Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Lubicie ba?nie?
Ja ostatnio wci?? na nowo, od pocz?tku do ko?ca, od ?rodka i we wszystkie strony ogl?da?am LOTR i po raz kolejny sobie przypomnia?am, jak uwielbiam ba?nie (niezale?nie od tego, czy W?adca Pier?cieni mie?ci si? w definicji, czy nie). Kiedy czyta?am W?adc? Pier?cieni po raz pierwszy, po raz pierwszy tak?e prze?y?am tak g??bokie i ca?kowite zespolenie si? z ksi??k?, ?e z trudem wraca?am do rzeczywisto?ci - podnosi?am oczy znad kartek i - naprawd? - przez d?uga chwil? zastanawia?am si? gdzie jestem i jaki jest dzie? tygodnia.
Moje ukochane filmowe ba?nie (albo filmy fantasy, wszystko jedno) to "Zakl?ta w soko?a" i "Narzeczona ksi?cia". Jeden z ulubionych motywów: Bestia i Pi?kna.
A Wasze?
Zdecydowanie inne ba?nie - np."Ostatni smok", albo "Gwiezdne wojny" (te stare i czy one mieszcz? si? jeszcze w kategorii ba?ni?)
Cho? jak goopia wzrusza?am si? na Disneyowskiej "Pi?knej i bestii" jak pani Imbryczek z synkiem ?piewa?a i ta?czy?a :cry:
Tak, stare Gwiezdne Wojny to by?a ba?? nad ba?niami. "Dawno dawno temu w odleg?ej galaktyce..."
Lubicie ba?nie?
Ja ostatnio wci?? na nowo, od pocz?tku do ko?ca, od ?rodka i we wszystkie strony ogl?da?am LOTR i po raz kolejny sobie przypomnia?am, jak uwielbiam ba?nie (niezale?nie od tego, czy W?adca Pier?cieni mie?ci si? w definicji, czy nie). Kiedy czyta?am W?adc? Pier?cieni po raz pierwszy, po raz pierwszy tak?e prze?y?am tak g??bokie i ca?kowite zespolenie si? z ksi??k?, ?e z trudem wraca?am do rzeczywisto?ci - podnosi?am oczy znad kartek i - naprawd? - przez d?uga chwil? zastanawia?am si? gdzie jestem i jaki jest dzie? tygodnia.
Do "W?adcy Pier?cieni" wracam co roku w ca?o?ci, do poszczególnych fragmentów wiele razy w roku. Za ka?dym razem odnajduj? co? nowego i niesamowitego. Za ka?dym razem trudno wróci? mi do rzeczywisto?ci...
By? taki czas ?e ogl?da?am LOTRa codziennie.
Ogólnie mog? fofa?:
Fhatagiro
Pier?cie? smoka
Ksi??niczka i ?ebrak
Ostatni smok
Legenda
Spirited Away: W Krainie Bogów
By? taki czas ?e ogl?da?am LOTRa codziennie.
Ogólnie mog? fofa?:
Fhatagiro
Fantagiro - tak, strasznie to fajne by?o, zw?aszcza cz??? pierwsza (bo potem nakr?cono chyba jeszcze ze dwie i te ju? by?y mocno ?rednie)
No i jak ba?? - to stary dobry "Robin Hood" z Michelem Predem i muzyk? zespo?u Clanned
Bardzo polubi?am "Ksi??niczk? i ?ebraka"- chyba o t? w?osk? wersj? chodzi? Ale mi si? podoba? ten trójk?t mi?osny i to, jak wreszcie wszystko fajnie rozwi?zano. A aktorka graj?ca g?. bohaterk? mia?a bardzo szerokie usta.
Ogl?da?am wieki temu bardzo pi?kn? bajk? "Ksi??niczka w o?lej skórze" z Catherine Deneuve. Skomponowana do niej muzyka bardzo zapad?a mi w pami?ci, mam chyba nawet nagrane na starej kasecie magnetofonowej kilka piosenek
http://www.pbase.com/image/39515436.jpg
A aktorka graj?ca g?. bohaterk? mia?a bardzo szerokie usta.
To chyba by?a Anna Falchi, która gra?a równie? w Pier?cieniu smoka Desiderie (chyba jako? tak si? nazywa?a. Nie chce mi si? sprawdza? )
1. "Pi?kna i bestia"oczywi?cie w wresji disneyowskiej i to jeszcze najlepiej ze starych nagra?, bo na nowych DVD pochrzanili z dubbingiem i bestia mówi g?osem, do którego nie mog? sie przyzwyczai?, to jest to. Zawsze, gdy moje ma?e Baby Jagi ogladaj? zasiadam z nimi i musz? ?l?cze? przed ekranem od deski do deski.
2. "Królewna ?nie?ka" z g?osem Smosarskiej (chyba) w tle i pieknym lwowskim "?" w dialogach, (cho? Snie?ka, gdy nie ?piewa, troch? denerwuj?co piszczy).
3. "Willow" z wredn? Bawmord? i par? Killmerów w rolach g?ównych.
4. "Waleczny ksi???" (Prince Walliant), jeszcze jedno spojrzenia na legend? króla Artura i rycerzy okr?g?ego sto?u w wersji z rozszerzonym w?tkiem Wikkingów
5. "Opowie?ci z Narni" te? sie w wersji filmowej nie?le zapowiadaj?
6. Shreki (oba) jestem fank? oczywi?cie w polskiej wersji
Och, "Królewna Snie?ka", "?pi?ca królewna" i "Kopciuszek" Disney'a mia?y powalaj?cy pols. dubbing! Partie ?piewane by?y wyci?gane jeszcze na dawn? mod??, soulu czy jazzu tam nie u?wiadczysz!
Albo animowana "Alicja w krainie czarów"- jak ona wymawia?a "króliku"!
Z bajek czeskich pami?tam troszk? "Rumburaka" i t? ksi??niczk?, któr? on tak t?pi?, jak jej tam?
ja zawsze uwielbia?am( i nadal tak jest) kopciuszka oraz pi?kn? i bestie.
moj? sympati? zdoby?a te? bajka ksi??niczka i ?ebraczka.Moim zdaniem s? ta najwspanialsze bajki pod s?o?cem
a z filmów to "d?ugo i szcz??liwie" na podstawie kopciuszka
A ja lubie nasz? polska ekranizacje "Pier?cienia i ró?y".
Zamachowski jest tam uroczy, a pioseneczki super.
Ostatnio ogl?da?am "Rybki z ferajny" bo opiekowa?am sie córeczka przyjació?ki. Ja bawi?am si? ?wietnie, dziecko te?, ale w ?mia?y?my si? ró?nych momentach. Jak zwykle polski dubbing by? ?wietny i ta gra s?ów.
Fantastyczne!
A Rycerza Króla Artura pami?tacie z Seanem Connerym, i Geerem i (Niech to diabli... : ) zapomnia?am czy tam J. Ormond czy G. Dawis gra?a Ginewr?? To dopiero baja i z jak? obsad?!!!
A i jeszcze, z tych dla bardziej doros?ych dzieci "Piraci z Karaibów" z ?liczniutkim w tej roli Orlandziem, z Keir?, która tu ca?kiem nie?le wygl?da i absolutnie fantastyczn? kreacj? Deepa. Zwykle i tak go uwielbiam, ale w tym filmie da? niez?y popis - nie s?dzicie?
ale w tym filmie da? niez?y popis - nie s?dzicie?
Zawsze twierdz?, ?e ta rola to majstersztyk. Sztuka w czystej postaci
Ogl?da?am wieki temu bardzo pi?kn? bajk? "Ksi??niczka w o?lej skórze" z Catherine Deneuve. Skomponowana do niej muzyka bardzo zapad?a mi w pami?ci, mam chyba nawet nagrane na starej kasecie magnetofonowej kilka piosenek
![]()
oj...teraz te? pami?tam...przez pewien czas by?am zafascynowana...to by?o wieki temu
"O?la Skórka" by?a chyba jednym z pierwszych filmów, na które posz?am do kina i bardzo dobrze mi si? kojarzy. Jakie ona tam mia?a pi?kne w?osy!
No i mg?y Avalonu. Dzi?ki Georgi mog?am sobie ten film od?wie?yc.
Wiadomo?? dla Aine: "Mg?y Avalonu" Sobota 25.03 TVN7 godzina:17:10
Jutro maj? by? jakie? "Mg?y Avalonu" na TVN7 o 17.10. Z Anjelic? Huston.
Te same
Ale bede w szkole. Zawsze jak co? fajnego leci - ja siedz? i si? nudz?.
Aine...je?li godne polecenia to mo?e jest kto? kto móg?by to nagra?, ja te? jestem tego ciekawa, ale oczywi?cie mnie nie b?dzie :evil: