Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Duda Gracz nie bardzo mi podchodzi, ale tak się złożyło, że brałam ślub w maleńkim kościółku, gdzie nad ołtarzem był ogromny obraz tegoż autora. Więc z jakimś sentymentem teraz na niego patrzę.
http://www.wawel.net/images/malar/grottger/htm/17.htm
Artur Grottger - Pożegnanie powstańca
Leon Wyczółkowski - Welon
"Rzucony obok kanapy leży w nieładzie ślubny welon, młody człowiek opłakuje swoją narzeczoną. Mimo tragicznego ładunku zawartego w obrazie, ma on nieco melodramatyczny wydzźwięk"
Gdy byłam w muzeum w Bytomiu bardzo mnie poruszył ten obraz (historia prawdziwa)
Gitka, naprawdę wspaniały obraz.
przypomniał mi sie obraz w ten sposób Jacka malczewskiego "śmierc Elenai"
A czy to nie jest "Śmierć Elenai" Pruszyńskiego? Miałam tę reprodukcję przez wiele lat w domu, ale w końcu tak wypłowiała, że ją wywalilam. Jako młoda dziewczynka, płakałam nad tym obrazem, tak mi wyobraźnia pracowała. Śmierć Elenai Malczewskiego jest malowana z taką dziwną perspektywą, od strony stóp leżącej Elenai i Anhellim siedzącym z prawej strony przy posłaniu. Obraz jest dużo bardziej mroczny niż ten...
Canaletto - Krakowskie Przedmieście
chodzi pewnie o ten obraz?
Śmierć Elenai Pruszkowskiego jest zupełnie inna;) bo inny styl malarstwa, Malczewski- wyrazisty, Pruszkowski- za mgłą
Ojeju dzięki, nawet nie wiedziałam, że aż tyle obrazów powstało na ten temat!
Wnętrze pracowni artystki w Krakowie - Olga Boznańska
1906. Olej na tekturze. 50,5 x 73 cm.
Muzeum Narodowe, Kraków.
Bardzo lubiÄ™ ten obraz, pieknie wyglÄ…da jako tapeta na pulpicie.
Pani Wiosna
obraz olejny do kupienia
http://www.allegro.pl/item97741293_pani … 130cm.html
przykuł moja uwagę...
przykuł moja uwagę...
ładny, ma tyle pozytywnej energii. A czy ja Ci juz Giteczko mówiłam, jak za Tobą pasjami przepadam i jak Ci dziękuję, bo dziś taką zgrabną przesyłeczkę odebrałam, na pocieszke po tym kaprawym dniu?
WIELKIE PODZIĘKOWANIE
ten obraz Gitki jest przecudny... ciekawe za ile pójdzie...
przykuł moja uwagę...ładny, ma tyle pozytywnej energii. A czy ja Ci juz Giteczko mówiłam, jak za Tobą pasjami przepadam i jak Ci dziękuję, bo dziś taką zgrabną przesyłeczkę odebrałam, na pocieszke po tym kaprawym dniu?
WIELKIE PODZIĘKOWANIE
Ja to lubię Ci pasjami sprawiać radość Alison
Też jestem ciekawa jaka będzie końcowa cena tego obrazu.
Zupełnie inna tematyka:
Rafael - Madonna na krześle
Rafael Santi
"Madonna sekstynska"
ze słynnymi aniołkami;)
co prawda to prawda
aniołki słynniejsze od madonny
Rafael Santi
"Madonna sekstynska"
ze słynnymi aniołkami;)
i Dama z Å‚asiczkÄ…
Aniołki rzeczywiście słynne bardzo :-) Zawsze budzą mój zachwyt ręce "Damy łasiczką" - są przepiękne. I w ogóle jej twarz... Jak jestem w Krakowie, kubię zajrzeć do muzeum tylko dla tego obrazu i jeszcze dla cudownie rozświetlonego "Krajobrazu z miłosiernym Samarytaninem"...
TAAA.. uwielbiam ten obraz... szoku doznalam, jak go pierwszy raz zobaczylam. Bo czytalam o nim zanim go zobaczylam. I myslalam, ze ot ladny obraz. Ale to jest mistrzostwo swiata!
Przyjaciele mówią, że mam świetny gust, choć ja osobiście nie nazwałabym się wybitną znawczynią sztuki...
No więc jak na mój skromny gust, to ta pierwsza Ofelia jest bez porównania 8)
The Drone - Arthur Hacker
Åšliczny Catri. ^^
Faktycznie, bardzo Å‚adny. Nie ma jak Renoir...
Dzięki, bardzo go lubię. Mimo, że jestem pozbawiona smaku i gustu jeśli chodzi o malarstwo.....nie znam się na tym, ale taki widoczek....
A tu mój ulubiony, mam nawet magnesik taki z Londynu:
A może Wenecja?
Jeśli chodzi o tego malarza to ja najbardziej lubię chyba ten obraz:
Moulin de la Galette
Też ładny. ^^
A tu Monet, też impresjonizm.
aż chcę się iść..... [/img]
Jeden z symboli Anglii znany obraz pejzażowy Johna Constable'a "Bród"