Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
O i jeszcze mazurek:
Mazurek murzynek
składniki
25 dag gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru
25 dag migdałów
1 łyżka mąki pszennej
3 białka
1 jajko
1/2 proszku do pieczenia (0.8 dag)
wafle (1-2)
1 łyżka masła lub margaryny
dżem morelowy lub pomarańczowy (ok. 300g)
Polewa:
1/3 kostki masła (ok. 8 dag)
2 łyżki wody
1/2 szklanki cukru
3 płaskie łyżki kawy Inki (zbożowej)
CoÅ› do dekoracji, wszak to mazurek
sposób przygotowania
Migdały zalać wrzątkiem, chwilę odczekać, obrać i drobno posiekać.
Czekoladę zetrzeć na tarce na drobne wiórki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni .
Blachę (21x36 cm lub trochę większą) wysmarować tłuszczem, na dnie wyłożyć waflem.
Białka ubić na sztywną pianę (pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru).
Do miski wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, migdały, czekoladę, wbić jajko i dokładnie wymieszać łyżką. Masę delikatnie połączyć z pianą z białek . Przełożyć do blachy i rozsmarować na waflu. Piec 30-35 minut. Wystudzić na kratce, wyjąć z blachy.
Podgrzać lekko dżem (ja to robię w mikrofalówce) i cienką warstwą posmarować mazurek. Poczekać aż zastygnie.
Zrobić polewę: do garnuszka włożyć wszystkie składniki i gotować na maleńkim ogniu 5 minut ciągle mieszając.
Mazurek pokryć polewą i udekorować.
dodatkowe informacje
Jak ktoś jest leniwy, to może dać migdały w płatkach.
Polewa z kawą Inką bardzo nam smakuje, ale równie dobrze można dać np. 2 łyżki "prawdziwej" kawy rozpuszalnej i 1 łyżkę kakao lub 3 łyżki kakao. Te kombinacje wypróbowywałam i są dobre.
Offline
składniki
Na ciasto naleśnikowe:
375 ml mleka
15 dag mÄ…ki
3 jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
szczypta soli
Nadzienie:
50dag szpinaku (ja daję mrożony)
1 opakowanie serka ricotta (ale dajÄ™ "Bielucha")
1-2 łyżek posiekanych listków świeżego oregano(pół łyżeczki suszonego ew.)
2 łyżki oliwy
2-3 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
Na sos beszamelowy:
2 jajka
30 g mÄ…ki
500 ml mleka
3 łyżki masła
10 dag twardego sera żółtego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
(uwaga! sos robiÄ™ bez jajek)
sposób przygotowania
W celu przygotowania ciasta naleśnikowego, przy pomocy miksera mieszamy: 375 ml mleka z 3 jajkami, 150 dag mąki, 1 łyżką oliwy, 1łyżeczką cukru i szczyptą soli. Następnie ciasto odstawiamy na około 20 min. Z ciasta usmażyć około 8 naleśników.
Szpinak należy dokładnie wypłukać, włożyć do garnka i poddusić na parze do momentu, aż zmięknie. Odciąć listki od twardych łodyg, a następnie posiekać je. Pokrojony szpinak podsmażyć na 2 łyżkach oliwy i poczekać, aż cały płyn odparuje. W trakcie smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie wymieszać.
Podsmażony szpinak lekko schłodzić, dodać serek ricotta i posiekane listki oregano. Doprawić solą i pieprzem.
Z pozostałych składników należy przyrządzić sos beszamelowy. W tym celu należy 30g mąki podsmażyć na 3 łyżkach masła. W momencie, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza wlać pozostałe mleko (500ml), doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje.
Zetrzeć żółty ser na drobne wiórki. Sos zdjąć z ognia, wymieszać z serem i 2 jajkami. Doprawić solą i gałką muszkatołową do smaku.
Każdy naleśnik wysmarować farszem i zwinąć w rulon. Na dno naczynia do zapiekania wlać połowę przyrządzonego sosu, następnie ułożyć obok siebie przygotowane wcześniej naleśniki. Na górę wylać pozostały sos. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C do momentu, aż wierzch potrawy się zarumieni.
jesteśmy w domu wielbicielami szpianku - a to jest fajowskie danie i pysznie smakuje z białym mocno schlodzonym winem
Nie wiem czy byśmy Jaśka ,Mateusza czy Colina uwiedły tym daniem, ale co mi tam i tak wkleiłam
Offline
Miłoszku, to bardzo możliwe- przez żołądek do serca mężczyzny.
Ale ja z kolei chcę w weekend robić karpatkę- taką z paczki, tylko, że niestety trochę jest już przeterminowana. A chcemy zużyć to wreszcie, obojętnie, co z tego w końcu wyjdzie.
Offline
Ja tam nie znam dobrych przepisów na dania ze szpinakiem... dlatego pozwoliłam sobie zagarnąć Twoje naleśniki Miloszku....
kiedyś nie cierpiałam tego zielska, ale z wiekiem mam ogromną ochotę polubić.... ten przepis wygląda bardzo prosto i smakowicie....
Offline
Ja tam nie znam dobrych przepisów na dania ze szpinakiem...
A moje dzieci bardzo lubia mój przepis dla leniwych gospodyń do czego potrzebny jest szpinak
Jest to makaron z zielonym sosem- może kogos odrzucac kolor ale zapewniam jest smaczny
Makaron jak makaron - trzeba ugotować
A sos jest bardzo prosty
paczka mrożonego szpinaku
dwa serki topione
3-4 zabki czosnku
To trzeba wymieszać i chwilke podgotować w garnku. Mozna dodać słonecznika - będzie treściwsze i zmiksować
Tak powstaje zielony sos, który mozna wykorzystać na wiele innych sposobów. Smacznego
Offline
No to Miłoszku skoro masz opanowany sos beszamelowy zachecam do zrobienia porów z sosie beszamelowym
SÄ„ PYSZNE mniam
Jest to pyszna przystawka
Offline
Miloszu jadlam takie cudo we Wloszech.
Mniam!!!
Offline
Temat do popisywania się przepisami na własne produkty domowe. Temat - rzeka. Przynajmniej dla mnie
![]()
Zaczynam od wspomnianego wyżej ponczu na winie:
ja też robię coś co nazywam ponczem, ale chyba nieprawidłowo, bo są to owoce wszelakie w winie lub wódce (zależy od imprezy )
owoce oczywiście do smaku, wszelkie puszkowe mile widziane, szczególnie zimą, czyli brzoskwinie, ananasy, tzw. mieszanki koktajlowe z papają mango i wisienkami, do tego winogrona, jabłka, banany i coś co szczególnie malowniczo się prezentuje czyli ziarenka granatu lub czerwone porzeczki
zalewam to alkoholem dzień przed i czekam
staram się nie próbować zbyt często ale przecież trzeba
Offline
SUPER-PÄ„CZKI - ZAWSZE WYCHODZÄ„
Nie wiem dlaczego, ale w moim wykonaniu są to najbrzydsze i zarazem najpyszniejsze pączki na świecie![]()
och dzięki, bo muszę przyznać się że jestem uzależniona od pączków :oops: :oops: a nie mam dobrego przepisu (do tej pory)
Offline
składniki
Na ciasto naleśnikowe:
375 ml mleka
15 dag mÄ…ki
3 jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
szczypta soli
Nadzienie:
50dag szpinaku (ja daję mrożony)
1 opakowanie serka ricotta (ale dajÄ™ "Bielucha")
1-2 łyżek posiekanych listków świeżego oregano(pół łyżeczki suszonego ew.)
2 łyżki oliwy
2-3 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
polecam jako nadzienie do naleśników szpinak - po prostu rozmrożony i podduszony z solą - z wędzonym łososiem
pyyycha
Offline
u mnie w domu często jest makaron (może być z zielonym sosem, choć raczej na bazie pietruszki - takie pietruszkowe pesto)
oraz tarta, czyli kruche ciasto z warzywami lub serem - to z kolei takie moje popisowe danie :oops:
ciasto
20 dag mąki (szkl. + 3 płaskie łyżki)
10 dag margaryny zimnej prosto z lodówki
poł łyżeczki soli (+ ewentualnie tyleż suszonych ziół ulubionych lub łyżka siekanych świeżych)
garść wody letniej
wszystko zagnieść i do lodówki na ok 2h lub zamrażarki na 0,5h - można na dłużej (nawet kilka dni, tyle że zamrożone trza potem rozmrażać a to trwa i trzeba o tym pamiętać)
na tortownicę - powidelcować (=nakłuwać widelcem) i do pieca na 200 z termoobiegiem lub 220 bez na ok. 0.5 h
w tym czasie
40 dag sera białego półtłustego widelcem roztrzepać (jak ser chudy to dodać łyżkę śmietany)
dodać 4 zółtka
dodać ok. pęczek ziół świeżych (może być też koperek, szcypior itp)
posolić
dodać 4 ubite na sztywno białka
wyłożyć na ciasto wyjęte z pieca (może być gorące) i z powrotem do pieca na 180 z termoobiegiem na ok.0.5h
polecam, pychoty
Offline
ja też robię coś co nazywam ponczem, ale chyba nieprawidłowo, bo są to owoce wszelakie w winie lub wódce (zależy od imprezy
)
Mój poncz w zasadzie nie jest na winie, a na tym co sie nawinie
Offline
Mój poncz w zasadzie nie jest na winie, a na tym co sie nawinie
To tak jak prawdziwy bigos
Offline