Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
A może tak trochę kwiatów. Niech Nam zrobi się kolorowo.
W filmach także cieszą oczy np w Dumie 1995, kiedy Elizabeth i Jane spacerują, rozmawiają i zbierają kwiaty do wazonów.
Albo w filmie "Godziny" kiedy bohaterka wybiera siÄ™ do kwiaciarnii.
A porcelana w filmach kostiumowych jest cudna.
W serialu N&S, kiedy ich dłonie się spotykają.
http://img521.imageshack.us/img521/4081 … or12gy.jpg
Napiszecie w czym lubicie pić kawę czy herbatę.
Można by było nawet stworzyć tu kwiaciarnię wirtualną i wysyłać kwiaty
okazji nie brakuje: imieniny, urodziny, podziękowania...
Ja zacznÄ™
Alison dla Ciebie w i e l k i e podziękowanie za tłumaczenie Nam filmów
Moja Kochana...... :oops:
Skąd wiedziałaś, że uwielbiam tulipany?
Aż się wzruszyłam :cry: :cry:
Lubię wszystkie wiosenne kwiaty - przebiśniegi, przylaszczki, konwalie, bez, a tulipany całą wiosnę stoją pęczkami (trochę mniejszymi niż ten od Ciebie) na moich biurkach - w pracy i w domu.
Nie wyobrażam sobie stołu w kuchni bez jakichś świeżych kwiatów. Zimą zbieram gałązki forsycji i pędzę, żeby mi zakwitły kiedy za oknem hula zamieć.
Dziękuję Gitko :-)
A co do porcelany, to ja niestety wolę fajans, bo za wariatka jestem na porcelanę, nie pożyłaby długo w moich rękach. Wszędzie wlokę się z kubkiem herbaty. I mam swój kubek pracowy i domowy i broń panie Boże zrobić mi w czym innym. Bo mi nie smakuje. Ot stara Matka P. mogę już chyba mieć jakieś drobne dziwactwa ;-)
Gitka - fajny temat
Alison to dla Ciebie:
Tulipany - Pierre-Auguste Renoir
Oj dziewczyneczki moje kochane...
Jutro zabiorÄ™ siÄ™ za drugi odcinek ;-)
Jeśli chodzi o porcelanę, to ja ją uwielbiam. Niestety nie posiadam jakiegoś pięknego serwisu, o którym mi się marzy (np. Rossenthal).
Tak na co dzień to herbatkę pijam z ulubionego kubka. Ale jakiś czas temu dostałam piękny prezent. Jest to kupiony na starociach, pchlim targu pojedyńczy zestaw śniadaniowy, z cudnej porelany, w bardzo delikatne, ale wyraźne kompozycje kwiatowe. Kiedy serwuję sobie moją ulubioną herbatę w takiej filiżance, to smakuje ona jeszcze lepiej niż zazwyczaj.
Georgia O'Keeffe
Drugi odcinek? Cudnie , ja również dołączam się do kwiecistych podziękowań dla Alison
I ja uwielbiam kwiaty. Nie jestem oryginalna - róże, tulipany,ciemierniki, lilie - to moje ulubione.
Każdy kwiat to inna pora roku. Tulipany to kwintesencja wiosny - kojarzą mi się ze świeżością i porankiem
Róża i lilia to lato. Ciepłe, pachnące. to dzień św. Anny i letnie pogaduchy przy kawce na werandzie.
Ciemierniki to jesień i zima. Wszystko juz przekwitło albo jeszcze nie zakwitło - a tutaj z trawy wyłaniają się takie cudeńka.
Herbatę też uwielbiam. Zwykle piję w kubasie (potężnych gabarytów, bo piję dużo i nie chce mi się za często chodzić - a piję na okrągło przez cały dzień. Skończy sie jeden zaraz ide po kolejny). Ale lubie sobie w miłym towarzystwie przy ciachu lub gdy się relaksuję w samotności (orzy dobrym filmie) napić się egalancko w porcelanie porządnej, luksusowej herbaty (uwielbiam Królową Afryki), mieszać srebrną łyżeczką, pić z paluszkiem odstającym na zewnątrz - full wypas i egalancja Francja.
Aine, z ta herbata to tak jak ja. Pije na okraglo zwykle zielona
Najczesniej w kubku. Ale lubie filizanki.
Chcialabym miec werande
Mi sie ten obrazek spodobal (Amaranth Flower - Karaku):
Japoński zwoj - Karaku 1935 r.
No może weranda to za dużo powiedziane. Ganeczek. W dodatku mojej psiapsółki do której idę na św. Anny (ja mam ogródek wypoczynkowy )
A herbatÄ™ jednak wolÄ™ czarnÄ….
Często też robię sobie własne mieszanki nawinie, dodając zioła z mojego ogródka, melisę, żubrówkę, cytryńca i wszelakie inne aromatyczne przyprawy.
Hmmm, herbatka, mieszanki... i jeszcze ciacho ... rozmarzylam sie
Ach dziewczynki wiosennie się zrobiło....pomimo tego śniegu leżącego na ulicach.
Jeśli chodzi o porcelanę, to ja ją uwielbiam. Niestety nie posiadam jakiegoś pięknego serwisu, o którym mi się marzy (np. Rossenthal).
Tak na co dzień to herbatkę pijam z ulubionego kubka. Ale jakiś czas temu dostałam piękny prezent. Jest to kupiony na starociach, pchlim targu pojedyńczy zestaw śniadaniowy, z cudnej porelany, w bardzo delikatne, ale wyraźne kompozycje kwiatowe. Kiedy serwuję sobie moją ulubioną herbatę w takiej filiżance, to smakuje ona jeszcze lepiej
Och Caitriona też bym chciała taki prezent.
To tak jak w serialu M jak miłość kiedy Magda dostaje dwie filiżanki.
Urszula MiÄ…cz-Sobieraj
Piękne te Wasze kwiatowe obrazy, cieszą oczy.
Bardzo lubię wszelkie kwiecie i jest to ulubiony motyw moich wyszywanek krzyżykowych. Jeżeli dostanę piękny bukiet staram sie uwiecznić go na zdjęciu. Każda pora roku ma swojego przedstawiciela w kwiatach i wtedy te są moje ulubione.
Kawa mm... kawa. To cały rytuał. Pije tylko i wyłącznie w filiżankach. Najbardziej kocham wielką filiżankę z angielskiej porcelany w róże, którą podarowała mi moja przyjaciółka. Kawa z wloskiego czajniczka (broń Boże jakaś rozpuszczalna, fe) niezbyt mocna ale aromatyczna. Do tego niestety cukier, ale tak lubię i śmietanka w rozsądnej ilości. Aha no i oczwiście jakieś małe słodkie co nie co. Najbardziej smakuje pita w dobrym towarzystwie. Herbatą nie pogardzę ale nie mam takich wymagań co do naczynia. Satysfakcjonuje mnie kubeczek.
Jeżeli pozwolicie to tuż też zacytuje mojego ulubionego Andrzeja Sikorowskiego z "Pod Budą", który śpiewa:
"Kochani w wierze oraz w Panu
są w życiu dwie najświętsze sprawy.
Mieć swoją ziemię obiecaną
i własny kubek mieć do kawy"
PS. Chciałam Wam pokazać moją filiżanke ale nie umiem wkleić zdjęcia. Prosze o pomoc.
http://imageshack.us/
przegladasz swój dysk, ustawiasz na odpowiednie zdjęcie, wybierasz format i klikasz. Pojawi ci sie link, ktory wklejesz tutaj
Dziękuję, Aine, przyda się, jak będę wstawiała zdjęcie mojego kotka!
Kwiatuszki kocham- najbardziej róże i te polne, które zbieram idąc gdzieś na spacer. Czasem oczywiście i chwasty są dekoracyjne, więc włączam je do moich bukietów.
Piękna oprawa śniadań czy podwieczorków- uwielbiam! Mam taki serwis "Róża", ale jest średnio poręczny. Natomiast filiżanki w formie czary- pięknie się prezentują i herbata świetnie w nich smakuje.
Dzięki Aine. Robiłam to kiedyś, ale ukazuje się tylko linka, a nie obrazek. Co robie nie tak?
Dzięki Aine. Robiłam to kiedyś, ale ukazuje się tylko linka, a nie obrazek. Co robie nie tak?
Podziękowania należą się Fringilli, jak tylko skromna uczennica
To ona podała ten link.
Kaziutka link wklejasz tutaj
powodzenia
Jak zwykle jestem spóźniona
Alison to oczywiście nie są tulipany
"Dostałaś" ich jednak tyle , że ja już nie mogłam znaleźć ładniejszych
Podzielę się jednak moja miłością do ostróżki - kwiatka niezwykle efektownego i przepieknej urody
To dla Ciebie za wspaniały prezent - napisy
Dla mnie szczególnie ważny gdyż nigdy nie uczyłam sie angielskiego
Sprawiłaś mi tyle radości- dziękuję
Co do porcelany to ja namiętnie zbieram Białą Marię Rosenthala- już nieprodukowaną
I musze Wam powiedzieć , że z tą porcelaną nie jest aż tak źle
MojÄ… regularnie piorÄ™ w zmywarce i jakoÅ› siÄ™ trzyma
A ten piękny czosnek który też uwielbiam to dla Moniki za to , że pierwsza przybliżyła mi N&S
Piękne prawda?
Oj, tak! I filiżanka i scena
A to jest moja ulubiona filiżanka. Można takie u nas kupić, ale są bardzo drogie. Ja mam tylko jedną, którą dostałam w prezencie od przyjaciółki.
Filiżanki te wychodzą cyklicznie od kilku lat. Co roku 1 lub 2 wzory i każda ma na spodeczku wydrukowany rok. Były już misie, poziomki, ogródek, kwiaty wiosenne, owoce itd, itd.
http://img162.imageshack.us/my.php?image=bb0099vx.jpg
A taki stół Wam się nie podoba??
Piękne te świeczniki i cała zastawa ale czy towarzystwo odpowiednie?