Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Ja mam neostrad?, ale nie wiem gdzie to si? niby zmienia, od takich rzeczy ma si? qmpli
Hmmm...
Jak która? z Was co? b?dzie wiedzia? na temat tych nr IP to niech da zna?, ja mog? sobie klika? nawet po par? razy dziennie...
hmmm no to spróbuj? wyja?ni? po naszemu
ka?dy komputer ma swój unikalny adres (IP) - to co? jakby grupa krwi, albo nie, raczej kod DNA - to lepszy przyk?ad. Przeci?tnemu u?ytkownikowi nie jest on do niczego potrzebny, jednak w sieci kto? kto ma wi?ksz? troch? wiedz?, mo?e sprawdzi? na podstawie np wys?anego pryey nas e-maila albo wiadomo?ci z komunikatora, albo za pomoc? innego programu adres naszego komputera czyli wasnie IP.
Kazik te? mo?e nas kontrolowa? Dopoki nie robi tego haker to nasze komputery sa w miare bezpieczne.
A jesli chodzi o neostrade to tak jak wspominalam telekomunikacja dla ochrony uyztkownikow, zapewniala, ze kazd uruchomienie neostrady, bedzie powodowac zmiane IP.... ale z tego co obserwowalam w firmie, to nie dotrzymuja slowa. Wiec reasumujac mzsle, ze klikanie z tego samego komputera mija sie z celem, bo informacje jakie dostaje wzdawnictwo sa na pewno opatrzone adresem IP.
A to ja w takim razie popróbuj? z ró?nych stanowisk w szkole
Dzi?ki Ula, nawet ja zrozumia?am o co chodzi, ale nie chce mi sie jakos docieka?, czy neostrada zmienia IP czy nie
Uuuu to szkoda, bo ja w?a?nie mam neostrad? my?la?am, ?e sobie poklikam w s?usznej sprawie... szkoda
Spoko, przekup znajomych, nie wiem, powiedz ?e im szarlotke w zamian upieczesz
No faktycznie, to jest pomys? Dorotko
jeszcze zwerbuj? brata i bratow?, w domu i w pracy to im wychodzi po kilka komputerów na ?ebka, jutro poklikam na laptopie swoim...
DAMY RADE!!!!
Jutro mam informatyk?, jako? to cichcem zorganizuj?, a co!
Hmmm... czy która? z Was dziewczyny identyfikuje si? na allegro nickiem 'ula69_2005'??? tak z ciekawo?ci tylko pytam, bo ta osoba licytuje wszystkie ciekawe pozycje zwi?zane z JA.
Mam ju? pewno??, ?e w neostradzie za ka?dym po??czeniem ma si? inny nr IP. Sprawdzi?am to. Jednak niestety na nic si? to ju? zda, bo ze strony na której si? klka?o o wznowienie ( www.proszynski.pl ) znikn??y niestety te 'cosie' do klkania.....
czemu???
czy?by si? kapn?li, ?e to jaka? zorganizowana akcja by?a???
:evil:
No to ?adnie...
Mam nadziej?, ?e to nie by? sabota??! :evil:
a moze wiecie do jakiej epoki literackie sie zalicza twórczos Jane? poniewaz zgadywanie na podstawie daty jej zycia jest zbyt ryzykowno biorac pod uwage plynnosc epok literackich w poszczegolnych krajache europejskich, z gory dzieki za info
Sister rozpracowa?a? mnie na allegro to ja, i faktycznie licytuje co ?adniejsze wydania albo unikat w postaci "listy potraw wg. Jane Austen" ale jak na razie uda?o mi si? tylko zakupi? ?adne wydanie P&P, wszystko inne sprz?taj? mi sprzed nosa
Co do Prószy?skiego to faktycznie dziwne ?e nie pojawia si? przycisk z pro?b?o wznowienie edycji, ale mo?e trzeba sprawdza? od czasu do czasu zapowiedzi mo?e si? z?amali
A na razie to za kilka dni wyjdzie ksi??ka nawi?zuj?ca (przynajmniej tytu?em) do Jane Austen : Stateczna i Postrzelona - Moniki Szwai, mo?e by? ciekawa
Przepraszam, ?e ostatnio nie pojawiam si? tak cz?sto na forum, ale sezon w turystyce zacz?? si? w tym roku za wcze?nie ... oj baaardzo wcze?nie .........
a moze wiecie do jakiej epoki literackie sie zalicza twórczos Jane? poniewaz zgadywanie na podstawie daty jej zycia jest zbyt ryzykowno biorac pod uwage plynnosc epok literackich w poszczegolnych krajache europejskich, z gory dzieki za info
W Anglii za czasów Jane Austen mozna juz mówi? o epoce romantyzmu, w Polsce jeszcze w tym czasie dominowa?y idee o?wiecenioiwe. Zazwyczaj jej twórczo?c jest wspominana i w podr?cznikach do o?wiecenia i romantyzmu, jako preromantyczna. Jednak zdecydowanie wymyka si? klasyfikacjom. Mo?na by doszukiwac sie elementów romantycznych i owieceniowych, zreszt? wci?? tocz? sie spory na temat: rozwazna czy romantyvzna? Ja w ka?dym razie mia?am pisa? o niej prace w zak?adzie romantyzmu.
Tak my?la?am Ula, ?e to kto? z obecnych tu fanów JA
postaram si? nie wchodzi? Ci cz?sto w drog?
Przepraszam, ?e jak zwykle nie w tym temacie co trzeba, ale czy kto? z was czyta? "Emma i inni" Joan Austen-Leigh? W?a?nie j? znalaz?am i ch?tnie bym przeczyta?a, ale nasz kochany polonista stwierdzi?, ?e co si? bedziemy przez ferie obija? i zada? "Imi? ró?y" :cry:
Dorotko, ja nie jestem zwolenniczk? zamieniania czytania ksi??ek na ogl?danie ekranizacji, ale w przypadku "Imienia ró?y" polecam Ci jednak film...
Ja tam niestety nic nie wiem o kontynuacjach ksi??ek JA... wi?c nie pomog?...
W Anglii za czasów Jane Austen mozna juz mówi? o epoce romantyzmu, w Polsce jeszcze w tym czasie dominowa?y idee o?wiecenioiwe. Zazwyczaj jej twórczo?c jest wspominana i w podr?cznikach do o?wiecenia i romantyzmu, jako preromantyczna. Jednak zdecydowanie wymyka si? klasyfikacjom. Mo?na by doszukiwac sie elementów romantycznych i owieceniowych, zreszt? wci?? tocz? sie spory na temat: rozwazna czy romantyvzna? Ja w ka?dym razie mia?am pisa? o niej prace w zak?adzie romantyzmu.
mnie sie Duma i uprzedzenie bardzo podobala, a ze wlasnie mam zamiar napisac prace na ustna mature pt. slynni kochankowie , pomyslalam ze przyjemniej mi bedzie pisaac o ksiazce ktora mi sie podobla niz nap nuzacych mnie strasznie "dziadach" dzieki za odpowiedz, teraz nasuwa sie pytanie czy elzbiete i darsego z dumy i uprzedzenia mozna nazwac slynnymi :?:
Heh, jasne, ?e mo?na
No i b?dziesz oryginalna, a kochani profesorowie nie b?d? si? kolejny raz m?czy? z Romeo i Juli? czy Tristanem i Izold?
Sister dzi?ki za rad?, chyba rzeczywi?cie tak zrobi?, bo zabieram si? za czytanie tej ksi??ki jak Tom Hanks w "Masz wiadomo??" za P&P
Z ca?? pewno?ci? mo?na Elzbiete i Darcy'ego nazwa? s?ynn? par?, nawet je?li DiU nie przez wszystkich uznawana jest za literatur? wysok?, to z ca?? pewno?ci? nale?y do klasyki literatury ?wiatowej.
Jednak s? tu pewne pu?apki, je?li sama podejmujesz jakis temat, to musisz by? przygotowana na to, ?e komisja zapyta Cie o rózne jego aspekty. Na przyk?ad czy mi?o?c Drcy'ego i Elzbiety by?a romantyczna, a tak?e o elamenty romantyczne i nieromantyczne w tej ksi??ce i w twórczo?ci Jane Austen w ogóle.
Dobrymi przyk?adami s?ynnych kochnaków s? tez Heatcliff i Cathy z Wichrowych Wzgórz - tu juz mi?o?c romantyczna bez dwóch zda?.
no to sie ciesze ze uznajecie ich za slynna pare i chetnie to wykorzystam ( jesli chodzi o te aspektyczy to para tromantyczna czy ni to dam rad jak mnie o to zapytaja:D) mysllam ttez o wichrowych wzgorzach ale nie wiem czy uda mis sie zdobyc ksiazke jesli tak to z pewnosci ich tez wykorzystma :: dzieki ludzie za rade
Nie ma sprawy Dorotko
ten film powinien by? w ka?dej wi?kszej wypo?yczalni wideo.
A "masz wiadomo??" ogl?da?am par? razy, ale nie potrafi? sobie przypomnie? incydentu z P&P...
Bo to chyba nie jest a? tak wa?na scena, po prostu mi zapad?a w pami??, bo ogl?da?am to z koleg?, który stwierdzi?, ?e pewnie te? by si? tak zabiera? za babsk? ksi??k? i w ko?cu si? po?arli?my o "szufladkowanie" ksi??ek...
Dlatego mi si? to przypomnia?o
Chyba si? wybior? w najbli?szych dniach do wypo?yczalni. Póki co czytam drog? eliminacji - omijam d?u?sze akapity, które wydaj? mi si? g?upie
Jak b?d? ogl?da?a ten film ponownie to postaram si? wy?apa? ten moment
ja drog? eliminacji czyta?am Mickiewicza i inne bzdury polskich alkoholików i narkomanów... znaczy si? czyta?am tytu?, spis tre?ci i jakie? streszczenie 8)
szkoda mi by?o czasu i nerwów na te wypociny...
Mo?e te? bym tak mog?a, gdyby nie mój drobiazgowy i pedantyczny polonista - chyba ju? si? domy?lasz wszystkiego...
Mog? to stre?ci? w dwóch s?owach - mam przechlapane :cry:
A wracaj?c do czego? bardziej zwi?zanego z tematem, to ta scena jest na pocz?tku filmu, mog? poda? nawet dok?adnie, bo mam ?ci?gni?ty