Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Duda Gracz nie bardzo mi podchodzi, ale tak si? z?o?y?o, ?e bra?am ?lub w male?kim ko?ció?ku, gdzie nad o?tarzem by? ogromny obraz tego? autora. Wi?c z jakim? sentymentem teraz na niego patrz?.
http://www.wawel.net/images/malar/grottger/htm/17.htm
Artur Grottger - Po?egnanie powsta?ca
Leon Wyczó?kowski - Welon
"Rzucony obok kanapy le?y w nie?adzie ?lubny welon, m?ody cz?owiek op?akuje swoj? narzeczon?. Mimo tragicznego ?adunku zawartego w obrazie, ma on nieco melodramatyczny wydz?wi?k"
Gdy by?am w muzeum w Bytomiu bardzo mnie poruszy? ten obraz (historia prawdziwa)
Gitka, naprawd? wspania?y obraz.
przypomnia? mi sie obraz w ten sposób Jacka malczewskiego "?mierc Elenai"
A czy to nie jest "?mier? Elenai" Pruszy?skiego? Mia?am t? reprodukcj? przez wiele lat w domu, ale w ko?cu tak wyp?owia?a, ?e j? wywalilam. Jako m?oda dziewczynka, p?aka?am nad tym obrazem, tak mi wyobra?nia pracowa?a. ?mier? Elenai Malczewskiego jest malowana z tak? dziwn? perspektyw?, od strony stóp le??cej Elenai i Anhellim siedz?cym z prawej strony przy pos?aniu. Obraz jest du?o bardziej mroczny ni? ten...
Canaletto - Krakowskie Przedmie?cie
chodzi pewnie o ten obraz?
?mier? Elenai Pruszkowskiego jest zupe?nie inna;) bo inny styl malarstwa, Malczewski- wyrazisty, Pruszkowski- za mg??
Ojeju dzi?ki, nawet nie wiedzia?am, ?e a? tyle obrazów powsta?o na ten temat!
Wn?trze pracowni artystki w Krakowie - Olga Bozna?ska
1906. Olej na tekturze. 50,5 x 73 cm.
Muzeum Narodowe, Kraków.
Bardzo lubi? ten obraz, pieknie wygl?da jako tapeta na pulpicie.
Pani Wiosna
obraz olejny do kupienia
http://www.allegro.pl/item97741293_pani … 130cm.html
przyku? moja uwag?...
przyku? moja uwag?...
?adny, ma tyle pozytywnej energii. A czy ja Ci juz Giteczko mówi?am, jak za Tob? pasjami przepadam i jak Ci dzi?kuj?, bo dzi? tak? zgrabn? przesy?eczk? odebra?am, na pocieszke po tym kaprawym dniu?
WIELKIE PODZI?KOWANIE
ten obraz Gitki jest przecudny... ciekawe za ile pójdzie...
przyku? moja uwag?...?adny, ma tyle pozytywnej energii. A czy ja Ci juz Giteczko mówi?am, jak za Tob? pasjami przepadam i jak Ci dzi?kuj?, bo dzi? tak? zgrabn? przesy?eczk? odebra?am, na pocieszke po tym kaprawym dniu?
WIELKIE PODZI?KOWANIE
Ja to lubi? Ci pasjami sprawia? rado?? Alison
Te? jestem ciekawa jaka b?dzie ko?cowa cena tego obrazu.
Zupe?nie inna tematyka:
Rafael - Madonna na krze?le
Rafael Santi
"Madonna sekstynska"
ze s?ynnymi anio?kami;)
co prawda to prawda
anio?ki s?ynniejsze od madonny
Rafael Santi
"Madonna sekstynska"
ze s?ynnymi anio?kami;)
i Dama z ?asiczk?
Anio?ki rzeczywi?cie s?ynne bardzo :-) Zawsze budz? mój zachwyt r?ce "Damy ?asiczk?" - s? przepi?kne. I w ogóle jej twarz... Jak jestem w Krakowie, kubi? zajrze? do muzeum tylko dla tego obrazu i jeszcze dla cudownie roz?wietlonego "Krajobrazu z mi?osiernym Samarytaninem"...
TAAA.. uwielbiam ten obraz... szoku doznalam, jak go pierwszy raz zobaczylam. Bo czytalam o nim zanim go zobaczylam. I myslalam, ze ot ladny obraz. Ale to jest mistrzostwo swiata!
Przyjaciele mówi?, ?e mam ?wietny gust, cho? ja osobi?cie nie nazwa?abym si? wybitn? znawczyni? sztuki...
No wi?c jak na mój skromny gust, to ta pierwsza Ofelia jest bez porównania 8)
The Drone - Arthur Hacker
?liczny Catri. ^^
Faktycznie, bardzo ?adny. Nie ma jak Renoir...
Dzi?ki, bardzo go lubi?. Mimo, ?e jestem pozbawiona smaku i gustu je?li chodzi o malarstwo.....nie znam si? na tym, ale taki widoczek....
A tu mój ulubiony, mam nawet magnesik taki z Londynu:
A mo?e Wenecja?
Je?li chodzi o tego malarza to ja najbardziej lubi? chyba ten obraz:
Moulin de la Galette
Te? ?adny. ^^
A tu Monet, te? impresjonizm.
a? chc? si? i??..... [/img]
Jeden z symboli Anglii znany obraz pejza?owy Johna Constable'a "Bród"