Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Dodaj? nowy temat, dla tych które chc? ogl?dn?c zdj?cia do tej ekranizacji.
Mo?e kto? widzia? i co? pami?ta?
http://www.jrinla.com/BBC-Masterpiece-r … udice.html
A tutaj jest porównanie z serialem 1995 (zdj?cia)
http://www.jrinla.com/BBC-Masterpiece-r … rison.html
I jeszcze te ciekawe zdj?cia z portretem.
A tu ju? szcz??liwi po o?wiadczynach.
Zg?osi?am t? stronke do linków ale mo?e jeszcze kto? doda te zdj?cia do naszej galerii, bo nie mamy w niej zdj?? do Dumy 1980.
Ale by si? chcia?o to obejrze?.
Mr. & Mrs. Collins.
Jane
Dzieki
Pamietam ta stara wersje.
Co do porownania to przyznam ze ten namalowany portret Darcy`ego czyli Colina nigdy za bardzo mi sie nie podobal.
Natomiast jako Darcy`ego oczywiscie wole Firtha
Lizzy and Mr. Wickham chat at a party.
Jaki blondynek z tego Wickhama
kolorowe sukienki Lizzy i Jane
Charlotte jest tu ?adna
Mr. Bingley wistfully remembers the good times
I oczywi?cie Lady Catherine - wcale nie monstrum, jak w poprzednich ekranizacjach.
Eliza & Darcy (ale u?miech)
?wietne te fotki, a? chcia?oby si? obejrze?. Gitka robisz doktorat z fotologii?
Dzi?kuj? za tak skrupulatne zestawienie postaci z tamtego serialu. Nie s? takie z?e. A Jane jest nawet ca?kiem ca?kiem.
?wietne te fotki, a? chcia?oby si? obejrze?. Gitka robisz doktorat z fotologii?
Po prostu jestem pod wra?eniem, i ucieszona ?e znalaz?am taka stronk?.
A ty nie?
Gitka, ja szukalam takiej strony i fotek z DiU 1980 i nie znalazlam, a Tobie sie udalo
Ciesz? si? Gitko, tylko Ty masz talent do wyszukiwania pi?knych fotek.
Dziewczyny, a która z Was co? pami?ta z tej wersji?
My?la?am, ?e ta ekanizacja b?dzie w The Jane Austen Collection (Kolekcja Jane Austen) ale niestety nie. Tam b?dzie ekranizacja serialu 1995.
Juz mowilam ze pamietam. Darcy w niej wyglada jakby kij od szczotki polknal, a mine jakby najadl sie czegos i nie mogl mowic
Ogolnie wyglada na bardzo zarozumialego i rozluznia sie dopiero po scenie drugich oswiadczyn, jakby para z niego zeszla.
Lizzy nie jest tak ladna jak Jennifer Ehle, ale z tego co pamietam gra niezle. Niektorych postaci tu przywolanych w fotkach nie bardzo pamietam. Z pewnoscia nie ma scen, ktore zapowiadalyby, ze Darcy zajmie sie sprawa Lidii, to jest niespodzianka az do chwili, gdy Lizzy sie o tym dowiaduje przypadkiem od Lidii podobnie jest w ksiazce).
Jest tez taka scena, ze po przyjezdzie Darcy`ego pod koniec filmu, Lizzy spoglada na niego i liczy ze on przy niej usiadzie, ale jakas panna czy pani siada na pustym miejscu przy Lizzy i mowi: "Nie pozwolimy zeby ktos nas rozdzielil prawda?" czy "Nie puscimy tu zadnego pana, prawda?" Cos w tym stylu.
Ostatnia scena po drugich zareczynach wyglada tak, ze oni stoja pod jakims drzewem i widac ich sylwetki z dala.
Tyle pamietam.
Mam do tej wersji sentyment, bo to od niej zaczelo sie moje zainteresowanie ksiazkami JA
Dziewczyny!
Mo?e która? nagra mi t? wersj? D&U? Ja tak?e mog? co? przegra?. ?adnie prosz? ...
Najpierw pytanie czy kto? j? w ogóle ma i czy mo?na j? zdoby??
Wszyscy na forum na pewno chcieliby t? wersj?.
Gosia dzi?kuj?, ?e podzieli?a? si? swoimi wspomnieniami.
Darcy który po?kn?? kij od szczotki jest tu chyba naprawd? dumny i odpychaj?cy (ale potem tak fajnie si? u?miecha).
Dobre musi by? te? to zaskoczenie widza (tego który nie czyta? Dumy), ?e to Darcy zaj?? si? Lidi?.
Oj, ale mi zrobi?a? ch?tk? na t? ekranizacj?!
Mo?e rzeczywi?cie kto? ma!
Ja te? ogl?da?am t? wersj? i - jak u Gosi - ona zasia?a we mnie ziarno mi?o?ci do Jane Austen. Emocje by?y tak samo du?e jak przy ogl?daniu - po latach wersji z 1995. Pami?tam, ?e Jane by?a rzeczywi?cie du?o ?adniejsza od Lizzy, a pan Darcy wtedy wydawa? si? strrrrasznie przystojny, ale po latach wydaje si?, ?e by? tak sztywny, ?e ledwo dawa? oznaki ?ycia. Colin Firth przy nim by? weso?ym szczygie?kiem. Niedawno w serii o s?ynnych powie?ciach na Discovery pokazali fragmenty DiU z 1980 i zaskoczy?a mnie brzydota strojów.
Najbardziej mam w oczach scen? spotkania Lizzy i pana Darcy w Pemberley, by? mo?e dlatego, ?e - podobnie jak w powie?ci - by?a ona absolutnie nieoczekiwana. Nakr?cili j? 'po Bo?emu", czyli tak jak opisa?a to Jane Austen - pan Darcy w stroju do konnej jazdy wychodzi zza w?g?a domu i staj? nagle obydwoje jak wryci. Zaskoczenie dla widzów totalne. Podobnie wygl?da?a te? scena pierwszych o?wiadczyn - nie pami?tam sceny, ale wra?enie. Pan Darcy do tego stopnia nie okazywa? emocji, ?e i Lizzy i ja a? podskoczy?y?my z wra?enia po jego s?ynnym wyznaniu.
Ach... Obejrza?abym t? wersj? raz jeszcze....
Ile wspomnie?...
Gitka, jeste? kochana, ?e to wyszuka?a?. A? mi si? ?ezka w oku zakr?ci?a. Moja Dum? pozostanie na zawsze ta z 1995, ale tamt? mam tak?e w sercu, w?a?nie dlatego, ?e to by? mój pierwszy romans z Jane Austen.
Gitka ma talent i du?o dobrej woli, ?e nas zasypuje tak? ilo?ci? zdj??. Ale mi zrobi?y?cie apetyt na t? ekranizacj?...
musz? zacz?? szuka?.
No tak, a jak to mówi? - zawsze si? wraca do swojej pierwszej mi?o?ci-
Ja te? bym bardzo, bardzo chcia?a ten serial obejrze?.
Patrzcie dziewczyny jeste?my mi?o?niczkami Jane Austen, a ?adna z Nas nie ma tej ekranizacji.
Mo?e by si? tak z?o?y??
http://www.amazon.com/gp/product/B00024 … 8709?n=130
Najgorsze jest to, ?e z moim angielskim kiepsko, a nie wiadomo czy to b?dzie wersja dvd z polskimi napisami.
Z Amazona? No to na pewno wersja angielska.
Jakas promocja! 10 dolcow? Ale chyba koszty przesylki jeszcze? Po ile to by bylo?
A czy nie b?dzie problemu z odtwarzaniem tej p?ytki w Polsce? Bo pisze tam
Region 1 (U.S. and Canada only.
.
Mo?na to jako? obej???