Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#1 2006-03-18 13:08:46

ewelinka
Użytkownik

Wiosenne porz?dki

Nied?ugo ju? ?wi?ta Wielkanocne.Jak ten czas szybko leci smile A co si? z nimi wi??e wiosenne porz?dki.Nie lubi? tego , ale w tym roku b?d? mia?a ma?? pomocnice.Moja córeczka jest pierwsza do sprz?tania.
A co wy s?dzicie o tym?

#2 2006-03-18 13:26:18

Jeanne
Użytkownik

Re: Wiosenne porz?dki

Ja przymierzam si? na moj? du?? szaf?. Musz? wywali? po?ow? ubra?, których nie albo które s? za ma?e. big_smile

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie
Jak blade meteory przez pó?mrok spada?y."

[img]http://img232.imageshack.us/img232/821/kjykpa8.jpg[/img]

#3 2006-03-18 17:23:29

Kaziuta
Użytkownik

Ja strasznie przepraszam, ?e si? czepiam ale - porz?dki, a nie po??dki.
Zdaje sobie spraw?, ?e mog? si? nam zdarzy? b??dy (te? nie jestem bez winy) bo sie spieszymy, co by my?li nie uciek?y, ale to troszeczk? mnie ten b??d razi.

#4 2006-03-18 17:49:20

caroline
Użytkownik

Porz?dek musi by? wink wink

#5 2006-03-18 21:06:35

ewelinka
Użytkownik

PRZEPRASZAM PRZEPRASZAM NIE WIEM JAK MOG?AM POPE?NI? TAKI B??D :oops:

#6 2006-03-18 22:32:28

Kaziuta
Użytkownik

Porz?dki nawet lubi?, a to tylko dlatego, ?e jestem z natury osob? pouk?adan? i porz?dn?. Nie robie ba?aganu, wszystko odk?adam na swoje miejsce, bo u mnie wszystko ma swoje miejsce, wiec wiosenne porz?dki niejednokrotnie sprowadzaja sie do wytarcia kurzu.
Co do opró?niania szaf, to lubie i moge pomóc tym co maj? sentyment do zb?dnych rzeczy. Wyrzucam bez znieczulenia.
Aha, jeszcze co?. Wy?ej wymienione czynno?ci nie wp?ywaj? na mój charaker. Nie jestem upierdliwie pedantyczna!!!

#7 2006-03-18 23:17:18

AineNiRigani
Użytkownik

A ja wszystko musze zrobic sama bez pomocy sad
Jedynie gotowanie mi odpada.

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#8 2006-03-19 10:02:08

Diana
Użytkownik

Jak ka?dy chyba lubi? porz?dek, ale sumienna w sprz?taniu, niestety, nie jestem. K?aki (sier?? kota), które czepiaj? si? dywanów to istna zmora!
Wywalanie z szaf ró?nych rzeczy mo?e by? ciekawe- znajduje si? tyle staroci!

Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

#9 2006-03-19 13:42:30

Alison
Użytkownik

Porz?dki nawet lubi?, a to tylko dlatego, ?e jestem z natury osob? pouk?adan? i porz?dn?. Nie robie ba?aganu, wszystko odk?adam na swoje miejsce, bo u mnie wszystko ma swoje miejsce, wiec wiosenne porz?dki niejednokrotnie sprowadzaja sie do wytarcia kurzu.
Co do opró?niania szaf, to lubie i moge pomóc tym co maj? sentyment do zb?dnych rzeczy. Wyrzucam bez znieczulenia.
Aha, jeszcze co?. Wy?ej wymienione czynno?ci nie wp?ywaj? na mój charaker. Nie jestem upierdliwie pedantyczna!!!

To o czym piszesz jest dla mnie absolutnie nieosi?galne, jestem totalnie roztrzepana, nigdy nie wiem gdzie co mam (kiedy? taka nie by?am, to mi jako? z wiekiem, albo przepracowaniem przysz?o), w moim domu ju? 15 min po generalnych porz?dkach jest tak jak przed porz?dkami, do czego walnie przyczynia si? nieskoordynowana dzia?alno?? mojego synusia. Niczego nie potrafi? wyrzuci? bo "wszystko mo?e sie kiedy? przyda?", obrastam w graty momentalnie. Z ka?dego wyjazdu przywo?? jakie? piórko, korzonek albo kamyczek i to wszystko gdzie? musi si? rozlokowa?. Jedynym wyj?ciem dla mnie s? cz?ste przeprowadzki. jakbym mia?a tak? Kaziutk? na wy??czno?? to moje ?ycie uleg?oby znacznej dekomplikacji ;-)

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#10 2006-03-19 15:43:41

Gosia
Użytkownik

Alison, zupelnie jakbym o sobie czytala big_smile Wypisz wymaluj Gosia smile

#11 2006-03-19 15:48:31

AineNiRigani
Użytkownik

Ech Kaziutka, to o czym piszesz, to dla mnie rzecz nieosi?galna. Lubi? nawet sprz?ta?, ale nie umiem porzadku zachowa?. Za du?o mam ksi??ek, kartek, karteczek, fiszek. Ubrania, które jako? same wychodz? z szafy co ranek. Wszystko zaraz robi si? od nowa.
Wsz?dzie furgaj? kocie i psie k?aki, szczególnie Bella dostarcza nam tego puszku mimo regularnego czesania. A na wiosne, przy zmianie futra - mamma mia. Pe?no tego!!

#12 2006-03-19 15:51:42

Gosia
Użytkownik

Ja tez lubie porzadek, ale co z tego jak za dlugo to on jakos mi sie nie utrzymuje.

#13 2006-03-19 16:13:58

Kaziuta
Użytkownik

Gosie?ko przecie? ty jeste? jako i ja spod Raka wie? skrupulatno?c i pracowito?c tudzie? porz?dek mamy wpisane w znak.
Kota i psa nie posiadam co w znacznym stopniu usprawnia moje porz?dki. Karteczki w du?ych ilo?ciach po prostu maja swoje miejsce.
Wyjmowane rzeczy z szafy po u?yciu wracaj? na swoje miejsce wi?c si?? rzeczy porz?dek robi si? sam.
Zbieram pami?tki z wakacji i ró?nych podró?y ale s? to z regu?y ogromne ilo?ci zdj?? (podobno niez?ych) lub tzw. rzeczy u?yteczne np. buty, parasolki, apaszki, etc. Bibelotów nie lubi?.
Opró?nianie szafy ze zb?dnych ciuchów to komedia w kilku aktach. Co stary ciuch to odzielny akt. Cz?sto si? zastanawiam jak mog?am to na siebie w?o?y??
W razie trudno?ci porz?dkowych s?u?? pomoc?. Zainteresowany na ten czas wynosi si? z domu. Reklamacji nie uwzgl?dnia si?.

#14 2006-03-19 16:24:14

Gosia
Użytkownik

Hehe, wiesz Kaziuta, ze mna o tyle jest problem, ze bylam sie urodzilam na przelomie dwoch znakow: Blizniaka i Raka, z tym ze jednak bardziej sie czuje Rakiem, bo i przyszlam na swiat, kiedy ten znak sie wlasnie zaczyna. W efekcie mam cechy mieszane.
Jednym slowem przypadek skomplikowany wink
Jesli chodzi o wyrzucanie zbednych ciuchow, toz to tragedia ... sad
Natomiast jestem dokladna w pracy i czesto dokladam sobie jeszcze roboty. Choc i bywam roztrzepana ...
Misz masz big_smile

#15 2006-03-19 16:29:26

Alison
Użytkownik

Gosie?ko przecie? ty jeste? jako i ja spod Raka wie? skrupulatno?c i pracowito?c tudzie? porz?dek mamy wpisane w znak.
Kota i psa nie posiadam co w znacznym stopniu usprawnia moje porz?dki. Karteczki w du?ych ilo?ciach po prostu maja swoje miejsce. .

Ale ja te? generalnie wszystko odk?adam na miejsce (czasem zapominam gdzie jest to "miejsce", bo je czasem zmieniam, nie lubi? jak co? przez d?u?szy czas jest takie samo, wi?c przestawiam, przenosz?, przemalowuj? i bywa, ?e sama staj? si? ofiar? tych przemian i jak wiewióra zapominam gdzie schowa?am orzeszek). Mój problem polega na tym, ze nie mieszkam sama, a ci co tu mieszkaj? maj? g?eboko, to ?e lubi? mie? czysto i na miejscu, i w dodatku s? w tych sprawach nieedukowalni. No nie, sk?ama?abym, pies np. nauczy? si? odnosi? mi wylizane kubeczki po jogurtach, nie porzuca ich nigdzie, natomiast ju? mój synek robi to z wielka pasj?. Jak zostaj? sama w domu, to o mój Bo?e jak ja mam niespotykanie czysto ;-)

Dusza moja na zawsze zostanie dziewczyn?, swoja, w?asna, niczyja, nie znana nikomu...

#16 2006-03-19 16:30:42

Kaziuta
Użytkownik

Ja te? si? urodzi?am kiedy znak si? dopiero zacz?? (25.06) ale widocznie co? tam w niebie namieszali i obci??yli mnie typowymi cechami raka (tak mi si? prznajmniej wydaje). Musz? sprawdzi? dok?adniej te bli?ni?ta.

#17 2006-03-19 16:33:17

Gosia
Użytkownik

Ja 21. I w niektorych horoskopach jestem Blizniakiem, w innych Rakiem, ale czuje sie na pewno bardziej Rakiem.

#18 2006-03-19 17:13:33

AineNiRigani
Użytkownik

Ech kaziutka, porzadek ma wpisany w znak Panna. Ale rak i waga s? w s?siedztwie, wi?c ?api? niektóre cechy (szczególnie ludzie urodzeni w I lub III dekadzie).
Ja jestem urodzonym, typowym baranem. Nawet choroby mam zodiakalne big_smile. I chocia? chaos to moje drugie imie, porz?dek mam zawsze. Bo porz?dek nie jest wówczas gdy wszystko jest sterylne i pochowane, ale wówczas gdy niczego sie nie szuka, bo wiadomo gdzie jest. Ja zwykle taki ba?agan mam po zrobieniu "porzadków". Nigdy niczego nie mog? znale??.

Ale wiecie co, najdziwniejsze jest to, ?e kasety i filmy ma opisane pedantycznie. ??cznie z list? katalogow?, streszczeniem, obsad? i re?yserem. Full wypas big_smile Przy pracy magisterskiej te? wszystkie fiszki (kilkaset) mia?am w idealnym porz?dku, wiecznie pouk?adane.

#19 2006-03-19 19:42:00

Irish
Użytkownik

Ja mam psa w domu i si?? rzeczy musz? sprz?ta? codziennie, jakbym tego nie robi?a to bym zaros?a w sier?ci. Co do reszty porz?dków to czekam na dodatnie temperatury ?eby umy? okna. Czyste szyby s? dla mnie oznak? ?e wiosna nadchodzi a ja widz? jej poczynania za oknem. big_smile

#20 2006-03-19 20:37:59

ewelinka
Użytkownik

Ja rónie? jestem z pod znaku raka a raczej ko?cówki ( 21 lipiec ) ale co do cech przypisywanych temu zodniakowi to niekoniecznie pasuj?.

#21 2006-03-19 21:08:25

AineNiRigani
Użytkownik

Bo ty bardziej panienk? jeste? big_smile

#22 2006-03-20 00:12:24

Kaziuta
Użytkownik

Moja siostra to te? panienka, ale z t? przypisan? jej pedanteri? dalece odbiega od wszelkich norm. Co? z tymi znakami wzgl?dem porz?dków jest nie tak.

#23 2006-03-20 05:28:14

AineNiRigani
Użytkownik

Bo pedanteria nie zawsze idzie w parze z porz?dkami big_smile
Wszystkie panny jakie znam d??? do doskona?o?ci w tym co jest dla nich wa?ne.

#24 2006-03-20 12:04:55

Kaziuta
Użytkownik

Fakt. W tym co? jest i to nawet w odniesieniu do porz?dków. Bo jak nie sprz?ta to przez tydzie?, ale jak si? we?mie to wymiecie z najmniejszego k?cika.

#25 2006-03-20 18:36:07

caroline
Użytkownik

A znacie horoskop negatywny autorstwa zdaje si? Hanny Baku?y tongue tongue
Hehe

http://wizard.ae.krakow.pl/~walcza2j/horoskop.htm

Stopka forum