Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
A mo?e tak troch? kwiatów. Niech Nam zrobi si? kolorowo.
W filmach tak?e ciesz? oczy np w Dumie 1995, kiedy Elizabeth i Jane spaceruj?, rozmawiaj? i zbieraj? kwiaty do wazonów.
Albo w filmie "Godziny" kiedy bohaterka wybiera si? do kwiaciarnii.
A porcelana w filmach kostiumowych jest cudna.
W serialu N&S, kiedy ich d?onie si? spotykaj?.
http://img521.imageshack.us/img521/4081 … or12gy.jpg
Napiszecie w czym lubicie pi? kaw? czy herbat?.
Mo?na by by?o nawet stworzy? tu kwiaciarni? wirtualn? i wysy?a? kwiaty
okazji nie brakuje: imieniny, urodziny, podzi?kowania...
Ja zaczn?
Alison dla Ciebie w i e l k i e podzi?kowanie za t?umaczenie Nam filmów
Moja Kochana...... :oops:
Sk?d wiedzia?a?, ?e uwielbiam tulipany?
A? si? wzruszy?am :cry: :cry:
Lubi? wszystkie wiosenne kwiaty - przebi?niegi, przylaszczki, konwalie, bez, a tulipany ca?? wiosn? stoj? p?czkami (troch? mniejszymi ni? ten od Ciebie) na moich biurkach - w pracy i w domu.
Nie wyobra?am sobie sto?u w kuchni bez jakich? ?wie?ych kwiatów. Zim? zbieram ga??zki forsycji i p?dz?, ?eby mi zakwit?y kiedy za oknem hula zamie?.
Dzi?kuj? Gitko :-)
A co do porcelany, to ja niestety wol? fajans, bo za wariatka jestem na porcelan?, nie po?y?aby d?ugo w moich r?kach. Wsz?dzie wlok? si? z kubkiem herbaty. I mam swój kubek pracowy i domowy i bro? panie Bo?e zrobi? mi w czym innym. Bo mi nie smakuje. Ot stara Matka P. mog? ju? chyba mie? jakie? drobne dziwactwa ;-)
Gitka - fajny temat
Alison to dla Ciebie:
Tulipany - Pierre-Auguste Renoir
Oj dziewczyneczki moje kochane...
Jutro zabior? si? za drugi odcinek ;-)
Je?li chodzi o porcelan?, to ja j? uwielbiam. Niestety nie posiadam jakiego? pi?knego serwisu, o którym mi si? marzy (np. Rossenthal).
Tak na co dzie? to herbatk? pijam z ulubionego kubka. Ale jaki? czas temu dosta?am pi?kny prezent. Jest to kupiony na starociach, pchlim targu pojedy?czy zestaw ?niadaniowy, z cudnej porelany, w bardzo delikatne, ale wyra?ne kompozycje kwiatowe. Kiedy serwuj? sobie moj? ulubion? herbat? w takiej fili?ance, to smakuje ona jeszcze lepiej ni? zazwyczaj.
Georgia O'Keeffe
Drugi odcinek? Cudnie , ja równie? do??czam si? do kwiecistych podzi?kowa? dla Alison
I ja uwielbiam kwiaty. Nie jestem oryginalna - ró?e, tulipany,ciemierniki, lilie - to moje ulubione.
Ka?dy kwiat to inna pora roku. Tulipany to kwintesencja wiosny - kojarz? mi si? ze ?wie?o?ci? i porankiem
Ró?a i lilia to lato. Ciep?e, pachn?ce. to dzie? ?w. Anny i letnie pogaduchy przy kawce na werandzie.
Ciemierniki to jesie? i zima. Wszystko juz przekwit?o albo jeszcze nie zakwit?o - a tutaj z trawy wy?aniaj? si? takie cude?ka.
Herbat? te? uwielbiam. Zwykle pij? w kubasie (pot??nych gabarytów, bo pij? du?o i nie chce mi si? za cz?sto chodzi? - a pij? na okr?g?o przez ca?y dzie?. Sko?czy sie jeden zaraz ide po kolejny). Ale lubie sobie w mi?ym towarzystwie przy ciachu lub gdy si? relaksuj? w samotno?ci (orzy dobrym filmie) napi? si? egalancko w porcelanie porz?dnej, luksusowej herbaty (uwielbiam Królow? Afryki), miesza? srebrn? ?y?eczk?, pi? z paluszkiem odstaj?cym na zewn?trz - full wypas i egalancja Francja.
Aine, z ta herbata to tak jak ja. Pije na okraglo zwykle zielona
Najczesniej w kubku. Ale lubie filizanki.
Chcialabym miec werande
Mi sie ten obrazek spodobal (Amaranth Flower - Karaku):
Japo?ski zwoj - Karaku 1935 r.
No mo?e weranda to za du?o powiedziane. Ganeczek. W dodatku mojej psiapsó?ki do której id? na ?w. Anny (ja mam ogródek wypoczynkowy
)
A herbat? jednak wol? czarn?.
Cz?sto te? robi? sobie w?asne mieszanki nawinie, dodaj?c zio?a z mojego ogródka, melis?, ?ubrówk?, cytry?ca i wszelakie inne aromatyczne przyprawy.
Hmmm, herbatka, mieszanki... i jeszcze ciacho ... rozmarzylam sie
Ach dziewczynki wiosennie si? zrobi?o....pomimo tego ?niegu le??cego na ulicach.
Je?li chodzi o porcelan?, to ja j? uwielbiam. Niestety nie posiadam jakiego? pi?knego serwisu, o którym mi si? marzy (np. Rossenthal).
Tak na co dzie? to herbatk? pijam z ulubionego kubka. Ale jaki? czas temu dosta?am pi?kny prezent. Jest to kupiony na starociach, pchlim targu pojedy?czy zestaw ?niadaniowy, z cudnej porelany, w bardzo delikatne, ale wyra?ne kompozycje kwiatowe. Kiedy serwuj? sobie moj? ulubion? herbat? w takiej fili?ance, to smakuje ona jeszcze lepiej
Och Caitriona te? bym chcia?a taki prezent.
To tak jak w serialu M jak mi?o?? kiedy Magda dostaje dwie fili?anki.
Urszula Mi?cz-Sobieraj
Pi?kne te Wasze kwiatowe obrazy, ciesz? oczy.
Bardzo lubi? wszelkie kwiecie i jest to ulubiony motyw moich wyszywanek krzy?ykowych. Je?eli dostan? pi?kny bukiet staram sie uwieczni? go na zdj?ciu. Ka?da pora roku ma swojego przedstawiciela w kwiatach i wtedy te s? moje ulubione.
Kawa mm... kawa. To ca?y rytua?. Pije tylko i wy??cznie w fili?ankach. Najbardziej kocham wielk? fili?ank? z angielskiej porcelany w ró?e, któr? podarowa?a mi moja przyjació?ka. Kawa z wloskiego czajniczka (bro? Bo?e jaka? rozpuszczalna, fe) niezbyt mocna ale aromatyczna. Do tego niestety cukier, ale tak lubi? i ?mietanka w rozs?dnej ilo?ci. Aha no i oczwi?cie jakie? ma?e s?odkie co nie co. Najbardziej smakuje pita w dobrym towarzystwie. Herbat? nie pogardz? ale nie mam takich wymaga? co do naczynia. Satysfakcjonuje mnie kubeczek.
Je?eli pozwolicie to tu? te? zacytuje mojego ulubionego Andrzeja Sikorowskiego z "Pod Bud?", który ?piewa:
"Kochani w wierze oraz w Panu
s? w ?yciu dwie naj?wi?tsze sprawy.
Mie? swoj? ziemi? obiecan?
i w?asny kubek mie? do kawy"
PS. Chcia?am Wam pokaza? moj? fili?anke ale nie umiem wklei? zdj?cia. Prosze o pomoc.
http://imageshack.us/
przegladasz swój dysk, ustawiasz na odpowiednie zdj?cie, wybierasz format i klikasz. Pojawi ci sie link, ktory wklejesz tutaj
Dzi?kuj?, Aine, przyda si?, jak b?d? wstawia?a zdj?cie mojego kotka!
Kwiatuszki kocham- najbardziej ró?e i te polne, które zbieram id?c gdzie? na spacer. Czasem oczywi?cie i chwasty s? dekoracyjne, wi?c w??czam je do moich bukietów.
Pi?kna oprawa ?niada? czy podwieczorków- uwielbiam! Mam taki serwis "Ró?a", ale jest ?rednio por?czny. Natomiast fili?anki w formie czary- pi?knie si? prezentuj? i herbata ?wietnie w nich smakuje.
Dzi?ki Aine. Robi?am to kiedy?, ale ukazuje si? tylko linka, a nie obrazek. Co robie nie tak?
Dzi?ki Aine. Robi?am to kiedy?, ale ukazuje si? tylko linka, a nie obrazek. Co robie nie tak?
Podzi?kowania nale?? si? Fringilli, jak tylko skromna uczennica
To ona poda?a ten link.
Kaziutka link wklejasz tutaj
powodzenia
Jak zwykle jestem spó?niona
Alison to oczywi?cie nie s? tulipany
"Dosta?a?" ich jednak tyle , ?e ja ju? nie mog?am znale?? ?adniejszych
Podziel? si? jednak moja mi?o?ci? do ostró?ki - kwiatka niezwykle efektownego i przepieknej urody
To dla Ciebie za wspania?y prezent - napisy
Dla mnie szczególnie wa?ny gdy? nigdy nie uczy?am sie angielskiego
Sprawi?a? mi tyle rado?ci- dzi?kuj?
Co do porcelany to ja nami?tnie zbieram Bia?? Mari? Rosenthala- ju? nieprodukowan?
I musze Wam powiedzie? , ?e z t? porcelan? nie jest a? tak ?le
Moj? regularnie pior? w zmywarce i jako? si? trzyma
A ten pi?kny czosnek który te? uwielbiam to dla Moniki za to , ?e pierwsza przybli?y?a mi N&S
![]()
Pi?kne prawda?
Oj, tak! I fili?anka i scena
A to jest moja ulubiona fili?anka. Mo?na takie u nas kupi?, ale s? bardzo drogie. Ja mam tylko jedn?, któr? dosta?am w prezencie od przyjació?ki.
Fili?anki te wychodz? cyklicznie od kilku lat. Co roku 1 lub 2 wzory i ka?da ma na spodeczku wydrukowany rok. By?y ju? misie, poziomki, ogródek, kwiaty wiosenne, owoce itd, itd.
http://img162.imageshack.us/my.php?image=bb0099vx.jpg
A taki stó? Wam si? nie podoba??
Pi?kne te ?wieczniki i ca?a zastawa ale czy towarzystwo odpowiednie?