Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
O i jeszcze mazurek:
Mazurek murzynek
sk?adniki
25 dag gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru
25 dag migda?ów
1 ?y?ka m?ki pszennej
3 bia?ka
1 jajko
1/2 proszku do pieczenia (0.8 dag)
wafle (1-2)
1 ?y?ka mas?a lub margaryny
d?em morelowy lub pomara?czowy (ok. 300g)
Polewa:
1/3 kostki mas?a (ok. 8 dag)
2 ?y?ki wody
1/2 szklanki cukru
3 p?askie ?y?ki kawy Inki (zbo?owej)
Co? do dekoracji, wszak to mazurek
sposób przygotowania
Migda?y zala? wrz?tkiem, chwil? odczeka?, obra? i drobno posieka?.
Czekolad? zetrze? na tarce na drobne wiórki.
Piekarnik rozgrza? do temperatury 180 stopni .
Blach? (21x36 cm lub troch? wi?ksz?) wysmarowa? t?uszczem, na dnie wy?o?y? waflem.
Bia?ka ubi? na sztywn? pian? (pod koniec ubijania doda? ?y?eczk? cukru).
Do miski wsypa? cukier, m?k?, proszek do pieczenia, migda?y, czekolad?, wbi? jajko i dok?adnie wymiesza? ?y?k?. Mas? delikatnie po??czy? z pian? z bia?ek . Prze?o?y? do blachy i rozsmarowa? na waflu. Piec 30-35 minut. Wystudzi? na kratce, wyj?? z blachy.
Podgrza? lekko d?em (ja to robi? w mikrofalówce) i cienk? warstw? posmarowa? mazurek. Poczeka? a? zastygnie.
Zrobi? polew?: do garnuszka w?o?y? wszystkie sk?adniki i gotowa? na male?kim ogniu 5 minut ci?gle mieszaj?c.
Mazurek pokry? polew? i udekorowa?.
dodatkowe informacje
Jak kto? jest leniwy, to mo?e da? migda?y w p?atkach.
Polewa z kaw? Ink? bardzo nam smakuje, ale równie dobrze mo?na da? np. 2 ?y?ki "prawdziwej" kawy rozpuszalnej i 1 ?y?k? kakao lub 3 ?y?ki kakao. Te kombinacje wypróbowywa?am i s? dobre.
Offline
sk?adniki
Na ciasto nale?nikowe:
375 ml mleka
15 dag m?ki
3 jajka
1 ?y?eczka cukru
1 ?y?ka oliwy
szczypta soli
Nadzienie:
50dag szpinaku (ja daj? mro?ony)
1 opakowanie serka ricotta (ale daj? "Bielucha")
1-2 ?y?ek posiekanych listków ?wie?ego oregano(pó? ?y?eczki suszonego ew.)
2 ?y?ki oliwy
2-3 z?bków czosnku
sól i pieprz do smaku
Na sos beszamelowy:
2 jajka
30 g m?ki
500 ml mleka
3 ?y?ki mas?a
10 dag twardego sera ?ó?tego
sól, pieprz, ga?ka muszkato?owa
(uwaga! sos robi? bez jajek)
sposób przygotowania
W celu przygotowania ciasta nale?nikowego, przy pomocy miksera mieszamy: 375 ml mleka z 3 jajkami, 150 dag m?ki, 1 ?y?k? oliwy, 1?y?eczk? cukru i szczypt? soli. Nast?pnie ciasto odstawiamy na oko?o 20 min. Z ciasta usma?y? oko?o 8 nale?ników.
Szpinak nale?y dok?adnie wyp?uka?, w?o?y? do garnka i poddusi? na parze do momentu, a? zmi?knie. Odci?? listki od twardych ?odyg, a nast?pnie posieka? je. Pokrojony szpinak podsma?y? na 2 ?y?kach oliwy i poczeka?, a? ca?y p?yn odparuje. W trakcie sma?enia doda? czosnek przeci?ni?ty przez prask? i wszystko dok?adnie wymiesza?.
Podsma?ony szpinak lekko sch?odzi?, doda? serek ricotta i posiekane listki oregano. Doprawi? sol? i pieprzem.
Z pozosta?ych sk?adników nale?y przyrz?dzi? sos beszamelowy. W tym celu nale?y 30g m?ki podsma?y? na 3 ?y?kach mas?a. W momencie, gdy na powierzchni zaczn? pojawia? si? p?cherzyki powietrza wla? pozosta?e mleko (500ml), doprowadzi? do wrzenia i gotowa? do momentu, a? sos zg?stnieje.
Zetrze? ?ó?ty ser na drobne wiórki. Sos zdj?? z ognia, wymiesza? z serem i 2 jajkami. Doprawi? sol? i ga?k? muszkato?ow? do smaku.
Ka?dy nale?nik wysmarowa? farszem i zwin?? w rulon. Na dno naczynia do zapiekania wla? po?ow? przyrz?dzonego sosu, nast?pnie u?o?y? obok siebie przygotowane wcze?niej nale?niki. Na gór? wyla? pozosta?y sos. Ca?o?? zapieka? w piekarniku nagrzanym do 180C do momentu, a? wierzch potrawy si? zarumieni.
jeste?my w domu wielbicielami szpianku - a to jest fajowskie danie i pysznie smakuje z bia?ym mocno schlodzonym winem
Nie wiem czy by?my Ja?ka ,Mateusza czy Colina uwied?y tym daniem, ale co mi tam i tak wklei?am
Offline
Mi?oszku, to bardzo mo?liwe- przez ?o??dek do serca m??czyzny.
Ale ja z kolei chc? w weekend robi? karpatk?- tak? z paczki, tylko, ?e niestety troch? jest ju? przeterminowana. A chcemy zu?y? to wreszcie, oboj?tnie, co z tego w ko?cu wyjdzie.
Offline
Ja tam nie znam dobrych przepisów na dania ze szpinakiem... dlatego pozwoli?am sobie zagarn?? Twoje nale?niki Miloszku....
kiedy? nie cierpia?am tego zielska, ale z wiekiem mam ogromn? ochot? polubi?.... ten przepis wygl?da bardzo prosto i smakowicie....
Offline
Ja tam nie znam dobrych przepisów na dania ze szpinakiem...
A moje dzieci bardzo lubia mój przepis dla leniwych gospody? do czego potrzebny jest szpinak
Jest to makaron z zielonym sosem- mo?e kogos odrzucac kolor ale zapewniam jest smaczny
Makaron jak makaron - trzeba ugotowa?
A sos jest bardzo prosty
paczka mro?onego szpinaku
dwa serki topione
3-4 zabki czosnku
To trzeba wymiesza? i chwilke podgotowa? w garnku. Mozna doda? s?onecznika - b?dzie tre?ciwsze i zmiksowa?
Tak powstaje zielony sos, który mozna wykorzysta? na wiele innych sposobów. Smacznego
Offline
No to Mi?oszku skoro masz opanowany sos beszamelowy zachecam do zrobienia porów z sosie beszamelowym
S? PYSZNE mniam
Jest to pyszna przystawka
Offline
Miloszu jadlam takie cudo we Wloszech.
Mniam!!!
Offline
Temat do popisywania si? przepisami na w?asne produkty domowe. Temat - rzeka. Przynajmniej dla mnie
![]()
Zaczynam od wspomnianego wy?ej ponczu na winie:
ja te? robi? co? co nazywam ponczem, ale chyba nieprawid?owo, bo s? to owoce wszelakie w winie lub wódce (zale?y od imprezy )
owoce oczywi?cie do smaku, wszelkie puszkowe mile widziane, szczególnie zim?, czyli brzoskwinie, ananasy, tzw. mieszanki koktajlowe z papaj? mango i wisienkami, do tego winogrona, jab?ka, banany i co? co szczególnie malowniczo si? prezentuje czyli ziarenka granatu lub czerwone porzeczki
zalewam to alkoholem dzie? przed i czekam
staram si? nie próbowa? zbyt cz?sto ale przecie? trzeba
Offline
SUPER-P?CZKI - ZAWSZE WYCHODZ?
Nie wiem dlaczego, ale w moim wykonaniu s? to najbrzydsze i zarazem najpyszniejsze p?czki na ?wiecie![]()
och dzi?ki, bo musz? przyzna? si? ?e jestem uzale?niona od p?czków :oops: :oops: a nie mam dobrego przepisu (do tej pory)
Offline
sk?adniki
Na ciasto nale?nikowe:
375 ml mleka
15 dag m?ki
3 jajka
1 ?y?eczka cukru
1 ?y?ka oliwy
szczypta soli
Nadzienie:
50dag szpinaku (ja daj? mro?ony)
1 opakowanie serka ricotta (ale daj? "Bielucha")
1-2 ?y?ek posiekanych listków ?wie?ego oregano(pó? ?y?eczki suszonego ew.)
2 ?y?ki oliwy
2-3 z?bków czosnku
sól i pieprz do smaku
polecam jako nadzienie do nale?ników szpinak - po prostu rozmro?ony i podduszony z sol? - z w?dzonym ?ososiem
pyyycha
Offline
u mnie w domu cz?sto jest makaron (mo?e by? z zielonym sosem, cho? raczej na bazie pietruszki - takie pietruszkowe pesto)
oraz tarta, czyli kruche ciasto z warzywami lub serem - to z kolei takie moje popisowe danie :oops:
ciasto
20 dag m?ki (szkl. + 3 p?askie ?y?ki)
10 dag margaryny zimnej prosto z lodówki
po? ?y?eczki soli (+ ewentualnie tyle? suszonych zió? ulubionych lub ?y?ka siekanych ?wie?ych)
gar?? wody letniej
wszystko zagnie?? i do lodówki na ok 2h lub zamra?arki na 0,5h - mo?na na d?u?ej (nawet kilka dni, tyle ?e zamro?one trza potem rozmra?a? a to trwa i trzeba o tym pami?ta?)
na tortownic? - powidelcowa? (=nak?uwa? widelcem) i do pieca na 200 z termoobiegiem lub 220 bez na ok. 0.5 h
w tym czasie
40 dag sera bia?ego pó?t?ustego widelcem roztrzepa? (jak ser chudy to doda? ?y?k? ?mietany)
doda? 4 zó?tka
doda? ok. p?czek zió? ?wie?ych (mo?e by? te? koperek, szcypior itp)
posoli?
doda? 4 ubite na sztywno bia?ka
wy?o?y? na ciasto wyj?te z pieca (mo?e by? gor?ce) i z powrotem do pieca na 180 z termoobiegiem na ok.0.5h
polecam, pychoty
Offline
ja te? robi? co? co nazywam ponczem, ale chyba nieprawid?owo, bo s? to owoce wszelakie w winie lub wódce (zale?y od imprezy
)
Mój poncz w zasadzie nie jest na winie, a na tym co sie nawinie
Offline
Mój poncz w zasadzie nie jest na winie, a na tym co sie nawinie
To tak jak prawdziwy bigos
Offline