Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Lubicie baśnie?
Ja ostatnio wciąż na nowo, od początku do końca, od środka i we wszystkie strony oglądałam LOTR i po raz kolejny sobie przypomniałam, jak uwielbiam baśnie (niezależnie od tego, czy Władca Pierścieni mieści się w definicji, czy nie). Kiedy czytałam Władcę Pierścieni po raz pierwszy, po raz pierwszy także przeżyłam tak głębokie i całkowite zespolenie się z książką, że z trudem wracałam do rzeczywistości - podnosiłam oczy znad kartek i - naprawdę - przez długa chwilę zastanawiałam się gdzie jestem i jaki jest dzień tygodnia.
Moje ukochane filmowe baśnie (albo filmy fantasy, wszystko jedno) to "Zaklęta w sokoła" i "Narzeczona księcia". Jeden z ulubionych motywów: Bestia i Piękna.
A Wasze?
Zdecydowanie inne baśnie - np."Ostatni smok", albo "Gwiezdne wojny" (te stare i czy one mieszczą się jeszcze w kategorii baśni?)
Choć jak goopia wzruszałam się na Disneyowskiej "Pięknej i bestii" jak pani Imbryczek z synkiem śpiewała i tańczyła :cry:
Tak, stare Gwiezdne Wojny to była baśń nad baśniami. "Dawno dawno temu w odległej galaktyce..."
Lubicie baśnie?
Ja ostatnio wciąż na nowo, od początku do końca, od środka i we wszystkie strony oglądałam LOTR i po raz kolejny sobie przypomniałam, jak uwielbiam baśnie (niezależnie od tego, czy Władca Pierścieni mieści się w definicji, czy nie). Kiedy czytałam Władcę Pierścieni po raz pierwszy, po raz pierwszy także przeżyłam tak głębokie i całkowite zespolenie się z książką, że z trudem wracałam do rzeczywistości - podnosiłam oczy znad kartek i - naprawdę - przez długa chwilę zastanawiałam się gdzie jestem i jaki jest dzień tygodnia.
Do "Władcy Pierścieni" wracam co roku w całości, do poszczególnych fragmentów wiele razy w roku. Za każdym razem odnajduję coś nowego i niesamowitego. Za każdym razem trudno wrócić mi do rzeczywistości...
Był taki czas że oglądałam LOTRa codziennie.
Ogólnie mogę fofać:
Fhatagiro
Pierścień smoka
Księżniczka i żebrak
Ostatni smok
Legenda
Spirited Away: W Krainie Bogów
Był taki czas że oglądałam LOTRa codziennie.
Ogólnie mogę fofać:
Fhatagiro
Fantagiro - tak, strasznie to fajne było, zwłaszcza część pierwsza (bo potem nakręcono chyba jeszcze ze dwie i te już były mocno średnie)
No i jak baśń - to stary dobry "Robin Hood" z Michelem Predem i muzyką zespołu Clanned
Bardzo polubiłam "Księżniczkę i żebraka"- chyba o tę włoską wersję chodzi? Ale mi się podobał ten trójkąt miłosny i to, jak wreszcie wszystko fajnie rozwiązano. A aktorka grająca gł. bohaterkę miała bardzo szerokie usta.
Oglądałam wieki temu bardzo piękną bajkę "Księżniczka w oślej skórze" z Catherine Deneuve. Skomponowana do niej muzyka bardzo zapadła mi w pamięci, mam chyba nawet nagrane na starej kasecie magnetofonowej kilka piosenek
http://www.pbase.com/image/39515436.jpg
A aktorka grająca gł. bohaterkę miała bardzo szerokie usta.
To chyba była Anna Falchi, która grała również w Pierścieniu smoka Desiderie (chyba jakoś tak się nazywała. Nie chce mi się sprawdzać )
1. "Piękna i bestia"oczywiście w wresji disneyowskiej i to jeszcze najlepiej ze starych nagrań, bo na nowych DVD pochrzanili z dubbingiem i bestia mówi głosem, do którego nie mogę sie przyzwyczaić, to jest to. Zawsze, gdy moje małe Baby Jagi ogladają zasiadam z nimi i muszę ślęczeć przed ekranem od deski do deski.
2. "Królewna Śnieżka" z głosem Smosarskiej (chyba) w tle i pieknym lwowskim "ł" w dialogach, (choć Snieżka, gdy nie śpiewa, trochę denerwująco piszczy).
3. "Willow" z wredną Bawmordą i parą Killmerów w rolach głównych.
4. "Waleczny książę" (Prince Walliant), jeszcze jedno spojrzenia na legendę króla Artura i rycerzy okrągłego stołu w wersji z rozszerzonym wątkiem Wikkingów
5. "Opowieści z Narni" też sie w wersji filmowej nieżle zapowiadają
6. Shreki (oba) jestem fanką oczywiście w polskiej wersji
Och, "Królewna Snieżka", "Śpiąca królewna" i "Kopciuszek" Disney'a miały powalający pols. dubbing! Partie śpiewane były wyciągane jeszcze na dawną modłę, soulu czy jazzu tam nie uświadczysz!
Albo animowana "Alicja w krainie czarów"- jak ona wymawiała "króliku"!
Z bajek czeskich pamiętam troszkę "Rumburaka" i tę księżniczkę, którą on tak tępił, jak jej tam?
ja zawsze uwielbiałam( i nadal tak jest) kopciuszka oraz piękną i bestie.
moją sympatię zdobyła też bajka księżniczka i żebraczka.Moim zdaniem są ta najwspanialsze bajki pod słońcem
a z filmów to "długo i szczęśliwie" na podstawie kopciuszka
A ja lubie naszą polska ekranizacje "Pierścienia i róży".
Zamachowski jest tam uroczy, a pioseneczki super.
Ostatnio oglądałam "Rybki z ferajny" bo opiekowałam sie córeczka przyjaciółki. Ja bawiłam się świetnie, dziecko też, ale w śmiałyśmy się różnych momentach. Jak zwykle polski dubbing był świetny i ta gra słów.
Fantastyczne!
A Rycerza Króla Artura pamiętacie z Seanem Connerym, i Geerem i (Niech to diabli... : ) zapomniałam czy tam J. Ormond czy G. Dawis grała Ginewrę? To dopiero baja i z jaką obsadą!!!
A i jeszcze, z tych dla bardziej dorosłych dzieci "Piraci z Karaibów" z śliczniutkim w tej roli Orlandziem, z Keirą, która tu całkiem nieźle wygląda i absolutnie fantastyczną kreacją Deepa. Zwykle i tak go uwielbiam, ale w tym filmie dał niezły popis - nie sądzicie?
ale w tym filmie dał niezły popis - nie sądzicie?
Zawsze twierdzę, że ta rola to majstersztyk. Sztuka w czystej postaci
Oglądałam wieki temu bardzo piękną bajkę "Księżniczka w oślej skórze" z Catherine Deneuve. Skomponowana do niej muzyka bardzo zapadła mi w pamięci, mam chyba nawet nagrane na starej kasecie magnetofonowej kilka piosenek
![]()
oj...teraz też pamiętam...przez pewien czas byłam zafascynowana...to było wieki temu
"Ośla Skórka" była chyba jednym z pierwszych filmów, na które poszłam do kina i bardzo dobrze mi się kojarzy. Jakie ona tam miała piękne włosy!
No i mgły Avalonu. Dzięki Georgi mogłam sobie ten film odświeżyc.
Wiadomość dla Aine: "Mgły Avalonu" Sobota 25.03 TVN7 godzina:17:10
Jutro mają być jakieś "Mgły Avalonu" na TVN7 o 17.10. Z Anjelicą Huston.
Te same
Ale bede w szkole. Zawsze jak coÅ› fajnego leci - ja siedzÄ™ i siÄ™ nudzÄ™.
Aine...jeśli godne polecenia to może jest ktoś kto mógłby to nagrać, ja też jestem tego ciekawa, ale oczywiście mnie nie będzie :evil: