Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Jego obrazow nie wieszalabym na scianie, bo mozna depresji dostac, ale to fascynujace malarstwo.
Ja bym chyba nie dostała depresji po ich obejrzeniu. Są niesamowite, na mnie wpływają w pozytyw. sposób, choć nie znam zbyt wielu dzieł tego artysty.
Witold Pruszkowski - Wiosna
Ja nie mam swojego ulubionego obrazu, ale wasze sÄ… niesamowite
Z Dalego najbardziej podoba mi się taki ze statkiem. Wydawało mi się że nosi tytuł Sheep, aż zauwałam własną pisownie
http://sophia.smith.edu/~egraf/dali1943.gif
Dla mnie Beksiński jest mroczny, ale pozwala wchodzić mi w świat, który jest dla mnie zwykle nieznany. jestem optymistką i takie fascynacje śmiercią są mi na co dzień obce. Tutaj mogę wejść w klimat fantastyki, mistycyzmu i pesymizmu. Pozwala mi to się zastanowić filozofiucznie nad sobą, nad własnym życiem, zainteresowaniami, planami, zainteresowaniami z innej strony.
A potem siÄ™ otrzÄ…sam i znowu jestem sobÄ… .
Catri ta wiosna jest cudowna
Też mi się podoba
WracajÄ…c do wiosny:
Arthur Hacker - Les Fleurs du Printemps
Gosiu ten pierwszy obraz jest niesamowity...wygląda jak wejście do piekła. Kurczę też bym coś wkleiła, ale cóż nie mogę.
Migotko, ta babka z obrazu T. Axentowicza ma piękne oczy!
Gosiu ten pierwszy obraz jest niesamowity...wygląda jak wejście do piekła.
A to?
Gosia napisa³:
A to?
Wejście do raju?Offline
Jego obrazy nie maja nazw, tylko daty. Kazdy moze je nazwac tak jak chce.
Widzialam je kiedys w oryginale, bylam na wystawie kilka lat temu w Muzeum Archidiecezji Warszawskiej (zdjae sie ze to mogl byc 1995 r.).
Robia niesamowite wrazenie.
Mam tez jego autograf na albumie, chyba sprzed 2 lat.
Usmiechal sie tak pogodnie, patrzac na mnie, a bylo to juz po smierci Tomasza.
Lubie tez ten:
A ten byl wlasnoscia Tomasza:
Mnie malarstwo Beksińskiego zafascynowało właśnie na żywca.
Nie mogli mnie z muzeum wyciągnąc. Nie wiem jak u Ciebie, ale malarstwo na żywo ma dla mnie dużo większy wymiar. Ja wtedy w jego malarstwie utonęłam. inaczej nie umiem opisać tego wrażenia.
Tak, niektore obrazy w ogole wciagaja i nie mowie tylko o tym artyscie.
I czasem jest dziwne zderzenie, gdy obraz ktory wydawal sie duzy jest w rzeczywistosci miniatura, lub odwrotnie.
ale Beksinski z tego co pamietam miniatur raczej nie malowal.
Frank Dicksee - La Belle Dame Sans Merci
Frank Dicksee - Romeo and Juliet
Chagall w Muzeum Narodowym w Krakowie
http://serwisy.gazeta.pl/kultura/1,3416 … 4-01-03-05
Marc Chagall (1887-1985) - Bella z białym kołnierzem (portret żony artysty), 1917.
Stanisław Wyspiański - Wieże kościoła Mariackiego
Więc tak w szczególe, DROGA UŻYTKOWNICZKO , to nic a nic nie obciażają - bo są przechowywane gdzie indziej, serwer ich nie widzi, tylko linki które do nich zamieszczacie. A to tylko kawałek tekstu.
i jeszcze coś z klimatu międzywojennego...
Tamara Lempicka
i jeszcze mężczyzna jej oczami
Gadają, że Tamara kiczowata - ja tam ją lubię, szczególnie ten portret jej męża i ją w bugatti. Trafiłyście w moje upodobania, zamieszczając te jej obrazy :-)
Lempicka ma swój specyfioczny styl, jest niemożliwa do pomylenia z kim innym.
Dla mnie właśnie tego typu obrazy są prawdziwą sztuką, a nie czarny kwadrat na białym tle, albo obieranie ziemniaków.
pieknie Tamara L. przedstawia nagość. Bardzo mi się podoba. Niby wszystko jest, ale takie trochę zaczarowane.