Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#26 2006-04-06 22:06:29

milosz
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy

O i jeszcze mazurek:

Mazurek murzynek




sk?adniki
25 dag gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru
25 dag migda?ów
1 ?y?ka m?ki pszennej
3 bia?ka
1 jajko
1/2 proszku do pieczenia (0.8 dag)
wafle (1-2)
1 ?y?ka mas?a lub margaryny

d?em morelowy lub pomara?czowy (ok. 300g)

Polewa:
1/3 kostki mas?a (ok. 8 dag)
2 ?y?ki wody
1/2 szklanki cukru
3 p?askie ?y?ki kawy Inki (zbo?owej)

Co? do dekoracji, wszak to mazurek wink

sposób przygotowania
Migda?y zala? wrz?tkiem, chwil? odczeka?, obra? i drobno posieka?.
Czekolad? zetrze? na tarce na drobne wiórki.
Piekarnik rozgrza? do temperatury 180 stopni .
Blach? (21x36 cm lub troch? wi?ksz?) wysmarowa? t?uszczem, na dnie wy?o?y? waflem.
Bia?ka ubi? na sztywn? pian? (pod koniec ubijania doda? ?y?eczk? cukru).
Do miski wsypa? cukier, m?k?, proszek do pieczenia, migda?y, czekolad?, wbi? jajko i dok?adnie wymiesza? ?y?k?. Mas? delikatnie po??czy? z pian? z bia?ek . Prze?o?y? do blachy i rozsmarowa? na waflu. Piec 30-35 minut. Wystudzi? na kratce, wyj?? z blachy.
Podgrza? lekko d?em (ja to robi? w mikrofalówce) i cienk? warstw? posmarowa? mazurek. Poczeka? a? zastygnie.
Zrobi? polew?: do garnuszka w?o?y? wszystkie sk?adniki i gotowa? na male?kim ogniu 5 minut ci?gle mieszaj?c.
Mazurek pokry? polew? i udekorowa?.

dodatkowe informacje
Jak kto? jest leniwy, to mo?e da? migda?y w p?atkach.
Polewa z kaw? Ink? bardzo nam smakuje, ale równie dobrze mo?na da? np. 2 ?y?ki "prawdziwej" kawy rozpuszalnej i 1 ?y?k? kakao lub 3 ?y?ki kakao. Te kombinacje wypróbowywa?am i s? dobre.


[img]http://img113.imageshack.us/img113/9518/windelwinnie21df3bg.gif[/img]

Offline

 

#27 2006-04-09 23:33:51

ewelinka
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy

dzi?kuj? napewno skorzystam wink

Offline

 

#28 2006-05-11 09:59:36

milosz
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy

sk?adniki
Na ciasto nale?nikowe:

375 ml mleka
15 dag m?ki
3 jajka
1 ?y?eczka cukru
1 ?y?ka oliwy
szczypta soli

Nadzienie:

50dag szpinaku (ja daj? mro?ony)
1 opakowanie serka ricotta (ale daj? "Bielucha")
1-2 ?y?ek posiekanych listków ?wie?ego oregano(pó? ?y?eczki suszonego ew.)
2 ?y?ki oliwy
2-3 z?bków czosnku
sól i pieprz do smaku

Na sos beszamelowy:
2 jajka
30 g m?ki
500 ml mleka
3 ?y?ki mas?a
10 dag twardego sera ?ó?tego
sól, pieprz, ga?ka muszkato?owa
(uwaga! sos robi? bez jajek)

sposób przygotowania
W celu przygotowania ciasta nale?nikowego, przy pomocy miksera mieszamy: 375 ml mleka z 3 jajkami, 150 dag m?ki, 1 ?y?k? oliwy, 1?y?eczk? cukru i szczypt? soli. Nast?pnie ciasto odstawiamy na oko?o 20 min. Z ciasta usma?y? oko?o 8 nale?ników.

Szpinak nale?y dok?adnie wyp?uka?, w?o?y? do garnka i poddusi? na parze do momentu, a? zmi?knie. Odci?? listki od twardych ?odyg, a nast?pnie posieka? je. Pokrojony szpinak podsma?y? na 2 ?y?kach oliwy i poczeka?, a? ca?y p?yn odparuje. W trakcie sma?enia doda? czosnek przeci?ni?ty przez prask? i wszystko dok?adnie wymiesza?.
Podsma?ony szpinak lekko sch?odzi?, doda? serek ricotta i posiekane listki oregano. Doprawi? sol? i pieprzem.

Z pozosta?ych sk?adników nale?y przyrz?dzi? sos beszamelowy. W tym celu nale?y 30g m?ki podsma?y? na 3 ?y?kach mas?a. W momencie, gdy na powierzchni zaczn? pojawia? si? p?cherzyki powietrza wla? pozosta?e mleko (500ml), doprowadzi? do wrzenia i gotowa? do momentu, a? sos zg?stnieje.
Zetrze? ?ó?ty ser na drobne wiórki. Sos zdj?? z ognia, wymiesza? z serem i 2 jajkami. Doprawi? sol? i ga?k? muszkato?ow? do smaku.

Ka?dy nale?nik wysmarowa? farszem i zwin?? w rulon. Na dno naczynia do zapiekania wla? po?ow? przyrz?dzonego sosu, nast?pnie u?o?y? obok siebie przygotowane wcze?niej nale?niki. Na gór? wyla? pozosta?y sos. Ca?o?? zapieka? w piekarniku nagrzanym do 180C do momentu, a? wierzch potrawy si? zarumieni.

jeste?my w domu wielbicielami szpianku - a to jest fajowskie danie i pysznie smakuje z bia?ym mocno schlodzonym winem wink

Nie wiem czy by?my Ja?ka ,Mateusza czy Colina uwied?y tym daniem, ale co mi tam i tak wklei?am smile


[img]http://img113.imageshack.us/img113/9518/windelwinnie21df3bg.gif[/img]

Offline

 

#29 2006-05-11 11:28:37

Diana
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy

Mi?oszku, to bardzo mo?liwe- przez ?o??dek do serca m??czyzny.
Ale ja z kolei chc? w weekend robi? karpatk?- tak? z paczki, tylko, ?e niestety troch? jest ju? przeterminowana. A chcemy zu?y? to wreszcie, oboj?tnie, co z tego w ko?cu wyjdzie. roll


Czym jest ?ycie- snem jedynie...
GG: 9031506

Offline

 

#30 2006-05-11 11:54:58

Kika
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy

Ja tam nie znam dobrych przepisów na dania ze szpinakiem... dlatego pozwoli?am sobie zagarn?? Twoje nale?niki Miloszku....
kiedy? nie cierpia?am tego zielska, ale z wiekiem mam ogromn? ochot? polubi?.... ten przepis wygl?da bardzo prosto i smakowicie.... wink


gg 2775021

Offline

 

#31 2006-05-11 12:24:24

ewa7
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy

Ja tam nie znam dobrych przepisów na dania ze szpinakiem...

A moje dzieci bardzo lubia mój przepis dla leniwych gospody? do czego potrzebny jest szpinak
Jest to makaron z zielonym sosem- mo?e kogos odrzucac kolor ale zapewniam jest smaczny
Makaron jak makaron - trzeba ugotowa?
A sos jest bardzo prosty
paczka mro?onego szpinaku
dwa serki topione
3-4 zabki czosnku
To trzeba wymiesza? i chwilke podgotowa? w garnku. Mozna doda? s?onecznika - b?dzie tre?ciwsze i zmiksowa?
Tak powstaje zielony sos, który mozna wykorzysta? na wiele innych sposobów. Smacznego big_smile

Offline

 

#32 2006-05-11 12:27:53

ewa7
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy

No to Mi?oszku skoro masz opanowany sos beszamelowy zachecam do zrobienia porów z sosie beszamelowym
S? PYSZNE mniam
Jest to pyszna przystawka

Offline

 

#33 2006-05-11 17:08:51

AineNiRigani
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy

Miloszu jadlam takie cudo we Wloszech.
Mniam!!!


Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

Offline

 

#34 2006-05-11 19:11:07

izek
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy

Temat do popisywania si? przepisami na w?asne produkty domowe. Temat - rzeka. Przynajmniej dla mnie big_smile
Zaczynam od wspomnianego wy?ej ponczu na winie:

ja te? robi? co? co nazywam ponczem, ale chyba nieprawid?owo, bo s? to owoce wszelakie w winie lub wódce (zale?y od imprezy wink)

owoce oczywi?cie do smaku, wszelkie puszkowe mile widziane, szczególnie zim?, czyli brzoskwinie, ananasy, tzw. mieszanki koktajlowe z papaj? mango i wisienkami, do tego winogrona, jab?ka, banany i co? co szczególnie malowniczo si? prezentuje czyli ziarenka granatu lub czerwone porzeczki
zalewam to alkoholem dzie? przed i czekam
staram si? nie próbowa? zbyt cz?sto wink ale przecie? trzeba


gg 5425654

Offline

 

#35 2006-05-11 19:12:47

izek
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy


SUPER-P?CZKI - ZAWSZE WYCHODZ?
Nie wiem dlaczego, ale w moim wykonaniu s? to najbrzydsze i zarazem najpyszniejsze p?czki na ?wiecie big_smile

och dzi?ki, bo musz? przyzna? si? ?e jestem uzale?niona od p?czków :oops: :oops: a nie mam dobrego przepisu (do tej pory)


gg 5425654

Offline

 

#36 2006-05-11 19:16:39

izek
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy

sk?adniki
Na ciasto nale?nikowe:

375 ml mleka
15 dag m?ki
3 jajka
1 ?y?eczka cukru
1 ?y?ka oliwy
szczypta soli

Nadzienie:

50dag szpinaku (ja daj? mro?ony)
1 opakowanie serka ricotta (ale daj? "Bielucha")
1-2 ?y?ek posiekanych listków ?wie?ego oregano(pó? ?y?eczki suszonego ew.)
2 ?y?ki oliwy
2-3 z?bków czosnku
sól i pieprz do smaku

polecam jako nadzienie do nale?ników szpinak - po prostu rozmro?ony i podduszony z sol? - z w?dzonym ?ososiem
pyyycha


gg 5425654

Offline

 

#37 2006-05-11 19:28:47

izek
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy

u mnie w domu cz?sto jest makaron (mo?e by? z zielonym sosem, cho? raczej na bazie pietruszki - takie pietruszkowe pesto)
oraz tarta, czyli kruche ciasto z warzywami lub serem - to z kolei takie moje popisowe danie :oops:

ciasto
20 dag m?ki (szkl. + 3 p?askie ?y?ki)
10 dag margaryny zimnej prosto z lodówki
po? ?y?eczki soli (+ ewentualnie tyle? suszonych zió? ulubionych lub ?y?ka siekanych ?wie?ych)
gar?? wody letniej

wszystko zagnie?? i do lodówki na ok 2h lub zamra?arki na 0,5h - mo?na na d?u?ej (nawet kilka dni, tyle ?e zamro?one trza potem rozmra?a? a to trwa i trzeba o tym pami?ta?)

na tortownic? - powidelcowa? (=nak?uwa? widelcem) i do pieca na 200 z termoobiegiem lub 220 bez na ok. 0.5 h

w tym czasie
40 dag sera bia?ego pó?t?ustego widelcem roztrzepa? (jak ser chudy to doda? ?y?k? ?mietany)
doda? 4 zó?tka
doda? ok. p?czek zió? ?wie?ych (mo?e by? te? koperek, szcypior itp)
posoli?
doda? 4 ubite na sztywno bia?ka

wy?o?y? na ciasto wyj?te z pieca (mo?e by? gor?ce) i z powrotem do pieca na 180 z termoobiegiem na ok.0.5h

polecam, pychoty


gg 5425654

Offline

 

#38 2006-05-11 22:37:03

AineNiRigani
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy

ja te? robi? co? co nazywam ponczem, ale chyba nieprawid?owo, bo s? to owoce wszelakie w winie lub wódce (zale?y od imprezy wink)

Mój poncz w zasadzie nie jest na winie, a na tym co sie nawinie big_smile


Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

Offline

 

#39 2006-05-11 22:41:01

ewa7
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy



Mój poncz w zasadzie nie jest na winie, a na tym co sie nawinie big_smile

To tak jak prawdziwy bigos big_smile wink

Offline

 

#40 2006-05-11 22:53:43

AineNiRigani
Użytkownik

Re: Domowe przepopisy

To tak jak prawdziwy bigos big_smile wink

dok?adnie big_smile


Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB