Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
No pewnie........ 8)
Dziewczynki, miejcie lito?? nad tymi co s? na permanentnej diecie :?
Alison wszak to samo zdrowie, witaminy i szczup?a sylwetka.
Ja mam zamro?one zmiksowane truskawki- troch? breja, ale i tak smaczna. Zaraz se na?o??, mam w nosie kalorie (jem to z lodami), nawet o tak pó?nej porze.
super, te? uwielbiam jako dodatek do lodów i bitej ?mietany
ja wszystkie swoje musia?am zje?? przed ?wi?tami z racji rozmra?ania lodówki... [mniam mniam]
ale nied?ugo b?d? znowu i te? zamro?? zmiksowane
tymczasem zostaj? lody w galerii
Tak i ja robi? w sezonie truskawkowym!
Ok. 15 maja warto te? zbiera? pokrzywy- wtedy s? najbardziej bogate w cenne sk?adniki mineral. i inne takie.
Diano co robisz z tymi m?odymi pokrzywami? To si? jako? w sa?atce je?
W?a?nie wczoraj pokrzywa zosta?a dostarczona i ju? jest zrobiona. Tzn. ja robi? z niej sok- wyciskam przez sokowirówk? i 3 razy dziennie pij? po ?y?ce sto?owej.
Uwaga! Je?li która? si? skusi na ten "przysmak", to umyjcie dok?adnie pokrzyw?, ?eby przy okazji nie zmieli? jakiego? robala.
Migotko, mo?na sobie w ten sposób uzupe?ni? braki ?elaza we krwi. A na dodatek nie trzeba tej zieleniny kupowa?, bo jest ogólnodost?pna!
o kuracji z soku pokrzywy pierwszy raz s?ysz?.... postaram si? jednak spróbowa?...
My?l?, ?e warto. Ja w?a?nie zaczynam stosowa? to ju? trzeci rok z rz?du. Wa?ne jest, ?eby zbiera? wczesne pokrzywy(majowe), bo s? najzdrowsze. A zrywa? najlepiej do drugiej warstwy li?ci(od góry). Tak s?ysza?am.
Tak troszk? obok tematu, ale w sumie nie do ko?ca - chcia?am gor?co poleci? pi?kny zapach perfum, które s? ze mn? ju? od kilku lat. Je?li ich nie znacie - mo?e przy okazji uda Wam si? pow?cha? gdzie? tester, a potem mo?e i kupi? . My?l?, ?e w tych perfumach jest zakl?ta jaka? magia, bo zawsze poprawiaj? mi humor
Chodzi o perfumy Noa Fleur, w?a?nie niedawno zaszala?am i kupi?am sobie wyczekan?, kolejn? buteleczk?:
opis zapachu:
http://perfumy.bizz.pl/x_C_I__P_7013127-7010001.html
pozdr.
m.
Tak troszk? obok tematu, ale w sumie nie do ko?ca - chcia?am gor?co poleci? pi?kny zapach perfum, które s? ze mn? ju? od kilku lat. Je?li ich nie znacie - mo?e przy okazji uda Wam si? pow?cha? gdzie? tester, a potem mo?e i kupi?
. My?l?, ?e w tych perfumach jest zakl?ta jaka? magia, bo zawsze poprawiaj? mi humor
![]()
Chodzi o perfumy Noa Fleur, w?a?nie niedawno zaszala?am i kupi?am sobie wyczekan?, kolejn? buteleczk?:
opis zapachu:
http://perfumy.bizz.pl/x_C_I__P_7013127-7010001.html
no bardzo zach?caj?cy opis..... mo?e kiedy? si? skusz?... a co....![]()
pozdr.
m.
Moniko ja mog? tylko westchn??...
Gitko, ja tak wzdycha?am prawie rok Ale od?o?y?am sobie i - jak pisa?am - podda?am si? szale?stwu.
pozdr.
m.
Ja wol? sportowe zapachy np. Pumy.
Tzn. ja robi? z niej sok- wyciskam przez sokowirówk? i 3 razy dziennie pij? po ?y?ce sto?owej.
A ja nie mam sokowirowki. Pokrzywowego ta?atajstwa do woli, ale sokowirowki - niet
Tzn. ja robi? z niej sok- wyciskam przez sokowirówk? i 3 razy dziennie pij? po ?y?ce sto?owej.
A ja nie mam sokowirowki. Pokrzywowego ta?atajstwa do woli, ale sokowirowki - niet
a masz malakser?
bo przypuszczam ?e równie dobrze mo?na to rozdrobni? w malakserze i przepu?ci? przez prask?/?ciereczk? jak?? dla ods?czenia
Mam malakser, blender i welkiego rodzaju roboty. Ale problem tkwi w tym, ze to jest sprzeczne z moja natura. No chyba ze to mozna zrobic sobie soczek na zapas, a on moze byc przechowywany w jakis sposob. I w jaki?
Wywar z pokrzyw jest doskona?y na tak? pozimow? kuracj? dla w?osów. S? pi?kne mi?kkie, b?yszcz?ce, przestaj? wypada?. Mo?na te? tym ?wie?o wyci?ni?tym sokiem naciera? skór? g?owy efekt natychmiastowy. Stosuj? to od lat. Kiedy? jak le?a?am w szpitalu na zapalenie opon mózgowych, to w?osy mi gar?ciami wy?azi?y jak po chemii, i mama mi wciera?a w?a?nie sok z pokrzywy. I dzi? na brak w?osów nie narzekam ;-)
Mam malakser, blender i welkiego rodzaju roboty. Ale problem tkwi w tym, ze to jest sprzeczne z moja natura. No chyba ze to mozna zrobic sobie soczek na zapas, a on moze byc przechowywany w jakis sposob. I w jaki?
Aine, ja przechowuj? te soczki w zamra?arce. Jak sko?czysi? dana porcja, to wyjmuj? nowy pojemniczek i po nied?ugim czasie(jak si? rozmrozi) mog? ju? ?yka?.
A szmpon z pokrzyw w?a?nie przed chwil? stosowa?am.
I dzi? na brak w?osów nie narzekam ;-)
Zauwa?y?am.
No to ja jutro pendzem
na podwórko, w pola, w las,
na pokrzywy b?dzie czas
Aine jak Ty wci?? rymujesz........
[/img]
Aine jak Ty wci?? rymujesz........
![]()
[/img]
Z rymowania jestem noga
Za?alenia ?l? do Boga
Ojojoj...........a? mnie nasz?a ch?tka na jab?uszko...