie za każdym połączeniem ma się inny nr IP. Sprawdziłam to. Jednak niestety na nic się to już zda, bo ze strony na której się klkało o wznowienie ( www.proszynski.pl ) zniknęły niestety te 'cosie' do klkania.....
czemu???
czyżby się kapnęli, że to jakaś zorganizowana akcja była???
:evil:
No to Å‚adnie...
Mam nadzieję, że to nie był sabotaż?! :evil:
a moze wiecie do jakiej epoki literackie sie zalicza twórczos Jane? poniewaz zgadywanie na podstawie daty jej zycia jest zbyt ryzykowno biorac pod uwage plynnosc epok literackich w poszczegolnych krajache europejskich, z gory dzieki za info
Sister rozpracowałaś mnie na allegro to ja, i faktycznie licytuje co ładniejsze wydania albo unikat w postaci "listy potraw wg. Jane Austen" ale jak na razie udało mi się tylko zakupić ładne wydanie P&P, wszystko inne sprzątają mi sprzed nosa
Co do Prószyńskiego to faktycznie dziwne że nie pojawia się przycisk z prośbąo wznowienie edycji, ale może trzeba sprawdzać od czasu do czasu zapowiedzi może się złamali
A na razie to za kilka dni wyjdzie książka nawiązująca (przynajmniej tytułem) do Jane Austen : Stateczna i Postrzelona - Moniki Szwai, może być ciekawa
Przepraszam, że ostatnio nie pojawiam się tak często na forum, ale sezon w turystyce zaczął się w tym roku za wcześnie ... oj baaardzo wcześnie .........
a moze wiecie do jakiej epoki literackie sie zalicza twórczos Jane? poniewaz zgadywanie na podstawie daty jej zycia jest zbyt ryzykowno biorac pod uwage plynnosc epok literackich w poszczegolnych krajache europejskich, z gory dzieki za info
W Anglii za czasów Jane Austen mozna juz mówić o epoce romantyzmu, w Polsce jeszcze w tym czasie dominowały idee oświecenioiwe. Zazwyczaj jej twórczośc jest wspominana i w podręcznikach do oświecenia i romantyzmu, jako preromantyczna. Jednak zdecydowanie wymyka się klasyfikacjom. Można by doszukiwac sie elementów romantycznych i owieceniowych, zresztą wciąż toczą sie spory na temat: rozwazna czy romantyvzna? Ja w każdym razie miałam pisać o niej prace w zakładzie romantyzmu.
Tak myślałam Ula, że to ktoś z obecnych tu fanów JA
postaram się nie wchodzić Ci często w drogę
Przepraszam, że jak zwykle nie w tym temacie co trzeba, ale czy ktoś z was czytał "Emma i inni" Joan Austen-Leigh? Właśnie ją znalazłam i chętnie bym przeczytała, ale nasz kochany polonista stwierdził, że co się bedziemy przez ferie obijać i zadał "Imię róży" :cry:
Dorotko, ja nie jestem zwolenniczką zamieniania czytania książek na oglądanie ekranizacji, ale w przypadku "Imienia róży" polecam Ci jednak film...
Ja tam niestety nic nie wiem o kontynuacjach książek JA... więc nie pomogę...
W Anglii za czasów Jane Austen mozna juz mówić o epoce romantyzmu, w Polsce jeszcze w tym czasie dominowały idee oświecenioiwe. Zazwyczaj jej twórczośc jest wspominana i w podręcznikach do oświecenia i romantyzmu, jako preromantyczna. Jednak zdecydowanie wymyka się klasyfikacjom. Można by doszukiwac sie elementów romantycznych i owieceniowych, zresztą wciąż toczą sie spory na temat: rozwazna czy romantyvzna? Ja w każdym razie miałam pisać o niej prace w zakładzie romantyzmu.
mnie sie Duma i uprzedzenie bardzo podobala, a ze wlasnie mam zamiar napisac prace na ustna mature pt. slynni kochankowie , pomyslalam ze przyjemniej mi bedzie pisaac o ksiazce ktora mi sie podobla niz nap nuzacych mnie strasznie "dziadach" dzieki za odpowiedz, teraz nasuwa sie pytanie czy elzbiete i darsego z dumy i uprzedzenia mozna nazwac slynnymi :?:
Heh, jasne, że można
No i będziesz oryginalna, a kochani profesorowie nie będą się kolejny raz męczyć z Romeo i Julią czy Tristanem i Izoldą
Sister dzięki za radę, chyba rzeczywiście tak zrobię, bo zabieram się za czytanie tej książki jak Tom Hanks w "Masz wiadomość" za P&P
Z całą pewnością można Elzbiete i Darcy'ego nazwać słynną parą, nawet jeśli DiU nie przez wszystkich uznawana jest za literaturę wysoką, to z całą pewnością należy do klasyki literatury światowej.
Jednak są tu pewne pułapki, jeśli sama podejmujesz jakis temat, to musisz być przygotowana na to, że komisja zapyta Cie o rózne jego aspekty. Na przykład czy miłośc Drcy'ego i Elzbiety była romantyczna, a także o elamenty romantyczne i nieromantyczne w tej książce i w twórczości Jane Austen w ogóle.
Dobrymi przykładami słynnych kochnaków są tez Heatcliff i Cathy z Wichrowych Wzgórz - tu juz miłośc romantyczna bez dwóch zdań.
no to sie ciesze ze uznajecie ich za slynna pare i chetnie to wykorzystam ( jesli chodzi o te aspektyczy to para tromantyczna czy ni to dam rad jak mnie o to zapytaja:D) mysllam ttez o wichrowych wzgorzach ale nie wiem czy uda mis sie zdobyc ksiazke jesli tak to z pewnosci ich tez wykorzystma :: dzieki ludzie za rade
Nie ma sprawy Dorotko
ten film powinien być w każdej większej wypożyczalni wideo.
A "masz wiadomość" oglądałam parę razy, ale nie potrafię sobie przypomnieć incydentu z P&P...
Bo to chyba nie jest aż tak ważna scena, po prostu mi zapadła w pamięć, bo oglądałam to z kolegą, który stwierdził, że pewnie też by się tak zabierał za babską książkę i w końcu się pożarliśmy o "szufladkowanie" książek...
Dlatego mi się to przypomniało
Chyba się wybiorę w najbliższych dniach do wypożyczalni. Póki co czytam drogą eliminacji - omijam dłuższe akapity, które wydają mi się głupie
Jak będę oglądała ten film ponownie to postaram się wyłapać ten moment
ja drogą eliminacji czytałam Mickiewicza i inne bzdury polskich alkoholików i narkomanów... znaczy się czytałam tytuł, spis treści i jakieś streszczenie 8) szkoda mi było czasu i nerwów na te wypociny...
Może też bym tak mogła, gdyby nie mój drobiazgowy i pedantyczny polonista - chyba już się domyślasz wszystkiego...
Mogę to streścić w dwóch słowach - mam przechlapane :cry:
A wracając do czegoś bardziej związanego z tematem, to ta scena jest na początku filmu, mogę podać nawet dokładnie, bo mam ściągnięty